Clatite brasovene reteta traditionala dupa Radu Anton Roman. Clatite pane umplute cu carne tocata si/sau ciuperci, cu crusta aurie si crocanta de pesmet. Se servesc fierbinti cu sos de rosii sau cu smantana.
Reteta acestor clatite brasovene este una relativ recenta (mai tanara de 50 de ani).
Ce sunt clatitele brasovene?
Sunt clatite pane, in crusta de pesmet. Am mancat clatite brasovene in vreo 3 localuri din Brasov si bineinteles ca reteta diferea usor. Si Radu Anton Roman da libertate cititorului in alegerea ingredientelor cu care se fac clatitele sau umplutura: carne tocata de porc sau vita (poate fi si amestec), bucatele de carne de pui, ciuperci de cultura sau de padure (se pot folosi doar ciuperci, fara carne), ierburi aromate dupa gust. pana si sosul care le acompaniaza este lasat la libera alegere: sos de rosii, smantana infierbantata sau racoritoare, scoasa din frigider.
Ce e sigur este faptul ca aceste clatite brasovene se impatura si se tavalesc prin ou si pesmet si apoi se prajesc in tigaie. Crusta crocanta si rumena le-a facut celebre!
Eu folosesc mereu reteta mea de clatite (care nu contine zahar) si pe care o gasiti aici. Tigaia mea are 25 cm.
Umplutura de carne si ciuperci am facut-o exact ca si la aceste clatite gratinate.
In reteta de mai jos sunt cantitati suficiente pentru 8 clatite brasovene. Puteti considera 2 de persoana daca foamea e mare sau cate una daca sunt pe post de aperitiv cald. Daca doriti sa le faceti doar cu ciuperci va trebui sa dublati cantitatea acestora (in locul carnii puneti tot ciuperci). Putem folosi si friptura rece tocata – daca avem asa ceva in frigider.
- 175 g faina
- 250 ml lapte rece
- 125 ml apa minerala
- 2 oua
- 50 g ulei
- un praf de sare
- 400 g carne tocata de porc sau amestec cu vita etc
- o ceapa medie sau 2 mici
- 400 g ciuperci proaspete (champignon albe sau brune)
- sare, piper
- 2 linguri de smantana acrisoara + 1 lingura rasa de faina + 50 ml lapte rece
- patrunjel verde tocat
- 50 g cascaval ras
- 2 oua batute
- pesmet
- ulei pentru prajit
- smantana pentru servit
Mod de preparare clatite brasovene reteta traditionala
Am preparat clatitele asa cum este descris pe larg in aceasta reteta. Am batut ouale intregi cu mixerul si cu un praf de sare. Am adaugat faina si uleiul (in locul untului topit care apare in reteta de clatite) si am diluat totul cu lapte rece si putina apa minerala. Am lasat aluatul sa se odihneasca vreo 30 de minute inainte de a praji clatitele. Apoi am prajit 7-8 clatite intr-o tigaie de 25 cm unsa cu putin ulei. Le-am lasat deoparte pana am pregatit si umplutura.
Umplutura de carne tocata si ciuperci pentru clatite brasovene
Am curatat si tocat marunt ceapa. Am feliat ciupercile si am ras cascavalul (50 g) pe razatoarea cu ochiuri mari.
Am incins fara ulei o tigaie larga si cu pereti mai inalti. Am prajit carnea tocata la foc iute ca sa lase grasimea si apa. Am amestecat cu o spatula pana ce fiecare granula de carne tocata s-a rumenit usor. Daca folositi carne slaba de vita, pui sau miel va trebui sa adaugati 1-2 linguri de ulei in timpul calirii carnii.
Am adaugat ceapa tocata si un praf de sare si piper mozaic proaspat macinat. Am calit si ceapa impreuna cu carnea cateva minute. Am adaugat si ciupercile spalate si feliate.
Am marit flacara de sub tigaie si am sotat totul pret de vreo 5 minute, amestecand constant. Ciupercile lasa si ele apa insa nu destula. Am completat lichidul cu un paharel de apa calda si am lasat totul la fiert vreo 12-15 minute la foc mediu.
Intr-un castron mic am desfacut putina faina cu smantana si am diluat-o cu lapte. Am turnat-o in tigaie si am amestecat bine. Am mai lasat tigaia pe foc mic vreo 3 minute ca sa se gateasca si faina. Am tras tigaia de pe foc si am amestecat in ea si cascavalul ras si patrunjelul tocat. Am lasata amestecul la racorit.
Umplere clatite brasovene
Am impartit in 8 umplutura si am distribuit-o pe cele 8 clatite. Am asezat-o in mijlocul clatitelor si le-am impaturat ca pe sarmale.
Am pregatit doua castroane: unul cu ouale batute cu putina sare si unul cu pesmet.
Am trecut mai intai clatitele prin oua batute si apoi prin pesmet. O singura data! Am avut grija ca acestea sa fie bine cuprinse de crusta.
Cum se prajesc clatitele brasovene?
Intr-o tigaie mai adanca am incins uleiul pentru prajit. Trebuie sa fie un strat de macar 2 degete de ulei. Am setat focul la mediu si am prajit pe rand clatitele in uleiul incins, intorcandu-le dupa cateva minute si pe verso.
Pe masura ce s-au prajit le-am scos pe un platou asternut cu servete de hartie absorbanta.
Servire clatite brasovene reteta traditionala
Aceste clatite brasovene se servesc imediat, fierbinti. Sosurile se pun in mici sosiere si se prezinta separat la masa. Niciodata nu se pune sos peste ele pentru ca li se inmoaie crusta crocanta!
Puteti face un sos rapid de rosii cu usturoi (la rece) sau un sos tzatziki cu iaurt, castraveti si usturoi. Nici un sos de ardei copti cu usturoi n-ar fi o alegere rea!
Eu am ales sa le servesc cu smantana grasa si cu cate o frunzulita de menta.
Iata si o sectiune prin celebrele clatite pane! Sa va mai povestesc cat sunt de gustoase?
Sa incercati si voi reteta de clatite brasovene! Sunt sigura ca va va placea 🙂
Tare as vrea sa fac reteta asta dar nu gasesc cand trebuie sa pun smantana in compozitie.
Va multumesc anticipat pt.raspuns.
Tineti-o tot asa!
Mada
Merci pentru atentionare! Am sarit etapa aceasta 🙂 Am completat acum. Se procedeaza exact ca la clatitele cu carne si ciuperci la cuptor http://savoriurbane.com/clatite-cu-carne-si-ciuperci-la-cuptor/
Multumesc mult pt. raspuns si reteta. Au fost tare gustoase. Le mai fac.
super 🙂
[…] Varianta: dupa ce le umpleti si le rulati tip sarmale le puteti face pane si obtineti clatite brasovene – reteta aici. […]
[…] vedeti niste clatite brasovene umplute cu carne si prajite in crusta crocanta de […]
[…] Sau celebrele Clatite Brasovene – in crusta rumena de pesmet – reteta aici. […]
[…] si snitelele de porc (reteta aici) sau legumele pane: dovlecei, vinete, ciuperci, ceapa sau chiar clatite pane […]