Fructe în jeleu de lămâie sau terină de fructe cu gelatină – rețeta dietetică fără zahăr

0

Fructe în jeleu sau terină de fructe cu gelatină - rețeta de jelly fruit cake savori urbane 01

Fructe în jeleu de lămâie sau terină de fructe cu gelatină – rețeta dietetică fără zahăr. Cum se face un desert de fructe în gelatină? Rețeta de jelly fruit cake sau tort răsturnat de fructe de sezon: zmeură, afine, coacăze, căpșuni, piersici, caise, cireșe, vișine etc. Rețete de vară.

Am făcut această terină de fructe în jeleu din dorința de a avea un desert de vară care să fie răcoritor și sănătos. Multe de fructe proaspete de sezon învăluite de un jeleu natural cu arome de lămâie și vanilie. Un desert sănătos, plin de vitamine, dar și dietetic (hipocaloric) deoarece l-am preparat cu îndulcitor.

răsturnare jeleu de fructe din forma circulara pe platou savori

Despre gelatină și fructele care o „atacă” (previn închegarea ei)

Multă lume „fuge” de gelatină pentru că nu știe din ce se prepară. Gelatina este un ingredient natural obținut din oase, piele și cartilaje de animale (vită, porc). Ea este o sursă grozavă de colagen și de proteine. Colagenul este benefic pentru articulații.

Gelatina se găsește sub formă de granule sau foi. Există și gelifianți vegetali (pectine) sau agar-agar. Aceștia trebuie preparați și dozați conform indicațiilor de pe pachet.

Americanii fac „jelly fruit cake” dar cu „jello” din pachet – un mix de gelatină cu coloranți, arome sintetice și alte chestii chimice. Am preferat să merg pe varianta naturală.

Pentru această terină de fructe în jeleu am ales vreo 10 feluri de fructe proaspete: căpșuni, zmeură, afine, mure, struguri, coacăze roșii și negre, caise, piersici, cireșe sau vișine. Nu e greșit dacă o faceți cu 3, 5 sau 7 feluri de fructe, în funcție de ce aveți la îndemână. Iarna puteți folosi fructe congelate sau din compot precum și felii de citrice (mandarine, portocale, grepfruit), ananas etc.

Atenție la fructele exotice care atacă gelatina! Ananasul, mango, kiwi sau papaya proaspete conțin enzime care digeră gelatina iar aceasta NU se va mai închega! Prin tratare termică enzima este anihilată așa că un compot de ananas nu vă va face probleme.

Jeleul preparat de mine este un fel de limonadă vanilată și închegată cu gelatină. Pur și simplu delicios! Poți să-l mănânci ca atare, fără fructe.

felie de terina de fructe in jeleu natural

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 8-12 porții de fructe în jeleu sau terină de fructe cu gelatină. Despre dimensiunile/capacitatea formei am detaliat mai jos.

Fructe în jeleu de lămâie sau terină de fructe cu gelatină - rețeta dietetică fără zahăr
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 8-12 porții de fructe în jeleu
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 kg fructe asortate (gata curățate): zmeură, afine, mure, căpșuni, piersici, caise, cireșe, vișine, coacăze roșii și negre, struguri etc.
Pentru jeleu
  • 1,2 L apă La Fantâna
  • 200 g eritritol granulat sau stevia (dozată conform instrucțiunilor) sau 150 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • coaja subțire de la o lămâie
  • sucul de la 1 lămâie și o limetă sau de la 2 lămâi
  • 40 g gelatină foi sau granule

 

Cum se face rețeta de fructe în jeleu de lămâie sau terină de fructe cu gelatină – fără zahăr?

