Griș cu lapte cremos și fin – rețeta copilăriei

36

Gris cu lapte reteta copilariei Savori Urbane

Griș cu lapte cremos și fin – rețeta copilăriei. Cum se face griș cu lapte? Cât griș se pune la 1 L de lapte? Griș cu lapte cu dulceață, sirop sau scorțișoară. Rețetă simplă și rapidă.

Cred că acest griș cu lapte îmi amintește cel mai mult de serile din casa bunicilor. Era o cină simplă și gustoasă pentru un copil înfometat, venit de la joacă 🙂

V-am tot povestit despre zecile de deserturi de casă pe care le făcea bunica mea și pe care voi ați ajuns să le preparați pentru familiile voastre. De la lapte de pasăre (rețeta aici), cremșnit adevărat (rețeta aici), beigli cu mac sau nucă (rețeta aici) până la torturile fine cu nucă – griliaș (rețeta aici). Toți ardelenii și bănățenii le știu din copilărie, nu-i așa?

Nu mai spun de prăjitura ei delicioasa cu mere (rețeta aici) sau de gogoșile ei pufoase cu gaură în mijloc (așa cum îi șade bine unei gogoși) și care reușesc întotdeauna. (rețeta aici)

Și acest griș cu lapte făcea parte din această interminabilă listă de dulciuri de casă. La noi în casă se servea cu piure de mere și scorțișoară. Bunicului meu îi plăcea grișul cu lapte stropit cu sirop de zmeură sau de căpșuni sau, mai rar, cu dulceață. Și fiul meu este mare amator de griș cu lapte și i-l prepar destul de des. Lui îi place cel mai mult grișul simplu presărat cu scorțișoară.

Cât griș se pune la 1 L de lapte?

Aici vă arăt exact cum făcea bunica grișul cu lapte. Știu că sunt multe variante dar ceea ce nu lipsea deloc din el sunt untul, vanilia și un praf de sare. Proporția testată în timp este de 90-100 g griș la 1 L de lapte respectiv 9-10 g griș la fiecare 100 ml de lapte.

Ce fel de griș folosim pentru griș cu lapte?

Grișul cu lapte noua ne place să fie cremos. Nici prea lichid dar nici prea dens. Combinația perfectă pentru noi este cea prezentată în această rețetă. Eu am folosit griș obișnuit românesc din comerț. Cantitatea de lapte poate diferi în funcție de grișul folosit. Există griș de grâu dur sau variante mai grișate sau mai fine. Dacă vă iese prea gros, puteți în final să mai adăugați niște lapte și să-i mai dați un clocot. Tot așa, dacă vă iese prea lichid, puteți să-l mai fierbeți un pic până scade și ajunge la consistența dorită.

Din aceste cantități rezultă o porție generoasă de griș cu lapte. Dacă îl mâncați la desert, chiar 2 porții. Observație: puteți pune mai mult zahăr dacă vă place grișul mai dulce. Eu țin cont de faptul că se mai pun ulterior dulceață sau sirop și atunci prefer să-l fac mai puțin dulce.

5.0 from 22 reviews
Griș cu lapte rețeta copilăriei
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 550 ml lapte
  • 30 g unt 82%
  • 50 g zahăr
  • 50 g griș
  • un praf de sare
  • vanilie
  • scorțișoară

Cum se face Griș cu lapte cremos și fin – rețeta copilăriei?

Ingrediente pentru un griș cu lapte reușit

Pentru rețeta de griș cu lapte pregătim ingredientele pentru că după aceea treaba merge foarte repede. Cântărim laptele, grișul, zahărul și untul și pregătim vanilia și sarea. Vanilia poate fi atât sub formă de baton cât și extract sau zahăr vanilat.

Punem la fiert laptele până dă în clocot. Atenție să nu dea în foc!

Adăugăm vanilia, zahărul, sarea și untul și amestecăm până se topește untul și se dizolvă zahărul.

