Dulceață de prune cu nucă rețeta de prune confiate umplute

13

Dulceață de prune cu nucă rețeta de prune confiate umplute. Cum se face dulceață de prune verzi cu miez de nucă? Cum se umplu prunele cu nucă? Rețete de dulceață. Rețetă veche.

prune confiate umplute cu miez de nuca reteta veche

Această rețetă de dulceață de prune cu nucă este una foarte veche, de pe vremea străbunicilor nostri. Prunele se umplu cu sferturi de miez de nucă și se fierb într-un sirop de zahăr până devin sticloase, translucide. Practic vorbim despre prune confiate.

Sunt diferențe majore între gem și dulceață, atât cu privire la ingrediente (raportul dintre fructe și zahăr) cât și cu privire la tehnica de preparare. Gemurile conțin mai puțin zahăr (300-600 g zahar la 1 kg de fructe bine coapte, mai moi) iar prin fierbere fructele se mai dezintegrează. Dulcețurile de fac cu mult mai mult zahăr (800 g – 1 kg de zahăr la 1 kg de fructe mai tari, nu coapte complet) iar fructele este bine să rămână întregi și frumoase.

Aici vedeți cum fac gem de prune după rețeta mamei mele.

Aici vedeți rețeta de magiun tradițional de prune (fără zahăr) – rețeta aici.

Magiun de prune fără zahăr rețeta tradițională savori urbane

Și iată cum arată această dulceață de prune: fructe sticloase, confiate. Dulceața de prune cu nucă este o delicatesă care se servea pe vremuri musafirilor: 2-3 prune și un pahar de apă rece. Circula o poantă (din folclorul servitoarelor): „ – Doamnă, musafirul ăsta îi de 1 sau de 2 prune?” 😀

cum se face dulceata de prune umplute cu miez de nuca reteta veche

Cam așa se prezenta și dulceața de caise cu miez de nucă (caise confiate) – rețeta aici.

Dulceață de caise cu miez de nucă rețeta veche savori urbane

Atât la gemul de prune cât și la dulceață obișnuiesc să pun la final un pic de rom. Merge grozav! Vorbesc despre rom veritabil, nu despre esență. Aduce un plus de savoare și de aromă. Nuca poate fi înlocuită cu migdale întregi, decojite.

Tehnica de prepare a dulceții de prune este simplă. Prunele trebuie să fie tari, mai verzi. Se lasă 3 zile în zahăr (la rece) și apoi se trece la umplerea lor cu miez de nucă și fierberea scurtă în sirop de zahăr, 2 zile la rând, câte 10 minute în fiecare zi. Simplu și rapid!

Vă dau cantitățile pentru 4 borcane de 320 ml cu dulceață de prune cu nucă.

5.0 from 4 reviews
Dulceață de prune cu nucă rețeta de prune confiate umplute
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 4 borcane de dulceață de prune
Ingrediente - savoriurbane.com
 • 1 kg de prune mai verzi cântărite cu sâmburi cu tot
 • 800 g zahăr
 • 100 g miez de nucă frumos, ales sau migdale
 • zeama de la 1 lămâie
 • 20 ml rom veritabil

 

Cum se face Dulceață de prune cu nucă rețeta de prune confiate umplute?

Cum se pregătesc fructele pentru dulceață de prune?

Am avut 1 kg de prune mai verzi, tari și faine. Am numărat cam 33-34 de prune.

prune verzi pentru dulceata

Le-am spălat și am trecut la etapa cea mai migăloasă: extragerea sâmburilor din prune. Mai întâi am tăiat un mic căpăcel spre extremitatea unde a fost atașată codița prunei. Apoi, cu un clește special (sau patent cu cioc subțire) am apucat bine vârful sâmburelui, l-am rotit ca să se desprindă și l-am extras.

cum se scot samburii din prune pentru a le umple cu miez de nuca

Vă dați seama că dacă despicați prunele pe lung (clasic) și înlocuiți sâmburii cu miez de nucă acesta nu va sta pe loc ci va ieși în timpul fierberii. Adică nucile vor pluti la suprafața dulceții. Logic. Deci trebuie să lucrăm științific, așa cum v-am obișnuit și până acum.

Am continuat similar până am curățat toate prunele. Căpăcelele tăiate de la capete nu se aruncă ci se vor fierbe și ele în dulceață.

