Cătină cu miere la borcan – rețeta simplă, sănătoasă și beneficiile cătinei

8

Cătină cu miere la borcan - rețeta simplă, sănătoasă și beneficiile cătinei savori urbane

Cătină cu miere la borcan – rețeta simplă, sănătoasă și beneficiile cătinei. Ce este cătina albă? Când se recoltează cătina? Unde se găsește cătină de cumpărat? Cum se conservă cătina pentru iarnă?

Despre cătină și beneficiile acesteia

Cătina albă (cătină de râu sau cătinăHippophaë rhamnoides L.), este un arbust foarte ramificat și spinos care crește și la noi în țară.

Cătina se utilizează atât în industria alimentară cât și în industria farmaceutică. Știți câtă vitamina C conține cătina? Cătina conține de două ori mai multă vitamina C decât măceșul și de 10 ori mai multă decât lămâia. În fructele coapte conținutul depășește 400–800 mg la 100 g suc proaspăt. Alte vitamine prezente în fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regăsim celuloză, betacaroten (într-un procent net superior celui din pulpă de morcov), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier și sodiu, uleiuri complexe etc. (sursa).

preparare catina cu miere de albine

Se întrebuințează numai fructele mature de cătină (Fructus Hippophaë) atât în stare proaspătă cât și uscată. Cătina se recoltează cu grijă pentru că planta are mulți țep. Bobițele de cătină se culeg imediat după coacerea lor și până la lăsarea primului ger. Cătina are un gust acru și este astringent și este un tonifiant general. Chiar dacă este numită „cătină albă” boabele ei sunt de culoare oranj.

Am făcut și un delicios sirop de cătină pentru iarnă – rețeta aici.

Sirop de cătină rețeta simplă fără conservanți savori urbane

Fructele de cătină sunt utilizate atât în scopuri terapeutice în hipo- și avitaminoze, în anemie și convalescență, cât și în scopuri alimentare sub formă de sucuri, siropuri, gem sau marmeladă. Datorită compoziției și prezenței vitaminelor, fructele de cătină se utilizează în prevenirea răcelilor, pentru întârirea imunității.

În scop terapeutic (de întărire a imunității) se consumă câte o linguriță de cătină cu miere pe zi.

La o parte de cătină veți folosi două părți de miere. Cantitatea poate diferi în funcție de mărimea și forma borcanului. Trebuie să vă asigurați că fiecare fruct de cătină va fi învelit cu miere pe toate părțile și că în borcan să fe cât mai puțin aer.

5.0 from 6 reviews
Cătină cu miere la borcan - rețeta simplă, sănătoasă și beneficiile cătinei
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 2 borcane de 220 ml
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 200 g cătină
  • 400 g miere de albine

 

Cum se face cătină cu miere la borcan – rețeta simplă, sănătoasă?

Unde se găsește cătină de cumpărat? Când se recoltează cătina albă?

Cătină se găsește cu cules în zonele cu sol nisipos, cu pietriș. Ea poate fi cumpărată din piață sau în magazine. Este cătină până și la raionul de fructe congelate. Pentru că juniorul este amator de cătină cu miere, îi mai cumpăr și cătină congelată și îi pun câte un borcănel și în extrasezon.

Cum se curăță și spală cătina albă?

Cătina trebuie cutățata de crengi si frunze precum și de insecte sau alte impurități. Am spălat cătina în apă, am lăsat-o la scurs și apoi am întins fructele pe șervețele absorbante până s-au uscat complet.

Preparare cătină cu miere de albine – la rece, fără fierbere

Rețeta de fapt nu este o „rețetă”. Este doar pur și simplu o metodă de conservare temporară să zic așa. Într-un borcan curat, sterilizat, am pus cătina astfel încăt să îmi rămână circa 5-6 mm de spațiu până la buza borcanului. Am turnat apoi mierea, treptat, amestecând cu un băț sau cu coada unei lingurițe pentru a învălui fiecare bobiță cu miere. Apoi am tot adăugat miere până ce s-a umplut borcanul de tot și nu am mai avut aer printre boabe.

În final am mai scos bulele mici de aer cu ajutorul bățului (din acela pentru frigărui) și, dacă mai a mai fost nevoie, am adăugat un pic de miere.

Cum se păstrează cătina cu miere la borcan?

Cătina cu miere la borcan se păstrează la frigider. Tata păstrează borcanele în cămara răcoroasă și stau foarte bine peste 12 luni. Dar vă recomand să le păstrați în frigider.

Am avut în anii trecuți recoltă bogată de cătină din grădină și am congelat o parte din ea. Pentru congelarea lor am procedat ca aici. Am pus în pungi de câte 200 g și când s-a terminat cătina în miere am mai scos o pungă și am mai făcut un borcănel.

cum se face catina cu miere preparare pastrare

Un alt remediu natural care se prepară ușor este extractul de muguri de brad cu miere (la rece, fără fierbere) – rețeta aici.

reteta preparare si pastrare sirop rece extract muguri de brad cu miere

Încercați și voi să puneți cătină cu miere la borcan și să vedeți dacă vă place 🙂

Aici găsiți mai multe rețete de conserve de fructe: gem, dulceață, compot, sirop etc.

conserve fructe retete savori urbane 2017

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: