Dulceață din miez de pepene (lubeniță) cu coajă de lămâie confiată

0

Dulceață din miez de pepene (lubeniță) cu coajă de lămâie confiată reteta savori urbane

Dulceață de miez din pepene (lubeniță) cu coajă de lămâie confiată. Rețeta de dulceață de lubeniță cu lămâie. Cum se face dulceața din pepene roșu sau verde sau harbuz (miez)? Rețete de dulceață de casă. Rețete cu pepene.

Am „inventat” această dulceață anul trecut când am rămas cu multe coji de lămâie și am făcut coji de lămâie confiate (rețeta aici). Am umplut borcanele și mi-a mai rămas un pic de coajă de lămâie cu sirop. Cum tocmai am făcut și dulceață din miez de pepene, am decis să o amestec cu cojile de lămâie. A ieșit ceva senzațional! Motiv pentru care anul acesta am făcut țintit dulceață din miez de lubeniță cu coji de lămâie confiate. Practic este o dulceață marca „Savori Urbane” deoarece nu am mai găsit vreo altă rețetă similară (nici la noi, nici la străini).

reteta dulceata din pepene rosu cu coji de lamaie

Am făcut și dulceață din miez de pepene simplă – vezi aici. Este faină și așa dar parcă mai bună e cu coajă de lămâie.

Dulceata de miez de pepene verde rosu lubenita harbuz Savori Urbane

Din aceste cantități rezultă 5 borcane de 330 g de dulceață de miez din pepene (lubeniță) cu coajă de lămâie confiată.

Dulceață din miez de pepene (lubeniță) cu coajă de lămâie confiată
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 5 borcane de 330 g
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 kg miez de lubeniță (pepene verde, roșu, harbuzoaică)
  • 1 kg zahăr
  • vanilie
  • zeama de la 1 lămâie mare
  • coaja subțire de la 3 lămâi mari

 

Cum se face rețeta de dulceață din miez de pepene (lubeniță) cu coajă de lămâie confiată?

Ingrediente pentru dulceața de pepene cu lămâie

Am început cu coaja de lămâie. Cojile de la lămâile netratate le-am curățat cu un peeler si le-am tăiat fideluță (mărunt). Apoi am curățat lubenița de coajă și de sâmburi. Am tăiat miezul de pepene în cubulețe cu latura de cca. 1,5 cm.

Am stors sucul unei lămâi și l-am pus deoparte.

Mod de preparare dulceață din miez de pepene roșu și coji de lămâie

Preparare sirop pentru dulceață 

Am pus zahărul cu 200 ml apă pe foc și i-am dat un clocot. Apoi am adăugat cojile de lămâie și vanilia (eu am folosit baton dar puteți pune și zahăr vanilat).

Siropul a ajuns la 105°C (sau trece de proba cu picătura pe farfurioară).

Am adăugat miezul de lubenită împreună cu sucul de lămâie. Am amestecat delicat și am lăsat oala pe foc mediu până ce dulceața a început să clocotească. Am cronometrat 3 minute de fierbere efectivă. După aceea am oprit focul și am acoperit oala cu un ștergar de bucătărie udat și stors și am lăsat-o câteva ore până s-a răcit complet (se poate și peste noapte).

Cât se fierbe o dulceață?

După răcirea completă am pus oala din nou pe foc mediu și am lăsat dulceața la fiert până ce a ajuns din nou la 105°C. Din observațiile mele vă spun că până la 105°C lubenița are o culoare mai portocalie, iar când siropul atinge această temperatură veți vedea că dulceața se înroșește brusc. Acesta este semnul că dulceața este gata!

Cât se fierb un sirop, un gem sau o dulceață? Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru de cofetărie și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență și concentrație la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor.

Dacă nu aveți termometru va trebui să faceți proba cu picătura de sirop pe o farfurioară (la temperatura camerei, nu scoasă din frigider sau congelator!).

Îmbuteliere și păstrare dulceață din miez de pepene cu coji de lămâie confiate

Am sterilizat borcanele și capacele așa cum am arătat aici. Am lăsat această dulceață de pepene verde la răcorit vreo 15 minute. Apoi am îmbuteliat-o în borcanele sterilizate. Dulceața nu trebuie să fie fierbinte când se pune în borcane (spre deosebire de gem).

Am închis ermetic borcanele cu capacele sterilizate și le-am așezat în cămară, pe raft. Nu înainte de a degusta și poza minunăția de dulceață! Dulceața mea are o culoare grozav de faină iar aromele și gustul sunt fenomenale!

cum se face dulceata din miez de pepene rosu cu lamaie

Culoarea ei diferă în funcție de soiul de pepene folosit: poate fi mai închisă sau mai deschisă la culoare. Se simte fain aroma de vanilie iar cojile confiate de lămâie fac deliciul acestei dulceți.

cea mai buna dulceata din miex de pepene verde rosu lubenita

Din coji de pepene verde (lubeniță) se face o dulceață grozavă! Vă las rețeta aici pentru cojile felii

și aici pentru cele mărunțite (cubulețe).

cum se face dulceata din coji de lubenita pepene verde harbuzoaica

Dacă sunteți amatori de pepene galben atunci vă las și rețeta de dulceață preparată din miezul acestuia – vezi aici.

cum se face dulceata de pepene galben sau cantalup 1

Cred că v-am făcut poftă cu această dulceață din miez de pepene (lubeniță) cu coji de lămâie confiate și că o veți testa în curând!

Aici găsiți mai multe rețete de dulcețuri de casă, gemuri, marmelade, fructe confiate, peltele etc.

retete de dulceata de casa pas cu pas

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: