Cireșată de casă rețeta de lichior de cireșe foarte fin și aromat. Cum se face lichior fin de cirese? Rețeta de cireșată naturală. Ce alcool folosim la lichiorurile de fructe făcute acasă? Ce tărie trebuie să aibă un lichior (câte grade)? Rețete de băuturi de casă. Rețete cu cireșe.
Am făcut acest lichior de cireșe încă de anul trecut, cam tot în această perioadă. Pentru că are nevoie de timp de macerare de 6-8 saptămâni, cireșata făcută acum va fi gata abia în luna iulie. Culoarea lichiorului de cireșe este extrem de frumoasă iar de gust și aromă nici nu vă mai povestesc!
Ce alcool folosim la un lichior de casă?
Un lichior fin de casă trebuie să aibă tărie alcoolică între 22 și 30 de grade. Noi facem și alte băuturi naturale de casă și toate sunt preparate după rețete logice, bazate pe principii științifice din chimie sau farmacie. Adică facem macerație alcoolică nu fermentație acetică (oțetire, borșire) și nici fermentație alcoolică pentru că nu vrem să creem noi alcool din glucide (cum se face la țuică când distilăm alcoolul). Niciodată nu punem fructele să stea la fermentat cu zahărul (la loc cald) ci le punem direct în alcool și le păstram la răcoare. Produsele noastre sunt net superioare și datorită faptului că folosim doar alcool pur dublu rafinat de 96 grade sau vodcă simplă (vodka de 37-40 de grade) – exclus țuică, pălincă sau rachiu. Cum să faci lichior fin de fructe cu așa ceva? Niciun ardelean zdravăn la cap nu-și strică bunătate de țuică de prună sau pălinca (de pere, caise etc) făcând din ea lichior! Vorbim despre țuică adevărată de 50-60 de grade nu despre „poșirci puturoase” de sub 40 de grade (vorba unui amic: – Alea sunt febră mă, nu țuică!). Cine a făcut vișinată după rețeta noastră a zis că în viața lui nu o mai face altfel! Uitați-vă ce culoare superbă are vișinata noastră și vă asigur că și gustul și aroma sunt pe măsură! Rețeta vișinatei o găsiți aici.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 600 ml de cireșată de casă sau lichior de cireșe.
- 1 kg cirese cu samburi
- 200-300 g zahăr
- 500 ml vodcă 37-40°
- optional: 1 baton de scorțișoară
Cum se face cireșată de casă rețeta de lichior de cireșe?
Preparare lichior de cireșe – cireșată naturală
În mod normal fac cireșata și vișinata cu fructe întregi. Am un soi foarte ciudat de cireșe care nu sunt foarte roșii și se decolorează rapid și la fiert, copt sau macerat. Am cules un coșuleț de cireșe destul de mărunte. Fiul meu este foarte încântat de aparatul de scos sâmburi așa că mi-a rezolvat rapid întreaga cantitate de cireșe înainte de a apuca să văd cum stă treaba cu ele: aveau pulpă subțire și cam ofilită. Nu prea mergeau la dulceață așa că am decis să le transform în lichior de cireșe.
Am ales un borcan curat prevăzut cu un capac cu care se inchide foarte bine. Puteți folosi și sticle cu gura mai largă. Am pus în borcan cireșele curățate și sâmburii. Deasupra am adăugat vodca și am lăsat totul la macerat 24 de ore, la răcoare și întuneric.
A doua zi am adăugat și zahărul și am scuturat bine tot. Dacă doriți puteți adăuga și o mică bucățică de baton de scorțișoară (o fâșie, nu un baton întreg).
Am păstrat borcanul închis ermetic la întuneric și răcoare timp de 6-8 săptămâni. În primele câteva zile am mai scuturat borcanul pentru ca zahărul să se dizolve.
După trecerea celor 6-8 săptămâni am strecurat acest lichior de cireșe prin sită așternută cu pânză deasă. Aici vedeți cât de tare s-au decolorat cireșele.
L-am mai trecut o dată prin pânză curată.
Cum se îmbuteliază și păstrează cireșata sau lichiorul fin de cireșe?
Am pregătit sticle potrivite pe care le-am umplut cu cireșata de casă.
Iată cât de fain arată! Sticlele cu cireșată se păstrează ani de zile la cămară.
Lichiorul este foarte plăcut aromat, gustos, potrivit de dulce. Cireșata se consumă ca atare sau se adaugă în diferite cocktailuri.
Poate fi folosit și la însiroparea blaturilor de tort sau prăjitură, la creme sau alte deserturi.
Iată un Tort Mon Cheri cu ciocolată și cireșe pe care l-am însiropat cu cireșată – rețeta aici.
Prin aceeași metodă am făcut și lichior de nuci verzi cu vanilie (nucată) – o delicatesă! Vă las rețeta aici.
Precum și lichior de gutui cu vanilie (gutuiată) – rețeta aici.
Cred că v-am făcut poftă de cireșată și că veți testa această rețetă de lichior de cireșe!
[…] cireșată cu vodcă urmând o rețetă mai simplă care poate fi aplicată și la vișine – vezi aici. Adică zahărul se pune direct peste fructe și alcool, nu se mai face sirop (deoarece vodka are […]
[…] Bomboanele Mon Cheri le stiti cu totii: ciocolata amaruie, cirese de Piemont si lichior de cirese. O combinatie faina. Pornind de la ele am gandit acest tort: sa fie ciocolatos, sa aiba cirese crocante, pietroase (sau visine daca doriti) si un strop de lichior. Copiii de la chef aveau oricum spre si peste 18 ani. Daca nu doriti sa puneti alcool mai bine puneti suc de cirese decat esente. Eu am lichior de cirese (ciresata) de casa – reteta aici. […]
[…] Iar aici vedeți cireșata preparată cu vodcă – rețeta aici. […]
Buna ziua,
Se poate face cu alcool rafinat in loc de vodca? Daca da, cat alcool se pune?
[…] Cireșată – vezi aici. […]
Salutari din Canada!
La noi e foarte greu sa gasim alcool de 96 grade asa ca visinata o voi face ca ciresata. Dar, avand in vedere ca visinele sunt acrisoare, cantitatea de zahar trebuie sa fie ridicata?
Se poate folosi aceeași metoda și pentru cireșe amare¿