Cum se congelează căpșunile, zmeura sau alte fructe? Fructe la congelator sau ladă

7

Cum se congelează căpșunile, zmeura sau alte fructe Fructe la congelator sau ladă reteta savori urbane

Cum se congelează căpșunile, zmeura sau alte fructe? Fructe la congelator sau ladă. Cum se congelează corect fructele delicate? Cum congelăm fructele de pădure? Cum se congelează căpșunile, zmeura, afinele, frăguțele, murele, merișoarele, coacăzele roșii sau negre, agrișele?

Utilitatea fructelor congelate este incontestabilă, mai ales în cazul fructelor care sunt extrem de ușor perisabile și a căror perioada lor de coacere/recoltare este foarte scurtă. Începem cu delicioasele căpșuni, cu zmeura și apoi luam la rând toate fructele care cresc în tufe: fragii, afinele, coacăzele roșii, albe sau negre (ribizli, ribisle sau strugurei).

congelare fructe de padure sau cirese visine

Procedeul de congelare al acestora este extrem de dificil și de la început vă spun că rezultatele casnice nu sunt de departe la fel de bune ca cele industriale. Până recent omenirea a apelat la conservarea fructelor prin fierbere în siropuri dulci (zahăr, miere) sau în suc propriu – adică a transformat fructele în gemuri, dulcețuri sau marmelade, compoturi, jeleuri sau peltele. Ei bine, de la apariția congelatoarelor trebuie să recunoaștem că cea mai simplă și sănătoasă metodă de conservare a fructelor și legumelor este congelarea.

Ce este congelarea rapidă și care sunt avantajele ei?

Secretul unei congelări de succes este congelarea extra de rapidă (quick freeze) a acestor fructe. De aceea constituie un avantaj dacă aveți în congelator un compartiment de quick freeze, adică acea funcție de congelare rapidă. Cu cât mai rapid se face congelarea, cu atât mai spectaculos va fi rezultatul. Totodată, temperatura trebuie să fie extrem de mică, chiar și sub -20° C. În industrie, congelarea rapidă a fructelor și legumelor se face la -40° C! Se evită ca fructele să se lipească unele de altele și se lasă posibilitatea aerului rece să acționeze din toate părțile. Astfel fructele sunt congelate rapid și rămân „bob cu bob”.

Cum se congelează căpșunile, zmeura sau alte fructe Fructe la congelator sau ladă savori urbane

Ce se întâmplă dacă congelarea se face lent și la temperaturi nu foarte scăzute?

Prin congelarea extrem de rapidă se mențin cel mai bine nutrienții din fructe. Prin congelare lentă apa din fructe formeaza cristale care sparg pereții celulelor și membranele astfel încât, chiar dacă aparent fructele se congelează, la decongelare se vor fleșcăi și se va scurge toată zeama din ele pentru că nu mai sunt aceste membrane case să mențină zeama în interior. În industrie se folosesc metode șoc de congelare, se apelează chiar la gaze (azot, dioxid de carbon) care permit congelarea instantanee. Aceste gaze se evaporă după o creștere a temperaturii până la -18°C.

Temperatura la care se conservă fructele congelate este de măcar -18° C (optim ar fi -20 ° C sau chiar -24° C). Trebuie să ne asigurăm că și congelatorul nostru are această temperatură.

Înainte de a ne apuca de treabă trebuie însă să ne asigurăm că avem un congelator curat, fără mirosuri neplăcute. Acestea se datorează, în general, legumelor si mâncărurilor depozitate necorespunzător, cum ar fi păstrarea mărarului sau a altor verdețuri cu miros pregnant în pungi mari, neînchise ermetic, păstrarea mâncărurilor gătite în recipiente neadecvate, recongelarea unor alimente, păstrarea cărnii în pungi deschise sau cu rupturi sau timp mult prea îndelungat (râncezesc). Vă recomand ca la început de sezon să faceți o recenzie a pungilor din congelator, să verificați datele acestora și să curățați congelatorul.

capsuni congelate acasa

Ca o regulă generala de igienă alimentară vă recomand să nu recongelați alimentele odată decongelate. De aceea vă sfătuim de fiecare dată ca, în funcție de necesarul familiei dvs, să faceți porții mici. Am auzit și că unii congelează mărar sau alte verdețuri în pet-uri de 5 L sau în pungi mari. De fiecare dată când au nevoie, scot pet-ul din congelator și scobesc cu greu, din acel pet, necesarul de frunze pentru o ciorbă sau o mâncare. Ce se întamplă în aceste situații? De fiecare dată când scoatem imensul pet din congelator este evident că produsul se dezgheață parțial. De fiecare data apoi se recongelează. Eu una sincer nu aș manca așa ceva. Unde să mai punem și faptul că, la sfârșit de sezon, vom ocupa locul în congelator cu un pet aproape gol.

Aici vedeți cum se congelează ergonomic verdețurile (pătrunjel, mărar, leuștean, țelină, tarhon etc).

Nu uitați să etichetați toate pungile! Pe etichetă treceți denumirea produsului și data. Chiar dacă, să zicem, că azi știți ce puneți în congelator, vă garantez că după o luna-două nu mai știți care e punga de căpșuni congelate de anul acesta și care e cea de anul trecut.

fructe de padure congelate acasa bob cu bob savori urbane

După ce ne-am asigurat că avem un congelator curat și acesta nu miroase ne apucăm de treabă. Vom congela fructele bucată cu bucată. Dacă punem toate fructele deodată în pungă acestea se vor lipi unele de altele, se vor strivi si se vor congela extrem de lent, iar la decongelare vor forma un terci. Dacă le congelați bucată cu bucată (bob cu bob) după această metodă atât porționarea în pungi cât și ergonomia în congelator vor fi perfecte.

5.0 from 1 reviews
Cum se congelează căpșunile, zmeura sau alte fructe? Fructe la congelator sau ladă
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: depinde
Ingrediente - savoriurbane.com
  • căpșuni
  • zmeura
  • afine
  • mure
  • merișoare
  • coacăze roșii
  • coacăze negre
  • agrișe

 

Cum se congelează căpșunile, zmeura sau alte fructe? Fructe la congelator sau ladă – pentru iarnă

Ingrediente pentru fructe congelate: căpșuni, zmeură, afine, fructe de pădure (separate sau mix)

Am congelat căpșuni, zmeură și afine atâtea câte mi-au încăput lejer în tăvița de quick freeze a congelatorului meu. Dvs veți adapta cantitățile după posibilitățile pe care le aveți.

Cum se pregătesc fructele pentru congelare?

Înainte de toate am spălat de dimineață fructele cu apă foarte rece, după care le-am lăsat la scurs în strecurătoare. În final le-am așezat pe șervețele absorbante. Fructele nu trebuie să fie ude sau umede. Am lăsat fructele așa la frigider vreo 2-3 ore.

După 2-3 ore am scos și spălat bine tăvița congelatorului și am așternut o hârtie de copt curată. Dacă nu aveți o astfel de opțiune la congelator, puteți folosi orice tavă așternută cu hârtie de copt.

Deasupra am așezat fructele astfel încât să nu se lipească unele de altele. Am introdus tava în congelator și am lăsat-o peste noapte.

cum se congeleaza corect fructele bob cu bob fara sa se lipeasca (2)

În circa 8-10 ore fructele sunt congelate și putem pregăti deja tura următoare de căpșuni congelate, zmeură etc.

Cum se porționează, ambalează și păstrează fructele congelate rapid?

Imediat ce le-am scos din congelator s-au acoperit cu cristale. Trebuie ambalate rapid și puse înapoi la rece.

După ce am scos fructele din congelator am pregătit câteva pungi în care am pus fructele sortate pe categorii. Mai bine punem mai multe punguțe mici decât una mare pe care să o tot scoatem de la rece de câte ori avem nevoie de fructe congelate. În stânga e un mix de fructe de pădure, în dreapta am punguțe cu căpșuni congelate, cu zmeură și cu afine.

Am făcut și o pungă cu fructe asortate. Am notat cu markerul data. Toate aceste pungulițe cu fructe congelate au mers imediat la congelator.

congelarea capsunilor zmeurii afinelor

În cazul de față vorbim despre congelarea „bucată cu bucată” sau „bob cu bob” a unor cantități nu foarte mari de fructe scumpe și delicate pe care le vom folosi iarna la decoratul torturilor, prăjiturilor sau al altor deserturi.

punga cu capsuni congelate zmeura si afine mix de fructe de padure

Fructele congelate se pot folosi ca decor dar și la smoothie-uri, sucuri naturale, piure de fructe (diversificarea alimentației bebelușilor) dar și pentru a prepara gemuri sau dulcețuri în extrasezon. De multe ori congelez porții mici de fructe culese din grădină, pe măsură ce se coc, și le centralizez peste o lună ca să le transform în gem sau dulceață.

Cred că v-a fost de ajutor acest articol despre cum se congelează căpșunile, zmeura sau alte fructe delicate și că veți pune în aplicare această tehnică!

Aici găsiți mai multe rețete de conserve de fructe: gem, dulceață, sirop, compot, fructe confiate (glasate), jeleu sau peltea.

conserve fructe retete savori urbane 2017

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.