Cartofi cu cârnați sau costiță afumată, ouă fierte și smântână – gratinați la cuptor. Varianta ardelenească de cartofi franțuzești. Cartofi gratinați în straturi cu felii de cârnați afumați sau kaiser, bacon, costiță, rondele de ouă fierte și multă smântână. Rețete de cartofi la cuptor. Rețete de cartofi gratinați. Rețeta de rakott krumpli.
Acești cartofi cu cârnați sau costiță afumată, ouă fierte și smântână se numesc, în limba maghiară, cartofi clădiți (rakott krumpli) sau cartofi franțuzești (francia krumpli). In Ungaria și în Ardeal sunt o mâncare de bază care se gătește destul de des, mai ales în sezonul rece. Nu de alta dar sunt foarte consistenți.
Cartofii franțuzești clasici se fac fără cârnați dar cu ouă fierte și cașcaval (rețeta aici).
Bunica avea o formă din sticlă de Jena lungă de vreo 35 cm și înaltă de 15 cm care era vasul special pentru acești cartofi gratinați. Ea îi făcea cu ouă, cârnați și multă smântână, exact cum îi fac și eu.
Ca variațiune pe temă am montat și câteva „turnulețe” de cartofi pe care le-am copt separat. Să zicem că e o variantă mai modernă.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 6-8 porții de cartofi cu cârnați sau costiță afumată, ouă fierte și smântână – gratinați la cuptor.
- 8 cartofi de marime medie (fierti in coaja)
- 5-6 oua fierte (tari)
- 200 g carnati afumați sau costiță, kaiser, bacon
- 400 ml smantana acrișoară (min 20% grasime)
- sare
- 100 ml lapte (optional)
Cum se face rețeta de cartofi cu cârnați sau costiță afumată, ouă fierte și smântână – gratinați la cuptor?
Cum se pregătesc cartofii și ouăle pentru acești cartofi gratinați?
Cartofii se spală bine și se fierb în coajă în apă cu multă sare. Nu vă panicați, nu vor fi exagerat de sărați, oricâtă sare puneți. Din momentul în care încep să fiarbă cronometrați cca. 20 de minute (în funcție de dimensiunea cartofilor – cei mici vor fierbe mai repede, cei mari mai greu). Se testează cu o furculiță dacă sunt făcuți, se scurge apa fierbinte de pe ei și se așează cu oală cu tot în chiuvetă, sub jet de apă rece. Se scurg și se lasă la răcorit.
După răcire cartofii se decojesc și se taie în felii.
Se pun și ouăle la fiert în apă rece cu puțină sare și se fierb 8 – 10 minute. Imediat ce s-a scurs timpul de fierbere al ouălor acestea se bagă (cu cratiță cu tot) sub jet de apă rece și se clătesc bine. Se lasă la răcit în apă rece – astfel se vor decoji mai ușor.
Se curăță și ouăle și se taie felii, fie cu un dispozitiv special, fie cu un cuțit. Etapa aceasta de fierbere a cartofilor și a ouălor se poate face și cu o zi în avans. Astfel se scurtează mult timpul de preparare.
Se feliază și cârnații. Eu am folosit cârnați ardelenești de casă preparați chiar de noi – rețeta aici.
Puteți folosi și bacon afumat, costiță sau șunculiță, kaiser.
Montare cartofi cu cârnați și ouă fierte
Se gustă cartofii ca să vedem dacă mai au sau nu nevoie de sare. Deși în general mânânc destul de contimentat, la cartofii franțuzești nu folosesc decat sare. Combinația de cartofi-cârnați-ouă și o porție mare de smântână mi se pare suficient de gustoasă și așa. Nu este nevoie de piper sau de alte condimente.
Am ales un vas termorezistent. Dacă doriți puteți unge vasul cu puțin unt moale, la temperatura camerei. Eu nu am l-am mai uns deoarece smântâna este una grasa, cu suficientă grăsime. Am început stratificarea (în poză vedeți o variantă mai veche a acestei rețete): se asază un strat de felii de cartofi, unul de rondele de ouă și unul de felii de afumătură. Dacă e nevoie, presar cu sare, apoi continui cu cartofi, ouă și cârnati. Deasupra închei cu un strat de cartofi.
Se amestecă smântâna bine și, dacă este foarte groasă, se mai diluează cu lapte. Se poate adăuga și un pic de sare. Vorbim despre smântână acrișoară (la găletușă) care se folosește și la sarmale sau papanași. Este bine ca ea să aibă măcar 20% grăsime (preferabil 24-25%) deoarece dacă este prea slaba ea se va brânzi la cuptor.
Am nivelat stratul de smântână de pe acești cartofi cu cârnați și ouă fierte. Forma este gata pentru a fi dată la cuptor.
Coacere și servire cartofi cu cârnați sau costiță afumată, ouă fierte și smântână – gratinați la cuptor
Se introduce tava în cuptorul preîncins la 170° C (cu ventilație, căldură sus + jos) respectiv treapta medie la cele cu gaz. Acești cartofi cu cârnați se coc pentru 45 de minute la 170° C. Dacă aveți funcție grill, puteți să-i lăsați ultimele 10 minute la rumenit sub grătarul din partea superioară a cuptorului. Aveți grijă să nu-i ardeți!
Ce bine miroase în bucătărie! Cartofii s-au gratinat frumos și au o aromă deosebită!
Smântâna s-a topit la cuptor și a creat un sos parfumat.
Tare buni sunt cartofii aceștia! De obicei îi mâncăm împreună cu murături de casă sau cu o salată verde simplă.
Aici e o imagine mai veche cu acești cartofi.
Turnulețe din cartofi gratinați
Am avut chef sa ma “joc” un pic cu acești cartofi si am creat o variantă mai elegantă de prezentare: turnulețe din rondele de cartof, ou si cârnați fixate cu bețe speciale.
I-am aranjat pe verticală într-o terină mică, i-am stropit cu smântână si i-am copt separat. Sunt faini și așa.
O altă variantă de cartofi gratinați cu afumătură (fără ouă) sunt cartofii norvegieni. Aceștia se fac direct cu felii subțiri de cartofi cruzi care se coc în lapte – vezi aici.
Dacă sunteți amatori de cartofi la cuptor atunci vă recomand și cartofii carbonara – vezi aici.
Cred că v-am făcut poftă cu această rețetă de cartofi cu cârnați, ouă fierte și smântână și că o veți testa în curând!
Aici găsiți mai multe rețete cu cartofi.
Cititorii nostri au incercat reteta!
[…] Noi facem rețeta de cartofi franțuzești după Silvia Jurcovan: cartofi fierți în coajă, ouă fierte tari, smântână acrișoară (la galetușă). Ea indica ungerea formei cu unt și tapetarea ei cu pesmet (pe care eu nu-l mai pun). În familia Dianei cartofii franțuzești se fac cu ouă și cârnați afumați. Eu pun în plus cașcaval care se topește și creează o crustă faină. Vezi aici varianta Dianei. […]
[…] V-am pomenit în introducere de alte variante de cartofi gratinați: cu cârnați afumați de casă – vezi aici. […]
Va iubesc fetelor.Retele voastre sint ca ale mele,invatate de la mamica mea (D-zeu s-o odihneasca ),care a fost unguroaica si gatea EXCEPTIONAL,iar prajiturile au fost nemaipomenite.Daca va mai amintiti v-am intrebat odata de un fel de gris panee.Asta a fost un gris cu lapte,racit,intins,taiat patrate si facute panee.Sint minunate.Va doresc multa sanatate si succes in tot ce faceti.Va pup,Jenny.
Avem aici! https://savoriurbane.com/gris-cu-lapte-prajit-reteta-bunicii/
Te pupam si noi!
[…] Sau cartofii gratinați cu afumătură (kaiser, cârnați etc) – vezi aici. […]