Mancare de gutui cu carne reteta traditionala – la cuptor. O mancare ardeleneasca veche, de toamna, parfumata, dulce-acrisoara si extrem de gustoasa. Un sos acrisor fin si catifelat cu unt, cu accente de zahar caramelizat. Gutuile merg grozav cu cubuletele fragede de carne de pui, vitel sau porc, mai ales cand sunt caramelizate si coapte incet.
Aceasta mancare de gutui cu carne se face toamna, cand se coc gutuile. In Ardeal si Banat tare ne plac fructele gatite si le mancam adesea alaturi de carnuri: sosul de mere sau cel de visine pentru rasol de vita, dulceata de coacaze rosii pentru fripturi de rata sau gasca sau compotul de prune pe care-l deschidem cand avem pe masa fripturi rumene si mai grase de porc sau vita.
Nu mai spun de supa de fructe (mere, pere, piersici) sau de cea de visine.
Gutuile sunt populare si in bucataria franceza si germana, fiind asociate in general cu carnea de vanat dar si cu gasca, vitelul sau porcul. Sunt foarte acre si echilibreaza bine grasimile din carne. De aceea trebuie si ajutate un pic cu zahar (fie el caramelizat sau zahar brun, miere). Strabunica-mea facea ceva sos cu zahar ars, asta imi aduc vag aminte. Nici mama nu are reteta scrisa asa ca m-am pus sa caut o versiunea cat mai apropiata de cea de care ne amintim.
Reteta aceasta de mancare de gutui este inspirata dupa cea a regretatului Radu Anton Roman, fiind publicata in monumentala sa lucrare „Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti” la capitolul „Ardealul, la pohta ce pohtim noi”.
Am adaptat un pic reteta lui Radu folosind o carne mai slaba de porc (pulpa) si un vin dulce licoros de Marsala (puteti pune Lacrima lui Ovidiu, Porto, Malaga etc). Si un rachiu de mere (Calvados) este foarte potrivit in aceasta reteta. Eu am pus si un mic baton de scortisoara care i-a dat extra-aroma. Scortisoara merge fantastic de bine cu gutuile.
Carnea poate fi: pulpa sau piept de vitel, pulpa de porc degresata (carne de lucru pt gulas), pulpe de pui intregi sau dezosate dar cu piele (nu as alege piept). Mai degraba cu carne de gasca sau rata ar merge senzational mancarea asta!
Untul trebuie musai folosit pentru ca da o savoare unica acestui preparat! La fel si tehnica de rumenire a bucatelelor de carne si de caramelizare a feliilor de gutuie. Combinatia de arome si gusturi este fenomenala!
Din ingredientele de mai jos am obtinut 4 portii de mancare de gutui cu carne.
- 500 g carne (vitel, porc sau pasare - pui, rata, gasca)
- 500 g gutui (cca 2-3 bucati)
- 150 g unt gras cu min 80%
- 1 lingura ulei (poate fi de masline)
- 1 lingura de faina
- sare, piper
- un baton de scortisoara sau un varf de cutit scortisoara macinata (optional)
- 100 ml vin dulce licoros (Marsala, Porto, Lacrima lui Ovidiu)
- 20 ml rachiu de mere (Calvados) sau un congnac, brandy bun
- 50 g zahar alb sau brun (cca. 2 linguri)
- zeama de la ½ de lamaie
Cum se face mancare de gutui cu carne reteta traditionala?
Cum se pregatesc gutuile pentru mancare?
Mai intai am frecat gutuile cu o carpa de bucatarie pentru a indeparta „puful galben ca de pui” – parca asa zicea poezia, nu? Apoi le-am spalat si le-am taiat in sferturi. Nu le-am decojit. Am indepartat zona tare (casuta cu seminte) si am feliat gutuile in felii subtirele. Imediat le-am cufundat intr-un castron cu apa rece in care am stors zeama de la o jumatate de lamaie (are rol antioxidare).
Cum se pregateste carnea pentru mancarea de gutui?
Am taiat carnea in cubulete cu latura de cca. 3 cm. Am aplicat tehnica de la escalop si anume am presarat bucatile de carne cu faina (in loc sa ingros mai tarziu sosul cu faina). NU am asezonat carnea in acest moment. Sarea si piperul vin mai incolo.
Am incins o tigaie mai adanca si am topit in ea 100 g de unt impreuna cu o lingura de ulei de masline. Uleiul previne arderea prematura a untului.
Am asezat cu grija bucatile de carne tavalite prin faina (insa bine scuturate de faina in exces) si le-am rumenit usor pe toate partile. Treaba asta dureaza cam 8-10 minute.
In final am scos bucatelele rumene de carne intr-un castron si le-am lasat deoparte. Ele mai au nevoie de gatire pentru ca sunt tari inca.
Am pastrat tigaia incinsa de la carne si am adaugat inca 50 g de unt. Am scurs bine feliile de gutuie intr-o strecuratoare si imediat le-am aruncat in tigaia incinsa. Le-am rumenit la flacara vie pe ambele parti. La inceput mai lasa zeama insa aceasta se evapora rapid. Cand au inceput sa sfaraie am stins totul cu 100 ml de vin dulce licoros (eu am avut Marsala). Am asteptat ca alcoolul sa se evapore si sa lase in urma doar aroma sa placuta. Am presarat gutuile cu zahar brun (2 linguri) si am stat cu ochii pe ele in timpul procesului de caramelizare. Nu e voie sa se arda!
