Supă de carne cu legume – rețeta dietetică potrivită și pentru copii

1

Supă de carne cu legume - rețeta dietetică potrivită și pentru copii savori urbane

Supă de carne cu legume – rețeta dietetică potrivită și pentru copii. Supă cu carne slabă și zarzavaturi. Cum se face supă de vită cu legume? Rețeta simplă de supă limpede din carne de vită sau pasăre cu sau fără tăiței, găluște. Supă dietetică de vită. Rețete de supă de casă. Rețete cu carne slabă.

Eu sunt îndrăgostită iremediabil de această supă de carne cu legume mai ales când este vorba de rasol de vită. Degeaba… fie puiul cât de bun dar la supă carnea de vită e regină! Practic este supa noastră „de duminică” din Ardeal și Banat, supa cu care am crescut în casele bunicilor 🙂 În mod tradițional „zama limpede” se face cu rotocoale de rasol de vită cu os cu măduvă, cu piept de vițel cu coaste sau cu genunchi de vită (motsching) și se servește cu găluște pufoase de griș sau cu tăiței de casă dar, de data aceasta, am vrut să fac o supă dietetică, bogată în proteine, minerale și săracă în grăsimi și carbohidrați.

Raportul carne/zarzavat din această supă este de 1/1. La 1 kg de carne am pus 1 kg de zarzavat și legume. Este o supă plină de nutrienți și minerale.

De aceea am ales o carne slabă de vită și am renunțat la adaosurile făinoase. Nu este greșit dacă înlocuiți carnea de vită cu una de pasăre. În ordinea preferințelor mele ar fi: pulpa de curcan (cu os dar fără piele), carnea de fazan, pulpele de pui (cu os dar fără piele), pieptul de curcan (cu os dar fără piele) și, ultimul, pieptul de pui (deoarece e cel mai fad).

Supă cu carne slabă și zarzavaturi reteta de supa de vita cu sau fara taitei sau galuste

Această supă de vită se poate prepara la multicooker cu presiune (instant pot, crock pot), la oală clasică sub presiune (kukta, oala minune) sau în oală clasică (pe aragaz). Timpii de fierbere diferă în funcție de oala folosită dar și de carne. Carnea de pasăre fierbe mai repede decât cea de vită doar dacă puiul nu a fost o găină bătrână sau un cocoș venerabil. Acestea fac supa foarte gustoasă dar fierberea lor durează mai mult.

Cu jumătate din carnea și legumele fierte am făcut o salată de boeuf dietetică (fără ulei sau cartofi) – vezi aici rețeta.

Salata de boeuf dietetică fără ulei - gustoasă ca cea clasică reteta savori urbane

Din cantățile de mai jos rezultă cca. 5 L de supă de carne cu legume din care ies 10 porții.

Supă de carne cu legume - rețeta dietetică potrivită și pentru copii
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: cca. 10 porții de supă de carne cu legume
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 kg carne slabă de vită, vițel, curcan, pui
  • 4 L de apă
  • 5-6 morcovi
  • 1 rădăcină de păstărnac
  • 1-2 rădăcini de pătrunjel
  • 1 felie de rădăcină de țelină
  • 1 ceapă întreagă
  • 2,5 lingurițe sare sau ceva mai puțină dacă e pentru copii
  • o linguriță rasă boabe de piper negru sau mozaic
  • pătrunjel verde tocat

 

Cum se face supă de carne cu legume – rețeta dietetică potrivită și pentru copii?

Ingrediente pentru supă cu carne de vită sau pasăre și zarzavaturi

Am ales bucăți de carne slabă de vită pe care le-am degresat suplimentar. Practic am decupat toate porțiunile cu grăsime însă am lăsat pe loc fasciile și tendoanele deoarece acestea conțin colagen. Pe ambalaj scria „pachet vită pentru ciorbă”. Puteți cumpăra și piept de vită cu coaste sau chiar rondele de rasol cu os cu măduvă însă acesta trebuie decupat astfel încât să rămână doar carnea macră din jurul lui. Nu facem supă din cărnuri fine și scumpe cum ar fi mușchiul de vită sau antricotul.

carne slaba de vita vitel pentru supa dietetica

În schimb coada de vită sau de bou este foarte potrivită pentru această supă. Are os (coloana vertebrală), mult țesut conjunctiv, fascii și cartilaje – toate acestea sunt proteine valoroase.

