Taietei cu varza reteta ardeleneasca traditionala

14

taietei cu varza reteta ardeleneasca traditionala savori urbane

Taietei cu varza reteta ardeleneasca traditionala. Taitei cu varza dulce calita. Taitei lati de casa, varza calita cu ceapa si mult piper. Laște cu varza (sau lașcă), asa le zice pe la noi, iar la vecinii unguri káposztás laska (káposztás teszta). Un fel simplu si ieftin de post (vegan) si nu numai.

Cred ca Aradul este un oras foarte iubit de aradeni. Altfel nu ar exista oameni ca Anamaria Nyeki Popa care prin activitatea ei la Asociatia „Cetatea Voluntarilor” a reusit renovarea spectaculoasa, in curs de finalizare, a Compartimentul Boli Infecţioase Copii din cadrul Secţiei Clinice Pediatrie II.

Prin proiectul lansat de ea „Cu drag pentru viitor” si-a dedicat vreo 2 luni bune acestei renovari, aducand sectia la standarde europene, cu culori prietenoase si dotari umane. Spun asta pentru ca am fost chiar personal sa protestez pentru schimbarea conditiilor inumane de pe aceasta sectie a spitalului de pediatrie, stiu cum arata inainte si cum arata acum.

Si cum si alti oamenii care iubesc Aradul au dorit sa contribuie la aceasya actiune caritabila, nici prietenul si fanul Savori Urbane Jozsef Frederik aka „Jozsibacsi” nu s-a lasat si a organizat un eveniment super fain: Taietei cu varza – gustam si salvam.

Nu ne-au mai trebuit decat 60 de kg de varza si niste ulei, ceapa, sare si piper si evident 60 kg de taietei lati. Plus o multime de oameni harnici dar si infometati.

Si uite asa, capul „rautatilor”, Jozsibacsi, de profesie stomatolog dar foarte pasionat de gastronomie, impreuna cu prietenul lui Mircea Adrian, intreprinzator local, au pus la cale un eveniment care a incantat orasul.

Cu mic cu mare aradenii au gustat si au donat, imbinand utilul cu placutul la „Port Arthur” din Arad, pe malul raului Mures. S-au strans si donat 5300 Lei pentru sectia de boli infectioase – pediatrie.

Multumim, oameni frumosi, ca existati si ca faceti actiuni faine si utile! Si nu s-a terminat totul la taieteii cu varza. Pe data de 2 decembrie 2017 va mai fi o actiune la care vom face 3333 de sarmale: „Gustam si donam”. Dragi aradeni sa nu ratati ocazia de a participa la acest eveniment atat de frumos!

Si tu poti dona 4 € cu un sms. Noi am donat deja. Stim ca banii merg intr-un loc bun <3

Aici gasiti si eveniment pe facebook.

Reteta ardeleneasca a verzei calite o gasiti si aici.

Varza calita reteta ardeleneasca din varza dulce, varza noua cu chimen savori urbane

 

Evident nu vom scrie reteta pentru 60 de kg de varza 🙂 o vom adapta la 500 g varza. Daca doriti totusi sa faceti si voi un astfel de eveniment, nu trebuie decat sa inmultiti ingredientele 🙂 Poze avem doar de la eveniment, din arhiva personala a lui Jozsef Frederik.

5.0 from 6 reviews
Taietei cu varza reteta ardeleneasca traditionala
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 4 portii
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 500 g varza
  • 500 g taietei lati
  • 1 ceapa medie
  • sare
  • piper
  • 3 linguri de ulei

 

Cum se fac taieteii cu varza reteta ardeleneasca?

Cum se pregateste si caleste varza dulce?

Varza se curata de frunzele urate de la exterior si se taie in sferturi. Acestea se clatesc bine cu apa rece si se scurg. Apoi se taie varza fideluta, fie cu cutitul, fie cu jilaul (o razatoare speciala pe care o aveau si bunicile noastre). Daca aveti robot de bucatarie cu disc razatoare… v-ati scos 🙂

Varza astfel taiata se colecteaza intr-un castron potrivit si se sareaza lejer. Se framanta usor cu mainile, fara a o sfarama. Sarea inmoaie un pic varza iar aceasta incape mai bine in oala in care va fi calita.

Se curata ceapa si se toaca marunt, apoi se caleste in tigaie cu 3 linguri bune de ulei. Nu trebuie sa se prajeasca ci doar sa se caleasca, sa devina translucida.

Imediat se pune si varza taiata si se amesteca bine. Se acopera cratita cu capac si se lasa sa fiarba mocnit la foc mediu spre mic. Ideea e ca varza sa se caleasca in sucul propriu si sa nu adaugam apa. Mai amestecam ca sa nu se prinda cumva.

Varza nu trebuie calita pana e praf ci e bine sa ramana un pic crocanta, al dente. Se gusta de sare si se pipereaza bine de tot.

Cand se pun taieteii lati in varza calita?

Taieteii folositi la acest fel sunt in mod clasic taietei lati de casa. Reteta o gasiti aici.

Puteti sa-i inlocuiti cu tagliatelle daca nu gasiti asa ceva sau cu paste scurte si late. Cele mai folosite sunt modelul „Fleckerl” –  patrate mari – asa cum se folosesc la Vargabeles – reteta aici.

Ei se fierb separat in apa cu sare, conform indicatiilor de pe pachet. Dupa fierbere taieteii se scurg si se transfera in cratita cu varza calita.

Se amesteca totul cu delicatete ca sa nu strivim taieteii.

Se mai lasa pe foc 1-2 minute si se mai gusta de sare si piper. De obicei se mai pune inca o tura de piper negru proaspat macinat chiar la final. Ce bine miros taieteii cu varza 🙂

Servire taietei cu varza reteta ardeleneasca traditionala

Acesti taietei cu varza se mananca imediat, fierbinti dar sunt gustosi si reci, la temperatura camerei. Sunt un fel de post simplu si ieftin sau o mancare cu parfum de casa bunicilor 🙂

Taietei cu varza reteta ardeleneasca Savori Urbane

In final, in imensa tigaie cu diametrul de aproape 2 m se oglindea soarele unei zile minunate. S-au mancat toti taieteii cu varza!!!

Va multumim, dragilor, pentru aceasta actiune! Multumim aradenilor care au gustat si au donat! Iti multumim, draga noastra Anamaria Nyeki Popa, pentru ca ne unesti pentru astfel de scopuri atat de frumoase!

Poza principala de la © Kjrstudio | Dreamstime.com

Aici gasiti mai multe retete de post

La recomandarea lui Jozsef, o melodie a tineretii noastre:

 

14 COMENTARII

  1. Vasai! Ce bine ca mi-ati amintit de reteta asta! Iubesc felul asta de mancare-maine fac…. Mereu ma bucuram cand facea mama. Deja imi ploua-n gura 🙂

  2. Jaj!!! Brava pt. rețetă! Intuitiv, așa o fac și eu, am văzut-o și pe grup la un moment dat. Dacă e post, atunci măcar o dată să fie și varza asta… teszta.

  3. Oauuu ce tare, aţi lins farfuriile probabil.
    Am făcut şi eu aseară reţeta asta şi familia mea chiar a lins farfuriile, la propriu. 😉 Super tare reţeta.
    Cred că a devenit noul nostru fel de papa bun pe care am să-l fac destul de des.
    Mulţumesc 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.