Am ales un castron încăpător în care am pus prunele și capăcelele. Am turnat 800 g de zahăr peste ele și am stors zeama unei lămâi. Lămâia păstrează culoarea frumoasă a fructelor și are și rol anti-zaharisire în timpul fierberii.

Am amestceat prunele cu zahărul și zeama de lămâie (cu mâinile) și am băgat castronul cu totul într-o pungă curată. L-am dat la frigider pentru 3 zile! Zilnic am amestecat în el ca să ajungă bine zahărul peste tot. În acest răstimp zahărul extrage apa din fructe și le întărește iar acestea nu se mai dezintegrează la fierbere. Așa au arătat prunele după 3 zile de stat la rece. Au lăsat apă însă zahărul nu este complet dizolvat. Nu-i nimic, se poate trece la următoarea etapă.

prune puse cu zahar pentru dulceata tinute la frigider (3)

Cum se umplu prunele cu miez de nucă?

Am pregătit o cratiță largă în care să-mi încapă prunele așezate pe un singur strat. Am scos fiecare prună din siropul de zahăr și am scurs-o bine. Mi-am pregătit miez de nucă tăiat în sferturi (pe lung). Dacă aveți nervi și dexteritate puteți despielița nuca prin opărire. Se lucrează cu acul sau cu o scobitoare (vezi aici cum făcut). Am jurat că a doua oară nu mai fac! Puteți înlocui nuca cu migdale opărite și decojite.

Am umplut fiecare prună cu câte un sfert de miez de nucă. Le-am ales pe mărimi astfel încât miezul să stea fix în cavitatea prunei, să nu plece la plimbare. Prunele astfel umplute le-am așezat în picioare într-o cratiță largă. Ca soldații!

prune umplute cu miez de nuca pregatite pentru dulceata

Fierbere dulceață de prune cu nucă – ziua 1

Am pescuit din siropul rămas și căpăcelele tăiate de la capetele prunelor și le-am pus deoparte.

Siropul lăsat de prune l-am mutat într-o cratiță curată. Se vede că are culoare gălbuie de la pigmentul din coaja prunelor. Am așezat cratița pe foc mediu și am așteptat ca siropul să ajungă la fierbere (dureaza cam 7-8 minute).

Am lăsat siropul să fiarbă (în masă) 5 minute, apoi am adăugat căpăcelele de la prune.

fierbere dulceata de prune cu nuca in sirop de zahar reteta (3)

Am mai lăsat totul la fiert 2 minute și am răsturnat siropul fierbinte peste prunele umplute cu nucă din cealaltă cratiță.

fierbere dulceata de prune cu nuca in sirop de zahar reteta (4)

Am așezat cratița cu prune pe foc și am așteptat ca acestea să ajungă la fierbere (evident că siropul clocotit s-a răcit de la prune). Din momentul în care totul a început să fiarbă în masă am cronometrat fix 10 minute. Nu se amestecă cu lingura ci doar se înclină cratița – ca să nu deranjăm prea mult prunele.

După 10 minute siropul este legat moderat iar prunele încep să devină sticloase.

fierbere dulceata de prune cu nuca in sirop de zahar reteta (7)

Ajunge pentru prima zi de fierbere! Am stins focul și am tras cratița deoparte. Am acoperit-o imediat cu un ștergar curat de bucătărie bine udat cu apă rece și stors.

cratita cu dulceata de prune acoperita cu carpa uda

Am lăsat dulcața de prune cu nucă la răcit până a doua zi. Fructele vor absorbi zahărul din jur li vor deveni grele, se vor lăsa la fund.

Fierbere dulceață de prune cu nucă – ziua 2

A doua zi dulceața de prune cu nucă arată așa: fructele sunt faine și sticloase însă siropul e cam subțire.

dulceata de prune cu miez de nuca a doua zi

Am pus din nou dulceața la fiert la foc mediu și am așteptat să clocotească în masă. Am fiert-o vreo 8-10 minute (cronometrate din acel moment). Aveți grijă să nu caramelizați siropul! Culoarea este înșelătoare din cauza prunelor așa că trebuie să vă ghidați după miros.

fierbere dulceata de prune umplute cu nuca

Testul empiric este cu picătura de sirop pe farfurioară (la temperatura camerei, nu scoasă din frigider!). Dacă bobițele își păstrează forma, atunci totul este OK.

testul cu picatura de sirop pe farfurioara pentru dulceata

Cât se fierbe un sirop, un gem sau o dulceață? Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru de cofetărie și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență și concentrație la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor. Termometrul meu poate fi cumpărat de aici. Îl folosesc mereu la prepararea bezelei italiene pentru macarons, a celei elvețiene pentru bezele, la cremele bătute de abur precum și la toate gemurile, dulcețurile și siropurile pe care le fac.

