Cum se congelează pătrunjelul, mărarul, leușteanul, tarhonul, țelina – verdețuri congelate pentru iarnă

4

marar leustean patrunjel verde telina tarhon pentru iarna reteta

Cum se congelează pătrunjelul, mărarul, leușteanul, tarhonul, țelina – verdețuri congelate pentru iarnă. Ce fel de verdețuri se pot pune la ladă sau congelator? Cum își păstrează pătrunjelul, tarhonul, leușteanul și mărarul cel mai bine aroma? Rețete de conserve de legume. Rețeta de verdețuri congelate în tăvițe pentru cuburi de gheață.

În ziua de azi găsim verdețuri proaspete tot timpul în magazine. Nu merită să cumpărăm frunze doar pentru a le conserva. Totuși, dacă avem grădini sau pentru comoditate putem să apelam la diverse metode de conservare a acestora.

Cum se congelează pătrunjelul, mărarul, leușteanul, tarhonul, țelina - verdețuri congelate pentru iarnă

Mie personal nu imi place să pun frunze de pătrunjel, mărar sau leuștean cu sare și oțet (la borcan) pentru că își schimbă gustul. Singurul pe care-l pun în borcane mici cu oțet este tarhonul – acesta nu poate lipsi în Ardeal de la supa de cartofi sau de fasole cu ciolan afumat 🙂 – rețetele aici și aici.

Singurele metode cu care îmi pun frunze diverse pentru iarnă sunt prin uscare (deshidratare) sau prin congelare. Vezi aici cum se usucă frunzele cu aparatul, la cuptor sau la soare.

Nu recomand congelarea verdețurilor în pungi mari! Acestea se manevrează cu greutate, ocupă o grămadă de loc în mod inutil. Dacă deja deschideți punga, aceasta va primi miros de congelator și chiar frunzele aromate din ea, la rândul lor, vor degaja mirosul specific. Nu ne dorim acest lucru. În niciun caz nu se pun frunzele întregi direct în pungi deoarece printre ele rămâne mult aer care ne ocupă locul din congelator. La fel și „pet„-urile. Nu congelăm aer ci alimente!

Într-o formă cu 10-12 cuburi de gheață putem concentra o pungă mare de pătrunjel. Și își va păstra aroma de parcă atunci le-am cules din grădină. Când am nevoie doar scot 1-2 cubulețe de verdețuri congelate și gata! Bineînțeles că puteți face mixuri de arome speciale pentru ciorbă, tocană sau soteuri de legume.

cuburi de verdeata congelate

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 12 cuburi de verdețuri congelate.

Cum se congelează pătrunjelul, mărarul, leușteanul, tarhonul, țelina - verdețuri congelate pentru iarnă
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 cutie
Ingrediente - savoriurbane.com
  • o legătură mare de frunze (pătrunjel, țelină, mărar, tarhon, leuștean, mentă etc)
  • apă

 

Cum se congelează pătrunjelul, mărarul, leușteanul, tarhonul sau țelina pentru iarnă – la ladă sau congelator?

Cum curățăm verdețurile pentru congelat?

În primul rând curățăm frunzele de alte ierburi, pământ, impurități, insecte și frunze uscate.

Apoi așezăm frunzele în apă foarte rece. Spălăm frunzele bine și le și scurgem de apă. Eu am folosit o centrifugă pentru salată.

Verdețurile zvântate se vor toca mai ușor, nu se vor lipi de lama cuțitului sau de tocător!

Cum se mărunțesc verdețurile aromate?

Apoi tocăm pătrunjelul din cuțit sau cu un procesor alimentar.

Într-o cutie speciala pentru cuburi de gheață se îndeasă bine de tot frunzele sau ierburile mărunțite.

Deasupra se completează cu apă cât să acopere aceste frunze și să umple cutia. Trebuie însă să îndesați atât de bine frunzele încât să nu încapă prea multă apă. Această apă (în cantitate foarte mică) are 3 roluri: compactează frunzele (care au tendința să „zboare”), le protejează împotriva oxidării (aerul este responsabil de acest proces) și le izolează aromele (previne răspândirea lor în tot congelatorul).

Cum se congelează pătrunjelul, mărarul, leușteanul, tarhonul pentru iarnă?

Această tăviță se așează în congelator pentru câteva ore bune, până se congelează complet.

patrunjel congelat de casa in cuburi

Scoatem apoi tăvița din congelator și scoatem cuburile din formă și le mutăm în punguțe de plastic (recomand tip ziplock care se pot închide-deschide). Astfel eliberăm tăvița de cuburi de gheață și o putem folosi din nou la alte verdețuri.

În momentul în care aveți nevoie, puteți să scoateți exact cât vă trebuie. Etichetăm punguțele (scriem pe pungă cu marker permanent ce conține și anul).

cum pastram verdeturi congelator pentru iarna

Eu obișnuiesc să pun pătrunjel mult, frunze de țelină. Mărar mai puțin dar mai și usuc câte o caserolă de tarhon și leuștean. Trebuie să evaluați corect necesarul familiei și să puneți atât cât consumați.

Frunzele și ierburile scoase din cubulețele de gheață rămân atât de aromate încât ai impresia ca acum le-au cules din grădină! Totodată ele își păstrează gustul și aroma dar și culoarea proaspătă, apetisantă.

Metoda este eficientă din punctul de vedere al spatiului ocupat, deoarece dintr-o pungă mare de pătrunjel am obținut 12 cubulețe care ocupă un loc foarte mic. Până și stivuirea acestor cubulețe în congelator este ergonomică. Punem rânduri de 2×6 si punem punguțele unele peste altele.

Iată o metodă simplă și extrem de eficientă pentru a conserva pentru iarnă pătrunjelul, mărarul, leușteanul, tarhonul, țelina sau alte verdețuri aromate.

Aici vedeti cum se pun zarzavaturile pentru ciorbe la borcan sau congelator.

Sau amestecul de legume cu roșii pentru ciorbe – vezi aici.

Amestec pentru ciorbe in sos de rosii la borcan reteta savori urbane

Aici găsiți mai multe rețete de conserve naturale de legume pentru iarnă.

muraturi de toamna retete pas cu pas savori urbane

 

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: