Supa de vita din rasol, oase cu maduva – reteta de supa cu galuste sau taitei. Cum se face supa limpede de carne cu taitei sau galuste, fina si consistenta? Reteta de consommé de vita. Este supa clara de vita care te pune pe picioare cand esti racit sau obosit.
Aceasta supa de vita (din rasol si oase cu maduva) se prepara usor. Este supa noastra „de duminica”. Bineinteles ca este compusa doar din carne, oase si zarzavaturi – fara chimicale.
Rasolul fiert de vita se poate reincalzi a doua zi intr-o cantitate mica de supa (se aduce la fierbere) si se poate servi alaturi de cartofi taranesti cu ceapa si sos de hrean, sos de visine sau de mere, sos vanatoresc, etc.
Tot din rasol și legumele (zarzavaturile) fierte în această supă facem și clasica Salată de Boeuf – vezi aici rețeta scrisă și video.
DUPĂ CASETA DE INGREDIENTE VEȚI GĂSI ȘI REȚETA VIDEO A ACESTEI SUPE LIMPEZI DE VITĂ CU GĂLUȘTE PUFOASE!
Fierberea ei se face fie lent (3-4 ore la foc mic) fie rapid, in oala cu presiune (1 ora). Am publicat deja alte supe limpezi: supa de pui (cu taitei sau galuste) – reteta aici
sau un consommé de rata (ultra-limpede) – reteta aici.
Din oase de vita (coapte in cuptor impreuna cu zarzavaturile) se face o supa groasa de oase, un beef stock sau bouillon, care se foloseste la innobilarea altor mancaruri. Acesta poate fi portionat si congelat – reteta aici.
Bucatile de carne folosite la aceasta supa de vita sunt rasoale, adica felii de picior de vita cu os cu tot (os cu maduva). Acestea se gasesc in supermarketuri si din ele se poate prepara si celebrul Osso Buco (o tocanita milaneza). Se poate folosi cu succes si pieptul de vita sau alte bucati cu mult tesut conjunctiv si ligamente. Eu am folosit 4 rondele de rasol (am avut mai multe pachete).
Cantitatile de mai jos sunt pentru o oala de cca. 6 L. Dupa ce scoateti carnea fiarta si zarzavaturile vor ramane cca. 4,5 L de supa limpede. Carnea fiarta si zarzavaturile le folosesc la celebra salata de boeuf – reteta aici.
- cca. 800 g - 1 kg rasol de vita cu os, piept de vita (este mai gras)
- 4 morcovi
- 2 radacini de patrunjel
- 2 radacini de pastarnac
- 1 ceapa intreaga
- 1 telina medie
- 1 lingura rasa piper boabe
- 1 foaie de dafin (optional)
- 3 lingurite rase de sare
- 4 L apa rece
Mod de preparare Supa de vita din rasol, oase cu maduva – reteta de supa cu galuste sau taitei + VIDEO
Aici este versiunea video a rețetei de supă limpede de vită cu găluște pufoase de griș! Vă invit să vă abonați gratuit la canalul nostru de Youtube – !
Eu am folosit kukta (oala sub presiune). Mai intai am asezat rondelele de rasol in 2 L apa rece cu cele 3 lingurite de sare si am asezat oala pe foc (fara capac). Am adus-o la fierbere si am cules spuma ce s-a format la suprafata. Intre timp m-am ocupat de zarzavaturi.
Am curatat zarzavaturile si le-am spalat. Toate sunt intregi. Ceapa o las mereu cu foita pe ea pentru ca da si ea culoare si o aroma deosebita supei de vita. I-am taiat doar mustatile si am spalat-o bine. Dupa fierbere ea va fi aruncata. Pontul acesta il am de la strabunica mea, Buia.
Cum se fierbe supa de vita?
Dupa ce am terminat cu spumarea supei (cca. 10-15 minute de fierbere) am adaugat in oala toate zarzavaturile si boabele de piper. Unii pun si o frunza de dafin. Am completat cu apa pana la o palma sub buza oalei cu presiune (mi-au intrat alti 2 L de apa – kukta mea e de cca. 6 L). Am inchis ermetic capacul si am lasat-o la foc iute pana ce a inceput sa fasaie. In acel moment am redus focul la minimum si am fiert supa fix o ora.
Daca nu aveti oala sub presiune va trebui sa fierbeti supa 2-3-4 ore (la foc mic, fara capac) si sa completati din cand in cand cu apa (deoarece scade).
Dupa scurgerea timpului de fierbere am stins focul si am racit rapid kukta in chiuveta, sub jet de apa rece. NU se deschide capacul pana ce nu este depresurizat continutul oalei sub presiune! Testul se face ridicand usor supapa si verificand daca mai fasaie sau nu. Abia dupa aceasta se poate deschide capacul oalei.
Sfat: nu lasati supa de vita la racit in oala inchisa! Se poate acri in cateva ore! Ea trebui racita fortat, mutata in alta oala rece si pusa rapid in camara.
Strecurare supa de vita din rasol, oase cu maduva
Am deschis oala si am scos cu o spumiera toate zarzavaturile si bucatile de carne fiarta (intr-o strecuratoare asezata peste un castron). Ceapa am aruncat-o. Din acestea se poate face un sos vanatoresc grozav sau o salata de boeuf senzationala! Batalia a fost pe maduva din oase 🙂 Aceasta s-a mancat „la botul calului”, fierbinte, unsa pe felii de paine prajita. O nebunie!
Am ales o oala curata si incapatoare si am strecurat supa de vita limpede in ea. Momentan am scapat de boabele de piper, de eventualele aschii de os sau de bucatelele de zarzavat sfaramat. Ea nu este inca limpede. Am mutat supa in camara (daca este racoroasa) si dupa 2-3 ore in frigider. Este esential sa fie bine racita pentru a o putea degresa (daca e cazul).
Daca ati folosit cap de piept de vita sau bucati mai grase veti vedea ca a doua zi se va forma un strat gros de grasime alba la suprafata supei. Acesta se poate indeparta cu usurinta daca supa este bine racita. Asa ceva – cum am aratat la reteta de beef stock.
Supa mea de vita nu a fost atat de grasa (de data aceasta) si nu am avut ce sa degresez (ultimele 2 poze din colajul de mai sus). In schimb se vede ce culoare frumoasa si inchisa are si ce consistenta gelatinoasa.
Cum se limpezeste supa de vita?
Limpezirea supei de carne (fie ea de vita, gaina, pui sau rata) se face foarte simplu, asa cum este descris aici. Veti obtine o supa de vita limpede ca si cristalul!
Servire supa de vita din rasol, oase cu maduva
Dupa limpezirea supei se pot fierbe taietei de casa sau galuste de gris.
Taieteii ii fierb separat (ca sa nu tulbure supa) dar galustele de gris se pot fierbe direct in ea. Am vrut sa va arat cat de limpede si cristalina mi-a iesit aceasta supa, asa ca am pozat-o simpla, presarata doar cu putin patrunjel verde tocat.
In locul taiteilor sau galustelor se pot face niste clatite – vezi aici cum se prepara.
Supa de vita limpede se serveste fierbinte. Este un „leac miraculos” impotriva racelii, a mahmurelii si a oboselii.
[…] intai am preparat o supa de vita din rasol si oase cu maduva – reteta aici. Am strecurat-o cat a fost fierbinte, am pus deoparte carnea si zarzavaturile fierte si am racit-o […]
[…] castraveti murati… o nebunie! La noi in casa se fac cartofi taranesti ca si garnitura langa rasol de vita (reteta aici). In post se mananca ca atare, calzi sau reci. Rondele de ceapa sunt dulci si aromate iar boiaua si […]
[…] De fapt nu doar din familia mea ci si din casele prietenilor familiei mele (din Arad, Cluj si Sibiu). Alta salata de boeuf nu cunosc. Asa cum spune si titlul este vorba despre o salata chiar de „boeuf” (bou, vita) facuta pe baza unei supe limpezi din rasol de vita si multe zarzavaturi. In urma salatei ramane un consommé clar de vita in care se pot fierbe taietei de casa sau galuste de gris. Vezi reteta supei limpezi din rasol de vita. […]
[…] Aici gasiti reteta unei supe de vita limpezi (inclusiv metoda de limpezire) […]
In loc de taietei pot sa pun tortelinni?si daca da care imi recomandati?multumesc frumos!
Sigur ca poti! Pai sunt tortellini uscati sau proaspeti (in supermarket). Ii fierbi direct in supa conform indicatiilor de pe pachet.
[…] Rasolul de vita nu se fierbe in apa chioara ci impreuna cu ceapa si condimente. Daca ii punem si cateva radacinoase se face o supa de vita – reteta aici. […]
[…] In retetele clasice de racituri (Silvia Jurcovan de ex.) este indicata fierberea lenta, indelungata. timp de 3-4 ore, la foc foarte mic. In acest rastimp lichidul va scadea si va trebui completat din ora in ora. Mama face racituri in kukta (oala sub presiune) si scurteaza timpul de fierbere la 1,5 ore. Mult mai convenabil! In plus, in oala sub presiune lichidul nu scade: cat pui, atata gasesti la final. Un alt avantak al oalei sub presiune este faptul ca fiertura nu trebuie spumata deoarece precipitatul proteic format la fierbere se lipeste singur de peretii oalei, lasand in urma un lichid limpede si fain (vezi si reteta supei de vita). […]
[…] vita. Eu imi pun de-o parte (congelez in paharele de plastic etichetate si datate) supa de vita sau supa de oase sau fac beef stock special pentru a avea cand am nevoie. Acum am scos 2 paharele de 250 ml si le-am […]
[…] Sunt ambalate in pungi a cate 500-600 g. Din ele se poate face si o supa faina (exact ca si supa din rasol de vita). Sunt mare amatoare de carne de vita si-mi place mult rasolul. La o adica, puteti inlocui coada de […]
[…] Asa cum spuneam si in introducere, limba trebuie mai intai fiarta. Bineinteles ca nu o fierbem in apa chioara ci facem o supa cu legume si zarzavat, exact ca si supa limpede din rasol de vita (reteta aici). […]
[…] pentru ca imi raman mereu legume si zarzavaturi fierte de la supele de carne, fie ele de pui sau vita. Niciodata nu le […]
foarte bun, felicitari
[…] de supe limpezi atunci va recomand si reteta unei supe de rata (consomme) precum si pe cea a unei supe de vita facute pe rasol si os cu maduva. Sunt […]
[…] Când felul doi este mai consistent, o supă de legume este perfectă. Pe la noi la Arad nu se prea fac ciorbe, mai mult supe. Adică folosim multe zarzavaturi sau legume pe care însă nu le tocăm mărunt. Cel mai des facem supe limpezi din carne de pasăre (vezi aici) sau vită (vezi aici). […]
[…] Puteți face aici o delicioasă supă limpede de vită din rasol și oase cu măduvă (rețeta aici) […]
[…] Pentru supa de legume am curățat zarzavaturile, ceapa și am procedat exact ca în rețeta supei (aici). Puteți face supe limpezi de pui sau vită cu legume și zarzavaturi (vezi aici sau aici). […]
Multe sfaturi bune in reteta INSĂ al dracu de periculos sa racesti kukta cu apa rece. Daca este de calitate slaba sau apa rece nu este distribuita uniform face BOOM!!! Am vazut pe viu , notoc ca nu a patit nimeni nimic
Daca o kukta „explodeaza” sub jet de apa rece, exploda si sub presiune…ceva nu e ok. Poti sa lasi la depresurizat lent pe aragaz daca doresti.
Sunt curioasa daca acea crusta de grasime care se ridica deasupra supei poate avea o utilitate
Practic este untură de vită care ar putea fi păstrată la frigider și folosită la gătit mâncăruri cu carne (tocănițe, gulaș) sau fripturi de vită la cuptor.
Multumesc