Am stins focul, am pus cei 20 ml de rom (eu folosesc rom Stroh de 40 de grade) și am amestecat dulceața cu grijă. Am tras cratița deoparte și am acoperit-o din nou cu șervet ud. Am lăsat dulceața de prune la răcorit câteva ore bune. Dacă vedeți că au ieșit nucile din câteva prune nu e nicio problemă pentru că le puteți pune la loc după ce dulceața se mai răcorește. Folosiți mănuși de cauciuc curate ca să nu contaminați dulceața.

 

Cum se păstrează o dulceață de prune umplute cu miez de nucă?

Daca gemurile se imbuteliaza fierbinti, dulceturile se aseaza reci in borcane. Borcanele si capacele se spala si se sterilizeaza asa cum am explicat pe larg aici.

cum se sterilizeaza borcanele pentru conserve dulceata compot muraturi

Am umplut 3 borcane de 320 ml iar restul de dulceață de prune cu nucă l-am pus pe o farfurie, ca să vă arăt în detaliu minunăția. Din el mai iese un borcănel.

borcane cu dulceata de prune cu nuca

Borcanele închise se pot pune direct în cămară.

Dulceață de prune cu nucă rețeta de prune confiate umplute cu miez de nuca savori urbane

Dulceață de prune cu nucă rețeta de prune confiate umplute ca pe vremuri savori urbane

Prunele sunt perfect confiate, sticloase. Siropul este de consitența mierii groase și are o culoare superbă. Arome prunelor cu cea a romului Stroh este una fabuloasă!

cum se face dulceata de prune verzi umplute cu nuca

Fiecare prună umplută cu miez de nucă este ca o bijuterie.

cea mai buna dulceata de prune cu nuca reteta veche

Această dulceață de prune cu nucă rezistă bine și 5 ani în cămară. Noi desfacem câte un borcan la ocazii speciale și ne place să mâncam prunele confiate alături de brânzeturi asortate cu mucegai nobil.

Din aceeași serie de fructe confiate vă mai recomand și rețeta de castane glasate – vezi aici.

Pe cea de coji de pepene verde (roșu) – vezi aici.

Sau pe cea de cireșe confiate de casă – vezi aici.

Cirese sau visine glasate facute in casa Savori Urbane

Sper că v-a plăcut această rețetă veche de dulceață de prune cu nucă și că o veți testa în curând 🙂

Aici găsiți mai multe rețete de gemuri, marmelade, dulcețuri, compoturi, siropuri, pelele, jeleuri sau fructe confiate.

conserve fructe retete savori urbane 2017

13 COMENTARII

 1. Eeei, si m-am apucat iar de treaba. Am patit o chestie, dupa ce am turnat siropul peste prune, la fierbere, a inceput sa mi se umfle aranjamentul. Am impresia ca erau cam zemoase prunele, pentru ca lichidul le-a depasit cam cu un deget, si au avut unde sa se umfle. Deocamdata am dat focul foarte mic, am de gand sa le las pana la fierbere, dupa care sa incerc sa fierb cumva iarasi sosul separat, sa-l scad, si sa reiau tevatura. Sper sa gasesc vreo farfurie sau capac mai mica dacat cratita, sa scurg zeama. Wish me luck! 🙂

 2. Bună seara ! Sunteți bună să afișați și rețeta *Gem de prune – Rețeta mamei mel*. Aș dori dori să o prepar și nu o mai pot vedea în rubrica Conserve de fructe. Mulțumesc.

 3. Am incercat aceasta reteta, dar dupa prima zi am ramas cu foarte putin sirop, destul de legat. Daca il mai fierb, se va carameliza. Cat sirop ar trebui sa fie?
  Anul trecut, cand am patit acelasi lucru, am adaugat sirop de zahar, dar a iesit un fel de dulceata, iar fructele s-au muiat, desi erau ok in prima zi.
  Ce am gresit? Cum corectez?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: