Gem de prune caramelizate la cuptor cu nucă, portocale, rom și arome de Crăciun (punci). Cum se face gemul punch sau Punsch cu prune coapte, zahăr brun, nuci, scorțișoară, vanilie, cuișoare, anason stelat și portocale? Gem de prune la cuptor, cu zahăr puțin.
Nu vă pot descrie savoarea acestui gem de prune caramelizate la cuptor! Are și bucățele de portocală (cu tot cu coaja aromată) precum și nuci coapte, rumenite. Aromele „de Crăciun” sunt reprezentate de vanlie, scorțișoară, cuișoare, anason stelat, cardamom și de rom.
Totul se prepară în aceeași tavă, la cuptor. Un gem care nu necesită amestecare constantă și nici nu riscă să se prindă. Ce să-ți dorești mai mult?
În aceste gem de prune caramelizate am încercat să reproduc aromele clasice de punci (punch sau Punsch) – celebra băutura care conține rom și bucăți de fructe și care se servește din boluri mari cu polonic. Anul trecut am făcut acest punci și l-am conservat la borcan, pentru iarnă. Rețeta lui o găsiți aici. Sunt fructe (prune, piersici, portocale, lămâi etc) în vin roșu cu rom și condimente.
De data aceasta am transformat prunele în gem delicios cu zahăr brun (pus în cantitate foarte mică!), portocale feliate, nuci rumenite și multe arome de iarnă. A ieșit un gem asemănător cu dulceața: cu bucăți mari de fructe caramelizate, sirop bine legat dar cu conținut mic de zahăr.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 7 borcane de 330 sau 10-14 borcănele mici (depinde de care aveți). Acesta nu e genul de gem care se îmbuteliază la 800 ml ci, mai degrabă, în recipient mici. E o delicatesă!
- 3 kg prune
- 2 portocale mari sau 3 mai mici
- 300 g zahăr brun
- 300 g nuca
- 1 baton de vanilie sau 3 plicuri zahăr vanilat Bourbon sau 2 lingurițe extract
- 1 baton de scorțișoară sau 2 lingurițe rase de pudră
- 1 bucată anason stelat sau ½ de linguriță măcinat
- ½ linguriță rasă de cardamom pudră sau 2-3 păstăi
- 4-5 cuișoare
- 50 ml Rom veritabil (Stroh, Havana, Jamaica etc)
Cum se face rețeta de gem de prune caramelizate la cuptor cu nucă, portocale, rom și arome de Crăciun (punci)?
Aici aveți varianta VIDEO simplificată (doar cu prune, rom și nucă) a acestui gem. Tehnica de preparare la cuptor este similară cu cea a gemului cu arome de Crăciun.
Ingrediente pentru gem cu prune coapte la cuptor, miez de nucă, portocale, zahăr brun, scorțișoară, vanilie, rom, cuișoare și anason stelat
Avem un singur prun în grădină dar am cules din el 27 de kg de prune într-o singură tură. Și încă au mai rămas niște crengi încărcate… Sunt prune mari și cărnoase (nu zemoase) zise „Rakoczi”. Din ele se fac dulcețuri, gemuri sau magiunuri senzaționale! De ce? Pentru că nu sunt apoase și nu trebuie fierte prea mult. Exact aceeași poveste este cu roșiile San Marzano sau Roma care au pulpă fermă și zeamă puțină: din ele se face cel mai gros bulion sau passata!
Am pus cuptorul la preîncins la 200 C cu ventilație (treapta aproape max. la cele pe gaz). Am ales cea mai mare și adâncă tavă de friptură (de 30×40 cm și adâncă de vreo 8 cm) în care am pus punele spălate și curățate de sâmburi. Am pregătit portocalele și zahărul brun. Dacă nu aveți o asemenea tavă atunci împărțiți totul în 2 tăvi pe care să le puteți introduce deodată la cuptor.
Aici vedeți și condimentele sau „aromele de Crăciun”: batoane de scorțioară, stele de anason, baton de vanilie, cuișoare și cardamom pudră. Exact ca la turta dulce! (rețeta aici). Dacă vă plac toate aceste condimente atunci nu le puneți! Alegeți exact ce e pe gustul vostru!
Mod de preparare gem aromat cu prune rumenite, portocale, nuci și zahăr brun
Am pus aromele peste prune și le-am amestecat cu mâinile.
Am spălat portocalele și le-am tăiat în jumătăți, apoi în sferturi și în felii. Da, am pus și coaja lor deoarece în ea sunt concentrate aromele de portocală.
Am pus și portocalele feliate peste prunele din tavă.
Am amestecat totul cu mâinile astfel încât prunele să acopere portocalele și astfel acestea să fiarbă în sucul lăsat de ele.
Coacerea gemului de prune la cuptor
Etapa 1: prunele cu portocalele și aromele – 1 oră și 30 de minute la 200 C
Am data tava cu prune și portocale la cuptorul preîncins și le-am rumenit cca. o oră și jumătate la 200 C. La jumătatea timpului le-am amestecat. Așa arată gemul după această etapă: prunele au lăsat zeamă care începe să se evapore. Unele fructe au început să se caramelizeze la margini. De arome nu vă mai povestesc! Miroase a Crăciun în toată casa!
Etapa 2: zahărul brun și nuca – 30 minute la 180 C
Am presărat zahărul brun (100 g/kg de prune respectiv 300 g la 3 kg de prune) și deasupra lui am pus nucile. NU am amestecat! Miezul de nucă se va coace direct în cuptor, nu tebuie rumenit separat. În plus, zahărul brun se va carameliza și el foarte fain. Am dat tava la cuptor pentru 30 de minute la 180 C.
Așa arata acest gem de prune caramelizate, cu nuci coapte și portocale, după 30 de minute de rumenire la 180 C! O nebunie!
Am amestecat totul cu o spatulă.
Etapa 3: amestecat și lăsat la rumenit ultimele 30 de minute la 180 C
Am introdus iar tava cu prune și portocale rumenite la cuptor pentru ultima etapă de coacere: 30 de minute la 180 C. De-acum avem un gem bine legat cu multe bucăți d fruct caramelizate.
Etapa 4: scos tava din cuptor + adăugat romul
Acum este rândul romului: pe acesta l-am turnat peste gemul de prune fierbinte, imediat ce-am scos tava din cuptor. Am amestecat bine cu spatula și gata! Romul Stroh este perfect pentru gemul de prune deoarece are arome deosebit de faine!
Nu vă pot descrie aromele acestui gem de prune caramelizate cu nucă, portocale și arome de Crăciun! Are exact savoarea de punch, Punsch sau punci de care pomeneam anterior!
Am cules din gem batoanele de scorțișoară și vanilie. Cuișoarele s-au pierdut 🙂
Îmbuteliere și păstrare gem de prune caramelizate la cuptor cu nucă, portocale, rom și arome de Crăciun (punci, punch sau Punsch)
Am spălat și sterilizat mai multe borcane (+ capacele aferente) așa cum am descris aici.
Eu am decis să îmbuteliez acest gem de prun caramelizate în borcănele mici (de 160-200 ml) deoarece este o delicatesă pe care o vom savura din când în când și pe care o vom și face cadou prietenilor dragi.
Am umplut borcanele cu gemul fierbinte și le-am închis imediat cu capacele din dotare. Borcanele au fost așezate în prealabil pe o tavă metalică care să atenueze șocul termic șu să prevină crăparea sticlei. Apoi le-am întors cu susul în jos pentru a vedea dacă nu curg.
Le-am lăsat așa până a doua zi după care le-am transferat în cămară.
Am păstrat un pic de gem punci pentru degustare: este fabulos! Seamănă cu o dulceață deoarece are bucăți de fruct dar, spre deosebire de aceasta, conține foarte puțin zahăr: 100 g/1 kg de prune.
Se simt foarte fain toate aromele: de portocale, de prune, de nuci coapte, scorțișoară, cuișoare, vanilie, anason și cardamom. Un regal!
Dacă sunteți amatori de prune atunci vă mai las aici 3 rețete faine. Prima este gemul simplu de prune (rețeta mamei mele) – vezi aici.
Dulceața de prune întregi umplute cu nucă – rețeta aici.
Magiunul clasic de prune, fără zahăr – povidlă, lictar, pegmez, silvoiz, silvoiță etc – rețeta aici.
Utile explicatiile, am facut dar nu a fost pe gustul meu, nevasta a fost impresionata cat de bun a iesit. Multumim !
Am uitat o reteta apropiata, aici am gasit inspiratia de utiliza aceasta reteta in forma prezentata cu mici modificari in functie de ce am avut in casa. E perfecta !
Prima dată a ieşit arsă, aşa că am refăcut cu o tavă mai mică, umplută cu vârf, şi temperatură constantă de 180*C de la început la final. De data asta a ieşit bine, arată ceva mai groasă decât în poze. Am folosit portocale netratate şi au un gust foarte puternic, o să le tai coaja în bucăţele mai mici. Nucile sunt excepţionale.
Am sterilizat borcanele dar am renunţat să torn fierbinte, ar fi trebuit să reîncălzesc gemul şi e deja cam gros. Sper să ţină aşa, turnat la rece, oricum nu vor rezista mult :))
Cred că prima dată am greşit cu o tavă prea mare , stratul de suc a fost relativ subţire şi s-a evaporat complet pe final.
Portocalele sunt bio? Sau merg orice fel de portocale spalate bine?
Multumesc si mult spor in continuare!
sunt normale, bine spalate