Sos de hrean pentru friptura sau rasol – un sos fin si cremos, cu smantana, foarte potrivit alaturi de un simplu gratar, o friptura sau un rasol de vita sau limba fiarta. Se prepara usor, pe baza unui sos veloute, compus dintr-un roux (rantas de faina cu unt) stins cu supa de pui sau vita.
Sosul de hrean era specialitatea strabunicii mele. Ea facea multe sosuri langa mancare, dar specialitatile ei erau sosul de visine si sosul de hrean. Cand se grabea, bunica facea un sos de hrean la rece (cu smantana) – reteta aici.
Cand dorea sa fie un sos mai special, facea acest sos de hrean caldut si cremos, cu smantana. Acest sos de hrean cu smantana este foarte cunoscut in Ardeal. Despre hrean si efectele benefice asupra organismului puteti citi aici.
Acest sos de hrean se potriveste grozav cu o friptura calda sau rece de antricot de vita (roast beef) sau cu friptura simpla de vita (reteta aici).
Cantitatile de mai jos sunt pentru 100 g hrean ras. Din 100 g hrean se obtin 6 portii. Smantana dulce (pentru frisca) il face mai fin si mai cremos insa o puteti inlocui tot cu smantana acrisoara.
- 100 g hrean ras
- 100 g smantana dulce cu min.30% (pentru frisca)
- 200 g smantana acrisoara cu min 20% grasime
- 50 g unt cu min 80% grasime
- 50 g faina
- 500 ml supa (de carne, de oase, de legume) sau apa
- 10 g sare
Cum se curata hreanul? Cum se rade?
Hreanul se curata in spatii bine ventilate, preferabil pe balcon sau chiar afara. Asta ca sa nu plangeti 🙂
Hreanul se spala si apoi se curata cu un cutit sau cu peelerul. Astfel coaja iese in strat subtire si nu se arunca mult hrean.
Hreanul se rade pe razatoarea mica si radacina se intoarce mereu pentru ca razatura sa fie cat mai mica si sa se taie bine partea atoasa. Prin rotirea radacinii de hrean in mana putem rade cate un pic de pe fiecare parte.
Mod de preparare sos de hrean pentru friptura sau rasol
Pentru sos se topeste untul intr-un vas. Se adauga faina. Se amesteca pana se omogenizeaza si se lasa la foc mic 1-2 minute pana ce se albeste un pic (fara sa se rumeneasca). Se amesteca continuu. Acesta este un roux (adica rantas).
Compozitia se subtiaza treptat cu supa limpede de vita (sau de pui). Se amesteca constant in cratita pentru a nu se crea cocoloase. Daca nu aveti supa puteti pune apa dar sosul nu va fi la fel de savuros.
Sosul format se lasa pe foc mic pana ce se ingroasa si clocoteste incet (ca sa se gateasca faina). Apoi se ia de pe foc si se lasa la racorit.
De-abia acum se adauga mai intai smantana acrisoara (se omogenizeaza bine) apoi frisca (smantana dulce) si in final hreanul ras. Se asezoneaza cu sare, dupa gust. Sosul este gata.
Servire sos de hrean
Sosul de hrean se serveste caldut alaturi de rasol de vita, limba fiarta (reteta aici), carne la gratar sau fripturi (de ex. friptura de vita – roast beef).
Sosul de hrean se pastreaza 2-3 zile la rece si poate fi consumat si direct din frigider.
Aici gasiti si reteta de hrean ras in otet – la borcan (la rece, pentru iarna).
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete de sosuri si dressinguri.
multumesc ptr. retete, ma prinde dimineata citindu-le !
sunteti grozave !
[…] de la bunica am si reteta de sos de hrean (cald) pentru friptura sau rasol (carne fiarta). Este un sos grozav de fin si […]
SOS DE HREAN CU SMANTANA. INGREDIENTE:; 2 LINGURI HREAN RAS, 2 LINGURI ZEAMA DE LAMAIE, 2LINGURI SMANTANA (DE CARE AVETI), UN VARF DE CUTIT DE SARE. MOD DE PREPARARE: AMESTECATI CHESTIILE DE MAI SUS.
[…] facea sos cald de hrean cu smantana, preferatul tatalui meu. Cand nu avea prea mult timp la dispozitie facea si acest sos simplu, fara […]
[…] mica de supa (se aduce la fierbere) si se poate servi alaturi de cartofi taranesti cu ceapa si sos de hrean, sos de visine sau de mere, sos vanatoresc, […]
[…] Garniturile pot fi din cele mai variate: de la salata de varza pana la cartofi copti in sare, diverse legume sotate la tigaie sau si mai simplu, cu sos de hrean. […]
[…] aceasta friptura de vita cu un sos fain de piper verde cu smantana si brandy. Merge bine si cun sos cald de hrean (reteta aici). O […]
[…] Un alt sos potrivit acestor tipuri de carne este si sosul de hrean (cald) – reteta aici. […]
Puteti pastra sosul si sa il consumati mai tarziu, insa el trebuie pastrat intr-un recipient cu capac pentru a nu se pierde din iuteala data de hrean.
[…] rasol de vita se potriveste de minune si cu sosul de hrean, de castraveti, de marar, visine sau de […]
Sosul de hrean cu cartofi fierți și carne de pe ciolan (nu se punea osul în farfurie) se mânca de Paști la catolici în Timișoara. În alte împrejurări în locul cărnii de porc se mânca cu carne de vită (mocsing), dar „regula” pt. cartofi fierți cu mocsing era sosul de mărar sau cel de roșii (părădaisă). Sosul de vișine, lângă cartofii fierți, din ceea ce-mi amintesc, însoțea carnea friptă de găină, de pasăre în general. Hreanul cu lapte covăsât sau cu smântână era mâncat iarna cu carne friptă rece, cârnați fript etc.
Am făcut și sosul si friptura. Nota 10
[…] mult carnea fiarta (mai ales rasolul de vita) si prefer sa-l mananc ca atare, alaturi de un sos (de hrean, de rosii) si cartofi natur sau […]
[…] aceasta friptura de vita cu un sos fain de piper verde cu smantana si brandy. Merge bine si cun sos cald de hrean (reteta aici). O […]
Ce copilarie minunata cred ca ati avut, va aduceti aminte de srabunica si de sfaturile ei …. minunat.
Foarte bun sosul.
[…] cu ceapă călită (vezi aici) sau cartofi natur (vezi aici) și un sos la alegere: de vișine, de hrean, de roșii […]
[…] adesea sos de roșii, de hrean sau de vișine lângă rasolul sau friptura de vită dar și acest sos cremos de mărar […]