Sos ragu alla bolognese. Sos bolognese (bolognez) pentru paste este preparat din carne tocata cu suc de rosii si arome specifice. Un ragout care se combina cu paste fierte sau cu lasagna, canneloni. Un clasic al bucatariei italiene. Poate fi preparat in cantitati mai mari si pastrat si pentru alte dati.
Sosul bolognese sau bolognez (pronuntat „bolonieze” sau „boloniez”) isi are originea din nordul Italiei, in orasul Bologna, dupa cum ii spune si numele. O reteta de paste cu carne despre care s-a scris ca ar fi „bolognese” dateaza din 1891 si se regaseste in cartea de bucata a lui Pellegrino Artusi. Reteta utilizata acum difera oarecum de cea initiala si exista numeroase variante, insa cea consacrata este reteta consemnata pentru prima data de Accademia Italiana della Cucina abia in octombrie 1982.
Multa lume nu are chef sa stea sa gateasca cu orele sosurile pentru paste si, din pacate, le cumpara din magazine, la borcan. Faceti un efort si pregatiti-le acasa! Nu se compara gustul si aroma celor de casa cu cea a celor de pe raft… In plus, puteti pregati cantitati mai mari din anumite sosuri (cum este cel de fata, sos ragu alla bolognese) pe care sa le pastrati in borcane. In caminele studentesti din Cluj sau Timisoara erau provizii serioase de sos bolognese la borcan, facut de mamele studentilor. Vedeti mai jos cum se procedeaza.
Desi la nivel mondial lumea stie de „spaghetti a la bolognese”, pastele folosite de italieni impreuna cu acest sos sunt cele late: tagliatelle, pappardelle, fettuccine dar si paste tubulare tip rigatoni sau penne. Poza de mai jos este facuta de Oana chiar intr-un restaurant din Bologna.
Aici gasiti reteta acestor paste de casa. Este suficient sa le fierbeti 2-3 minute in apa clocotita cu sare, sa le scurgeti si sa le plonjati imediat in tigaia cu ragu alla bolognese.
Secretul acestui sos consta in prepararea indelungata, lenta, la foc mic si cu rabdare. Reteta si procedura sunt extrem de simple, sosul se gateste aproape singur, dar are nevoie de mai multe ore. Citeam pe blogul Andrei Constantinescu (Menta & Rozmarin) – absolventa a prestigioasei facultati „Culinary Arts at University of West London” – ca fierberea acestui sos era incredintata portarilor (sau portareselor) de prin diverse imobile italiene. Il fierbeau incet pe un resou mic montat in ghereta de la intrare. Tot ea ne explica de ce este de preferat fierberea lenta celei rapide (in oala sub presiune de exemplu): prin ambele obtii carne moale insa nu si arome! La fierberea rapida in kukta (oala sub presiune) se volatilizeaza rapid moleculele aromatice din mancare.
Cele mai multe retete recomanda folosirea carnii de vita/manzat in combinatie cu putina pancetta (piept de porc sarat, condimentat si uscat). In loc de pancetta puteti folosi piept de porc crud sau bacon, kaiser. Se poate face sos ragu alla bolognese si din bucata intreaga de carne, impanata cu pancetta. Doar la final aceasta se zdrobeste cu furculita. Va dati seama cat de bine trebuie fiarta?
In unele retete apar mixuri de carne tocata de vita cu carne de porc (la Giallo Zafferano). Unele indica utilizarea uleiului de masline simplu sau combinat cu unt, a vinului alb sec sau a laptelui etc. Toate insa contin suc gros de rosii (passata sau rosii la borcan) precum si cateva zarzavaturi: morcov, ceapa, tije de telina (apio).
Singurele condimente sunt sarea si piperul, deci nici vorba de „ierburile italienesti” pe care lumea le pune la orice reteta de pizza sau paste. Fara oregano, busuioc, rozmarin sau cimbru. Fara ketchup!
Cu acest ragu se face celebra lasagna – vezi rețeta tradițională italiană aici.
Adevarul e ca acest sos ragu alla bolognese este gustos si aromat de la carnea buna de vita gatita incet. Veti vedea ce transformare spectaculoasa va suferi sosul dupa 2,5- 3 ore de gatit! De-abia atunci incepe sa semene cu un autentic ragu alla bolognese.
- 350 g carne de vita mai grasa (pulpa, spata, flanc)
- 150 g pancetta (piept de porc)
- 1 morcov
- 1 ceapa
- 1-2 tije de telina
- 2-3 rosii mari de gradina (daca e vara) si 200 ml suc de rosii mai gros (passata sau rosii la borcan) sau 400 ml passat sau rosii la conserva
- 2-3 linguri de ulei de masline
- 50 g unt
- 100 ml vin alb sec
- 1 L supa de carne sau de legume (sau apa fierbinte)
- 100 ml lapte (optional)
- sare
- piper
Cum se face sos ragu alla bolognese reteta clasica italiana?
Pasul 1 – tocarea carnii
Carnea de vita este bine sa aiba si ceva grasime, sa nu fie macra. Se toaca la masina. Sau se macina, cum spunem noi in Ardeal si Banat. Si in limba italiana se numeste „carne macinata”. Spun asta pentru ca exista mereu carcotasi care genereaza dispute cu privire la aceste sintagme.
Pasul 2 – calirea legumelor
Se curata ceapa, morcovii si se spala. Se taie marunt ceapa, morcovii si tijele de telina. Eu am folosit ceapa rosie. Se taie pancetta (pieptul de porc) in bucatele mici.
Intr-o tigaie antiaderenta se incinge uleiul de masline impreuna cu bucatica de unt si se adauga ceapa si se caleste pana devine translucida. Apoi se adauga pancetta, cubuletele de morcovi si, in final, tijele de telina (apio).
Pasul 3 – calirea carnii tocate
Dupa ce s-au calit se adauga in tigaie si carnea tocata. Cu lingura de lemn se se desfac cocoloasele si se amesteca bine.
Cat se fierbe un sos alla bolognese autentic?
Se omogenizeaza frumos carnea si se lasa un pic la prajit. Va scadea pentru ca am folosit carne grasa. Stingem totul cu vin alb si marim un pic flacara ca sa se evapore alcoolul si sa ramana doar aroma faina din vin.
Adaugam rosiile si sucul de rosii (passata). Daca nu aveti rosii dulci de gradina puneti doar passata sau pomodori pelati.
Turnam in tigaie 500 ml supa (daca nu aveti puteti folosi si apa) si sub capac lasati la fiert la foc mic 90 de minute amestecand ocazional. Daca e nevoie, mai adaugati supa sau apa. Tot acum adaugam si sare si piper proaspat macinat.
Dupa cele 90 de minute, sosul a scazut bine de tot. Se completeaza cu alti 500 ml de supa (sau apa) si se lasa din nou la fiert alte 90 de minute, la foc foarte mic, cu capac, amestecand ocazional. Gustati la final si mai sarati si piperati daca e nevoie. ATENTIE! Daca folositi supa, ea e deja sarata asa ca tineti cont de aceasta la asezonare.
Verificam sosul ragu alla bolognese ca nu cumva sa se arda, sa se lipeasca de tigaie! In ultima ora din cele 4 sosul nostru incepe sa se lege frumos. Amestecam si desfacem cocoloasele de carne (daca mai sunt) si ajutam astfel sosul sa se faca pastos. Unii adauga acum 100 ml de lapte si mai lasa sosul bolognese la fiert cateva minute. Laptele echilibreaza (neutralizeaza) partial aciditatea rosiilor. Treaba asta se poate obtine si cu o priza de zahar.
Sosul nu trebuie sa fie foarte zemos! Nu lasam baltoaca de sos bolognese in tigaie. Bucatelele de carne trebuie sa fie fragede, sa nu se mai simta aproape deloc in dinti.
Servire sos ragu alla bolognese reteta clasica italiana
Sosul nostru este gata. Este pur si simplu perfect. Gatirea lenta face minuni, credeti-ma!
Daca tineti mortis sa faceti niste spaghetti alla bolognese (in loc de tagliatelle) atunci urmati aceasta reteta.
Tot cu ragu bolognese puteti umple niste cannelloni – vezi aici.
Cum se pastreaza sosul bolognese?
Fiind un sos fiert indelung el se poate tine la frigider cateva zile bune, in cutii de plastic. Poate fi congelat in pungi sau cutii sau poate fi imbuteliat in borcane.
Folosind borcane si capace sterilizate (astfel cum am explicat aici), le puteti umple cu acest sos ragu alla bolognese. Dupa ce ati inchis ermetic borcanele, le sterilizati in Bain-Marie timp de 45-50 de minute (cronometrate din momentul in care apa incepe sa fiarba), asa cum am explicat aici. Lasati borcanele in oala pana se racesc complet si a doua zi le puteti pune in camara. Nu mai cumparati sosuri de paste din supermarket pentru ca sunt pline de conservanti!
Sosul alla bolognese se mananca si simplu, ca atare, pe paine. Se poate servi alaturi de orez, paste sau chiar cu cartofi fierti.
Incercati se pregatuiti acest sos ragu alla bolognese pentru ca este fabulos! Asteptam impresiile voastre 🙂
Aici gasiti mai multe retete de paste (spaghetti, lasagne, canneloni etc).
Destul de interesant, merita incercat
Delicios!
[…] Sosul marinara sta in galeria sosorilor celebre italienesti, alaturi de ragu alla bolognese – reteta aici. […]
Foarte bun 😀
[…] originala a sosului bolognese o gasiti aici (e fara […]
[…] cu tagliatelle, nu cu spaghete. Se foloseste clasicul ragu alla bolognese si paste late – reteta aici. La noi multa lume numeste „macaroane” sau „spaghete” orice fel de […]
[…] Varianta de spaghetti bolognese pe care in general o gatesc este aceasta, rapida. Stiu ca un ragu bolognese se fierbe cu orele dar nu am mereu timp de asa ceva. Reteta sosului bolognese autentic o gasiti aici. […]
[…] – deoarece sosul acesta nu este consistent. La sosurile „mai serioase” (gen ragu alla bolognese sau carbonara) se calculeaza 80-90 g de paste […]
[…] zise bolognese. De ce? Pentru ca in Italia nu se serveste ragu alla bolognese cu spaghetti! Am povestit aici pe larg despre acest sos celebru si reteta lui originala cat si despre tipul de paste cu care se serveste […]
[…] acest minunat suc de rosii se pot face chiftele marinate (reteta aici), paste bolognese (reteta aici), ardei umpluti (reteta aici) etc. Sau orice fel de zacusca de […]
[…] folosind un amestec pur autohton de carne de porc și vită. Și cu toate că așa cum spun fetele de la Savori Urbane, acest tip de sos nu se condimentează decât cu sare și piper, eu am folosit totuși usturoi, […]
[…] Carnea folosită în mod tradițional la musaca este cea de vită sau de oaie. Eu am folosit o vită cu ceva grăsime (pulpa + piept de vită) deoarece aceasta o face mai fragedă și savuroasă. Întotdeauna e de preferat să ne măcinăm carnea acasă pentru că astfel știm exact ce avem în farfurie. Din această carne tocată se va face un sos asemănător cu ragu a la bolognese (rețeta aici). […]
[…] Giallo Zafferano). Cannelloni se umplu in general cu ragu a la bolognese (carne tocata)– reteta aici sau cu ricotta si […]
[…] sosul bolognese (ragu alla bolognese) după rețeta autentică italiană am povestit amănunțit aici. În mod tradițional se folosește carne de vită dar se acceptă și amestecul […]
[…] sosul ei preferat și am grijă să-l prepar în cantități mai mari și să-l congelez – vezi aici cum se face după rețeta tradițională […]
S-ar putea face la slow cooker?
Sigur ca da. Vreo 6 ore pe low.
[…] Sau cea a pastelor cu ragu alla bolognese – vezi aici. […]
reteta cat se poate de corecta , singura problema ca nu iese niciodata la fel de buna ca atunci cand o prepari in Italia pt simplul fapt ca ingredientele nu sunt riguros locale , nu o spun din rautate ci din experienta , traiesc in italia de 20 de ani si am incercat sa replic la Cluj de nenumarate ori sosul cu rezultate bune dar credeti-ma ca nu e la fel . Depinde pana si de apa ca sa nu mai vorbesc de paste sau de passata . Pastele care se gasesc in Romania chiar daca sunt italiene nu sunt la fel ( la export folosesc faina mai putin calitativa ). Oricum reteta e corecta 100% si e prima care o vad expusa in forumuri romanesti asa cum trebuie sa fie . Sotia mea o face de se ling pe bot toti italienii care ne viziteaza , dar a lucrat 10 ani in restaurant asa ca nu se pune 🙂
[…] persoana – deoarece sosul acesta nu este foarte consistent. La sosurile „mai serioase” (gen ragu alla bolognese sau carbonara) se calculează 80-90 g de paste […]
[…] persoana – deoarece sosul acesta nu este foarte consistent. La sosurile „mai serioase” (gen ragu alla bolognese sau carbonara) se calculează 80-90 g de paste […]
Tocmai am stins focul, ca de fiecare data, sosul a iesit demential. De la aceasta postare si pana acum, am pregatit aceasta reteta de nenumarate ori pt copiii mei. Bineinteles ca nu le mai place niciun asa zis sos bolognese din alta parte, se lasa cu „beahhh, numai tu faci paste cu sos bolognese foarte gustos”. Eu adaug intotdeauna si lapte, iar gustul se schimba complet (altfel, ramane cu gustul tipic de „tocanita/mancarica” :)) Am salvat pagina in Favorites 🙂 Multumesc ca ne-ai impartasit aceasta reteta, ne-ai facut viata mai frumoasa. Te imbratisez.
Cam cat timp se poate pastra la borcan sterilizat? Merita sa fac cantitate mare si sa o pastrez?
[…] Sosul de tip bolognese de soia (bolognese) este unul care, preparat în felul următor va semăna destul de mult cu clasicul ragu alla bolognese – vezi aici rețeta italiană autentică. […]
[…] preparat l-am facut aproape din resturi: mi-a rămas carne tocată de la ragu alla bolognese (rețeta aici) și o jumătate de conservă de porumb de la pizza (rețeta aici). Am avut în casă și […]
[…] de vită și pancetta (pentru detalii, vă recomand să mergeți fie la Laura Laurențiu, fie la Savori Urbane, unde găsiți și istoric, și mod de preparare) și se servește, de regulă, cu tagliatelle sau […]
[…] la alegerea pastelor pentru fiecare sos în parte iar motivele sunt explicate logic. De exemplu ragu alla bolognese se lipește bine de tagliatelle iar ragu all’arrabbiata pătrunde în interiorul acestor […]
Multumesc pentru tot ajutorul in bucatarie Esti sursa mea de inspiratie in multe multe ocazii! 🥰 Felicitari in tot ce faci!
Bună ziua, îl fac de anul trecut de când am descoperit rețeta la nesfârșit. Este preferatul nostru pentru lasagna și canelonni. Mulțumim frumos!
Buna seara !
Vreau sa fac lasagna si nu stiu de ce am senzatia ca sosul bolognese – cantitatile folosite sunt mici pentru o tava mare de 35-40 , cum este descris in reteta .
Aveti un sfat pentru mine ?
Multumesc pentru intelegere !
[…] Să știți că și sosul de carne cu roșii (ragu alla bolognese) se poate conserva similar, la borcan, pentru iarnă – vezi aici rețeta. […]
[…] Nici acestea nu se găsesc în Italia ci doar în restul lumii. Italienii nu asociază niciodată un ragu alla bolognese cu spaghetti ci cu tagliatele sau alte […]