Spanac la borcan sau la congelator (ladă) pentru iarnă – rețeta și pentru urzici, lobodă, ștevie

6

Spanac la borcan sau la congelator pentru iarnă (ladă) – rețeta și pentru urzici, lobodă, ștevie. Cum conservăm spanacul sau urzicile pentru iarnă? Cum se congelează spanacul? Cum se conservă spanacul la borcan? Rețete de conserve de legume. Rețete cu spanac, lobodă, urzici, ștevie etc.

Spanac la borcan sau la congelator pentru iarnă - rețeta și pentru urzici, lobodă, ștevie savori urbane 1

Spanacul este un aliment foarte sănătos și dacă crește la noi în grădină merită să îl conservăm pentru iarnă. La fel de sanatoase sunt și ștevia, loboda și urzicile. Când spanacul este cultivat de tine sau de o persoană de încredere este bine să ai câteva metode adecvate de conservare prin care să nu i se strice consistența și să nu transforme totul într- o pastă terciuită și maronie.

Nu aș cumpăra spanac din magazin sau din piață pentru a-l conserva pentru iarnă. În primul rând în ziua de azi se găsește și iarna spanac și acesta nu este deloc scump și în al doilea rând există în comerț varianta congelată care nu conține niciun fel de aditivi, așa că este o variantă excelentă pentru a găti mâncare sau piure de spanac cu ochiuri, frigănele sau chiftele.

Spanac-cu-friganele-coapte-18

Dar dacă acesta provine din cultura proprie atunci merită să-l conservăm pentru iarnă. Dupa cum v-am obișnuit și în celelalte rețete de conserve, noi conservăm legumele și fructele astfel încât, pe cât posibil, ele să își păstreze consistența (să nu se facă terci) și culoarea frumoasă și apetisantă, apropiată de cea naturală.

După cum observați mai jos spanacul conservat de noi este verde, frumos, nu maroniu. Fierul conținut în el se oxidează datorită tratării termice îndelungate și dă acea culoare maro dar și un gust specific neplăcut.

reteta spanac la borcan sau congelat pentru iarna urzici stevie loboda

Dragii mei vecini Gabriela și Dan sunt foarte gospodari și simpatici și mă cadorisesc veșnic cu bunătăți din grădina lor. Mulțumim și pe această cale pentru produsele bio din grădina voastră! Acest spanac l-am primit de la ei și, pentru că nu am apucat să-l gătesc, l-am pus pentru iarnă. Este spanac organic, bio, din culturi netratate.

spanac organic bio din gradina

Cu urzicile, ștevia și loboda este altceva, acestea nu se prea găsesc în magazine sau piețe decât în sezon, așa că merită să le conservați pentru iarnă.

Spanac la borcan sau congelat (la ladă)?

Varianta cea mai bună este congelarea acestor verdețuri după o opărire scurtă urmată de o răcire bruscă în apă rece cu gheață. Acest procedeu se numește blanșare (din lb. franceză blanchir). Prin această tehnică se oprește brusc procesul de fierbere și legumele își păstrează culoarea frumoasă și o textură specifică. Deci NU fierbem spanacul, urzicile, loboda sau ștevia în neștire! Ele oricum vor mai fi gătite ulterior, în momentul decongelării.

Opărirea are rost, în primul rând, pentru a scădea volumul acestor legume – adică să nu ne ocupe spațiul prețios din congelator! Principiul nostru este că „nu congelăm aer” așa că e bine să facem pachete cât mai plate și mai ergonomice. Veți vedea mai jos cum procedez eu.

borcan cu spanac pentru iarna

Atunci când conservați aceste frunze delicate și când le porționați trebuie să aveți în vedere ce obișnuiți să gătiți din acele porții. Eu de exemplu fac porții mici pentru că suntem doar două persoane. Congelez pachete de circa 10x10x3 cm. Este fix suficient pentru o porție de piure de spanac.

Cu spanacul la borcan e altă poveste: în acest caz opărirea se face cu apă cu sare (sarea are rol de conservant) însă restul etapelor rămân aceleași: răcirea cu gheață și scurgerea. Borcanele umplute și închise trebuie sterilizate la Bain-Marie (în oală cu apă) și, abia după răcirea completă pot trece pe rafturile cămării. E mai complicat.

Din circa 2 pumni buni de spanac ies doua borcane de 330 ml sau 1 borcan și o pungă pentru congelator. Dintr-un asemenea borcan cu spanac putem mai apoi obține 4-5 porții de mâncare de spanac.

5.0 from 1 reviews
Spanac la borcan sau la congelator pentru iarnă - rețeta și pentru urzici, lobodă, ștevie
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 borcat de 330 ml sau 1 pungă la congelator
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 500 g spanac proaspăt
  • apă
  • sare pentru murături (neiodată)

Cum se face spanac la borcan sau la congelator (ladă) pentru iarnă – rețeta și pentru urzici, lobodă, ștevie?

Cum se curăță spanacul, ștevia, loboda sau urzicile?

În primul rând am ales spanacul. Frunzele au fost extrem de fragede așa am tăiat tija frunzelor mai mari și am spălat spanacul. Am lăsat frunzele cel puțin 10 minute in apă rece și apoi le-am clătit și le-am scurs.

ingrediente placinta cu spanac si branza reteta spanakopita cu ceapa verde (2)

La fel procedați și cu ștevia, loboda sau cu urzicile.

urzici proaspete din piata

Iată și lobodă roșie.

ingrediente ciorba de stevie loboda urzici leurda

Cum se opăresc frunzele de spanac, urzici, ștevie sau lobodă pentru a le conserva pentru iarnă?

Înainte de toate am pus la fiert apă într-o oală încăpătoare. Desigur știți că dintr-o pungă mare de spanac, după opărire rezultă o cană bună de spanac opărit, acesta micșorându-și considerabil volumul. Dacă doriți puteți pune sare în apă, circa 10 g la un litru de apă. Eu nu pun sare deloc în varianta congelată ci doar dacă urmează să conserv spanacul la borcan.

Când apa a ajuns la fierbere am dat focul la minim și am adăugat în oală frunzele de spanac, urzici, ștevie sau lobodă.

Cu o spumieră am apăsat în jos frunzele, până s-a înmuiat. Practic totul a durat 20-30 de secunde. Nici nu le-am mai lăsat să fiarbă! Eu am avut o cantitatea mică dar dacă aveți cantități mai mari, puteți să mai lăsați oala pe foc timp de 1-2 minute. Frunzele nu trebuie nici să fiarbă și nici să se facă terci sau maronii. În niciun caz nu așteptăm ca ele să fiarbă în clocote pentru că le nenorocim defintiv!

Gândiți-vă că la varianta în borcan acestea mai sunt gătite și la Bain Marie, iar apoi când folosiți spanacul pentru diverse rețete se mai gătește odată. Practic opărim spanacul sau frunzele doar pentru a căștiga un pic de spațiu. Nu are absolut nicio noimă să gătim spanacul de 3 ori.

Am pregătit un bol cu apă rece în care am pus și câteva cubulețe de gheață.

Așa arată spanacul opărit. E verde și zeama este verzuie, transparentă, nu este maro și tulbure.

Cu o spumieră am scos spanacul opărit și l-am mutat direct în apa cu gheață. Frunzele sunt astfel „șocate” și se răcesc brusc și îsi păstreaza culoarea, nutrienții și consistența.

Cum se congelează corect spanacul, urzicile, loboda și ștevia – pentru iarnă?

Spanacul astfel răcit se lasă la scurs 1-2 ore. El poate fi congelat sub formă de frunze însă mie îmi place să-l toc mărunt din cuțit.

Trebuie să știți cât de mărunt vă place spanacul. Îlputeți toca mărunt de tot sau să îl lăsați bucăți mai mari, în funcție de preferințe.

Am luat pungi speciale pentru congelator (ceva mai groase decât cele simple) și am făcut porții mici. Am închis punga cu o clamă speciala.

Am luat o cutie de plastic de circa 10x10x3 cm și am pus în ea punga de spanac. Am apăsat-o ușor ca să ia forma cutiei.  Cutia are rol de matriță. Puteți să folosiți și alte forme sau tăvițe și să supraetajati pungile în ele. De aceste cutii avem nevoie doar în prima fază.  După ce spanacul s-a congelat scoateți cutia și lăsați pachetele de spanac în congelator, pungă peste pungă, foarte ordonat. Practic vom avea niște cărămizi plate care ocupă loc puțin în congelator.

Nu uitați să etichetați pungile de de spanac, urzici, ștevie sau lobodă pentru că nu veți mai ști ce conțin. Este important să treceți și anul. La iarnă lăsăm spanacul și celălalte frunze înghețate la decongelat lent (în frigider) și apoi se pot găti.

Cum se conserva spanacul, urzicile, ștevia, loboda la borcan pentru iarnă?

Dacă nu doriți să congelați spanacul, puteți să îl conservați la borcan. Am scos spanacul cu o spumieră din apa cu gheață, l-am lăsat la scurs într-o strecurătoare și apoi l-am pus în borcane spălate și curate. La fel se procedează și cu ștevia, urzicile sau cu loboda. Am îndesat bine spanacul în borcan, l-am scuturat pentru a scoate aerul și am turnat peste un pic din apa sărată în care a fiert pentru pentru a completa nivelul borcanului până sus.

Am strâns capacul peste borcan și l-am așezat într-o oală la Bain Marie. Borcanele se învelesc în ștergare. Am umplut oala cu apă până sub nivelul capacului și l-am pus la fiert la foc  mic. Detalii despre această metodă de fierbere a conservelor (dunst sau dunstuială) găsiți aici.

Din momentul în care oala a ajuns la fierbere am cronometrat 20 de minute. Am lăsat apoi borcanele la răcit în oală, așa învelite în cârpe de bucătărie.

Iată cât de verde este spanacul meu fiert la Bain Marie. Cu trecerea timpului se va mai închide la culoare, dar per ansamblu are o culoare sănătoasă, de un verde frumos. După răcirea completă (a doua zi) acest spanac la borcan se poate muta pe rafturile cămării. La fel facem și urzici la borcan, lobodă sau ștevie.

Păstrare spanac la borcan sau la congelator pentru iarnă

Iată comparativ culorile spanacului proaspăt, a spanacului opărit, a spanacului fiert la Bain Marie si a spanacului congelat. Nu prea este nicio diferență. Așa și trebuie să fie. Vedeți și „cărămida” de spanac congelat de care vorbeam mai sus, scoasă din matrița de plastic.

cum se pune spanac la borcan sau la congelator reteta

 

Iată cum puteți conserva spanacul pentru iarnă! Puteți acum alege între conservarea spanacului prin congelare sau păstrarea acestuia la borcan. La fel procedați și cu urzicile, ștevia sau loboda.

cum se pun pentru iarna urzici stevie spanac la borcan sau congelate

Iarna fac cu el mâncarea de spanac cu lapte și usturoi – vezi aici.

friganele cu spanac reteta savori urbane

Sau piure de spanac (rețeta aici). Vedeți ce culoare frumoasă și verde are? Astfel își păstrează și nutrienții mult mai bine.

Mancare de spanac reteta simpla din spanac congelat Savori Urbane

Tot cu spanac la borcan sau la congelator se poate face o ruladă aperitiv grozavă – rețeta aici.

Ruladă de spanac cu brânză rețeta de ruladă aperitiv savori urbane

Tot cu spanac la borcan se fac și cannelloni umpluți cu ricotta și spanac – vezi aici.

caneloni cu spanac si branza la cuptor savori urbane

Merită să încerci și tu această rețetă de spanac la borcan sau la congelator pentru iarnă! Nu uita că poți folosi și urzici, lobodă, ștevie sau alte verdețuri de sezon.

Aici găsiți mai multe rețete cu spanac

cea mai buna spanakopita reteta pas cu pas

Alte știri culinare

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.