Luam cratița de pe foc și adăugăm grișul în ploaie amestecând încontinuu (puteți folosi și un tel), apoi așezăm cratița înapoi pe foc și fierbem grișul cu lapte până se ingroașă. Timpul de fierbere depinde de calitatea și tipul grișului folosit. Gustați ca să vedeți dacă este fiert. El nu trebuie să crănțăne în dinți.

Așa obținem un griș cu lapte foarte cremos și fin care se poate runa imediat în farfurii adânci, boluri, cești etc.

Servire griș cu lapte simplu sau cu dulceață, sirop sau scorțișoară

Puteți servi grișul cu dulcețuri sau siropuri de casă sau simplu. Am pregătit și pudra de scorțișoară dar și piureul aromat de mere (mere pasate la borcan) – vezi aici.

Pastă de mere rețeta de piure de mere Savori Urbane

Arome care se potrivesc perfect!

Și uite așa arată o seară perfectă în familie. Ne-am cocoțat pe canapea, am pus niște desene animate și am mâncat cu juniorul câte o porție delicioasă de griș cu lapte. O seara simplă și faină petrecută impreună.

În alte seri fac orez cu lapte – cremos și vanilat – vezi aici rețeta.

Sau facem budincă de griș simplă sau cu fructe – vezi aici.

Merită să te răsfeți și tu cu o porție faină de griș cu lapte cremos și fin și să te simți copil din nou!

Aici găsiți mai multe rețete de dulciuri de casă, budinci, clătite, creme etc.

36 COMENTARII

  1. „Așa zisa rețetă„ este una exactă! Multe gospodine nu știu să facă nici măcar o omletă, darămite un griș cu lapte. Vezi-ți de treabă dacă ești așa de șmecheră în bucătărie și lasă blogurile culinare celor care chiar au nevoie de el.

    • Oana, ce vrei s aspui in comentariul tau? Eu am gatit gris cu lapte dupa reteta de mai sus si mi-a iesit bine. Si eu chiar sunt una din gospodinlee care nu stiu sa faca nici macar o omleta. Ii multumesc Dianei si voi reveni si pentru alte retete.

      • Am răspuns cuiva care comenta aiurea… văd acum că nu mai este comentariul respectiv. Zicea că nu există „așa zisă rețetă” de griș cu lapte și că oricine și că ea (personal) nu are nevoie de rețeta noastră pentru că e expertă în bucătărie. 🙂

    • Am observat că răspunsurile dumneavoastră pot lăsa de dorit în ceea ce privește profesionalismul. Totuși, vreau să vă spun că vă admir foarte mult pentru munca pe care o depuneți. Am încercat câteva dintre rețetele dumneavoastră și unele dintre ele mi-au ieșit foarte bine, în timp ce altele poate nu au fost pe gustul meu. Cu toate acestea, am observat că nu este prima oară când am văzut astfel de răspunsuri în comentariile de la postări. În loc să fie răspunsuri profesionale sau măcar pline de bun simț (chiar și în fața unor comentarii „răutăcioase”), răspunsurile dumneavoastră la un feedback negativ au avut mereu aceeași tonalitate și chiar păreau puțin atacatoare. Având în vedere experiența vastă pe care o aveți, mă așteptam să vă concentrați mai mult pe lucrarea la răspunsurile oferite în urma feedback-ului primit, deoarece acest aspect poate diminua puțin imaginea personală. Este dezamăgitor pentru mine și, cu siguranță, nu doar pentru mine, să văd această atitudine mai puțin plăcută în ciuda tuturor eforturilor depuse în acest blog culinar.
      Înțeleg că aspectul personal ar trebui să fie mai puțin relevant în comparație cu rețetele pe care le postati pe blog. Totuși, trebuie să recunoaștem că imaginea personală are întotdeauna un impact asupra muncii noastre, indiferent cât de bune sunt rețetele în sine. Faptul că persoana care le crează nu este plăcută poate influența modul în care percepem și apreciem aceste rețete. Ar fi fost de așteptat să fiți conștient de acest aspect până acum.
      Sper că acest mesaj va fi primit în mod constructiv. Intenția mea nu este să jignesc, ci să ofer o părere sinceră care poate fi de ajutor în relația dumneavoastră cu cititorii în viitor.

  2. Poate ca stim, poate ca nu stim sau poate ca doar credem ca stim. Nu inteleg de ce deranjeaza faptul ca sunt impartasite aceste retete. Cine vrea le citeste si aplica, cine nu nu. Nu cred ca a fost cineva inscris in acest grup impotriva vointei lui…sau daca a ajuns la concluzia ca nu e ceea ce credea, iesirea din grup e tot libera, sau ma insel?
    Personal apreciez toata munca si implicarea acestor persoane si mai ales ca acorda aceeasi atentie atat retetelor complexe cat si celor mai simple. Multumesc!
    Chiar daca stiam sa fac gris in lapte sau galuste de gris, acum cu siguranta imi ies de fiecare data, datorita Savorilor Urbane

  3. Super gustos! Chiar ma gandeam zilele trecute la asa ceva. Este de laudat tot ceea ce faceti si felul cum explicati ne ajuta sa intelegem totul foarte clar. Desi este prezentata initial doar o reteta, descoperim pe parcurs si alte retete explicate. Va multumesc din suflet pentru tot!

  4. Va multunesc pentru reteta explicita de gris cu lapte ca mia iesit si mie in sfarsit! Eu nu masuram cat gris sau lapte puneam la fiert si iesea ba tare ba prea subtire.

  5. […] Cred ca cele mai dragi amintiri din copilarie imi sunt legate de casa bunicilor (din Sibiu) si de grisul cu lapte (foarte vanilat) pe care mi-l facea strabunica Buia. Il turna intr-o farfurie adanca si il decora cu dulceturi facute de ea. Cel mai mult imi placea cu dulceata de zmeura sau de mure. Imi desenam cu lingura drumuri imaginare (care se umpleau cu siropul de la gem), spirale sau fete zambitoare. Reteta grisului cu lapte o gasiti aici. […]

  6. La grădinița la care lucrez eu (în Suedia) se mănâncă griș cu lapte o dată pe săptămână. Suedezii sunt mari consumatori de terciuri de orice fel. Mi s-a făcut poftă, deși nu mi-a plăcut niciodată grișul cu lapte. Mi se pare că dacă nu pui zahăr nu are niciun gust. Am preparat și eu rețeta asta, dar fără zahăr, ca să îl mănânc cu dulceață. După ce am gustat din el nu am mai pus nici dulceață. 🙂 A fost foarte gustos! Clar voi repeta rețeta.

  7. Cat traieste, omul invata…. nu am pus pana acum unt la gris cu lapte, dar acum am incercat si rezultatul a fost exceptional! Chiar am mai invatat ceva azi 😊

  8. E prima data când pun unt în grisul cu lapte și recunosc că rezultatul a fost extraordinar! L-am servit împreună cu o lingură de mere în sos caramel, care l-a completat foarte bine!

  9. In sfârșit am găsit gustul copilariei mele! Am respectat rețeta, dar nu am pus zahar si scortisoara pentru ca eu mănânc cu Nesquick cacao si acela conține deja zahar. E demential de bun! Va recomand!

  10. Nici nu imi aduc aminte de cand nu am mai mancat gris cu lapte. In copilarie, era unul dintre rarele noastre deserturi, ca nu prea aveam de nici unele pe atunci. Dar il facea mama, asa ca eu nu stiam reteta. Am urmat-o intocmai pe aceasta si a iesit minunat, multumesc! Chiar si copilul (cam mofturos) a mancat cu placere.
    De altfel, cand caut orice reteta, primul clic e pe site-ul acesta, de ani de zile. In cea mai mare parte, ne potrivim la gusturi.

  11. Este delicios. Îmi era dor de acel gust…Eu am pus peste grisul cu lapte dulceață de vișine. Cel mai bun si rapid desert. Mulțumim pentru reteta.

  12. Am încercat rețeta cu cantitățile exacte date de dvs,puțin prea dulce pt gustul meu,dar textura foarte cremoasă. Data viitoare voi folosi mai puțin zahar la 1 litru de lapte. Va mulțumesc pentru rețetă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.