Lichior de gutui rețeta de gutuiată de casă – naturală, fină și aromată

26

Lichior de gutui rețeta de gutuiată de casă – naturală, fină și aromată. Cum se face lichior natural de gutui cu vanilie și/sau scorțișoară? Ce alcool folosim la lichiorurile de fructe făcute acasă? Ce tărie trebuie să aibă un lichior (câte grade)? Rețete de băuturi de casă. Rețete cu gutui.

Lichior de gutui rețeta de gutuiată de casă - naturală, fină și aromată savori urbane

Gutuiata de casă este o băutură fină și aromată care are aroma delicată a gutuilor și un plus de savoare dat de vanilie sau de batonul de scorțișoară. Un lichior de gutui preparat acasă din fructe, arome naturale și zahăr brun.

Am făcut acest lichior de gutui încă de anul trecut, cam tot în această perioadă. Pentru că are nevoie de timp de macerare de 8 saptămâni, mi-am calculat la fix timpul astfel încât  să am gutuiata pe masa de Crăciun. Pentru că a avut așa mare succes anul trecut, am repetat rețeta și anul acesta și vă arăt cât de ușor se prepară. Rețeta de gutuiată (Quitten Likör) o am de la prietena mea din Germania. Mi se pare cea mai gustoasă variantă. Plus că și culoarea este extrem de apetisantă! Un lichior de gutui reușit are culoarea ambrei sau chihlimbarului și este limpede. Nu trebuie să fie tulbure, gălbui spălăcit și cu aspect de borș.

cum se face lichior de casa din gutui cu alcool rafinat

Ce alcool folosim la un lichior de casă?

Un lichior fin de casă trebuie să aibă tărie alcoolică între 22 și 30 de grade. Noi facem și alte băuturi naturale de casă și toate sunt preparate după rețete logice, bazate pe principii științifice din chimie sau farmacie. Adică facem macerație alcoolică nu fermentație acetică (oțetire, borșire) și nici fermentație alcoolică pentru că nu vrem să creem noi alcool din glucide (cum se face la țuică). Niciodată nu punem fructele să stea la fermentat cu zahărul (la loc cald) ci le punem direct în alcool și le păstram la răcoare. Produsele noastre sunt net superioare și datorită faptului că folosim doar alcool pur dublu rafinat de 96 grade sau vodcă simplă (vodka de 37-40 de grade) – exclus țuică, pălincă sau rachiu. Cum să faci lichior fin de fructe cu așa ceva? Niciun ardelean zdravăn la cap nu-și strică bunătate de țuică de prună sau pălinca (de pere, caise etc) făcând din ea lichior! Vorbim despre țuică adevărată de 50-60 de grade nu despre poșirci puturoase de sub 40 de grade (vorba unui amic: – Alea sunt febră mă, nu țuică!). Cine a făcut vișinată după rețeta noastră a zis că în viața lui nu o mai face altfel! Uitați ce culoare superbă are și vă asigur că și gustul și aroma sunt pe măsură! Rețeta aici.

Visinata de casa reteta pas cu pas

Prin aceeași metodă am făcut și lichior de nuci verzi cu vanilie (nucată) – o delicatesă! Vă las rețeta aici.

Lichior de nuci verzi rețeta veche de nucată Savori Urbane

Vă spun cantitâțile pentru o sticlă/un borcan de 750 ml. Cantitatea de alcool poate diferi însă și în funcție de cât de mic sau mare tăiați gutuile și de cum se așază bucățelele în recipient.

5.0 from 7 reviews
Lichior de gutui rețeta de gutuiată de casă - naturală, fină și aromată
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 400 ml de lichior de gutui
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 500 g gutui cubulețe cântărite după curățarea de cotoare (3 gutui de mărime medie)
  • 200 g zahăr brun
  • cca.400 ml vodcă simplăde 37-40 de grade sau 200 ml alcool dublu rafinat de 96 + 200 ml apă
Opțional:
  • ½ baton de vanilie sau 1 plic zahăr vanilat sau 1 linguriță extract de vanilie
  • o bucățică de 3 cm de baton de scorțișoară

 

Cum se face lichior de gutui rețeta de gutuiată de casă – naturală, fină și aromată?

Ingrediente pentru gutuiată sau lichior de casă din gutui

Am ales gutuile, le-am curățat de puf cu un burete uscat sau cu o cârpă de bucătărie, apoi le-am spălat. Nu le-am decojit deoarece o mare parte din gust și aromă este concentrată în coji.

Am tăiat gutuia în sferturi. Apoi am tăiat fiecare sfert în jumătate și am eliminat cotoarele. Pe acestea nu le-am aruncat ci le-am folosit pentru a prepara peltea de gutui (rețeta aici). Am tăiat gutuile cubulețe destul de mici.

Preparare lichior de gutui cu vanilie sau scorțișoară – gutuiată naturală

Am ales o sticlă curată cu gura largă și prevăzută cu un capac cu care se inchide foarte bine. Puteți folosi și borcane de sticlă. Am lucrat repede pentru ca gutuile să nu se înnegrească (oxideze). Am umplut sticla cu cuburile de gutuie, deasupra am turnat zahărul cu o pâlnie. Am folosit zahăr brun deoarece are culoare frumoasă dar și un gust deosebit ușor caramelizat.

Am înfipt și o jumătate de baton de vanilie. Puteți folosi și zahăr vanilat Bourbon sau extract. Dacă doriți puteți adăuga și o mică bucățică de baton de scorțișoară (o fâșie, nu un baton întreg).

Nu mi-a rămas decât să torn deasupra vodca (pâna la 1 cm sub buza sticlei). Am închis capacul și am scuturat un pic sticla. Gata! Dacă folosiți alcool dublu rafinat atunci amestecați 200 ml de alcool cu 200 ml apă rece.

Vodka va extrage toate aromele delicate din gutui, vanilie sau scorțișoară. Îmi place să simt aroma plăcută de gutui fără alte izuri nedefinite sau puturoase de rachiu. Rachiul e rachiu, țuica e țuica iar pentru băuturi de casă este indicat să folosim sau alcool dublu rafinat sau vodca – care au un gust neutru. Așa putem să ne bucurăm de aroma fină a gutuilor, știm ce bem și nu ne doare capul a doua zi.

Macerare și servire lichior natural de gutui

Sticla cu lichior de gutui poate merge în cămară. În primele 2-3 zile mai scutur sticla pentru a se dizolva zahărul dar pe urmă o las în pace timp de 2 luni.

cea mai buna reteta de lichior de casa din gutui vanilie scortisoara

După trecerea celor 8 săptămâni gutuiata se strecoară și se păstrează în sticle ermetic închise. Dacă vă apucați acum de treabă, fix de Craciun veți avea pe masă un delicios lichior de gutui. Bineînțeles că vodka se va dilua de la apa lăsată de fructe așa că tăria acestei băuturi va fi de sub 30 de grade, așa cum îi șade bine unui lichior fin.

cum facem bautura de gutui cu alcool sau lichior gutuiata

Vă recomand și o cireșată de casă (lichior fin de cireșe) – rețeta aici.

Cireșată de casă rețeta de lichior de cireșe savori urbane

Este sezonul gutuilor și vă recomand să faceți și dulceață – rețeta aici.

Dulceata de gutui pentru iarna fara conservant Savori Urbane

Peltea de gutui – o gelatină naturală cu o culoare superbă – rețeta aici.

Peltea de gutui - reteta de jeleu de gutui fara conservanti reteta veche savori urbane

Sau caș de gutui cu sau fără nucă – rețeta aici.

Cas de gutui rulada cu nuci branzeturi Savori Urbane (13)

Merită să încerci și tu această rețetă de lichior de gutui cu vanilie și scorțișoară – gutuiată naturală!

Aici găsiți mai multe rețete cu gutui.

Mancare de gutui cu carne reteta traditionala la cuptor savori urbane

 

26 COMENTARII

  1. este super reteta, de 20 de ani fac acest lichior dupä acest model. în ultimii ani am fäcut un „upgrade” folosind in loc de vodka Dunja, distilatul de gutui sârbesc la 50° ,litrul costä undeva pe la 20 de Euro (pt un litru de rachiu de gutui e nevoie de 30 de kg de fructe!!!) Incercati…nu veti regreta niciodatä cei 20 de Euro…este superlativul lichiorului de gutui.

    • In US nici nu s-a auzit de gutui. Dar am gasit o casa abandonata care are 30 de pomi de gutui, am sa gasesc proprietarul si am sa am grija de pomi. Sint o splendoare de copaci cu un splendid fruct. Sint diferiti de sei din Romania. Fructe mici, copaci mici de inaltime si aroma la fruit este superba. Aici lumea lasa fructele sa cada pe iarba. Nimeni nu culege nimic. Nuci negre etc. mere, pere, tone, struguri salbatici…o rusine.

  2. Scrieți că folosiți și alcool dublu rafinat de 96 grade la prepararea băuturilor alcoolice ce casă. Pentru că nu este prezentat modul de folosire a alcoolului de 96 grade m-am gândit cum aș putea reduce tăria alcoolului să mă încadrez în intervalul 37-40 grade. Dacă diluăm la jumatate (500 ml alc.-500ml apă) reducem tăria de la 96 la 48 grade.
    182 ml alc.96°+218 ml apă =400ml alc. aprox. 40°;
    180 ml alc. 96°+220 ml apă = 400 ml alc. aprox. 39°;
    178+222= 400 (_,,_ 38°);
    175+225= 400 (_,,_ 37°).
    Am rotunjit cifrele, din acest motiv am dat aprox. tăria alcoolică. Măsurarea se face cu o seringă de 50 ml (se găsește la farmacie) ce are valoarea diviziunii de 2 ml deci putem lua foarte precis,
    farmaceutic, dintr-un flacon de un litru cantitățile dorite.
    1000 ml : 182 ml = 5,49;
    1000 ml : 175 ml = 5,71, deci indiferent de tărie dintr-un litru putem face cinci şarje.
    Consider că efortul meu de a calcula cantitățile rotunjite va fi de folos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.