Dulceata din coaja de pepene verde – rosu sau coji de pepene confiate

20

Dulceata din coaja de pepene verde rosu lubenita Savori Urbane (3)

Dulceata din coaja de pepene verde – rosu – lubenita. Coji confiate de pepene. Dulceata de coji de pepene cu vanilie este foarte gustoasa si foarte utila in cofetarie si patiserie. Pana acum o faceam cam o data la 2 ani si-mi ajungeau 3-4 borcane la ce aveam nevoie.

Chiar ma gandeam zilele trecute ca imi  place enorm sa prepar dulceturi (ca la carte, cu fructe intregi si tari) sau fructe confiate. Ma simt atrasa intr-un mod magic de aceste preparate conservate in sirop de zahar. Imi place sa le privesc in contra lumina si sa le studiez structura sticloasa. Sunt ca niste nestemate! In plus, ele se si pastreaza bine timp indelungat – nu mucegaiesc. Am citit foarte mult despre tehnica confierii si am si vazut live (in Franta) cum decurge intregul proces tehnologic. Este o treaba migaloasa care cere rabdare si timp.

Fructele sunt fierte succesiv in solutii tot mai concentrate de zahar cu glucoza, pana ce si ultima molecula de apa din tesuturile lor este inlocuita cu sirop. In functie de dimensiunile fructelor (vorbim si de fructe intregi gen para, piersica, castane, mandarina, portocala sau chiar pepene galben sau ananas) procesul de confiere poate dura si peste 30 de zile.  Si Sicilia este celebra pentru aceste fructe confiate (frutta candita). Unele sunt colorate suplimentar – ciresele verzi de exemplu. Sursa imaginii: Wikipedia. Vezi video la finalul retetei.

800px-Candied_Fruit_-_La_BoqueríaFructele confiate se folosesc in patiserie (la cozonaci, checuri, panettone) sau in cofetarie (la deserturi cu crema, torturi, prajituri sau ca decor). Eu fac de ani de zile coji de portocala si lamaie confiate (reteta aici)

coji de portocala si lamaie confiate (21)sau, mai nou, castane glasate (reteta aici). Cu castanele e treaba multa si migaloasa. 14 zile a durat confierea lor. Sunt un produs de lux.

Castane glasate confiate (1)Dulceata din coaja de pepene verde – rosu este la indemana oricui si se prepara usor si rapid. Decat sa aruncam cojile de pepene mai bine le transforma in asa ceva. Ca la orice dulceata, am folosit parti egale de fruct si zahar. In mod special am taiat cojile in fasii subtiri si lungi – ca sa le pot folosi si la decorat torturi. Saptamana aceasta am sa fac si cateva borcane cu dulceata din coaja de pepena maruntita cubulete – este utila pentru checuri si cozonaci.

Am preparat-o in 2 etape care se intind pe 2 zile.

Se poate face dulceață și din miezul de pepene roșu – vezi aici.

Dulceata de miez de pepene verde rosu lubenita harbuz Savori Urbane

Dar si dulceață de pepene galben sau cantalup – rețeta de pepene confiat (cum se face vedeti aici).

Observatie: timpii de fierbere de mai jos sunt exact pentru 1 kg de coaja! Daca pregatiti cantitati mai mari (duble sau triple) va trebui sa prelungiti corespunzator acesti timpi!! Dulceata trebuie fiarta pana ce siropul are consistenta mierii.

5.0 from 5 reviews
Dulceata din coaja de pepene verde - rosu
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Portii: cca 2,5 kg dulceata
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 kg coaja de pepene verde - rosu decojita
  • 1 kg zahar tos
  • 1 L apa
  • zeama de la o lamaie
  • o pastaie de vanilie sau 2 plicuri de zahar vanilat

Mod de preparare dulceata din coaja de pepene verde – rosu

Am taiat bucatile de coaja de pepene in bucati cam cat palma. Le-am decojit in strat subtire de stratul verde. Trebuie luati cativa mm din el pentru ca textura cojii este foarte dura (chiar si stratul verde deschis de sub coaja exterioara). Am pastrat si 1 cm din portiunea cu miez rosu. Am pregatit lamaia si vanilia (puteti folosi si zahar vanilat).

Dupa aceasta etapa se cantaresc cojile curate, fara stratul verde inchis. Eu am avut 1 kg.

Preparare dulceata din coji de pepene Savori Urbane (1)

In loc sa o tai cubulete am ales sa o feliez. Cu un cutit bine ascutit am feliat cojile de lubenita (ca asa ii zice la noi) in fasii cu grosime de 0,5 cm.

Preparare dulceata din coji de pepene Savori Urbane (2)

Ziua 1 – Fierbere dulceata din coaja de pepene verde – rosu

Unele retete indica fierberea cojilor in apa timp de 30 de minute, scurgerea lor si de-abia apoi fierberea in sirop de zahar. Eu am simplificat treaba in sensul ca am facut de la inceput un sirop de zahar mai subtire (1 kg de zahar cu 1 L apa rece) pe care l-am pus la fiert impreuna cu zeama de lamaie si cu pastaia despicata de vanilie. Lamaia are rol anti-zaharisire. L-am lasat sa fiarba 5 minute la foc mare si am asezat feliile de coaja de pepene in el (asa, crude) si am asteptat sa ajunga totul din nou la fierbere. Am amestecat ocazional.

