Compot de prune intregi pentru iarna. Un compot de casa natural, fara conservanti, din prune sau ringlote intregi, cu samburi si coaja. Scortisoara da o aroma deosebita prunelor. Un compot fara conservanti, la borcan, pentru iarna. Zaharul poate fi inlocuit cu indulcitori tip stevia sau green sugar, zaharina etc.
S-au copt prunele in vecini si am primit si noi un bol marisor de prune. Dupa ce din cele mici am facut galuste (gomboti cu prune), pe cele mari le-am folosit pentru compot. Astfel am pus si 2-3 borcane marisoare de compot de prune. Aici gasiti reteta galustelor cu prune, asa cum am invatat-o de la bunica si strabunica.
La compot noi prunele le lasam intregi, cu samburi si coaja. In general fructele imi plac cu coaja. La tara aveam un ringlot foarte prolific. Avea ringlote mici, perfecte pentru compot. Puneam an de an compot de ringlote. Iarna desfacem un borcan de compot de prune si-l mancam alaturi de fripturi mai grase de porc, rata sau gasca. In bunul stil ardelenesc sau banatean. 🙂
Preparare compot de fructe „la nimereală” – nerecomandată
Multă lume face compotul așa: pune fructele în borcane (mari, mici, cum or fi…). În fiecare borcan pune 2-3-4 linguri de zahăr (nu se știe exact câte și nici cât zahăr încape într-o lingură) apoi toarnă apa rece de la robinet până se umple borcanul. Se închid borcanele ermetic și începe scuturarea lor individuală până la dizolvarea (zisă „topirea”) zahărului.
Pe urmă se trece la fierberea compoturilor la Bain Marie, așa cum este explicat mai jos. De multe ori zahărul ramâne nedizolvat iar gradul de dulce-acru al compoturilor variază… gospodina realizând de-abia iarna că unele dintre ele sunt cam acre sau altele cam dulci. Unele au făcut și mucegai! Lasă că la anul le fac mai bine! Și povestea se repetă…
O altă conservă faină pentru iarnă este cea de prune murate în oțet, dulci acrișoare – vezi aici.
Ingredientele vi le las pentru un borcan de 800 ml de compot de prune, respectiv pentru 600 g de prune. Daca veti avea prune mai mici, vor incapea mai multe in borcan.
- 600 g prune intregi
- 60 g zahar
- scortisoara (baton sau pudra)
- ca.450 ml apa
Cum se face compot de prune intregi?
Cum se pregatesc prunele sau ringlotele pentru compot?
Prunele se spala si se lasa la scurs. Li se indeparteaza doar coditele. Prunele moi sau sau stricate se lasa deoparte. Pe ele nu le punem la compot.
Cum se pregateste siropul pentru compot?
Daca nu stiti de cata apa aveti nevoie puteti umple un borcan cu prune si turnati apa simpla deasupra lor, apoi o scurgeti si o masurati. Astfel stiti exact cata apa incape in borcan. La mine au incaput 450 ml.
Intr-o craticioara punem zaharul, baton de scortisoara (sfaramat in bucatele) si apa. Lasam sa fiarba circa 5 minute la foc mic. Multa lume face compot punand zaharul direct in borcane si turnand apa rece deasupra. Mi se pare complicat sa scuturi fiecare borcan in parte pentru a se dizolva zaharul. Puteti inlocui zaharul cu zaharina, green sugar, stevia etc.
Siropul fiert se lasa la racorit cateva minute (macar 10). Daca doriti puteti da prin sita siropul si astfel separati scortisoara, dar noue ne place atat de mult aroma acesteia ca lasam totul in borcan.
Asezam prunele in borcane, aranjandu-le cu grija astfel incat sa incapa cat mai multe dar fara sa le strivim. Borcanele si capacele sunt evident sterilizate asa cum am explicat aici.
Cand siropul fiert s-a racorit un pic (sa fie cald, nu fierbinte), punem borcanele pe o tava metalica si turnam siropul peste prune sau ringlote.
Inchidem borcanele cu capacele din dotare si le strangem bine.
Cum si cat se fierb compoturile la bain Marie?
Urmeaza dunstuirea, adica fierberea in bain Marie (in baie de apa si abur). Aceasta dureaza cca. 25-30 de minute.
Cum se procedeaza am descris amanuntit aici.
Dupa incheierea timpului de fierbere in baie de apa si abur borcanele cu compot de prune se lasa la racorit in aceeasi oala (cateva ore).
Borcanele cu compot de prune intregi pot merge in camara, pentru iarna. Ele rezista foarte bine si 2 ani.
Daca sunteti amatori de compoturi naturale atunci va recomand si retetele de compot de cirese (aici), piersici sau nectarine (aici), de struguri (aici) sau de pere (aici).
Puteti incerca si reteta gemului de prune – o gasiti aici.
Merita sa incerci si tu aceasta reteta de compot de prune intregi pentru iarna. Este delicios 🙂
Cititorii nostri au incercat reteta!
[…] Compotul natural de struguri este o dragoste la prima vedere inca din copilarie. Era nr.1 in topul preferintelor mele si bunica avea grija sa puna multe borcane de compot de struguri. Avea ea un mic secret care facea compotul ei sa fie deosebit: punea 2-3 cuisoare care dadeau strugurilor o aroma deosebita. Asa cum batonul de scortisoara parfumeaza compotul de prune – reteta aici. […]
[…] cel de visine pentru rasol de vita, dulceata de coacaze rosii pentru fripturi de rata sau gasca sau compotul de prune pe care-l deschidem cand avem pe masa fripturi rumene si mai grase de porc sau […]
[…] Daca sunteti amatori de compoturi naturale atunci va recomand si retetele de compot de pere (aici), piersici sau nectarine (aici), de struguri (aici) sau de prune (aici). […]
[…] compot de prune – rețeta aici […]
[…] Daca sunteti amatori de compoturi naturale atunci va recomand si retetele de compot de cirese (aici), pere (aici), de struguri (aici) sau de prune (aici). […]
[…] Dacă nu mai avem așa ceva în cămară, atunci pune puțin oțet într-un borcan cu compot de prune și-l aduce așa la masă. Bineînțeles ca scorțisoara există deja în compotul de prune – vezi aici rețeta. […]
Sinteti NEMAIPOMENITE.Va doresc mult succes pt.viitor.Sa fiti fericite si iubite.Va sarut,Jenny,Wiena
Te pupam si noi!
[…] Daca sunteti amatori de compoturi naturale atunci va recomand si retetele de compot de cirese (aici), piersici sau nectarine (aici), de struguri (aici) sau de prune (aici). […]
[…] compot de prune – rețeta aici […]
[…] Dacă sunteți amatori de compoturi naturale atunci vă recomand și rețetele de compot de pere (aici), piersici sau nectarine (aici), de struguri (aici) sau de prune (aici). […]