Snitele de porc pane. Snitel pane (faina-ou-pesmet) – un fel tare drag familei mele. Nu indraznesc sa le numesc chiar „vieneze” deoarece acelea se fac din carne de vitel. Noi facem „paneuri” si din porc sau pui. Crusta rumena si crocanta de pesmet ne place in mod special! Ea protejeaza feliile de carne in timpul prajirii, pastrandu-le fragede si aromate.
Cel mai fin si gustos snitel este „Wiener Schnitzel” din carne frageda de vitel. Daca se foloseste porc trebuie alese cu grija bucatile, preferabil muschiulet (cel mai fraged), cotlet (prea sec pentru gustul meu), ceafa mai slaba sau spata (umar). Traditional s-ar face din pulpa de porc dar e un risc mare ca aceasta sa fie talpa. Nici nu-mi place sa maltratez carnea prea mult cu ciocanul de snitele (sic!) asa ca mai bine sa fie bucati fragede care nu necesita batere.
Snitelul vienez autentic se face din carne de vitel – vedeti aici reteta originala.
La pui merge orice bucata: de la aripioare intregi, pulpe, piept (mai ales cu os si piele, taiat in doua), spate. Ce sa mai zic de pui de sub 1 kg care se poat face jumatati (da, se taie puiul in doua pe lung si se face pane) – la Viena se numeste Backhendl si se serveste in toate restaurantele (reteta aici). Timpul de gatire al puiului pane este mai lung decat cel al feliilor de porc sau vitel.
Crusta aurie care imbraca aceste bucati de carne este formata din faina, oua batute si pesmet. Atat! Bucatile de carne tavalite succesiv prin aceste ingrediente se prajesc la foc mediu in baie de ulei (sau in tigaie mai adanca cu strat generos de 2 degete de ulei). Pesmetul previne imbibarea crustei cu ulei – chestie care se intampla cand se tavaleste carnea doar prin faina si ou. Nu-mi place deloc acel asa zis „snitel” pentru ca nu are crusta crocanta ci un fel de omleta unsuroasa la exterior.
Snitelele pane le scot din tigaie pe servete de hartie absorbante ca sa mai scap de eventualul exces de ulei. Ca si condimente folosesc doar sarea si piperul! Nimic altceva. Vreau sa simt gustul carnii si al crustei aurii nu alte arome.
Garnitura aleasa de mine pentru aceste snitele de porc pane a fost lecso – tocana de ardei capia si cartofi prajiti.
Din cantitatile de mai jos ies cca. 6-8 snitele de porc pane.
- 800g carne de porc (pulpa frageda, spata, muschiulet, cotlet, ceafa mai slaba)
- sare, piper
- 3 oua
- faina
- pesmet
- ulei pentru prajit
Mod de preparare snitele de porc pane
Am taiat felii de carne groase de 2 cm. Mie-mi plac snitelele zemoase, nu foite subtiri cu crusta mai groasa decat carnea. Oricum trebuie taiate perpendicular pe fibra, nicidecum pe lungul ei.
Am etalat feliile de carne pe tocator si le-am intepat cu un aparat special: meat tenderizer. Ce vedeti in poza (Lidl, 9 lei) este un „piaptan” retractabil format din multe lame metalice ascutite. Cand il apas ies lamele si inteapa carnea. Nu-mi place sa le bat dar daca nu aveti la indemana aceasta scula va trebui sa apelati la clasicul ciocan. Nu le bateti pana le neorociti! Doar usor, de 2-3 ori pe fiecare fata.
Fiecare bucata de carne am condimentat-o cu sare si piper negru proaspat macinat.
Le-am asezat teanc, suprapuse, pe o farfurie (cateva minute, pana pregatesc caserolele cu panada). In timpul acesta se imprieteneste carnea cu condimentele.
Panada pentru Snitele de porc pane
Mi-am pregatit cele 3 tavite cu faina, ou si pesmet pentru a tavali aceste snitele de porc. Am batut 3 oua intregi cu furculita, cu putina sare. Pont: pentru snitele mai crocante se poate folosi panko (un pesmet grunjos de origine japoneza).
Intotdeauna lucrez organizat: adica mai intai trec toate feliile de carne prin faina si le asez gramada pe tocator.
Pun uleiul la incins intr-o tigaie adanca. Tigaia mea este de 30 cm diametru si am folosit 500 ml de ulei. Am trecut fiecare felie de carne infainata prin ou batut. Am pescuit-o cu furculita si am scurs-o un pic si am trecut-o in caserola cu pesmet. Am apasat usor ca sa adere pesmetul si am intors-o si pe partea cealalta. Am verificat si lateralele acestor snitele de porc – sa fie si ele acoperite cu pesmet. Am scuturat usor carnea de pesmetul in exces si am asezat-o pe tocator (pregatesc dinainte 3-4 snitele ca sa le pot pune deodata la prajit).
Cum prajim aceste Snitele de porc pane
Am asezat aceste snitele de porc la prajit in uleiul incins (dar nu fumegand!). Focul l-am setat la mediu spre mic. Cred ca cea mai frecvanta greseala este prajirea snitelelor la foc iute – se arde crusta si carnea ramane cruda. Daca focul este prea mic sau uleiul nu este incins destul snitelele se vor imbiba cu ulei.
Am cronometrat 4 minute si am verificat cat de aurie este crusta de la fund. Era cum trebuie! Le-am intors si le-am lasat alte 5 minute si pe verso.
Le-am scos intr-un castron asternut cu hartie absorbanta si le-am servit fierbinti alaturi de un delicios lecsó – tocana ungureasca de ardei (reteta aici). Normal că cel mai des, lângă aceste snitele de porc, se face un piure fain de cartofi cu unt și lapte – reteta aici.

Traditional snitelele pane se mananca cu piure de cartofi, cartofi prajiti, orez si musai salate de sezon, ardei copti sau muraturi. Noua ne plac cu piure de cartofi si compot de prune cu otet – reteta aici!
Snitelele trebuie sa fie rumene la exterior si suculente si fragede la interior. Depinde si bucata de carne folosita si timpul de gatire. Snitele de porc pane ca la strabunica Buia.
Carnea este frageda si suculenta iar crusta este rumena si crocanta.
In Ardeal si Banat s-a impamantenit denumirea de „snitel” facand referire la cele prezentate mai sus. In spatiul austriac-maghiar-german termenul de „Schnitzel” desemneaza o felie de carne (diminutivul de la Schnitt – felie) si se poate referi si la niste felii doar tavalite prin faina, prajite si ulterior stinse cu sos – de ex. escalop cu ciuperci – reteta aici.
sau snitele de vita cu ceapa – extra gustoase si ele.
Sa incercati si voi aceatsa reteta clasica de snitele de porc pane!
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe carnuri, legume sau branzeturi pane:
[…] facut in paralel niste snitele din spata de porc (reteta aici) care se potrivesc perfect cu aceasta tocana de […]
[…] de pui pane in crusta crocanta de parmezan – o alternativa la pane-ul clasic sau la cel cu fulgi de porumb. Cum se preparare aceste pulpe de pui pane incat sa ramana fragede […]
[…] in zona noastra. De cand ma stiu se face in casa rizi bizi pe post de garnitura langa chiftele sau snitele, dovlecei pane sau tocanite cu sos. Este foarte bun si gol, racorit la temperatura camerei. Mereu […]
[…] splendida umplandu-i cu un orez cremos si parfumat (aproape risotto). In meniu aveam deja stabilite snitelele (care de data asta au fost din cotlet de porc – nu e bucata mea preferata dar asta am avut in […]
[…] de vitel si are si cascaval in umplutura. O alternativa extrem de simpla si de rapida la clasicul snitel pane, pregatirea nu dureaza mult mai mult, dar efectul va fi cu siguranta mult mai spectaculos. […]
[…] mai pomenit anterior, in reteta de snitele de porc, ca snitel „pane” inseamna ca acesta are crusta crocanta si aurie de pesmet. Fara […]
draga mea..excelente retetela tale pe care le ”mananc” citindu-le..evident ca sunt si abonata pe mail..dar cu modestie si prietenie imi permit sa-ti spun ca in conformitate cu dex ”snitel” ineamna felie de carne data prin faina ,ou ,pesmet si prajita in grasime” iar ”pane” inseamna prajirea in grasime incinsa a unei felii de carne data prin faina ,ou ,pesmet”…ai dreptate cand spui ca in spatiul culinar respectiv se dau doar prin faina si se prajesc dar asta nu inseamna ca ”paneaza” carnea sau fac snitel deci alaturarea termenilor mie imi suna a pleonasm..cum snitelul original contine carne de vitel atunci restul preparatelor se numesc piept de pui pane ,dovlecei pane ,etc nu snitel din piept de pui sau snitel de dovlecei..
cu drag
Roxana
[…] spata se pot face snitele pane sau toate felurile enumerate mai sus – ea fiind mai frageda decat […]
[…] Sau un snitel rumen din carne de porc – reteta aici. […]
[…] variate, adaptate varstei lor. In decursul anilor am trecut prin fazele cu sandvisuri colorate, snitele, chiftelute, pizza, finger food (aperitive asortate), meniu italian cu paste, meniu asiatic, meniu […]
Arata super!
[…] se va scurge sucul din ea si va ramane seaca si searbada. Carnea feliata este pentru gratare, snitele sau […]
[…] prajit in crusta de pesmet merge bine cu acest sos: fileuri de peste, felii de carne de vita sau porc, pui pane, diverse crochete si bulete sau chiar legume pane (de ex. ciuperci, dovlecei, […]
[…] fel se fac si snitelele de porc (reteta aici) sau legumele pane: dovlecei, vinete, ciuperci, ceapa sau chiar clatite pane […]
[…] snitelul din vitel preparat dupa cum vom arata mai jos. Daca doriti sa faceti snitel de pui sau de porc, acestea vor fi „in stil vienez”, adica cu crusta din faina-ou-pesmet, facandu-se aici […]
[…] Snitele de porc pane Snitele de porc pane. Snitel pane (faina-ou-pesmet) – un fel tare drag familei mele. Nu indraznesc sa le […] […]
[…] este prajit in crusta de pesmet merge bine cu acest sos: fileuri de peste, snitele de vitel sau porc, pui pane, diverse crochete si bulete sau chiar legume pane (de ex. ciuperci, dovlecei, […]
[…] Mușchiulețul de porc este cea mai fragedă carne a acestui animal și trebuie tratată cu respect. Vorbim acum despre șnițele pane preparate din rondele (medalioane) de mușchiuleț. Nu din pulpă de porc, nu din spată, cotlet sau ceafă! Se pot face și din acele piese de carne însă folosind o altă tehnică și alți timpi de prăjire (vezi aici rețeta). […]
Va iubesc! Datorita dvs. reusesc sa fac retete la care nici nu visam. Azi am facut snitele de porc si mi-au iesit impecabile, mult mai bun decat la restaurant. N-am cuvinte sa va multumesc pentru efortul dvs.
Va doresc sanatate si putere sa continuati acest site fantastic!