Cand dulceata a ajuns la fierbere am redus focul la mediu si am setat cronometrul la 40 de minute.

In timpul fierberii se ridica putina spuma rozalie la suprafata. Am cules-o cu spumiera. Dupa cele 40 de minute de fierbere am stins focul, am tras deoparte cratita si am acoperit-o cu un stergar de bucatarie udat si stors (asa stiu eu de la strabunica-mea Buia ca se face la toate dulceturile). Am lasat oala la racit pana a a doua zi.

Preparare dulceata din coji de pepene Savori Urbane (10)

Ziua 2 – fierbere dulceata din coaja de pepene verde – rosu

A doua zi dulceata mea de pepene arata asa: feliile au inceput sa absoarba siropul din jur, au devenit partial sticloase si s-au lasat la fundul oalei. Am gustat o coaja si inca era tare.

Preparare dulceata din coji de pepene Savori Urbane (6)

Siropul din jur este inca subtire asa ca le-am pus din nou la fiert. Le-am supravegheat si le-am amestecat ocazional. Din momentul in care au ajuns din nou la fierbere am cronometrat 15 minute. Pastaia de vanilie a fiert si ea in continuare alaturi de cojile de lubenita. Atentie sa nu se caramelizeze siropul!!

Daca preparati dulceata din cantitati duble sau triple va trebui sa o scadeti pana ce siropul are consistenta mierii!

Cât se fierb un sirop, un gem sau o dulceață? Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru de cofetărie și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență și concentrație la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor. Termometrul meu poate fi cumpărat de aici.

Din nou le-am acoperit cu stergar ud si le-am lasat la racit cateva ore. Ehee… deja e alta treaba! Uitati cum arata acum, dupa a doua fierbere. Siropul s-a legat dar are inca o culoate deschisa iar fructele sunt translucide si grele – s-au confiat.

Am testa o coaja de pepene si era exact cum trebuie: usor crocanta dar nu tare.

Preparare dulceata din coji de pepene Savori Urbane (7)

Pastrare si servire dulceata din coaja de pepene verde – rosu

Asa arata racita.

Preparare dulceata din coji de pepene Savori Urbane (11)

Dupa racirea completa aceasta dulceata din coaja de pepene se poate aseza in borcane spalate si sterilizate (vezi aici procedeul). Este vanilata, usor acrisoara de la zeama de lamaie si cu o culoare fantastica! Miezul a ramas rosu – rubiniu iar coaja are culoare deschisa. O nebunie!

Dulceata din coaja de pepene verde rosu lubenita Savori Urbane (1) Dulceata din coaja de pepene verde rosu lubenita Savori Urbane (2)

De-abia astept sa o folosesc la decorartul torturilor si la checuri sau panettone. Dulceata din coaja de pepene se poate folosi la:

Chec cu fructe confiate (reteta aici)

Chec cu fructe confiate (15)

Cozonac cu ciocolata si fructe confiate (reteta aici)

Cozonac-ciocolata-alba-fructe (15)

Cozonac cu fructe uscate si confiate (reteta aici)

cozonaci cu fructe uscate (21)

La panettone – reteta italiana (aici)

Reteta Panettone (14)

La turta dulce cu fructe confiate (reteta aici)

Turta dulce migdale fructe confiate (1)

sau la chifle cu fructe confiate (reteta aici)

Coronite-cu-fructe-confiate (13)

La treaba! Acum este sezonul pepenilor!

Dulceata din coaja de pepene verde rosu lubenita Savori Urbane (4)

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de conserve, dulceata, gem, marmelada, jeleu sau peltea:

Jeleu de coacaze rosii cu zmeura peltea Savori Urbane (1)

20 COMENTARII

  1. Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca este o greseala de tipar, referitor la cantitatea de apa 1 litru la 1 kg de zahar, iar in interiorul descrierii specificati ca se face sirop din 1.5 litri apa cu 1 kg zahar ? Care este proportia corecta? Din punctul meu de vedere si 1 litru de apa, este exagerat de mult! Multumesc

    • Nu e nicio greseala deoarece am explicat in text. Daca se fierb cojile separat se va folosi doar 1 l de apa la 1 kg de zahar pentru sirop. Eu am zis clar ca am facut un sirop mai subtire ca sa fierb cojile direct in el. Cojile sunt tari si au nevoie de un timp mai lung de fierbere decat la dulceturile din alte fructe Nu este exagerata nicio cantitate din reteta! Urmeaza reteta daca doresti sa obtii un rezultat similar cu al meu. Spor la treaba!

  2. Aveti numai rețete extraordinare. Imi trebuie o viata sa le incerc pe toate caci asta vreau sa fac. Cum mai citesc una…Cum balesc la ea și trebuie să o fac!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.