Ingrediente pentru terina răsturnată cu fructe și gelatină

Am spălat fructele: căpșunile, caisele, piersicile, afinele, zmeura, murele, strugurii, cireșele/vișinele, coacăzele roșii și negre. Am pregătit și citricele pentru jeleu.

fructe asortate de sezon pentru terina cu jeleu

Aici vedeți coacăzele roșii și negre pe care le numim în Ardeal ribizli, rozinchine, strugurei. Am în grădină 3 tufe de ribizli: roșu, negru și alb.

coacaze rosii si negre strugurei ribizli

Afinele, murele, zmeura au fost cumpărate din piață. La fel și piersicile și strugurii.

struguri mure zmeura fructe de padure

În plus am mai pregătit foile de gelatină pentru jeleu. Deoarece acesta constituie o parte importantă a acestui desert cu fructe am ales să-l prepar cu Apă de Izvor din Tălmaciu (jud. Sibiu) oferită de La Fântâna. Este o apă plată care are gust foarte plăcut. Vine în sticle de 8 L prevăzute cu stativ și robinet.

apa la fantana izvor talmaciu sticla reutilizabila 1

Sticla de apă 8l este reutilizabilă iar La Fântâna te scapă de grija aprovizionării cu apă dar și de cea a reciclării ambalajelor goale. 

  • Nu trebuie să mai cari apă! La Fântâna vine la tine acasă! E o mare bătaie de cap să ai mereu grija apei, să te aprovizionezi din timp și să o cari.
  • În același preț ai practic și apa și transportul! Și pentru că sticlele sunt reutilizabile nu mai trebuie să plătești mereu ambalajele. Le plătești doar o dată, la prima comandă.
  • Sticla cu apă de 8l e reutilizabilă! Când se golesc sticlele, La Fântâna vine să ți le ia și să iți aducă altele, pline. Cu un astfel de produs sunt mai puține PET-uri produse, eliberate, aruncate.
  • O poti cumpara usor, online, pe www.magazin.lafantana.ro.

Mod de preparare jeleu de lămâie pentru terina de fructe asortate

Cum se face siropul cu îndulcitor și lămâie, limetă?

Într-o oală potrivită am pus 1,2 L apă La Fântâna. Am decojit lămâia în strat subțire cu peelerul și am pus coaja acesteia în apă. Am stors apoi zeama lămâii și a limetei și le-am adăugat și pe ele în oală. Nu am folosit coajă de limetă deoarece are aromă prea pregnantă. Am pus totul la fiert la foc mare și am lăsat să clocotească vreo 3-4 minute. Am stins apoi focul și, la final, am pus îndulcitorul granulat (eu am folosit eritritol) sau stevia, zahărul. Tot acum am pus și zahărul vanilat. Am lăsat siropul de lămâie la răcorit pentru măcar 5 minute.

sirop de lamaie cu vanilie pentru jeleu

Cum se hidratează corect gelatina?

Între timp am pus foile de gelatină la hidratat în 1 L de apă rece La Fântâna.

foi de gelatina hidratate in apa rece

Acestea au nevoie de apă multă, rece și de măcar 10 minute de răgaz pentru a se umfla bine. Așa arată foile de gelatină hidratate corect.

cum se hidrateaza corect gelatina foi sau granule (1)

Apoi le-am stors bine în palme de excesul de apă și le-am pus într-un castron metalic rece. Castronul metalic are 2 roluri: primul este cel de a ceda mai repede căldura siropului și al doilea e că poate fi așezat pe baie de abur pentru a reîncălzi jeleul coagulat (dacă se întâmpla asta).

Dacă folosiți gelatină granule atunci o puneți la înmuiat în 250 ml de apă rece. În ambele cazuri timpul de hidratare e de cca. 10 minute și, în ambele cazuri, gelatina absoarbe aceeași cantitate de apă.

 

Peste gelatina hidratată am turnat printr-o sită/strecurătoare siropul de lămâie ușor răcorit. Acesta trebuie să fie cald dar să nu depășească 60 C deoarece va distruge gelatina. Am amestecat totul bine și am lăsat jeleu la răcorit până ce a ajuns aproape de temperatura camerei. L-am gustat și mi s-a părut suficient de dulce. Puteți oricând să mai adăugați îndulcitor pudră sau lichid sau zahăr în el, după gust. Important este să aibă gust și aromă de limonadă cu vanilie. De aceea jeleul meu este un pic gălbui și mai tulbure. Dacă-l făceam doar din gelatină cu apă și îndulcitor acesta ieșea incolor și limpede (cristalin) dar nu mai avea gust și arome de lămâie.

Cum se montează mixul de fructe în jeleu de lămâie?

Până s-a răcorit jeleul cu lămâie și vanilie am feliat caisele, am tăiat piersicile în cubulețe, am tăiat căpșunile în 2 sau 4, am scos sâmburii cireșelor sau vișinelor și am desprins coacăzele roșii și negre de pe ciorchini. Am tăiat boabele de struguri în 2 și le-am scos sâmburii. Afinele și zmeura au rămas întregi dar murele au fost înjumătățite deoarece erau uriașe. Am cântărit acum fructele și aveau în total cca. 1 kg.

PONT: am ținut farfuria cu fructe la frigider (acoperită cu plastic alimentar) deoarece durează ceva timp până ce ele vor ajunge în formă. În plus, fiind reci, ele vor accelera închegarea gelatinei din jeleu.

Forma de silicon pe care am folosit-o la aceste fructe în jeleu este una pentru șarlotă rusească: trunchi de con cu margini ondulate. Are un volum de 2 L. Cum determinăm capacitatea unei forme? Umplem forma cu apă și apoi măsuram apa cu cana gradată sau așezăm forma pe cântar, facem tara (aducem la zero) și umplem forma cu apă până la refuz. Apa are densitate de aprox. 1 g/ml sau cm cub așa că gramele de apă sunt egale cu numărul de ml.

Alternative: puteți folosi cratițe  de cca. 18-20 cm diametru și înălțime de 8-10 cm (NU forme cu pereți detașabili deoarece curg!) sau forme de chec/cozonac cu volum similar. O formă mare de cozonac de 30x10x10 cm are un volum de 3 l – deci nu se va umple până sus. Sunt forme mai scurte de 20x10x10 cm care au fix 2 l. Acestea nu trebuie tapetate cu folie de plastic alimentară deoarece ea face cute inestetice care se vor imprima pe exteriorul terinei. Vă spun la final cum veți scoate fără probleme acest fructe în jeleu din ele.

Deoarece forma mea are pereți foarte subțiri și flexibili am decis să o așez într-un castron mai solid cu care să o pot muta fără emoții. Nu de alta dar urmează să fac mai multe „plimbări” de la și spre frigider. Tehnica de montare a acestui jeleu cu fructe este similară cu cea de la piftii sau răcituri răsturnate – vezi aici.

modele decor piftie racitura pentru sarbatori

Dacă punem toate fructele de la început și turnăm tot jeleul peste ele nu ne iese nimic deoarece fructele vor pluti la suprafața lichidului. Fructele trebuie puse în 4-6 straturi alternând cu jeleul de lămâie. Fiecare strat trebuie să fie bine închegat înainte de a continua cu următorul. Astfel fructele vor fi bine fixate și vor fi distribuite omogen în această terină minunată.

Am început cu un strat de 1-1,5 cm de jeleu pe care l-am pus cu polonicul pe fundul formei. Acesta este călduț dar se va răcori rapid la frigider. Am dat forma la rece pentru 15-20 de minute sau până ce jeleul s-a închegat.

Apoi am așezat primul strat de fructe reci: câte puțin din fiecare fruct de pe platou.

Peste ele am turnat 1 polonic de jeleu și am dat iar forma la rece. Și platoul cu fructe a mers înapoi la rece.

După alte 10 minute am scos iar forma și fructele de la rece și am creat un al 2-lea strat pe care l-am acoperit cu jeleu. Iar am dat totul la rece. De-acum timpii de coagulare ai gelatinei sunt tot mai mici deoarece siropul pentru jeleu este bine răcorit iar terina semimontată și fructele rămase sunt tot mai reci și ele.

Am continuat similar cu următoarele 3-4 straturi: fructe, jeleu, frigider etc. Spre final mi s-a închegat ușor siropul cu gelatină de pe masă așa că l-am reîncălzit câteva secunde pe baie de abur (Bain Marie). Practic am pus la fiert un pic de apă într-o crăticioară și am așezat deasupra ei castronul metalic cu jeleu. Imediat s-a topit și am continuat montarea terinei. Am umplut forma până la refuz cu fructe și am încheiat cu ultimul strat de jeleu. Nu-i bai dacă jeleul depășește marginea formei deoarece excesul poate fi ajustat cu cuțitul înainte de răsturnarea pe platou.

Mi-a rămas cam 1 polonic de sirop cu gelatină pe care l-am pus într-un pahar cu câteva fructe de pădure și l-am dat la rece. E un fel de „taste sample” care se va mânca aproape imediat 🙂

Am dat forma cu fructe în jeleu la frigider pentru 6-8 ore (cel mai bine peste noapte). După vreo 2 ore am acoperit suprafața terinei cu folie alimentară de plastic. Puteți face terina de fructe și cu 2 zile în avans deoarece stă foarte bine la rece. Fructele sunt protejate complet de gelatină și nu se vor oxida deoarece aerul nu are acces la ele. Răsturnați terina chiar în momentul servirii.

Cum se răstoarnă un jeleu de fructe din formă pe platou?

Am pus dopul chiuvetei și am lăsat în ea apă fierbinte (caldă bine tot) în strat de cca. 6-7 cm. Am scos forma cu jeleu cu fructe din frigider, i-am îndepărtat folia și i-am ajustat excesul de jeleu cu cuțitul. Apoi am cufundat-o cca. 20-30 de secunde în apa fierbinte din chiuvetă (aveți grijă să nu intre apă în formă!). Am acoperit forma cu platoul și, cu o mișcare hotărâtă, am răsturnat terina. A ieșit fără probleme. Nu e greșit dacă răsturnați forma direct pe platou și o încălziți pe laterale și la fund cu un foen (uscător de păr).

Trebuie să recunosc că terina de fructe în jeleu a ieșit foarte bine! Este chiar spectaculoasă și apetisantă.

fructe cu gelatina desert natural fara zahar savori

Fructele multicolore te îmbie să guști o felie din acest desert sănătos, hipocaloric, plin de vitamine, proteine și colagen.

Fructe în jeleu de lămâie sau terină de fructe cu gelatină - rețeta dietetică fără zahăr savori urbane 3

Servire fructe în jeleu sau terină răsturnată de fructe cu gelatină

Terina cu fructe în jeleu se feliază ușor cu un cuțit bine ascuțit.

cel mai bun desert dietetic cu fructe jeleu de lamaie fara zahar

Ies felii frumoase care nu se împrăștie în farfurie. Un desert gustos, aromat, reconfortant. Jeleul cu lămâie, limetă și vanilie este delicios și el. La fiecare îmbucătură te întâlnești cu mixul de fructe proaspete și aromate. Terina cu fructe în jeleu poate fi păstrată la frigider 3-4 zile, fără probleme. Ea trebuie învelită în folie alimentară de plastic sau acoperită chiar cu forma în care a fost montată.

felie de terina de fructe in jeleu gelatina cu lamaie

Dacă dorești mai multe informații despre sticla reutilizabilă de 8 L La Fântâna precum și despre serviciul de livrare/colectare atunci le găsești aici.

La Fantana Promotie-noua-sticla-8L apa de izvor de talmaciu

Cu această apă La Fântâna am preparat și o delicioasă ciorbă de fasole boabe (de post) – vezi aici.

reteta gulas de fasole boabe fara carne de post

Tot cu apă La Fântâna am preparat și ciorba de miel acrită cu măcriș și aromatizată cu tarhon pentru masa de Paști – vezi aici.

reteta ciorba ardeleneasca supa de miel cu orez macris tarhon leustean

Dacă ești amator de deserturi cu fructe îți recomand și terina cu căpșuni și lapte condensat – vezi aici. Poți înlocui căpșunile cu alte fructe sau cu un mix ca cel de mai sus.

Capsuni cu jeleu din lapte condensat Maresi (1)

Sunt sigură că v-am făcut poftă cu aceste fructe în jeleu de lămâie și că veți testa această rețetă simplă de terină de fructe cu gelatină!

Aici găsiți mai multe deserturi cu fructe: prăjituri, torturi, șarlote, înghețate, deserturi la cupă etc.

Tort Diplomat cu piscoturi si frisca reteta clasica savori urbane

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.