Dulceață de coarne – rețeta clasică cu bucăți de fruct

3

Dulceață de coarne - rețeta clasică cu bucăți de fruct savori urbane

Dulceață de coarne – rețeta clasică cu bucăți de fruct. Dulceață simplă de coarne cu bucăți de fructe și sirop bine legat. Ce sunt coarnele? Cum se curăță coarnele de sâmburi? Ce putem prepara cu coarne? Rețete de dulceață. Rețete de conserve de fructe. Rețete cu coarne.

Din copilărie nu am mai mâncat dulceață de coarne și tare dor mi-era de ea. În grădina casei bunicilor din Sibiu aveam un corn (Cornus mas) sub care îmi amenajam cu prietenele un fel de cort. E un arbust care crește destul de mare. Toamna era plin de coarne roșii, sclipitoare. Tare bune sunt coarnele și sănătoase! Sunt niște fructe acrișoare dar cu gust și arome combinate de afine, coacăze, cireșe… Au conținut mare de vitamina C și de antioxidanți.

Nemții le spun Kornelkirschen (cireșe de corn), englezii le zic cornelian cherries, fracezii le zic cornouilles (sunt populare în Normandia și Bretania), italienii le știu drept cornioli iar maghiarii le zic som.

Străbunica mea Buia făcea multe minunății din coarne: dulceață, gem de coarne (pastă), compot, cornată (lichior) etc. Multe dintre acestea merg grozav de bine alături de fripturi de rață, gâscă sau curcan.

retete cu coarne gem pasta sirop dulceata cornata lichior de coarne savori urbane

Când am văzut coarne în Piața Mică din Arad am tresărit de bucurie!! Vai… de când le căutam! Iată cât de frumoase sunt coarnele! Niște fructe ovale, superb colorate, ca niște rubine cabochon. Imediat am cumpărat 3 kg de coarne și am venit repede cu ele acasă. Tare s-a bucurat și mama la vederea lor… i-au trezit amintiri dragi din grădina casei părintești din Sibiu. La treabă ca nu cumva să se strice!

coarne fructe rosii intregi proaspete

Am făcut dulceață de coarne din 1 kg de fructe întregi. Din restul am preparat sirop, gem sau pastă și lichior (rețetele în curând).

Dulceață de coarne - rețeta clasică cu bucăți de fruct
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: cca. 1 kg de dulceață de coarne
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 kg coarne întregi
  • 600 g zahăr

 

Cum se face dulceață de coarne – rețeta clasică cu bucăți de fruct?

Ingrediente pentru dulceața din coarne

Am cântărit 1 kg de coarne întregi pe care le-am spălat în mai multe ape reci și le-am scurs bine.

Cum se curăță coarnele de sâmburi?

Partea cea mai laborioasă este scoaterea sâmburilor din coarne. Durează peste o oră. Am lucrat cu un cuțitaș cu lamă scurtă și, rând pe rând, am desprins pulpa din jurul sâmburilor. Morfologic coarnele seamănă cu niște măsline mai mici: au un sâmbure oval înconjurat de un strat subțire de pulpă și coajă. Adică nu rămâi cu mai nimic din ele după ce le scoți sâmburii… Din 1 kg de coarne am rămas cu 700 g de pulpă curățată. E frustrant că pe sâmburi rămâne destul de multă pulpă așa că nu i-am aruncat ci i-am transformat în sirop sau cornată (vă las rețeta la final).

curatare coarne de samburi

Mod de preparare dulceață naturală de coarne

Am mutat coarnele curățate într-o cratiță.

cat zahar se pune la dulceata de coarne rosii (1)

Am pus zahărul peste ele. Vorbim despre dulceață de coarne așa că proporția fruct:zahăr e de aproape 1:1 iar fructele nu se pasează ci se lasă în bucăți. Gemul se face cu fructe mărunțite și cu mai puțin zahăr.

Am amestecat cu o lingură de lemn și le-am lăsat pe masa de bucătărie (acoperite cu un ștergar curat).

După vreo 2 ore coarnele au lăsat zeamă așa că am putut trece la fierberea dulceții.

Cât se fierbe dulceața din coarne?

Am pus cratița pe foc mare și am amestecat ocazional în ea.

Dulceața de coarne a ajuns rapid la punctul de fierbere și a început să facă spumă. Am redus focul la mediu și am cules cu o lingură spuma formată.

Am continuat fierberea pentru alte câteva minute sau până ce dulceața s-a legat. La mine fierberea efectivă a fost de 10 minute dar timpul depinde de cantitatea de fructe și se dimensiunile cratiței. Cu cât e cratița mai largă cu atât crește suprafața de evaporare a apei și scade timpul de fierbere.

Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru de bucătărie și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență și concentrație la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor.

Se poate face și proba cu picătura de sirop pe farfurioară însă aceasta trebuie să fie la temperatura camerei, nu scoasă din frigider sau congelator! Este o tâmpenie să te ghidezi după vâscozitatea unei dulceți picurate pe o farfurie congelată deoarece rezultatul te induce în eroare. Normal că siropul pare mai gros când atinge o suprafață rece! Dulceața trebuie să fie bine legată la temperatura camerei.

Am tras cratița cu dulceață de coarne deoparte și am acoperit-o cu o cârpă curată bine udată și stoarsă. Am lăsat-o la răcorit vreo 2 ore. În acest răstimp fructele se confiază, absorb din siropul din jur și devin sticloase.

Îmbuteliere și păstrare dulceață simplă de coarne cu bucăți de fruct și sirop bine legat

Iată cât de bine arată dulceața mea de coarne! Are culoare superbă (nu este maronie) și consistență perfectă.

Mi-am pregătit mai multe borcane și capace pe care le-am spălat și sterilizat așa cum am arătat aici. Gemurile și marmeladele se îmbuteliază calde pe când dulcețurile se pot pune reci în borcane. Zahărul este conservantul natural așa că nu e nevoie de chimicale. Am ales borcane mai mici deoarece dulceața de coarne este o delicatesă pe care nu o mâncăm toată ziua.

Am umplut borcanele și le-am închis ermetic cu capacele din dotare. Gata! Gemurile și dulcețurile NU necesită suprasterilizare (la Bain Marie sau la cuptor) așa că le-am așezat direct de rafturile cămării. O dulceață de coarne rezistă peste 5 ani la cămară.

Tare bine merge acestă dulceață de coarne cu brânzeturi nobile (Camembert, Brie, Gorgonzola, Roquefort etc) dar și pe pâine unsă cu unt. Are gust dulce-acrișor și arome de cireșe, coacăze… foarte faină!

cum se face dulceata de coarne reteta savori urbane

Aici găsiți rețeta de cornată sau lichior de coarne. Un lichior fin preparat acasă. Are culoare superbă iar de gust și arome nici nu vă mai povestesc!

cum se face cornata lichior de coarne cu vodca nu cu tuica sau rachiu

Din 2 kg de coarne am făcut pastă de coarne sau gem – rețeta aici.

pasta de coarne gem gros bine legat reteta savori urbane

Neapărat vă recomand și rețeta pastei de măceșe (heciumpeci, hecserli sau hecsedli) ca la Sibiu! O găsiți aici.

Sunt sigură că v-am făcut poftă cu această dulceață de coarne și că veți încerca rețeta noastră cu bucăți de fruct!

Aici găsiți mai multe rețete de conserve de fructe: gem, dulceață, sirop, compot, fructe confiate sau glasate, peltea, jeleu etc.

Peltea de lămâie rețeta de jeleu natural din lămâi savori urbane

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: