Coupe Jacques – cupe cu înghețată, fructe și frișcă – rețeta de cofetărie

8

Coupe Jacques – cupe cu înghețată, fructe și frișcă – rețeta de cofetărie. Cum se face Coupe Jacques ca la cofetăriile de pe vremuri? Rețeta de salată de fructe cu înghețată, fructe confiate, rom, triple sec și frișcă naturală. Rețete de cofetărie. Rețete cu înghețată.

Coupe Jacques - cupe cu înghețată, fructe și frișcă - rețeta de cofetărie savori urbane

Cred că mulți dintre voi (cei trecuți de 40 de ani) își amintesc de acest desert de cofetărie: Coupe Jacques. Un mix de fructe proaspete și din compot, 1-2 globuri de înghețată de ciocolată sau cacao și multă frișcă. Pe vremuri nu exista frișcă artificială, ca norocul.

În Arad mâncam Coupe Jacques în 2 locuri: la Libelula (lângă Cinema Dacia) și la Perla (pe malul Mureșului). Vorbim despre terasa de sus de la Perla. Nu mai stiu cât costa o porție de Coupe Jacques dar cred că se învârtea pe la 10-12 lei, cam ca Profiterolul (rețeta aici).

prezentare profiterol cu mini choux a la creme inghetata frisca si ciocolata topita

Pe vremea aceea ambele se serveau în cupe ordinare de pleu (inox) și nu vedeai mare lucru din ce si țe punea în ele. Te „fura” grămada de frișcă de deasupra, sosul de ciocolată și cele câteva decoruri din fructe. Nu era nici pe departe atât de opulent pe cât l-am făcut eu.

cum se facea coupe jacques pe vremuri reteta savori urbane

Am făcut acest desert răcoritor pentru noaptea de Revelion. M-am ghidat după Rețetarul de Cofetărie și Patiserie din 1965 și am făcut un Coupe Jacques melanj între cam cum ar fi trebuit să ne fie oferit la cofetarii și cum îl primeam de fapt. Bineînțeles că în anii crizei (anii ’80) nu s-au mai respectat rețetele și s-a improvizat la greu. Acest desert se face de fapt cu un mix de fructe confiate (nu din compot sau proaspete) macerate cu cantități mari de rom veritabil și lichior triple-sec (Cointreau, Grand Marnier, Marie Brizard etc). Triple-sec este un lichior de portocale extrem de fin. Nu este un desert pentru copii dar puteți să-l preparați și fără alcool pentru aceștia.

reteta cup jac coupes jaques de pe vremuri

Despre Coupe Jacques original – după rețeta de cofetărie cu fructe confiate macerate în alcool

La 500 g de fructe confiate (coji de pepene, caise, cireșe) se puneau 250 g coji de portocală confiate, 500 ml de sirop (în care s-au confiat acestea), 150 ml de triple-sec și 100 ml de rom Jamaica. Toate acestea se lăsau la macerat 24 de ore după care se montau în cupe. O singură dată am mâncat un Coupe Jacques cu fructe confiate și mult alcool prin 1988-89 la un Night Club de pe Litoral (cred că în Olimp – Neptun eram, undeva vizavi de Trattoria) și că a costat aproape 100 de lei (erau prețuri de bar).

Aici găsiți rețeta cireșelor confiate de casă. Aici vedeți cum se face coaja de pepene confiată. Aici vedeți cum facem cojile confiate de portocale sau aici vedeți caisele confiate (umplute cu miez de nucă).

Cum spuneam mai sus, am făcut un mix de rețete folosind atât o salată de fructe din compot și proaspete cât și fructe confiate. Nu am renunțat la alcoolul menționat în rețetă care face deliciul acestui desert clasic numic Coupe Jacques. Rezultatul a fost unul wow!

Oricum, salata noastră de fructe este bine alcoolizată și ea cu rom STROH așa că am adăugat peste fructe doar niște Cointreau – vezi aici rețeta salatei de fructe. Nu folosim însă atât de multă zeamă la Coupe Jacques ci doar fructele macerate din salată.

Un desert romatic potrivit unei petreceri în doi dar și pentru mese extinse în familie sau cu prietenii.

Din cantitățile de mai jos rezultă 6 porții de Coupe Jaques. Raportul înghețată de ciocolată la mix de fructe macerate și la frișcă este de 1 la 1/2 la 1/2. Adică la 100 g înghețată se pun 50 g fructe și 50-60 g frișcă naturală bătută și îndulcită. O porție de Coupe Jacques are cca. 200 g. Puteți să modificați aceste proporții și cantități după gust (mai puțină înghețată și mai multe fructe etc).

Coupe Jacques - cupe cu înghețată, fructe și frișcă - rețeta de cofetărie
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 6 porții de Coupe Jacques
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 600 g înghețată de ciocolată
  • 300 g mix de fructe macerate cu rom STROH, Havana Club sau Jamaica (mandarine, portocale, grepfruit, ananas, caise, piersici, pere, stafide, kiwi etc - proaspete sau din compot) + coji confiate de portocală, cireșe glasate, caise confiate
  • 100 ml lichior Triple Sec (Cointreau, Marie Brizard sau Grand Marnier)
  • 300- 350 g frișcă naturală bătută
  • sos de ciocolată topită (opțional)
  • fructe confiate și proaspete pentru decor

 

Cum se face Coupe Jacques – cupe cu înghețată, fructe și frișcă – rețeta de cofetărie?

Ingrediente pentru Coupe Jacques

Mixul de fructe se face exact cum am descris în cadrul rețetei de salată de fructe doar că avem nevoie de 1/4 de porție (împărțiți la 4 acele ingrediente). Se face și siropul fiert de zahăr cu vanilie în care se scufundă fructele, se pune și romul STROH sau Jamaica. Se lasă 10-12 ore la frigider în container închis.

A doua zi se scurg fructele de sirop, se amestecă cu fructele confiate sau glasate (tocate) și se stropesc cu Triple Sec.

coji confiate de portocala preparate de casa savori urbane

Am pregătit și cireșe glasate pentru decor (cele colorate se găsesc în comerț – Lidl, Selgros).

fructe glasate confiate pentru decor coupe jacques

Se amestecă bine și se mai lasă la rece 1-2 ore (acoperite).

Înghețata de ciocolată pentru Coupe Jacques

Puteți face o înghețată de ciocolată super cremoasă de casă (rețeta aici) sau să cumpărați una de calitate din comerț.

 

Frișcă naturală bătută și îndulcită

Puteți să bateți smântâna dulce pentru frișcă (cu min. 30% grăsime) așa cum am explicat aici.

cum se bate frisca pentru trio cu ciocolata

Sau puteți cumpăra spray-uri cu frișcă naturală (nu artificială!) din comerț – La Dorna sau President.

Cum se montează desertul Coupe Jacques cu înghețată, fructe și frișcă?

Coupe Jacques se montează cu câteva momente înainte de servire. Mi-am pregătit toate componentele: fructele macerate, înghețata, frișca și fructele glasate pentru decor. În cupe bine răcite am pus mai întâi fructele.

cum se monteaza coupe jacques (1)

Deasupra ma pus câte un glob mare de înghețată de ciocolată.

cum se monteaza coupe jacques (2)

Am umplut cu frișcă bătută spațiul din jur și am completat cu al doilea glob de înghețată. Peste el am pus un moț de frișcă și o cireașă confiată.

cum se decoreaza inghetata la cupe cu fructe frisca si sos de ciocolata

De jur împrejur am decorat cupele cu fructe glasate dar și mici segmente de fructe proaspete.

decor coupe jacques cu fructe confiate glasate sau proaspete

Servire Coupe Jacques – cupe cu înghețată, fructe și frișcă – rețeta de cofetărie

Am topit puțină ciocolată amăruie (pe baie de abur sau la microunde) și am stropit cu ea cupele cu fructe. înghețată și frișcă. Puteți sări peste acest pas dar desertul este mult mai savuros cu ciocolată 🙂

salata de fructe cu inghetata si frisca reteta de coupe jaqcues de pe vremuri

Coupes Jacques se servesc imediat. Pot fi decorate și cu fursecuri fine „Limbi de pisică” (rețeta aici), cu baghete de ciocolată sau rulouri de vafă (napolitană).

Un alt desert nostalgic de pe vremuri este Casata cu două sau trei tipuri de înghețată, fructe confiate și nuci, alune.

Se servea tăiată în felii. Vă las rețeta aici.

Cred că v-am făcut poftă și că v-am stârnit amintiri plăcute cu această rețetă de Coupe Jacques și că o veți prepara cu proxima ocazie 🙂 O cupă opulentă cu salată de fructe, înghețată, fructe confiate și frișcă.

Aici găsiți mai multe rețete de cofetărie autentice de pe vremuri: Amandine cu fondant, Boema, Tosca, Tort Mareșal Joffre, Mascote, Savarine etc.

amandine de casa reteta savori urbane

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: