Cum se păstrează drojdia proaspătă și drojdia uscată?

5

Cum se pastrează drojdia proaspătă și drojdia uscată savori urbane

Cum se păstrează drojdia proaspătă și drojdia uscată. Cum păstrăm drojdia de bere: în frigider sau la congelator? Cum păstra bunica drojdia? Cum se congelează drojdia? Cum se păstrează drojdia uscată? Sfaturi practice pentru păstrarea drojdiei.

Zilele acestea suntem asaltate de întrebări cu privire la această problemă: cum se păstrează drojdia proaspătă sau cea uscată? Lumea ne întreabă pe Facebook (în Grupul Savori Urbane) iar răspunsurile date de unii sau alții sunt, de multe ori, aberante. De aceea am decis să scriem acest articol și să lămurim aceste aspecte. Ca să nu mai trebuiască să ștergem comentarii de genul: „-Eu pun drojdia uscată în punguțe în congelator”. Pff… de ce?? Ca să se umezească?

Este criză de drojdie iar lumea își drămuiește rezervele. Este păcat să nu știi ce să faci cu drojdia iar aceasta să ți se strice și să fii nevoit să o arunci.

Observație: se găsește acum drojdie proaspătă în mai multe magazine din țară dar este comercializată la calupuri de 500 g (nu la pachețele mici) iar acest articol este exact despre cum să o păstrezi dacă desfaci pachetul.

Ce este drojdia industrială sau drojdia de bere?

Drojdia de bere sau Saccharomyces cerevisae este este o ciupercă unicelulară. Are capacitatea de a transforma zaharurile și astfel aluatul nostru va deveni mai aerat prin producerea dioxidului de carbon. Odată scoasă din frigider, drojdia începe să își producă efectele intre circa 15-30°C. Vorbim, desigur, despre drojdia proaspătă. Drojdia uscată este inertă ca atare și are nevoie de lichide pentru a se activa (apă, lapte etc).

metode de pastrare drojdie la frigider congelator

Pe vremuri, mai ales, în comunism, când a avea un cub de drojdie era mare lucru, erau diverse metode de păstrare ale drojdiei. Le-am învățat în casă. Avea bunica o prietena care lucra la Fabrica de Spirt și drojdie din Arad (fondată de baronul Neumann în 1851) și îi mai aducea (pe sub mână) câte un calup mare de drojdie proaspătă. Ce să faci cu atâta deodată? Te gândești cum să păstrezi și pentru mai târziu!

Mai jos vă descriu câteva din metodele folosite de noi.

5.0 from 2 reviews
Cum se păstrează drojdia proaspătă și drojdia uscată?
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: depinde
Ingrediente - savoriurbane.com
  • drojdie uscată (granule)
  • drojdie proaspătă

 

Cum se păstrează drojdia proaspătă în frigider?

În principiu, drojdia se păstrează în frigider, in ambalajul propriu din hârtie sau staniol, până la data indicată pe ambalaj. Drojdia proaspătă se găsește în comerț în cubulețe de 20-25-40-50 g sau în ambalaje mai mari (calupuri de 500 g). Dacă desfaci un asemenea pachet și-l lași vraiște vei vedea că în câteva zile drojdia se degradează, se oxidează, se usucă, poate mucegăi sau se lichefiază (se strică).

Bunicii mei locuiau în Arad și aveau frigider cu congelator încă din anii ’60 (mai întâi Fram, apoi Zil). Când bunica făcea rost de o bucată mare de drojdie mai întâi o porționa (cam la 25 g) și 80-90% din ea merge la congelator (găsiți mai jos metoda).

Însă reținea întodeauna câteva porții de drojdie și la frigider, pentru consumul curent.  Bunica păstra acest surplusul de drojdie proaspătă îndesat în 1 sau 2 păhărele. Vă arăt aici cum făcea – eu am folosit un păhărel mic pentru țuică sau lichior.

Se îndeasă drojdia proaspătă în pahar fără a lăsa goluri de aer. Se apasă bine de tot cu degetele. Aerul este inamicul drojdiei și acesta NU trebuie să ajungă la ea!

Păhărelul trebuie să fie umplut ochi, până sus! Acesta se răstoarnă pe o farfurioară curată. În jurul paharului bunica turna apă rece.

cum pastra bunica drojdia proaspata in borcan sau pahar pus pe farfurie cu apa (3)

Apa din jur creează un sigiliu care împiedică pătrunderea aerului spre drojdie. Acest sistem se bagă la frigider și stă bine mersi. Se verifică zilnic dacă apa nu s-a evaporat și se completează la nevoie. Păhărelul meu are fund de sticlă foarte gros deci NU este aer în partea de sus! De fapt e un shot pentru tequila 🙂

Drojdia se păstrează la frigider atâta timp cât scria pe ambalajul original. Fie vorba între noi… bunica primea calup de drojdie fără nicio dată înscrisă și se folosea de ea atâta timp cât avea miros plăcut și consistența specifică. Lumea evalua pe-atunci caracteristicile organoleptice ale alimentelor și nu prea greșea (adică cele stabilite cu ajutorul organelor de simț: văz, miros, gust, auz, atingere). Nu se arunca atâta mâncare numai de aia că scrie pe ambalaj că nu mai e în termen… În cazul drojdiei vă dați seama dacă nu mai e bună pentru că pute efectiv ingrozitor.

