Compot de caise pentru iarnă rețeta fără conservant. Compot din caise jumătăți. Cum se face compot natural de casă? Cât zahăr se pune la un borcan de compot? Cât se fierbe compotul la Bain Marie sau la cuptor? Rețeta de compot de caise explicată pas cu pas.
Dintre toate compoturile, cred că cele de caise și de piersici îmi sunt cele mai dragi. E chestie de gust, evident. Când deschid iarna un borcan de compot de caise simt aroma aceea faină de fruct proaspăt, de vară.
Fac compot de caise din jumătăți iar acestea își păstrează forma, textura și aroma (nu se terciuiesc).
Pentru compot de caise trebuie alese soiurile cu fructe mai tari, mai ferme. Bunica mea le zicea „caise ananas” și avea in grădina din Sibiu un asemenea pom, pe lânga alți doi caiși care făceau fructe mai moi dar foarte parfumate. Eu am un cais tare bătrân in grădina din Arad, plantat in vremea copilăriei mele (are peste 30 de ani). Rodește foarte bine și acum și ne ofera niște fructe mari, dulci și aromate din care mâncam cu plăcere și punem și gem, compot etc.
Din el fac în fiecare an delicioasa marmeladă de caise (gem) care are o culoare aurie fantastică – vezi aici rețeta.
Compoturile de fructe se pot face prin mai multe metode: cu zahărul adăugat individual în fiecare borcan, cu sirop fiert de zahăr, prin fierbere in oală cu apă și ziare sau cârpe (bain marie) sau prin sterilizare la cuptor. Eu fac acest compot de caise cu sirop fiert de zahăr și îl sterilizez la cuptor. Mi se pare o pierdere de vreme și de energie adăugarea zahărului și scuturarea fiecărui borcan în parte.
În funcție de cât de dulci sau acre sunt caisele, pun între 25-30 g de zahăr la 100 ml de apa. V-am spus mai sus că trebuie alese caise tari (nu coapte de tot) și acelea nu sunt foarte dulci.
Aici vedeți rețeta de dulceață de caise, un fel de marmeladă cu bucăți mari de fruct.
Tot din caise fac și un delicios nectar natural fără conservanți – rețeta aici.
Preparare compot de fructe “la nimereală” – nerecomandată
Multă lume face compotul așa: pune fructele în borcane (mari, mici, cum or fi…). În fiecare borcan pune 2-3-4 linguri de zahăr (nu se știe exact câte și nici cât zahăr încape într-o lingură) apoi toarnă apa rece de la robinet până se umple borcanul. Se închid borcanele ermetic și începe scuturarea lor individuală până la dizolvarea (zisă “topirea”) zahărului.
Pe urmă se trece la fierberea compoturilor la Bain Marie, așa cum este explicat mai jos. De multe ori zahărul ramâne nedizolvat iar gradul de dulce-acru al compoturilor variază… gospodina realizând de-abia iarna că unele dintre ele sunt cam acre sau altele cam dulci. Unele au făcut și mucegai! Lasă că la anul le fac mai bine! Și povestea se repetă…
Din cantitățile de mai jos (1 kg de caise) rezultă 4-5 borcane de 400 ml cu compot de caise sau 2 borcane de 800 și unul de 400. Depinde de cum se așază fructele în borcane și de cât spațiu rămâne între ele. Dacă vă plac compoturile cu mult sirop atunci puteți impărți fructele și in 5-6 borcane.
- 1 kg caise mai tari (cântărite dupa curățarea de samburi)
- 1 L de apa
- 250 g zahăr
- ½ păstaie de vanilie (optțional)
Cum se face compot de caise pentru iarnă rețeta fără conservant?
Am spălat caisele și le-am injumătățit (puteți să le tăiați și în sferturi dacă sunt prea mari) pentru a le scoate sâmburii. Nu-i aruncați! Sâmburii de caise se lasă la zvântat câteva zile la soare și apoi pot fi păstrați în cămară în săculeți de pânza. Miezul lor seamăna cu migdalele și poate fi folosit la prăjituri, cozonaci sau la marmelada de caise.
cum calculăm de câta apă avem nevoie la un borcan de compot de caise?
Facem proba și umplem un borcan cu bucăți de caise peste care turnăm apă simplă. Scurgem apa într-o cană gradată și aflăm de câtă avem nevoie per borcan. În borcanele mici de 400 ml mi-au intrat cca. 150 ml de apă. Am cântarit și câte caise intra într-un borcan mic: cca. 200-250 g. Înmulțim 150 ml de apa cu numărul de borcane (4 sau 5) și obținem cca. 750 ml. Cel mai bine este să facem mai mult sirop ca să fim siguri ca ne ajunge. Nu e o mare risipă de apa si zahăr dacă ne rămân 1-2 cești de sirop nefolosite. La borcanele de 800 se dublează cantitățile.
În stânga vedeți un borcan cu cireșe – vezi aici rețeta.
Am golit borcanul de caise pentru că urmează sterilizarea borcanelor și a capacelor. Nu săriți peste acest pas dacă vreți un compot de caise care să reziste peste iarnă, să nu se acrească sau să mucegăiască. Dacă borcanele și capacele sunt corect sterilizate NU este nevoie de conservant în compot (salicil).
Cum se sterilizează borcanele și capacele pentru conserve?
Aici puteti citi pe larg despre sterilizarea borcanelor și capacelor la cuptor.
Observație: după ce ați încheiat sterilizarea lăsați cuptorul cuplat reducând temperatura de la 150 C la 110-115 C însă scoateți tava cu borcane din el. Am lăsat borcanele pe tavă la răcorit, timp în care m-am ocupat de sirop.
Cât zahăr se pune la compot și cum se face siropul?
Într-o oală potrivită am pus 1 L de apă cu 250 g de zahăr. Am pus siropul la fiert la foc iute. Puteți face sirop simplu sau aromatizat cu vanilie. Eu am pus o mică bucățică de păstaie de vanilie (opțional).
Am adus siropul la fierbere și l-am lăsat să clocotească 3-4 minute, cât să se dizolve bine zăharul. Apoi am stins focul și am tras oala deoparte. Ce arome grozave! Siropul trebuie să fie fierbinte însa nu clocotit în momentul în care îl turnăm peste fructe.
Cum se asează fructele în borcane și cum se toarnă siropul?
Borcanele sterilizate s-au răcorit asa că am trecut la umplerea lor cu fructe.
Am mutat borcanele pe o tava metalica (care să preia șocul termic) și am turnat cu polonicul siropul fierbinte peste fructe.
Așa arată borcanele cu compot de caise, cireșe și vișine din lateral. Am scuturat ușor borcanele ca să iasă bulele de aer și am completat cu sirop pană aproape de buza lor.
Cum se face compot de cireșe la cuptor?
Am strâns imediat capacele cu filet, închizând ermetic borcanele cu compot. V-am spus că am păstrat cuptorul cald la 115 C (minimum la cuptoarele cu gaz) asa că am băgat cu grijă tava cu borcane pe șina de jos și am închis ușa cuptorului.
Am lăsat borcanele cu compot timp de 20 de minute la 115 C, apoi am decuplat cuptorul (stingem focul la cele cu gaz) și le-am lasat acolo până s-au răcorit complet (3-4 ore), cel mai bine peste noapte. A doua zi am scos borcanele reci și le-am verificat individual ca să văd dacă nu cumva curg. Erau OK.
Cum se fierbe un compot de caise la Bain Marie?
Dacă doriți să aplicați tehnica veche de sterilizare a conservelor în baie de apă și abur atunci vă invit să citiți procedura aici. În cazul compotului de caise aceasta durează cca. 20 de minute.
Arată grozav acest compot de caise! Priviți ce culoare faină are!
Este frumos colorat iar fructele sunt apetisante. Siropul este potrivit de dulce și foarte plăcut aromat cu vanilie.
Dacă sunteți amatori de compoturi naturale atunci vă recomand și rețetele de compot de pere (aici), piersici sau nectarine (aici), de struguri (aici) sau de prune (aici).
Să nu uităm de compotul de cireșe – reteta aici.
Sper că v-a plăcut aceasta rețetă simplă de compot de caise pentru iarnă fără conservant și că o veți pune în practică în curând.
Minunat !
[…] Am mutat borcanele pe o tava metalica (care sa preia socul termic) si am turnat cu polonicul siropul fierbinte peste fructe. Vedeți și un borcan cu compot de caise (rețeta aici). […]
[…] Și pun și câteva borcane de compot de caise, însă din fructele mai tari, nu atât de coapte – vezi rețeta aici. […]
[…] Iar din caisele mai tari se poate face compot – reteta aici. […]
Doamna mea, pana la urma ai facut de fapt un ghiveci in acest articol.
Pacat de munca dumitale.
Ce nu s-a inteles? Ca se face un sirop fiert din apa cu zahar care se toarna peste fructele puse in borcane?
Buna ziua, întrebare pentru borcane de 800 gr cât timp trebuie ținut compotul la cuptor tot 20 min. Multumesc
Trebuie ceva mai mult tinut pentru ca borcanele mari se incalzesc mai greu in masă. as zice 30-35 min.
Mulțumesc mult, sper sa îmi reușească si aceasta rețeta de la tine. Am făcut gem de caise si dulceața de zmeura si au ieșit foarte bune. Mulțumesc pentru răspuns si pentru Rețete. Spor la treaba.
[…] Din caisele mai tari fac și compot – vezi aici. […]
[…] Facem compot din jumătăți de piersică (vezi aici) sau din caise (vezi aici). […]
Buna ziua. Rreteta pentru compot de caise este perfecta. De fapt toate retetele voastre sunt bune, simple, din popor, fara fite. Dar tot am o observatie : Caisul nu traieste 30 de ani, decat in povesti.
Mă bucur că v-a reușit compotul! Cât despre cais vă asigur că are peste 30 de ani deoarece eu am 49 de ani iar pomul a fost plantat când eram în școala primară. Diana are un cais care a fost plantat de străbunicul ei în anii ’50…. deci are peste 70 de ani și încă mai are o creangă roditoare.