Gem de coarne – rețeta de pastă din coarne

3

Gem de coarne rețeta de pastă din coarne savori urbane

Gem de coarne – rețeta de pastă din coarne. Cum se scot sâmburii din coarne? Cum se pasează coarnele pentru pastă sau gem? Cât zahăr se pune la gemul de coarne? Rețete cu coarne. Rețete de gem de fructe. Rețete de pastă de fructe fără conservanți sau gelifianți.

Povesteam în rețeta de dulceață de coarne (vezi aici) despre bucuria care m-a cuprins când am găsit coarne în Piața Mică din Arad. Imediat am rememorat gustul și aroma gemului de coarne făcut de străbunica mea Buia din Sibiu. Aveam un corn în grădină și în fiecare toamnă se făcea gem de coarne (sau pastă de coarne) dar și dulceață, compot, lichir (cornată) sau sirop de coarne.

coarne fructe rosii intregi proaspete

Tare bune sunt coarnele și sănătoase! Sunt niște fructe acrișoare dar cu gust și arome combinate de afine, coacăze, cireșe… Au conținut mare de vitamina C și de antioxidanți.

Acest gem de coarne este destul de laborios. Efortul depus întru prepararea pastei de coarne este comparabil cu cel din cazul pastei de măceșe (heciumpeci, hecserli) – rețeta aici. 

Pasta de macese - gem de casa reteta veche savori urbane

Vă asigur că merită acest efort și că rezultatul este unul deosebit: pastă de coarne cu culoare roșu-viu (nu maro), cu gust plăcut acrișor și arome grozave! Dacă la dulceața de coarne (rețeta aici) a trebuit să scot sâmburii din fructele crude (cu cuțitul), în cazul pastei coarnele se fierb în puțină apă și apoi se pasează prin sită. Teoretic scăpăm mai ușor de sâmburi… practic nu e chiar așa de simplu.

Dulceață de coarne - rețeta clasică cu bucăți de fruct savori urbane

Eu am făcut gem de coarne sau pastă din 2 kg de coarne întregi.

Gem de coarne rețeta de pastă din coarne
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: mai multe borcane cu gem de coarne
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 2 kg coarne întregi
  • 500 g zahăr

 

Cum se face gem de coarne rețeta de pastă din coarne?

Ingrediente pentru gem sau pastă din coarne roșii

Am spălat coarnele în mai multe ape reci și le-am scurs. Apoi le-am pus într-o oală și am turnat apă peste ele (cât să le acopere).

preparare gem de coarne sau pasta (1)

Am pus oala pe foc mare și am așteptat să ajungă la fierbere. Din acel moment am cronometrat cca. 15 minute de fierbere efectivă.

Ideea e ca fructele să pleznească dar să nu fie fierte complet. Am stins focul și am tras oala deoparte. Am lăsat coarnele fierte la răcorit până ce au ajuns la temperatura camerei. Le puteți lăsa și peste noapte (acoperite cu un ștergar curat).

preparare gem de coarne sau pasta (3)

Cum se scot sâmburii din coarnele fierte? Cum se pasează coarnele pentru pastă sau gem?

Acum e acum! Cum scap de sâmburii din coarne? Teoretic sună simplu: pasăm coarnele fierte prin sită. Astfel separăm pulpa (pasta) de sâmburii mari și alunecoși. Aha.. dar nu e așa de simplu! Străbunica avea o sită mare și deasă țesută din păr de cal și un fel de ciupercă din lemn cu care pasa coarnele sau măceșele. Ciuperca din lemn semăna cu cea de „ștopolit” (cârpit) ciorapii doar că acea alte dimensiuni: discul curbat avea vreo 20 cm diametru iar piciorul tot cam așa. Avea spor la pasat cu echipamentele acestea! Le folosea și la prepararea bulionului de roșii: cojițele și semințele rămâneau în sită.

Eu am o altă „instalație” nemțească care pasează bine diferite preparate. Conceptul „Flotte Lotte) e de vreo 200 de ani, doar materialele au evoluat. Este un cadru (acum din plastic) echipat cu site (cu găurele de diferite mărimi) și manivelă. Se așază peste un castron și se operează manual. Cu sita rotativă fac și pateul fin de ficat sau diverse piureuri sau supe cremă.

sita rotativa cu maner flotte lotte

M-am pus pe treabă. E un chin! Dai se 2 ori la manivelă și sâmburii mari blochează totul. Dai o tură înapoi și strângi din dinți… Nu are rost să vă mai povestesc cât a durat pasarea coarnelor că vă descurajez.

cum se paseaza coarnele pentru gem sau pasta

Se pare că varianta aleasă de mine nu a fost cea potrivită și că sfatul mamei a fost cel mai bun: fă-le prin sită clasică și apasă-le cu dosul lingurii de lemn. Am ascultat-o și am terminat mai repede. Peste „șrotul” rămas (adică peste sâmburii cu resturi de pulpă) am turnat un pic de apă și l-am strecurat prin sită cu ochiuri mai mari ca să mai recuperez din pulpă.

