Prăjitură simplă cu căpșuni rețeta de pandișpan pufos plin de căpșune. Prăjitura pufoasă cu căpșuni. Cum se face pandișpan cu căpșuni fără praf de copt? Rețete de prăjituri cu fructe. Rețete cu căpșuni.
Prăjitura simplă cu căpșuni chiar are multe căpșuni! În fiecare bucățică trebuie să dai de felii aromate de căpșune iar aluatul tip pandișpan trebuie să fie pufos și lejer ca un norișor (nu îndesat).
Cât e vara de lungă fac des genul acesta de prăjitură pufoasă cu fructe, în funcție de sezon. Încep cu prăjitură cu căpșuni, cu rabarbă, apoi vin caisele, piersicile, cireșele, vișinele, prunele etc. (vă las mai multe rețete la final). Prăjitura simplă cu vișine a fost testată de milioane de cititori – rețeta aici.
Rețeta mea este una veche, de familie. Aluatul acesta grozav din 4 ouă are doar 175 g de făină și peste 500 g de căpșuni. În familie îl numim „pandișpan” deși conține și ceva ulei. Bineînțeles că NU folosesc praf de copt deoarece aerul din albușurile bătute spumă este agentul natural de creștere. Aromele de vanilie și de coajă rasă de lămâie nu lipsesc din compoziție și, după cum vedeți, fructele rămân la suprafața prăjiturii (nu se scufundă) deși aluatul este fin și spumos (nu cleios și dens).
Din cantitățile de mai jos rezultă o tavă de 18×28 cm cu prăjitură simplă cu căpșuni sau pandișpan pufos cu căpșune.
- 550 g căpșuni
- 4 ouă mari (de cca. 60-65 g)
- 100 g zahăr
- 50 ml ulei
- 175 g făină
- coajă rasă de lămâie
- un praf bun de sare
- ½ linguriță extract de vanilie sau un plic zahăr vanilat
Cum se face o prăjitură simplă cu căpșuni rețeta de pandișpan pufos plin de căpșune?
Cum se pregătesc fructele pentru prăjitura simplă cu căpșuni?
Am spălat căpșunile și apoi le-am curățat de codițe. Niciodată nu facem invers deoarece va intra apă prin orificiile rămase de la codițe și se va pierde din aroma naturală a fructelor.
Pe cele mari le-am tăiat în 4 și pe cele mici în 2.
Aluat pufos pentru pandișpan cu căpșuni (fără praf de copt)
Am pus cuptorul la preîncins la 170°C pe funcția sus+jos+ventilație (foc mic/mediu la cuptoarele pe gaz).
Pentru aluat am bătut albușurile cu un praf de sare până am obținut o spumă tare. Am adăugat zahărul și vanilia și am continuat să bat până ce spuma a devenit lucioasa. Am adăugat apoi gălbenușurile și am continuat mixarea până s-a omogenizat compoziția. În final am pus uleiul și coaja de lămâie. Acest procedeu extrem de simplu de a separa ouăle și de a bate albușurile spumă vă scutește de utilizarea prafului de copt și astfel prăjitura va deveni mai bună la gust și va crește la fel de frumos.
În final am adăugat și făina cernută (evident că fără praf de copt), pe toată deodată (nu în tranșe) pentru a proteja aerul incorporat în albușuri și am amestecat compoziția cu o paletă de silicon, cu mișcări fine, de jos în sus. Priviți ce consistență perfectă are compoziția: pufoasă și aerată! Nu e un aluat dens și cleios ci unul lejer ca un norișor.
Cum se pun căpșunile în aluat astfel încât să nu se scufunde?
Am tapetat tava cu hârtie de copt (fundul) iar marginile le-am uns cu unt și făină.
Am turnat compoziția în tavă și am nivelat-o delicat. Nu trebuie să fie perfect dreaptă pentru că oricum vin și căpșunile deasupra. NU trântim tava de masă pentru că pierdem din aerul acumulat în albușuri!
Am distribuit apoi feliile de căpșuni – cca. 550 g la această tavă mică. Că doar e prăjitură cu căpșuni… nu un burete cu urme de căpșuni! Nu? Pe unele felii le-am împins un pic spre profunzime, pe altele le-am lăsat deasupra.
Coacere prăjitură simplă cu căpșune sau pandișpan pufos fără praf de copt
Imediat am introdus tava cu prăjitură simplă cu căpșuni în cuptorul preîncins la 170°C și am copt-o timp de 30 de minute. Fiind un aluat lejer nici timpul de coacere nu e lung și astfel fructele își păstrează culoarea frumoasă și gustul, aromele. Vedeți cât de frumos au rămas distribuite căpșunele? Cele de la suprafață au rămas la suprafață, chiar dacă prăjitura a crescut spectaculos, iar cele din interior au rămas acolo unde le-am așezat eu.
Am scos aceste pandișpan pufos cu căpșuni din tavă și l-am lăsat câteva minute la răcorit pe un grilaj.
Servire prăjitură pufoasă cu căpșuni sau pandișpan simplu cu fructe
Am tăiat marginile prăjiturii și apoi am porționat prăjiturelele. Nouă ne plac cubulețe mici, cât să muști de 1-2 ori. Așa este elegant.
Blatul este aerat și moale și pufos și delicios. Aroma căpșunilor vanilate este extrem de apetisantă. Coaja de lămâie dă o aromă deosebită.
Secretul prăjiturii pufoase și moi este baterea albușurilor. Altfel veți obține niște turtoaie îndesate care mai degrabă seamănă cu un burete de spălat vasele decât cu o prăjitură, chiar dacă adăugați și praf de copt. Așadar merită efortul! Această prăjitură simplă cu căpșuni este favorita noastră din această perioadă… până apar cireșele și vișinele 🙂
V-am promis mai sus și alte rețete de prăjitură pufoasă cu fructe. Iat-o pe cea cu piersici – rețeta aici.
Sau pe cea cu cireșe (pandișpan clasic fără grăsime) – rețeta aici.
Puteți încerca și varianta de prăjitură pufoasă cu cacao și fructe (cireșe, vișine, căpșuni etc) – rețeta aici.
Cred că v-am făcut poftă cu această prăjitură simplă cu căpșuni și că veți testa în curând rețeta de pandișpan pufos cu fructe!
Sunteti minunate ! Nu exista reteta facuta dupa indicatiile Savori Urbane care sa fi dat gres ! Plus am invatat multe lucruri utile si am corectat greseli care le faceam inainte.
🙏🏼
Retetele sunt super!
Mulțumesc!
În loc de căpșune am folosit cireșe, nu am folosit foaie de copt, am uns tava cu unt și am tapetat=o cu faina, sunt incantata!
Crema de ciocolata m-a cucerit, asta fiind o alta reteta!
Este o pagina grozava!
Multumesc frumos! Acum am Scos prăjitura!am pus căpșuni,Vișinescu și dude negre!..