Dulceata de capsuni fara conservant, reteta veche de familie. Care este diferenta dintre gem si dulceata? Dulceata deasa de capsune cu sirop bine legat si fructe intregi „bob cu bob”. Cum se face dulceata bine inchegata de capsune sau capsuni?
Dulceata de visine, capsune, zmeura, fragute, caise, afine, mure sau alte fructe se prepara prin cufundarea fructelor intregi (sau a bucatilor mari de fruct) intr-un sirop fiert de zahar. De fapt este o confiere, asa cum am aratat si la retetele de coji de portocale si lamai confiate sau la castanele glasate.
Prin fierberea fructelor in siropuri de zahar cu concentratii progresive (crescande) este inlocuita apa din tesuturile fructelor cu zahar. Fructele isi pastreaza forma, au o textura ferma (simti cand musti din ele) si sunt extrem de aromate si de gustoase. Reteta aceasta este valabila pentri orice fructe aveti la indemana.
Care sunt diferentele dintre gem si dulceata?
Daca la gem (vezi aici reteta de gem de capsuni) fructele se acopera cu zahar tos si se lasa cateva ore ca sa-si elibereze sucurile, la dulceata se prepara mai intai siropul fierbinte de zahar si apoi se introduc fructele in el. Operatiunea poate fi repetata de 2-10 ori, pana se ajunge la rezultatul dorit: fructe translucide, ferme, inconjurate de un sirop consistent, gros. Ca si manopera este mult mai usor de preparat o dulceata fata de un gem deoarece nu trebuie sa stai lipit de aragaz ore in sir, amestecand in oala. Ca si costuri este mai scumpa pentru ca la fiecare kilogram de fruct se calculeaza minimum cate 1 kilogram de zahar (la unele fructe mai acrisoare se pun si 1,5 sau 2 kg de zahar).
Pentru pastrarea culorii frumoase a fructelor eu folosesc sare de lamaie (vezi aici mai multe despre ea – nu intrati in panica pentru ca este acid citric cristalizat, acid care se gaseste in mod natural in citrice si alte fructe si este si sintetizat de catre organismul nostru) sau zeama de lamaie (mai putin eficienta). Intentionat am folosit sarea de lamaie la gemul de capsuni si lamaia la aceasta dulceata de capsuni – ca sa vedeti cate de eficienta este sarea de lamaie si cat de frumoase si rosii au ramas fructele din gem- vezi aici reteta – comparativ cu acestea din dulceata care au o culoare in pic mai inchisa. La gemul de capsuni pun doar 300-500 g de zahar la 1 kg de fructe.
Gemurile si dulceturile sunt frumoase daca au culoare deschisa, apropiata de cea a fructului natural. Nu am folosit gel fix pentru ca nu am avut nevoie de asa ceva – siropul s-a legat singur prin fierbere. Trebuie avuta grija ca siropul sa nu scada excesiv si sa inceapa sa se caramelizeze. De asemenea, pentru dulceturi se aleg fructe mai tari, fara defecte, preferabil nu coapte de tot (sa nu fie fleasca).
- 1 kg capsuni curatate, alese sa fie mai mici si tari
- 1 kg zahar tos
- 200 ml apa rece
- zeama de la ½ de lamaie sau 4 g sare de lamaie ( 1 plic are 8 g)
Mod de preparare dulceata de capsuni fara conservant – reteta veche de familie
Asa cum am povestit si la retete de gem de capsuni, am cumparat din piata 4,5 kg de capsuni pe care le-am sortat dupa marime si calitate. Din cele mai mici si tari am preparat aceasta dulceata, din cele mai mari dar frumoase am preparat sirop de capsuni fara fierbere (reteta in curand) iar din ultimele ramase am facut gem de capsuni. Si aici mentionez ca fructele se spala bine in mai multe ape, inainte de a li se indeparta coditele!
In momentul in care i-ai rupt codita fructul va pierde sucurile naturale pe acolo si va si absorbi apa. Deci intai le spal, le sortez si pe urma le curat de codite. Aici se vede cat de micute au fost capsunile dind care am facut dulceata.
Am cantarit fructele curatate si am vazut ca am 1 kg. La aceasta cantitate am pus 1 kg se zahar tos intr-o cratita inalta si larga si l-am umezit cu 200 ml de apa rece. Am adaugat tot acum si zeama de la 1/2 de lamaie (sau 4 g de sare de lamaie).
Am asezat cratita pe foc viu si am asteptat ca zaharul sa inceapa sa fiarba si sa scada. A durat cam 15 minute fierberea siropului de zahar pana am obtinut consistenta dorita. Am testat-o cu picaturi de sirop pe o farfurioara asezata alaturi – NU de la congelator pentru ca nu este relevant! Daca testati siropul cu farfurii congelate acestea va vor induce in eroare pentru ca se va forma picatura dorita dar siropul va fi mult mai subtire in realitate, la temperatura camerei.
Deci lucram cu farfurioara la temperatura ambientala.
Fierberea fructelor in sirop pentru dulceata de capsuni
Siropul trebuie sa fie gros dar sa nu se caramelizeze, sa nu-si schimbe culoarea in bej sau maro. Cand picatura scursa de pe lingura pe farfurioara isi pastreaza forma usor bombata este semn ca siropul a fiert si a scazut destul. OK, fructele sunt pregatite, siropul este fierbinte si pot fi puse in el. Am asezat toate capsunile in siropul clocotind si am amestecat foarte usor cu o lingura curata de lemn, cat se le cuprinda bine siropul. In dulceata de capsuni (sau de alte fructe) NU se amesteca ca si la gem! Mai mult se clatina cratita, cu grija. Din momentul in care au inceput sa fiarba am cronometrat fix 10 minute de fierbere.
Atentie! Dulceata se va umfla pana la buza oalei asa ca e bine sa aiba spatiu! Pe parcursul celor 10 minute am adunat cu grija spuma care s-a format la suprafata. Mi-am dat seama ca dulceata este gata cand am vazut cum isi schimba aspectul capsunile, devenind mai inchise la culoare si sticloase.
Am stins focul de sub cratita si imediat am acoperit-o cu un prosop de bucatareie ud, usor stors.
Am invatat de la strabunica aceasta metoda foarte utila pentru a nu se zaharisi suprafata dulcetii. N-am prea vazut-o la altii insa o recomand din suflet.
Asa se procedeaza la dulceturi – se acopera cu carpe ude si se lasa cateva ore pana se racoresc complet. In acest rastimp fructele se imbiba cu siropul de zahar si se lasa la fundul oalei. Dimineata dulceata de capsuni arata asa: sticloasa.
Fructele sunt extraordinare: tari si ferme.
Siropul insa nu este suficient legat – e subtrire inca si mai are nevoie de fierbere. M-am gandit sa aplic metoda de la castanele glasate – confiate, prin care se scot fructele din sirop si se fierbe siropul separat ca sa mai scada.
Zis si facut. Am strecurat cu o spumiera fructele din oala si am pus siropul din nou la fiert (fara fructe). Intre timp alti bloggeri au copiat metoda, au facut si video… si-au rescris retetele vechi care se faceau simplist si fara rezultat bun si nu au indicat sursa de unde s-au inspirat.
L-am fiert alte 10 minute, timp in care s-a legat si a scazut exact cat am vrut. Am reintors fructele in siropul fierbinte si le-am mai fiert 2 minute impreuna cu el. Am stins focul si am acoperit din nou vasul cu carpa uda si l-am lasat la racorit cateva ore. De ce nu am fiert toata dulceata ci doar siropul? Ca sa nu se inmoaie si sa se inchida la culoare fructele!
Cât se fierb un sirop, un gem sau o dulceață? Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru de cofetărie și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență și concentrație la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor. Termometrul meu poate fi cumpărat de aici.
Imbuteliere dulceata de capsuni fara conservant
Si pentru dulceata am spalat bine borcanele si capacele si le-am sterilizat in cuptor, asa cum am povestit aici. Diferenta este ca dulceata se imbuteliaza rece, in borcane caldute (fata de gem care se toarna fierbinte in borcane).
Am obtinut 3 borcane a cate 500 g dulceata – adica 1,5 kg.
Degustare dulceata de capsuni
Cum altfel puteam degusta aceasta minunata dulceata de capsuni decat “old school” – alaturi de cafea turceasca si apa rece?
Fiecare capsuna arata ca un rubin.
Dulceata se pastreaza ani in sir, fara probleme. De vis 🙂
Din capsuni fac si un delicios sirop natural fara fierbere (crud, la rece) – reteta aici.
O altă rețetă veche este cea de caise glasate-confiate umplute cu nucă – o găsiți aici.
Sau dulceata de prune umplute cu miez de nuca – reteta aici.
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete de gem, dulceata, conserve
[…] din piata 4,5 kg de capsuni pe care le-am spalat si le-am sortat pe dimensiuni si categorii: pentru dulceata (pe cele mici si tari), pentru sirop (cele mai maricele dar neatinse, frumoase) si […]
[…] Am povestit anterior ca am cumparat 4,5 kg de capsuni pe care le-am sortat pe categorii (marimi si aspect): mici si tari pentru dulceata de capsuni (reteta aici), […]
[…] de dulceata de cirese (clasice, pietroase, negre, amare sau albe) este asemanatoare cu cea de dulceata de capsuni – fructele raman intregi, „bob cu bob”, fiind inconjurate de un sirop delicios. […]
[…] de zahar in care se cufunda fructele – asa cum am procedat la dulceata de cirese si la cea de capsuni) ea nu este totusi un gem pentru ca fructele isi pastreaza oarecum forma. Deoarece visinele sunt […]
[…] Mai multe despre diferentele dintre gem si dulceata puteti citi aici, la reteta de dulceata de capsuni. […]
[…] zic ca nu-mi plac dulceturile sau gemurile de capsuni, de caise, de cirese sau de visine dar fructele de padure imi trezesc amintiri dragi din copilarie, […]
Buna ,
Am facut si eu gemul aseara, a iesit super ! Azi vreau sa fac dulceata de capsuni, si am o intrebare, , dupa ce pun dulceata in borcane ,le intorc cu capacul in jos , ca si la gem?
La dulceata nu este nevoie pentru ca se imbuteliaza rece.
[…] Sau o dulceata de capsuni extraordinara. […]
Foarte buna reteta aceasta! Dulceata de căpșuni a iesit ireproșabil!
[…] de padure, adusa de Oana. Ne plac mult umplute si cu dulceata de zmeura, de afine, de mure sau de capsuni. Ce sa mai zic de clatitele umplute cu dulceata de cirese sau de visine? Dar cu gem de […]
În sfârșit dulceață și gemul aubo culoare apetisanta. Până acum clar fierbeam prea mult și ieșea o chestie maro, ne apetisanta. Dacă nu ni s-au dus căpșunele de la frig voi pune si anul acesta.
Am o intrebare…daca vreau sa pun mai putin zahar nu e ok?mi se pare tare dulce sa pun kg la kg.as pune 500 gr la kg
Dulceata asa se face, kil la kil. Zaharul este cel care conserva natural. Fructele raman sticloase si tari doar daca sunt saturate cu zahar. Poti reduce cantitatea insa vei obtine o dulceata mai apoasa si va creste riscul contaminarii ei cu mucegaiuri.
Ne pregatim de iarna
Ce să mai…extrem de gustoasă
Buna,
E prima dată cand fac dulceata 🙂 iesit foarte gustoasa doar ca fructele nu sunt tari sunt moi, adevarat ca nu am avut foar mici ca marime…poate trebuia siropul mai gros? Multumesc anticipat de raspuns
Depinde si de soiul de capsuni. Unele sunt mai tari.
Nu e cam mare cantitatea de zahar la un kg de capsuni?
Nu pentru ca este dulceata nu gem.
Am facut anul trecut dulceata de capsuni dupa aceasta reteta. Ireprosabil! O dulceata de capsuni mai buna decat asta nu exista 🙂 Mi s-a pastrat perfect,nu a prins mucegai, nu s-a intarit… Eu am pus totusi dulceata fierbinte in borcane, imi era frica ca nu cumva sa se strice sau mai stiu eu ce :))))) Anul acesta am incercat reteta voastra de dulceata de cirese,foarte buna. Imi pare rau ca nu pot atasa poze. Am totusi o nelamurire: la un kg de fruct,se pune un kg de zahar si 200ml apa; daca am 3,4 sau mai multe kg de fruct, cata apa pun?
In primul rand iti multumesc pentru feedback si ne bucuram ca ti-a reusit atat de bine dulceata de capsuni! Daca lucrezi cu 3 sau 4 kg de fruct va trebui sa multiplici si zaharul si apa x 3 sau x 4. La 3 lg de fruct pui 3 kg zahar si 600 ml apa iar la 4 kg pui 800 ml apa.
Multumesc de lamurire! 🙂 Intelesesem cum sta treaba cu zaharul,kil pe kil, dar nu intelegeam cum era cu apa.. Pana acum nu am lucrat cu mai mult de 2 kg o datapt ca imi era frica sa nu gresesc, dar acum ca m-am lamurit…
Buna da cam mult zahar prea dulce cam la 1 kg capsuni 700g de zahar
Dulceata se face in mod normal cu 1 kg de zahar la 1 kg de fructe.
Multumesc de reteta! M-a ajutat tare mult! Noi o preferam mai legata si de aceea am pus din prima mai putina apa. Am o reteta tare buna de dulceata de trandariri si m-a ajutat mult sa o adaptez pt capsuni. Abia astept caisele sa pot pune si de caise! Si astept reteta de sirop la rece! 🙂
Cu drag! Avem reteta de sirop la rece aici https://savoriurbane.com/sirop-de-capsuni-fara-fierbere-crud-nefiert/
[…] acesta am stat rau cu capsunile si ciresele insa am avut recolte record de caise si piersici. Aici gasiti si reteta gemului de […]
Buna
am facut si eu aceata dulceata si intradevar capsunile au ramas intregi si foarte tari
Pentru ca am gasit niste capsuni fff bune am facut si sirop la rece din capsuni si astept sa vad cum va fi la toamna
Acum ca au aparut visinile o sa fac citeva borcane pentru ca sunt fructele mele preferate .
Interesant pontul cu simburi pe care o sa-l incerc.
Felicitari pentru retete
Toate cele bune
Dorel
Dorel, ne bucuram ca ti-a reusit atat de bine dulceata! Sa incerci si dulceata de visine sau gemul de caise.
[…] Un procedeu asemănator de confiere găsiți și în rețeta dulceții de căpșuni (fructele sunt sticloase și rămân bob cu bob) – vezi aici. […]
[…] aici), jeleu de coacăze cu zmeură (rețeta aici) dar și dulceață de capșuni bob cu bob (rețeta aici), de coajă de pepene (rețeta aici), cireșe glasate confiate (rețeta aici) sau aceste caise […]
[…] tot explicat care sunt diferențele dintre gem, dulceață și marmeladă – vezi aici sau aici. Dulceața se face cu fructe mai tari, nu coapte complet, care se fierb într-un sirop de […]
[…] dulceata si gem (si diferentele dintre ele) am povestit pe larg aici, la dulceata de capsuni. Dulceata se face cu cantitati cel putin egale de zahar si fruct iar tehnica […]
[…] pe acelea le culege și le mâncă fiul meu pe măsură ce se coc. Pentru dulceață de căpșuni (rețeta aici) sau pentru gem de căpșuni (rețeta aici) cumpar fructele din piață. În zona Aradului avem […]
E bine arata !! Voi incerca si eu !Proportia la dulceata e 1:1 ?
Bravo! Multumesc frumos!
A ieșit ciorba de căpșuni, siropul f subțire l am lasat cel puțin 30 de min la fiert, degeaba, în borcan fructele se ridica, și e f mult sirop comparativ cu fructele.
Nu stiu ce cantitate de capsuni si zahar ai folosi si ce dimensiuni are cratita ta. Posibil sa fi fost capsunile si foarte apoase. Streacoara totul si mai fierbe separat siropul pana se mai leaga, apoi pune fructele inapoi si mai da 2-3 clocote.
Buna ziua, urmoaterele zile avem de gand sa ne apucam de capsuneala, e prima data cand conservam ceva pentru la iarna, dar am incredere in retetele dumneavoastra! 🙏 Totusi intrebarea mea e daca as putea pune si niste miez de nuca in dulceata, daca da cand si ce cantitate la un kg de fruct? Va multumesc anticipat si o zi buna va doresc!
[…] fac dulceață clasică de căpșuni, cu fructe întregi care rămân „bob cu bob” – rețeta aici. Dar adesea le combin cu vanilie, lămâie sau rabarbă (vă las rețeta la […]
[…] Aici vedeți cum se face dulceața clasică de căpșuni: cu fructe întregi, sticloase, tip „bob cu bob”. Este ceva de lux! […]