Cum se congelează drojdia proaspătă?

Vom congela doar drojdia proaspătă care se află în termenul de garanție. Pachețelele mici le bag în congelator direct în ambalajul original.

Pachetele mari le porționez în cubulețe de 25-50 g și le ambalez în folie alimentară de plastic (transparentă). Este bine să lucrați cu cântarul și să faceți porții mici. Dacă este nevoie, mai bine scoateți 2 pachețele de drojdie congelată decât unul mai mare care să rămână parțial nefolosit. În congelator drojdia proaspătă de bere se poate păstra câteva luni.

drojdie congelata cum se congeleaza si dezgheata drojdia (2)

Drojdia congelată o las la dezghețat lent, în frigider, peste noapte. Așez cubulețul congelat într-un castronel pentru a nu se scurge în frigider. Mie în general nu mi se lichefiază drojdia la decongelare dar se poate întampla – depinde de marcă. Nu are absolut nimic dacă se întâmpla asta. În niciun caz nu recongelăm drojdia dezghețată și sub nicio formă nu puneți drojdia congelată în apă fierbinte (am auzit și această tâmpenie)! O nenorociți definitiv deoarece apa fierbinte omoară cultura de drojdii!

Alte variante pomenite de cititori (nu le-am testat dar nu sună rău):

  • se îndeasă bine drojdia proaspătă (fără aer) în borcane sau pahare dar cu 1 cm sub buza acestora. Se nivelează bine și se acoperă suprafața acesteia cu ulei sau cu untură topită și răcorită. Se acoperă cu tifon și se dă la frigider. Stratul de grăsime de la suprafață împiedică oxidarea drojdiei proapete.
  • se fărâmițează drojdia și se etalează pe o coală de hârtie de copt, se presară cu făină și se lasă la uscat la temperatura camerei. Aceste granule uscate de drojdie se pastreaza in saculeț de pânză (la cămară).

Cum se fac aluățele sau turtițe uscate din aluat cu drojdie?

Bunica făcea asemenea turtițe și le pastra la cămară. Din ele făcea apoi aluaturi dospite. Rețeta aici.

turtite alotele din aluat uscat cu drojdie plamadeala uscata

Cum se păstrează drojdia uscată (granulată)?

Drojdia uscată este o drojdie deshidratată prin tehnici speciale (liofilizare, uscare la rece). În principiu se găsește în pliculețe de 7-10 g. Aici nu avem nicio problemă pentru că se folosește toată la un preparat. Sunt însă și ambalaje mai mari, de 250-500 g. Am primit și eu în trecut drojdie uscată din Canada pe vremea când încă la noi nu se găsea iar pe cea proaspătă ne-o cumpăram din Ungaria vecină. Mersi, Eva și Pisti, încă odată că multă vreme am folosit drojdia de la voi!

cum se pastreaza drojdia uscata granulata (1)

Drojdia uscată nu trebuie să stea la rece și nici nu avem de ce să o congelăm! Am auzit tot azi și tâmpenia asta! Ambalajul original este perfect! Este o folie groasă de tot în care aceasta se păstrează bine. Cel mai important lucru este să stea într-un mediu uscat (nicidecum la frigider sau congelator unde este umezeală). De aceea eu folosesc niște cleme speciale pentru a închide ambalajele deschise.

Cu această clemă drojdia rezistă în cămară pe perioada înscrisă pe ambalaj, adică câteva luni.

Cum verificăm dacă drojdia mai este bună sau nu?

Indiferent de metoda aleasă pentru păstrare, pentru a nu strica ingredientele, vă recomand să încercați mai întâi drojdia. Puneți un pic de drojdie cu un strop de zahăr, un pic de apă și de făină într-un bol. Dacă în 10-15 minute (în funcție de temperatura ambientală) aceasta formează bule (sau o spumă) atunci drojdia este perfectă. Puteți să continuați cu rețeta aleasă.

metode de pastrare a drojdie proaspete la frigider congelator sau a drojdiei uscate

Dacă totuși nu ați reușit să găsiți drojdie proaspătă sau uscată vă recomand să vă faceți o cultură de maia naturală (din apă și făină) – vezi aici. Cu ea puteți coace pâini grozave cu maia dar și gogoși, cozonaci, pizza, cornuri sau alte „dospituri”. Vezi aici cum se face pâinea cu maia.

reteta paine simpla cu maia fara drojdie savori urbane

Turtițe uscate din aluat cu drojdie – plămădeală uscată

Dacă sunteți la ultimele grame de drojdie și vă e frică să nu rămâneți fără ea atunci puteți face niște turtițe din aluat de pâine pe care le aplatizați și le puneți la uscat. Acestea pot fi păstrate cu lunile la temperatura camerei și pot fi hidratate la nevoie.

Am explicat aici cum se fac.

Acum știți cum se păstrează drojdia proaspătă și drojdia uscată așa că puteți pune în aplicare aceste metode!

Aici găsiți rețete de pâine de casă, cornuri, chifle etc.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: