Smoothie cu fructe și legume – 3 rețete sănătoase de smoothie

2

Smoothie cu fructe și legume - 3 rețete sănătoase de smoothie savori urbane

Smoothie cu fructe și legume – 3 rețete sănătoase de smoothie. Cum se face smoothie? Băutură naturală din fructe proaspete sau congelate, legume, zarzavaturi. Ce conține un smoothie? Rețete vegane. Rețete de sucuri naturale din fructe și/sau legume.

De mai mulți ani prepar smoothie cu fructe și legume pentru întreaga familie. Fiului meu îi place smoothie roz-roși cu fructe de pădure (zmeură, afine, căpșuni, coacăze) iar mie îmi place smoothie oranj – pe bază de portocale, piersici, caise, morcovi etc. În timp ne-am diversificat paleta de combinații și am ajuns și la smoothie verde care conține frunze de spanac – care sunt foarte sănătoase datorită conținutului mare de vitamine și minerale.

3 retete de smoothie sanatos cu fructe proaspete si legume

Ce este smoothie și cum se prepară?

Smoothie a aparut pentru prima dată în anii 20, în Statele Unite, în localurile cu servire preponderentă de sucuri naturale  Comercializarea acestora a inceput abia îm 1973 cand Stephen Kuhnau a deschis în New Orleans un magazin, „Health-Food-Shop”, unde a început să comercializeze băuturi energizante și suplimente alimentre. Fiind diabetic și având numeroase alergii, el a început să amestece diferite fructe cu suplimente alimentare. Împreună cu sotia sa a deschis în sistem de franșiză localul cu numele de Smoothie King (1987). (sursa)

Există însă multe smoothie-uri și în bucătăria indiană, mediteraneeană dar și în Orientul Mijlociu.

Denumirea de smoothie vine din limba engleză și înseamnă fin, neted, moale. Practic vorbim despre un suc neted, gros și cremos care presupune un amestec de fructe și/sau legume cu sau fără adaos de lichid suplimentar. Lichidul poate fi reprezentat de suc de fructe sau de un produs lactat (lapte, iaurt), de lapte vegetal (de migdale, de cocos) sau de apă sau lapte de cocos. Pentru condimentare se poate folosi ghimbir, nucșoară, scorțișoară, vanilie și pentru îndulcit se poate folosi miere, sirop de agave, sirop de arțar sau orice alt sirop cu sau fără adaos de zahăr.

Aici vedeți cum se congelează corect (bucată cu bucată) fructele delicate: căpșuni, zmeură, afine, mure, coacăze etc – rețeta aici.

Cum se congelează căpșunile, zmeura sau alte fructe Fructe la congelator sau ladă reteta savori urbane

Produsul final trebuie să fie rece așa că fie răciți/congelați ingredientele înainte de prelucrare, fie adăugați ulterior câteva cuburi de gheață. Smoothie se consumă proaspăt așa că vă recomand să faceți exact cât doriți să consumați, o porție fiind undeva în jur de 250-350 ml până la 400 ml. Pentru cremozitate puteți folosi până și înghețată. Se pot adăuga inclusiv diverse semințe (de chia, de in, de cânepă) sau chiar nuci/alune, fulgi de migdale, fulgi ovăz sau cocos.

După cum puteți observa ”the sky is the limit”, puteți să vă folosiți fantezia pentru a obține rezultatul dorit în funcție de gusturile voastre.

Există mai multe aparate electrocasnice cu care putem prepara un smoothie. Cel mai simplu ar fi mixerul vertical, acela folosit pentru piureuri de legume sau în cazul diversificării alimentției la bebeluși. Putem folosi însă cu succes și blenderul. Cel mai bun este însă un smoothie maker, adică un aparat care are în general mai multe cuțite (6 sau 8) și prepară băutura direct în recipientul „to go”.

În concluzie pentru un smoothie aveți nevoie de fructe, legume și/sau verdețuri, un ingredient lichid, cel puțin un ingredient cremos, îndulcitor și, dacă vă plac, semințe, arome sau suplimente alimentare.

smoothie cu zmeura fructe de padure banane portocale spanac apa de cocos

Pentru început am ales 3 rețete foarte simple de smoothie. Toate trei sunt extrem de cremoase deoarece am folosit banane și le-am îndulcit cu miere:

  1. Smoothie cu spanac, mere, banane și suc de mere;
  2. Smoothie cu zmeură, afine, banane și apă de cocos;
  3. Smoothie cu portocale, piersici, banane, ghimbir și apă de cocos.

Din ingredientele de mai jos rezultă câte o porție din fiecare tip de smoothie.

5.0 from 1 reviews
Smoothie cu fructe și legume - 3 rețete sănătoase de smoothie
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: câte 1 porție din fiecare fel
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru smoothie cu spanac, mere, banane și suc de mere:
  • 50 g baby spanac
  • 100 g mere
  • 50 g banane
  • 120-150 ml suc natural de mere
  • opțional: 20 g miere
Pentru smoothie cu zmeură, afine, banane și apă de cocos:
  • 100 g zmeură
  • 100 g afine
  • 80 g banane
  • 100 ml apă de cocos
  • opțional: 20 g miere
Pentru smoothie cu portocale, piersici, banane, ghimbir și apă de cocos:
  • 100 g portocale
  • 100 g piersici
  • 100 g banane
  • 5 g ghimbir
  • 100 ml apă de cocos
  • opțional: 20 g miere

Ingrediente pentru smoothie de fructe și/sau legume

Iată cele 3 farfurii pe care am grupat ingredientele alese de mine și de fiul meu.

Cum se face smoothie cu spanac, mere, banane și suc de mere?

Am spălat spanacul bine și l-am lăsat la scurs. Am spălat și curățat merele și le-am tăiat în bucăți, apoi am curățat și banana. Am pus pe cântar o farfurie și am cântărit direct acolo toate ingredientele.

Am pus apoi toate fuctele și legumele în vasul smoothie maker-ului, am adăugat și sucul de mere și mierea. Eu am pus 150 g suc natural de mere pentru că merele mele au fost cam seci. Aici puteți adăuga și câteva cubulețe de gheață sau să adăugați sucul de mere extrem de rece – eu l-am ținut la congelator 30 de minute înainte.

Am procesat totul cateva secunde bune, până ce conținutul s-a făcut suficient de cremos.

Smoothie cu spanac, mere, banane și suc de mere este gata, se poate servi imediat!

Cum se face smoothie cu zmeură, afine, banane și apă de cocos?

Am spălat fructele și le-am lăsat la scurs, am curățat și banana. Am pus pe cântar o farfurie și am cântărit direct acolo toate ingredientele.

Am pus apoi toate fuctele în vasul smoothie maker-ului, am adăugat și apa de cocos (rece, ținută la congelator 30 de minute înainte) și mierea după gust.

Am procesat totul cateva secunde bune, până ce conținutul s-a făcut suficient de cremos.

Smoothie cu zmeură, afine, banane și apă de cocos este gata, se poate servi imediat!

Cum se face smoothie cu portocale, piersici, banane, ghimbir și apă de cocos?

Am spălat piersicile, am curățat portocala și banana și le-am feliat. Ghimbirul l-am curățat de coajă și l-am tăiat mai mărunt din cuțit. Am pus pe cântar o farfurie și am cântărit direct acolo toate ingredientele.

Am pus apoi toate fuctele în vasul smoothie maker-ului, am adăugat și apa de cocos rece (ținută la congelator 30 de minute înainte) și mierea după gust.

Am procesat totul cateva secunde bune, până ce conținutul s-a făcut suficient de cremos.

Smoothie cu portocale, piersici, banane, ghimbir și apă de cocos este gata, se poate servi imediat!

Servire smoothie cu fructe și legume – 3 rețete sănătoase de smoothie

Iată cele 3 variante de smoothie: culori superbe, consistență perfectă, gust fabulos și nutrienți din plin! Iată câteva idei de băuturi pentru zilele călduroase și nu numai. Sunt idei perfecte pentru un meniu vegetarian, vegan sau raw/vegan.

Va recomand și „Overnight Oats” sau terci la rece – niște combinații grozave de fructe proaspete cu fulgi de ovăz și iaurt, lapte sau alte lactate (la alegere) – rețetele aici.

Overnight Oats retete sanatoase cu cereale, fructe si lactate Savori Urbane

Mai avem si alte rețete de sucuri naturale: zmeură cu pepene roșu și piersici cu pepene galben – vezi aici.

Suc natural din pepene galben cu piersici și din zmeură cu pepene roșu (verde, lubeniță) reteta savori urbane

Cred că v-am făcut poftă cu aceste 3 rețete de smoothie cu fructe și legume și că le veți testa în curând!

Aici găsiți mai multe rețete de băuturi răcoritoare, limonadă, sirop de casă, nectar, suc de soc sau de trandafiri etc.

Socata reteta pas cu pas - cum se face socata cu lamaie savori urbane

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: