Spirale pufoase cu umplutură de pizza – batoane sau sărățele cu brânză și sos de roșii. Baghete răsucite din aluat de pizza cu 4 brânzeturi (quattro formaggi) și sos aromat de roșii. Sărățele cu gust de pizza. Rețete de gustări calde sau reci.
Aceste spirale pufoase cu umplutură de pizza sunt făcute de fiul meu care, încă de pe vremea când era foarte mic, mă ajută în bucătărie. Mai nou îmi cere să îl las să facă totul de la cap la coadă. Deoarece este săptâmâna în care se desfășoară „Școala altfel”, juniorul (11 ani) și colegii lui au avut de executat un proiect propus de dna. dirigintă: „Bucătarii pricepuți”. Al meu s-a pus pe treabă și a făcut pizza melcișori cu umplutură de șuncă și brânză – vezi aici rețeta.
A făcut porție dublă de aluat de pizza iar din jumătate a preparat aceste minunate baghete răsucite, batoane sau sărățele cu brânză și sos de roșii. Dacă doriți puteți șă puneți și șuncă, bacon, ciuperci mărunțite, ceapă tocată, măsline mărunțite etc. Noi am folosit un mix de 4 brânzeturi (parmezan, mozzarella maturată, cașcaval și o brânză cu mucegai albastru) dar nu e greșit dacă folosiți doar un tip de brânză, 2 sau 3 – după gust și posibilități.
Aceste sărățele spiralate chiar au avut gust de pizza quattro formaggi – vezi aici rețeta clasică.
Din aceste cantități am obținut cca. 16 spirale pufoase cu umplutură de pizza. Batoanele au lungime de cca. 30-40 cm dar puteți să le faceți și mai scurte, mai groase sau mai subțiri.
- 550 g făină 000
- 15 g drojdie proaspătă sau 5 g uscata
- 20 ml ulei de măsline
- 15 g zahăr
- 15 g sare
- 350 ml apă călduță
- 400 g brânzeturi (Gouda, parmezan, mozzarella rasă, cașcaval, trapist, blue cheese)
- 200 g sos de roșii (passata groasă)
- opțional: ciuperci, boabe de porumb, ceapă, măsline etc
- condimente pentru pizza (busuioc uscat, oregano uscat)
- 2-3 linguri ulei de măsline
Cum se face rețeta de spirale pufoase cu umplutură de pizza – batoane sau sărățele cu brânză și sos de roșii?
Aluat de pizza pentru spirale, batoane sau baghete
Am început cu cântărirea exactă a ingredientelor. Juniorul știe de mic să folosească cântarul, știe să lucreze cu tara. Este un fel de matematică – a spus el. Da, este chiar matematică (de clasa a 4-a, unități de măsură, adunări și scăderi, înmulțiri și împărțiri). Pentru aluat a turnat întâi apa într-un bol încăpător în care a adăugat zahărul, drojdia și vreo 5 linguri de făină (din cele 550 g deja cântărite). A omogenizat totul și a așteptat 10 minute. Apoi a adăugat uleiul de măsline, sarea și restul de făina în 2-3 tranșe. Juniorul a amestecat la început cu o spatulă și apoi a frământat aluatul cu mâna, până ce s-a omogenizat bine.
A aranjat bila de aluat și a pus totul la dospit în același vas, dar acoperit cu o pungă. Am urmărit amandoi minunăția care a crescut foarte frumos. Dospirea poate dura între 45-75 de minute (în funcție de cât de temperatura ambientală).
Vedeți acum de ce trebuie un vas încăpător? E bine să anticipăm un pic etapele din bucătărie ca să nu tot mutăm mâncarea din vase mici în vase mai mari și să nu murdărim 7 castroane.
Mod de preparare spirale pufoase cu umplutură de pizza
Umplutură pentru batoane sau baghete cu 4 brânzeturi (quattro formaggi) și sos de roșii
Pentru umplutură am amestecat brânzeturile rase sau fărâmițate cu sosul de roșii, uleiul de măsline și cu condimentele.
Cum se umplu și taie aceste spirale pufoase cu umplutură de pizza?
Juniorul a răsturnat aluatul pe o scândură mare (sau pe masa de lucru) dată cu făină și s-a apucat de treabă. Cu sucitoarea străbunicii mele a întins frumos și uniform aluatul.
Juniorul a întins foaia sub formă circulară deși trebuia să facă un dreptunghi. Nu-i bai pentru că putem drege forma pe parcurs 🙂 Ideea e că grosimea foii să fie de max. 4-5 mm. A întins umplutura peste jumătate din aluat.
A pliat apoi aluatul peste partea umplută.
A aranjat totul pe masa de lucru și, cu sucitorul, a încercat să dea aluatului forma rectangulară. I-am spus că totul se drege din mers așa că nu a fost descurajat.
Pentru că juniorul încă nu se descurcă să taie drept, mai ales cu rola de pizza, l-am sfătuit să folosească un ghidaj. Și-a ales tava de bucătărie și a reușit să decupeze fâșiile de aluat astfel încât acestea să aibă margini drepte și paralele. Nu-i bai dacă nu sunt egale și ca lățime pentru că oricum urmează a fi răsucite.
A răsucit fâșiile de aluat cu grijă și a pregătit hârtia de copt pe tavă.
Coacere și servire spirale pufoase cu umplutură de pizza sau sărățele spiralate
A așezat aceste spirale pufoase cu umplutură de pizza în tavă și le-a mai lăsat 15 minute la dospit (acoperite cu folie de plastic). Între timp l-am ajutat să pună cuptorul la preîncins la 180°C, funcția sus+jos la cuptoarele electrice sau treapta medie la cuptoarele pe gaz.
Am introdus eu tava în cuptorul preîncins la 180°C și am copt spiralele pentru 18-20 de minute. Gata! Miroase senzațional în bucătărie! A pizza 🙂
Tare faine sunt aceste spirale pufoase cu umplutură de pizza! Mixul de brânzeturi merge grozav de bine cu sosul aromat de roșii cu busuioc și oregano. Practic sunt niște mini baghete răsucite, batoane sau sărățele spiralate cu gust și aromă de pizza. Foarte bune atât calde cât și reci!
Dacă sunteți amatori de brânzeturi atunci vă recomand și rețeta de sandvișuri calde la cuptor cu topping quattro formaggi – vezi aici.
Sau brioșele aperitiv cu mix de brânzeturi – vezi aici.
Cred că v-am făcut poftă cu aceste spirale pufoase cu umplutură de pizza și că veți testa rețeta noastră!
[…] Din același aluat a făcut și 2 tăvi mari de spirale pufoase cu umplutură de pizza (cu 4 tipuri de brânză și sos aromat de roșii) – rețeta aici. […]
Foarte tare reteta, sper sa am timp in week-end sa fac si eu macar o tava. Multumesc pentru reteta.
Multumesc pentru reteta. Ce de saratele am mai mancat in week-end, au iesit super bune !