Aceasta etapa (de la gutuile crude pana la cele caramelizate) dureaza cam 5-7 minute. Feliile de gutuie nu trebuie sa se inmoaie excesiv (flescaie) ci doar sa fie imbracate de un strat lucios si rumen, caramelizat. Le-am dat un praf de sare si unul de piper si am tras tigaia deoparte si le-am scos intr-un castron separat.
Bineinteles ca am gustat vreo 2 felii fierbinti… acre!! Groaznic de acre! Va trebui sa suplimentez zaharul mai incolo.
Cat se fierbe o mancare de gutui cu carne?
In aceeasi tigaie am pus inapoi bucatile de carne rumenite. Le-am asezonat bine cu sare si piper. Le-am infierbantat bine si le-am stropit cu putin Calvados (rachiu de mere). Puteti folosi si cognac sau brandy. Atentie! Alcoolul tare se poate aprinde! Practic flambati carnea din tigaie.
Am adaugat 2 cesti de apa (sau supa de carne – beef sau chicken stock, daca aveti la indemana) precum si un baton mic de scortisoara (optional). Am acoperit partial tigaia cu un capac si am lasat carnea la fiert vreo 50 de minute, pana ce s-a fragezit corespunzator. Poate dura si peste o ora, in functie de carne. Am mai completat cu apa din cand in cand si am avut grija sa amestec ocazional in tigaie ca sa nu mi se prinda mancarea.
Vitelul si porcul au nevoie de acest timp insa puiul se va face mai repede. Cel mai bine e sa testati carnea.
Faina din crusta rumena se imprastie acum in lichidul din jur si formeaza un sos cremos. De arome nu va mai povestesc! Toata bucatarie miroase a unt, Marsala, scortisoara si gutui caramelizate. Cand carnea a fost moale si bine facuta am stins focul de sub tigaie. Am extras batonul de scortisoara.
Coacere mancare de gutui cu carne la cuptor
Am incins cuptorul la 180 C. Am ales o forma ceramica (termorezistenta) si am asezat pe fundul ei carnea cu sosul din tigaie. Deasupra am aranjat feliile caramelizate de gutui. V-am spus ca mi s-au parut extrem de acre asa ca le-am mai presarat suplimentar cu o lingura de zahar brun care se va carameliza la cuptor.
Am mai turnat 150 ml de apa in forma si am dat totul la cuptor, fara capac. Am copt mancarea de gutui cam 30 de minute la 180 C. Stratul de la suprafata s-a caramelizat superb! Priviri ce culori are! Parca e o tarta Tatin cu gutui.
Servire mancare de gutui cu carne reteta traditionala
Aceasta mancare de gutui se serveste fierbinte, imediat ce iese din cuptor. Merge bine cu paine de casa care sa capteze toate picaturile de saft (sos). Nici cartofii taranesti cu ceapa nu sunt o alegere gresita. Si orezul fiert simplu in apa cu sare se potriveste de minune cu acest fel.
Sa vedem cum arata minunatia si in interior 🙂 Durere!! Bucatele fragede de carne invaluite de un sos fabulos!
Fiecare a primit cate o portie generoasa de mancare de gutui, cu mult sos. Farfuriile au fost sterse temeinic cu bucatele de paine.
Daca va plac gutuile va recomandam o alta reteta veche: cas de gutui. O puteti citi aici.
Sper ca v-am facut pofta cu aceasta reteta de mancare de gutui cu carne si ca o veti incerca si voi in curand 🙂
Aici gasiti mai multe retete cu carne de porc, vitel, pasare, miel etc.
Foarte interesant, merita incercata
O nebunie curată. Nu aam mai făcut niciodată așa dar a ieșit uncis. Cea mai buna mâncare de gutui tradițională. Am avut pofta buna.
[…] In acelasi spirit am facut zilele trecute o mancare grozava de gutui cu carne, caramelizata la cuptor si cu un sos fin si delicat dulce-acrisor. Reteta o gasiti aici. […]
Ai dreptate! Cantitatea corecta este cea din caseta cu ingredientele.
Absolut delicios!
Senzationala reteta! Deja am soliciari sa o ai fac 😉
Oana faci un lucru minunat,ma mbucur ca l-ai pomenit pe regretatul Anton Roman cu vorba lui dulce si frumoasa.Azi pregatesc reteta ta sa vedem cum iese.Revin cu alat postare.
Reteta nu e clara. Ce faci cu gutuile dupa ce le caramelizezi. Le pui inapoi in tigaie si le feirbi pana e gata carnea?
Prajesti carnea, o scoti deoparte. In aceeasi tigaie caramelizezi gutuile, le scoti deoparte. In aceeasi tigaie continui gatirea carnii. Doar la faza cu cuptorul se intalnesc gutuile cu carnea. Daca le fierbi in tigaie se transforma in piure!
Felicitari Oana! Imi plac toate retetele tale. Desi gatesc de peste 50 de ani, cu ele nu-mi mai bat capul cum sa prepar ceva. Majoritatea sunt asa cum gatea mama, Dzeu s-o odihneasca in pace. Urmez pasii descrisi foarte amanuntit si totul iese perfect. Excelent!