cozi de vita bou pentru supa

Am curățat și spălat zarzavaturile și legumele pentru supa de vită: morcovii, păstârnacul, pătrunjelul, țelina. Am tăiat „mustățile” cepei însă NU am decojit-o ci am spălat-o și am lăsat-o întreagă. Așa am învățat de la străbunica mea Buia din Sibiu. Ceapa întreagă dă aromă, gust iar foile ei exterioare dau culoare supei. Oricum, la final, ea va fi aruncată. Zarzavaturile și legumele au cântărit 1 kg (după decojire).

zarzavaturi si legume pentru supa dietetica cu carne de vita

Mod de preparare supă de vită – rețeta de supă cu carne slabă și legume (dietetică)

Într-o oală mare (de 6-7 L) am pus carnea și 4 L de apă rece. Am adăugat sarea și piperul boabe. Am pus oala pe foc ca să se încălzească încet, fără capac. Dacă folosiți multicooker sau alt instant pot atunci setați programul Saute/Călire 15 minute (fără capac). Tot fără capac se pune la fiert și „oala minune” (kukta) clasică.

Cam așa arată carnea după primele 15 minute de gătire în multicooker.

Am despicat pe lung zarzavaturile mari și apoi le-am pus pe toate în oală. Ceapa rămâne întreagă!

Cât se fierbe o supă de carne de vită cu legume?

La multicooker

Am decuplat programul Saute/Călire al muticookerului. Am închis oala cu capacul din dotare și am selectat (manual) presiune maximă și timp de gătire 60 de minute. Va dura ceva până ce se va atinge temperatura de fierbere (cam 30 de minute) după care timpul de pe afișaj va începe să scadă de la 60 la 0 minute.

În oală clasică sub presiune (kukta)

La oalele sub presiune clasice li se pune capacul (închis ermetic), se așază pe foc mediu și se așteaptă intrarea în regim de fierbere (fâsâitul specific). Din acel moment se cronometrează 60 de minute de fierbere efectivă.

În oală clasică, pe aragaz

Dacă folosiți oală clasică atunci o puneți la foc mediu (fără capac!) și fierbeți supa vreo 2-3 ore sau până ce carnea este moale. Pe parcurs va trebui să tot completați cu apă caldă deoarece supa de carne va scădea mult.

După ce timpul de fierbere efectivă a multicookerului s-a scurs (adică cele 60 de minute afișate) am decuplat oala dar încă nu am deschis-o! Am mai lăsat supa de vită să fiarbă 15 minute grație presiunii din oală. La fel fac și cu kukta clasică: sting focul, o trag deoparte și o mai las să „lucreze” vreo 30 de minute. Presiunea dezvoltată de multicookerele moderne este mai mare decât cea din kuktele clasice care fâsâie (pierd presiune) pe tot parcursul gătirii.

După cum se vede mai sus, legumele nu sunt „împrăștiate” deși au fiert la fel de mult ca și carnea. Ele pot fi servite împreună cu supa sau pot fi transformate în piure, salate dietetice etc.

Cum se strecoară și degresează supa de carne cu legume? 

Cu o lingură perforată (spumieră) am cules din oala cu supă bucățile de rasol, zarzavaturile și legumele și le-am transferat într-o strecurătoare mare așezată peste un castron. Din ele se va scurge multă supă pe care o recuperăm ulterior. Pofticioșii din familie ciugulesc din carnea fragedă de vită și eu le zic să se oprească 🙂 Cred că rasolul de vită este una dintre slăbiciunile mele. Bucățelele astea faine și fragede de carne fiartă au porțiuni gelatinoase (țesut conjunctiv) care sunt fabuloase!

După răcorirea lor ne gândim ce facem cu ele. Ru am aruncat ceapa dar am păstrat țelina deoarece este gustoasă. Dacă urmează să servim rasolul și zarzavaturile împreună cu supa sau să le pasăm pentru a face piure atunci le introducem înapoi în oala cu supă. Nu uităm să recuperăm supa scursă din ele!

Dacă intenționăm să le folosim la salată de boeuf sau să le servim ca rasol cu sos de legume (sos vânătoresc) sau cu sos de roșii, de vișine atunci le putem pune la rece într-o pungă bine închisă. Ele rezistă la frigider câteva zile bune așa că nu e grabă.

carne fiarta rasol de vita cu legume din supa puse la scurs

Așa arată supa de vită rămasă în oala de la multicooker.

Nu am lăsat-o acolo ci am strecurat-o imediat într-o oală curată și rece pentru a-i accelera răcorirea. În sită au rămas boabe de pier și mici fragmente de carne sau legume.

Am vânturat supa fierbinte cu polonicul pentru a se răci mai repede. Este surpronzător (pentru unii) de limpede deși a fost fiartă în oala sub presiune. Deci mitul cu fiertul supei ore întregi pe aragaz nu prea stă în picioare. Eu știu aste de zeci de ani deoarece avem kukte în familie din 1968, aduse din Ungaria. Mama și bunica mea le foloseau inclusiv la prepararea supei de carne și mereu aceasta ieșea limpede și gustoasă.

După cum vedeți supa are multe ochiuri de grăsime care încep să se ridice la suprafață. Fiindcă vorbim despre o supă dietetică va trebui să scăpăm cumva de această grăsime.

Cel mai simplu este să lăsăm oala cu supă la răcorit (eventual o dăm și la frigider 2 ore) pentru ca grăsimea să se solidifice. Veți vedea cum se formează „bănuți” de grăsime la suprafața supei iar aceștia se culeg ușor cu spumiera și se aruncă. Picăturile acelea de grăsime au calorii cât toată oala de supă cu carne și legume cu tot!

Eu am pus carnea fiartă (rasolul de vită) și legumele înapoi în oală și am dat totul la rece.

Servire și păstrare supă de carne cu legume – rețeta dietetică potrivită și pentru copii

Supa de carne poate fi reîncălzită în porții, nu toată oala. De obicei scot cantitatea de care am nevoie (2-3 porții) și o aduc la fierbere pe aragaz sau la microunde. Apoi o distribui în farfurii împreună cu bucățele fragede de carne și felii de morcov fiert. Întotdeauna presar un pic de pătrunjel verde tocat deoarece acesta este plin de vitamine.

cea mai buna supa de carne slaba cu legume reteta savori

Această supă de carne este un deliciu! Noi chiar nu ne săturăm de ea și o facem cel puțin o dată pe săptămână. Cine dorește poate fierbe în supă găluște pufoase de griș sau tăiței. Noi nu ne mai încărcăm cu carbohidrați așa că mâncăm supa limpede de carne ca atare.

reteta supa de vita rasol carne fiarta si zarzavat pentru dieta bariatrica gastric sleeve

Pentru cei mici cărnița poate fi mărunțită cu cuțitul sau poate fi pasată cu blenderul de mână  și transformată în piure natural de carne de vită cu legume. În paharul blenderului se pun bucățele de carne fiartă, legume fierte și un pic de supă. Se procesează totul și se diluează la final cu supă până se atinge consistența dorită. Piureul de carne cu legume poate fi păstrat 5-7 zile la frigider și poet fi încălzit la nevoie, în cantitatea dorită.

piure de carne fiarta cu legume pentru copii sau dieta bariatrica dupa gastric sleeve

Dacă sunteți amatori de supe limpezi (dar nu dietetice) atunci vă mai las câteva rețete. Iată o „zamă de găină” cu gârtene (tăieței de casă cu formă spiralată care se fac pe spata de la războiul de țesut) – rețeta aici.

Supa de gaina cu taitei de casa Savori Urbane

Sau o supă limpede de vită făcută pe rasol cu os cu măduvă – vezi aici. Aceasta are găluște pufoase de griș.

Supa de vita din rasol, oase cu maduva - reteta de supa cu galuste sau taitei savori urbane

O supă foarte gustoasă este cea din cozi de vită – vezi aici.

reteta supa limpede din cozi de vita

Sau un consommé de rață – adică o supă extra limpede – vezi aici.

Sunt sigură că v-am făcut poftă cu această supă de carne cu legume și că veți testa în curând rețeta de supă dietetică de vită sau pasăre!

Aici găsiți mai multe rețete de supe, ciorbe, supe cremă – cu sau fără carne.

15 retete de ciorba si supa pentru iarna explicate pas cu pas savori urbane

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.