Dulceață de trandafiri – rețeta de pe vremuri

8

Dulceață de trandafiri – rețeta de pe vremuri. Rețeta de dulceață din petale de trandafir de Damasc. Ce trandafiri se folosesc la dulceață, sirop sau trandafirată? Cum se face dulceața naturală de trandafir fără conservant? Rețete cu trandafiri de Damasc.

Dulceață de trandafiri - rețeta de pe vremuri savori urbane

De multă vreme mi-am dorit să mai fac dulceață de trandafiri dar nu am prea avut trandafiri. Țin minte din copilărie că mătușa mea „Juci tanti” avea în curte, la gard, numai trandafiri pentru dulceață. Mari, parfumați și extrem de frumoși.

Trandafiri de Damasc se numesc aceștia și sunt foarte, foarte parfumați. Acești trandafiri comestibili se recunosc după culoarea roz intens și după corola extrem de bogată – petalele fiind dispuse pe foarte multe rânduri. Denimirea lor științifică este Rosa x damascena și puteți afla mai multe informații despre ei aici.

Juci tanti făcea des dulceață de trandafiri și îmi ungea cu ea niște mici feliuțe de paine cu unt. Mi le alinia „soldăței”sau „cătănuțe” pe o tavă și mi le aducea afară în curte. Doamne ce delicatesă! Apoi comuniștii i-au luat casa și au mutat-o la bloc și de atunci nu am mai avut acces la asemenea delicatese.

cum se face dulceata de tramdafiri de damasc

Noroc cu vecinii mei Gabriela și Dan, oameni frumoși, gospodari și pricepuți. Au o grădină foarte îngrijită și ne răsfață și pe noi cu bunătăți proaspete. De la spanac, roșii și ardei până la vinete și chiar la trandafiri. Eu nu am grădină de legume, decât o mică grădină de ierburi aromatice așa că mă bucur de fiecare dată când primesc ceva proaspăt și bio.

Așa și ieri când am primit trandafiri pentru dulceață. Ce aromă, ce miros… incredibil cât de parfumați sunt acești trandafiri. Fenomenal! Mulțumim mult dragilor pentru că vă gândiți mereu la noi.

Cum se curata trandafirii pentru dulceata

Și pentru că sunt foarte încântata de rezultat, vă și scriu rețeta pentru că acum e sezonul trandafirilor. Puteți face și trandafirată, un suc parfumat și răcoros de primăvară tarzie (rețeta aici). Practic e o limonadă cu petale delicate de trandafir.

Suc de trandafiri - trandafirata

Sau un serbet fin si aromat din petale de trandafir – reteta aici.

Șerbet de trandafiri - rețeta veche de șerbet din petale de flori savori urbane

Din aceste cantități (eu am folosit 6 flori uriașe și bogate de trandafir) rezultă 2-3 borcănele mici  de dulceață de trandafiri. Fiind o delicatesă aceasta nu se face in borcan de 800 g! Faceți în borcănele mici care se desfac și se și consumă imediat.

5.0 from 1 reviews
Dulceață de trandafiri - rețeta de pe vremuri
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 100 ml
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 6 flori mari de trandafir
  • 500 g zahăr
  • 30 ml suc de lămâie
  • 100 ml apă

 

Cum se face dulceață de trandafiri – rețeta de pe vremuri?

Cum se aleg și se curăță petalele de trandafiri pentru dulceață?

Am pregătit ingredientele: trandafirii, zahărul și lămâia. Am avut 6 asemenea flori dar 2 nu au mai încăput în poză.

În primul rând am spălat trandafirii și i-am scuturat. Am scos petalele cu grijă. Am încercat să nu rup petalele, ci să le desfac delicat. Dacă partea de jos a petalelor este foarte groasă, aceasta se desprinde. La mine au fost atât de fragede petalele încât le-am lăsat.

Cum se scot petalele de la trandafiri

Mod de preparare sirop de zahăr cu lămâie pentru dulceața de trandafiri

Într-o crăticioară am pus la fiert apa cu sucul de lămâie și zahărul. L-am lăsat la fiert 2-3 minute.

Am pregătit petalele într-o cratiță largă (tigaie) și am turnat siropul fierbinte peste ele. Am vrut eu să fie o tigaie albă ca să vedeți bine culoarea superbă a dulceții de trandafir.

Am pus cratița pe foc mic (cu capac) și am lăsat dulceața doar cât să dea un clocot mic (10 secunde), apoi am închis focul. Am lăsat totul la răcorit sub capac.

Am scos petalele cu o spumieră și le-a mutat într-un bol. Apoi am pus siropul înapoi la fiert la foc mic până a scăzut bine și a devenit de consistența mierii. Aveți grijă să nu-l caramelizați! El se va mai îngroșa și după răcire.

Am adăugat apoi petalele înapoi în siropul fierbinte și le-am lăsat să dea un clocot de 10 secunde. Gata! Acum consistența dulceții de trandafiri este deja cea dorită,  siropul este foarte bine legat.

Cât se fierbe un sirop, un gem sau o dulceață? Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru de cofetărie și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență și concentrație la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor. Termometrul meu poate fi cumpărat de aici. Îl folosesc mereu la prepararea bezelei italiene pentru macarons, a celei elvețiene pentru bezele, la cremele bătute de abur precum și la toate gemurile, dulcețurile și siropurile pe care le fac.

Nu vă pot povesti ce arome faine are această dulceață de trandafiri!

Cum se păstrează dulceața de trandafiri?

Dacă gemurile se imbuteliază fierbinti, dulcețurile se așează reci în borcane. Borcanele și capacele se spală și se sterilizează asa cum am explicat pe larg aici.

Dulceața de trandafiri se așează în borcănele închise cu capac cu filet și apoi poate trece pe rafturile cămării.

Am lăsat un pic de dulceață de trandafiri cât să să ne facem pofta. E superbă!

Ce culoare frumoasă are! Ce parfum! O delicatesă care se servea pe vremuri alături de un pahar rece de apă. Dulceața de trandafiri poate fi adăugată și peste o cupă de înghețată de vanilie sau în diferite creme de tort sau prăjituri.

Dacă sunteți amatori de dulcețuri ca pe vremuri atunci vă recomand și:

Dulceața de nuci verzi – vezi aici.

Dulceata de nuci verzi reteta pas cu pas savori urbane

Dulceața de coji de pepene roșu sau verde (lubeniță) – vezi aici.

Dulceața de caise umplute cu miez de nucă – vezi aici.

Dulceață de caise cu miez de nucă rețeta veche savori urbane

Dulceața de prune umplute cu miez de nucă – vezi aici.

Dulceață de prune cu nucă rețeta de prune confiate umplute cu miez de nuca savori urbane

Merită să încerci și tu această rețetă de dulceață de trandafiri – rețeta de pe vremuri!

Aici găsiți mai multe rețete de dulceață, gem, marmeladă, magiun, peltea, jeleu de fructe, compot etc.

Dulceata de capsuni

8 COMENTARII

  1. Bună, arată fain, vreau să întreb, dulceața își pătrează aceeași culoare? La mine în timp s-a maronit, parfumul și densitatea au rămas la fel, doar culoarea s-a schimbat. Și încă una, petalele nu rămăn mai dure? Scrășnesc între dinți? Nu știu cum să explic mai bine. Merci mult.

  2. e minunata reteta… dar la pregatirea petalelor, se indeparteaza partea alba (unde e prinsa petala) cu o forfecutza…. dulceata va fi mai uniforma la culoare si mai rafinata

  3. Buna ziua, eu nu știu unde gresesc, poate mă puteți îndruma, petalele (știu de la bunica ea făcea tot timpul și era minunat) nu rămân sticloase și nu scârțâie atunci când le mănânci ci se fac ca și hârtia parca sunt uscate… Unde gresesc???
    Mulțumesc Karyna

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.