Gata! Am obținut 2 kg de pastă de coarne diluată (are destulă apă).

preparare pasta de coarne data prin sita

Sâmburii rămași mai au ceva pulpă pe ei așa că nu i-am aruncat ci i-am folosit la siropul de coarne (rețeta în curând) sau la cornată (lichior de coarne) – rețeta aici.

cum se face cornata lichior de coarne cu vodca nu cu tuica sau rachiu

Fierbere gem de coarne sau pastă de coarne cu puțin zahăr

Am transferat pasta de coarne diluată cu apă într-o cratiță largă. Cu cât este mai mare diametrul cratiței cu atât mai repede scade gemul. Suprafața mare de evaporare ne scutește de fierberea îndelungată a gemurilor, dulcețurilor, a zacuștii, a bulionului sau a ketchupului de casă.

preparare pasta de coarne sau gem gros rosu

Am pus cratița pe foc mediu și am așteptat ca pasta să ajungă la fierbere. Am redus focul și am amestecat ocazional. Este mai simplu să scădem pasta de coarne fără zahăr deoarece scade riscul arderii, caramelizării. După vreo 8-10 minute de fierbere pasta a dat semne că începe să se îngroașe așa că am pus zahărul. De-acum a trebuit să amestec constant în cratiță ca să fiu sigură că nu se prinde ceva. Am cules spuma formată la suprafață și am fiert gemul cca. 7 minute (din momentul în care a reînceput să clocotească). Nu-l fierbem în neștire pentru că se închide la culoare și devine maro!

cat se fierbe gemul de coarne sau pasta

Am stins focul și am tras cratița cu gemd e coarne deoparte. Am acoperit totul cu un ștergar curat bine udat și stors. Am lăsat pasta din coarne la răcorit vreo 2 ore sau peste noapte.

preparare reteta gem de coarne pasta

Îmbuteliere și păstrare gem de coarne sau pastă de coarne

După scurgerea acestui timp am pus din nou cratița cu gem de coarne pe foc și i-am mai dat câteva clocote (adică vreo 3 minute de fierbere efectivă). Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru de bucătărie și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență și concentrație la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor.

Gata! Ce culoare superbă are pasta de coarne! Este roșu-viu, nu maro. Are consistență perfectă care îmbracă lingura de lemn. Oricum, gemul se mai îngroașă după punerea în borcane și răcire.

cel mai bun gem de coarne pasta de coarne reteta savori

Mi-am pregătit mai multe borcane și capace pe care le-am spălat și sterilizat așa cum am arătat aici. Gemurile și marmeladele se îmbuteliază calde pe când dulcețurile se pot pune reci în borcane. Zahărul este conservantul natural așa că nu e nevoie de chimicale. Am ales borcane mai mici deoarece pasta de coarne este o delicatesă pe care nu o mâncăm toată ziua.

Am umplut borcane cu gem de coarne și le-am închis ermetic cu capacele din dotare. Am lăsat un pic de pastă de coarne pentru degustare… nu de alta dar muream de poftă. 🙂

cum se pune pasta de coarne in borcane de gem

Borcanele închise se pot pune direct pe rafturile cămării. Ele rezistă bine peste 3 ani de zile.

cel mai bun gem de coarne rosii reteta de pasta groasa

Tare gustos și aromat este gemul de coarne! O pastă roșie-rubinie cu consistență perfect și gust dulce-acrișor. Merge bine întinsă pe felii de pâine cu unt, clătite, gogoși sau la umplerea fursecurilor sau a foilor de prăjituri.

pasta de coarne gem gros bine legat reteta savori urbane

Sunt sigură că v-am trezit amintiri plăcute vorbind despre aceste fructe și că veți testa rețeta noastră de gem de coarne sau de pastă din coarne!

Aici găsiți mai multe rețete cu coarne: cornată (lichior de casă), dulceață, sirop etc.

retete cu coarne gem pasta sirop dulceata cornata lichior de coarne savori urbane

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: