Prune murate în oțet, dulci acrișoare – rețeta ardelenească sau bănățeană

9

Prune murate în oțet, dulci acrișoare – rețeta ardelenească sau bănățeană. Rețeta tradițională de prune acre la borcan, ca-n Ardeal sau Banat. Cum se fac prunele murate pentru friptură? Prune în oțet cu zahăr, scorțisoară și cuișoare.

Prune murate în oțet, dulci acrișoare - rețeta ardelenească sau bănățeană savori urbane

Una dintre caracteristicile bucătăriei ardelenești și bănățene este asocierea felurilor sărate cu cele dulci. Noi mâncăm adesea compot de fructe lângă fripturi, supa sau sos de vișine sau mere lângă rasol de vită, clătite cu brânză sărată și gem sau plăcinte cu brânză dulce și mărar.

Așa și cu aceste prune murate în oțet. Au fost nelipsite din cămara bunicilor mei din Sibiu dar și a mamei mele, după ce ne-am mutat în Arad. Lângă o friptură faină de porc, rață sau gâscă (la cuptor) și niste cartofi copți sau piure, mama desface și acum un borcan de prune murate. Sau de compot de gutui.

Dacă nu mai avem așa ceva în cămară, atunci pune puțin oțet într-un borcan cu compot de prune și-l aduce așa la masă. Bineînțeles ca scorțisoara există deja în compotul de prune – vezi aici rețeta.

prune acre in otet pentru garnitura reteta ardeleneasca

Pentru mulți acestă asociere de dulce cu acrișor și sărat reprezintă un tabu, o barieră culinară (sau psihologică) de netrecut. Păcat… chiar merită să experimentăm și dincolo de bucătăriile regionale cu care am crescut. Nici noi nu suntem amatori de acrituri extreme iar ciorbele noastre (numite supe, zupe sau zemuri) se servesc adesea cu smânână. Nu le avem cu borșul și ne acrim ciorbele, eventual, cu moare de varză, oțet sau zeamă de lămâie. Dar asta nu înseamnă că nu mâncăm un borș fain dacă mergem în deplasare prin țară.

Rețeta de prune murate are origini germano-austriece, fiind venită în Ardeal prin intermediul sașilor și, ulterior în Banat, grație șvabilor și Imperiului Austro-Ungar. La Viena primești adesea prune, vișine sau gutui lângă o pulpă rumenă de rață cu Bratkartoffeln. Execelentă asociere!

Străbunica mea Buia din Sibiu punea aceste prune murate în borcane de 3 L. Prunele trebuie să fie mai verzi, coapte pe jumătate. În general se pun întregi, cu tot cu sâmburi. Nu este greșit daca le scoatem sâmburii și le tăiem in jumătăți sau sferturi, din motive de spațiu. Fructele tăaiate se așază mai bine în borcane.

Per ansamblu treaba merge repede. Prunele întregi sau feliate se pun în borcane curate (sterilizate) și se acoperă cu un sirop fiert din apă, zahăr, sare, oțet și arome (scorțișoară și cuișoare). Apoi se dunstuiesc (se sterilizează) în baie de apă sau la cuptor și se pot pune pe rafturile cămării.

Vă dau rețeta pentru 1 kg de prune întregi din care ies 2 borcane de 640 ml cu prune murate în oțet, dulci acrișoare. Puteți multiplica rețeta după nevoi.

Prune murate în oțet, dulci acrișoare - rețeta ardelenească sau bănățeană
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 2 borcane de prune murate în oțet
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 kg de prune mai verzi
Sirop-saramură:
  • 500 ml apă
  • 100 g zahăr
  • 5 g sare neiodată pentru murături
  • 200 ml oțet alb simplu de masă cu 9 grade (Regal)
  • baton de scorțisoară
  • 3-4 cuișoare

 

Cum se fac prune murate în oțet, dulci acrișoare – rețeta ardelenească sau bănățeană?

Ingrediente pentru prune murate în oțet

Așa cum spuneam, pentru această rețetă avem nevoie de prune tari, semicoapte. Mi-am pregătit și batonul de scorțișoară și câteva cuișoare. Aceste condimente pot fi și sub formă de pudră (măcinate).

banner paine fara framantare

ingrediente prune murate in otet reteta

Cum se face saramura dulce-acrișoară pentru prunele murate?

Într-o crăticioară am pus cca. 500 ml de apa, sare, zahărul și aromele.

cum se face saramura dulce acrisoara pentru prune in otet (1)

Am așezat crăticioara pe foc și am adus totul la fierbere. Am lăsat saramura să clocotească 2-3 minute. Am adăugat și oțetul și am mai lăsat totul pe foc 1 minut. Gata! Am stins focul și am tras crăticioara deoparte. Am lăsat-o 5 minute la răcorit. Miroase foarte plăcut a scoțișoară și cuișoare!

cum se face saramura dulce acrisoara pentru prune in otet (2)

Cum se pun în borcane prunele pentru murat?

Mai întâi am spălat și sterilizat borcanele și capacele așa cum am arătat aici pe larg.

cum se sterilizeaza borcanele pentru conserve dulceata compot muraturi

Am spălat prunele și le-am curățat de codițe. Pe jumătate din ele le-am lăsat întregi iar pe restul le-am tăiat in jumătăți (scoțându-le în prealabil sâmburii). Am îndesat prunele în cele 2 borcane: unul cu prune întregi, unul cu prune feliate.

cum se pun prunele in borcane pentru murat in otet

Am pus cuptorul la încins la 115 C. Am mutat borcanele cu prune pe o tavă metalică (care să preia șocul termic) și am turnat peste ele prune saramura fierbinte. Nivelul ei trebuie să fie peste prune, să le acopere bine. Observație: NU puneți batonul de scorțișoară în borcan deoarece aroma acestuia va fi prea intensă! Eu am greșitl a tura aceasta de prune și mi-a părut rău iarna când am deschis borcanele. În alți ani nu l-am pus și au fost mai bune.

cum se toarne saramura fierbinte cu otet peste prune murate (1)

Am închis imediat borcanele cu capacele din dotare.

cum se toarne saramura fierbinte cu otet peste prune murate (2)

Cum se sterilizează borcanele cu prune murate în oțet, dulci acrișoare?

Am mutat tava cu borcanele cu prune în cuptorul preîncins la 115 C și le-am sterilizat 30 de minute.

cum se sterilizeaza conservele de prune la cuptor

Apoi am decuplat cuptorul (fără să deschid ușa!) și am lăsat acolo borcanele vreo 4-5 ore (sau peste noapte). Prunele au fiert iar lichidul și-a schimbat culoarea într-un roșu-rubiniu superb.

prune cu otet reteta ardeleneasca banatana

Borcanele reci cu prune se pot muta în cămară. La iarnă avem o garnitură faină pe lângă cărnurile fripte la cuptor 🙂

O altă asociere faină a acestor cărnuri este și cea cu dulceața de roșii (rețeta aici)

Dulceață de roșii rețeta simplă pas cu pas - roșii confiate savori urbane

sau cu corcodușele murate – rețeta aici.

Sper ca multora dintre voi le-am trezit amintiri plăcute din copilărie iar altora le-am stârnit curiozitatea 🙂 Încercați și voi această rețetă veche de prune murate în oțet, dulci acrișoare!

Aici găsiți mai multe rețete cu prune

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: