Cuscus rețeta cea mai simplă – cum se prepară couscous? Ce este cuscusul? Care sunt diferențele dintre bulgur și cuscus? Rețeta de cuscus opărit cu apă fierbinte sau supă, pătrunjel verde, ulei de măsline și zeamă de lămâie. Rețete de garnituri. Rețete orientale. Rețete de mâncare de post. Rețete vegane.
În ultima vreme am preparat foarte des cuscus simplu sau cu diferite legume proaspete (salată de cuscus). Ne place foarte mult la gust și textură dar și pentru faptul că se gătește rapid. Este un fel de ganitură sau mâncare instant însă cu ingrediente naturale.
Cel mai adesea prepar acest cuscus cu apă fierbinte sărată și cu ulei de măsline, zeamă de lămâie și pătrunjel verde. Nu e greșit dacă folosim supe de legume sau de carne, unt (în loc de ulei) precum și puțin usturoi, ceapă verde, roșii proaspete, măsline etc. Imediat facem o salată de cuscus! Menta verde proaspăta și coaja rasă de lămâie îi dau o prospețime deosebită! Aceste două elemente nu sunt obligatorii dar le recomand. Un fel de post sănătos sau o garnitură gustoasă pe lângă cărnuri fripte sau tocanițe cu sos.
Care sunt diferențele dintre cuscus și bulgur?
Cuscusul este un semipreparat din granule de griș de grâu dur, zdrobite, comprimate și procesate la abur. Couscous nu necesită fierbere ci doar opărire cu apă sau supă fierbinte. În câteva minute el absoarbe lichidele fierbinți și se umflă. Este utilizat in special in Africa de Nord (Maghreb) dar si in Orientul Apropiat (mai puțin).
Despre diferențele dintre cuscus (couscous sau cous cous) și bulgur am povestit pe larg aici, în cadrul rețetei de bulgur cu roșii, usturoi și busuioc.
Bulgurul este un mix de cereale decorticate, sparte in bucati mari, prefierte și apoi uscate. In general se folosește grâu dur (durum). Bucataria din Orientul Apropiat și Mijlociu folosește intens bulgur, incluzându-l în rețete foarte gustoase. Este o alternativă la orez.
Găsim atât cuscus cât și bulgur în comerț, în toate supermarketurile. Acestea sunt ambalate în cutii sau pungi.
Puteți urma instrucțiunile de preparare de pe ambalaj sau puteți aplica o regulă generală (care la mine a funcționat mereu): 1 parte cuscus uscat la 2,5 părți apă sau supă. Astfel el va absobi tot lichidul și nu va fi apos. Din 250 g de cuscus uscat ies cam 2-4 porții (depinde dacă e garnitură sau dacă e fel principal).
- 250 g cuscus
- 625 ml apă sau supă
- sare
- 2 linguri de ulei de măsline sau 30 g unt
- o mână de verdeață (pătrunjel, mărar, mentă, cepșoară)
- puțină zeamă de lămâie
- opțional: un pic de coajă rasă de lămâie
Cum se face rețeta de cuscus simplu?
Ingrediente pentru cuscus rețeta cea mai simplă
Iată cuscusul uscat pus într-un castron încăpător și termorezistent (ceramic, metalic).
Mi-am pregătit și verdețurile (pătrunjel și mărar) precum și lămâia.
Am măsurat 650 ml de apă (se mai evaporă 25 de ml la fiert) pe care am pus-o la fiert într-o crăticioară împreună cu 1/2 de linguriță de sare. Sarea se pune acum, în apă, astfel încât ea să fie absorbită de granulele de couscous. Până a fiert apa am tocat și verdețurile.
Cum se opărește cuscusul?
Am turnat apa clocotită peste cuscusul din castron. Nu am amestecat ca să nu pierd căldura! Imediat am acoperit castronul cu o farfurie mare sau cu un capac.
Am lăsat totul nemișcat 20 de minute. în funcție de tipul de cuscus înmuierea lui poate dura și 25 sau 30 de minute. Așa arăta când am ridicat capacul. Nu mai era picătură de apă! Am gustat 2-3 bobițe și erau moi dar cu textură al dente. Perfect!
Cum se afânează cuscusul cu furculița?
Cu ajutorul unei furculițe am afânat tot couscous-ul din castron, din aproape în aproape.
Pare compact la început însă, pe măsură ce-l aerăm cu furculița el devine afânat și fain. Am pus acum și 2 linguri bună de ulei de măsline (puteți pune și unt sau mix de unt cu ulei). Ce arome faine! Am gustat de sare și era ok. Puteți corecta asezonarea oricând.
În final am pus și verdeața tocată peste cuscusul din castron și am amestecat cu grijă. Primăvara în farfurie!
Sfatul meu este să gustați cuscusul în acest moment. De-acum vă puteți juca cu zeamă și coajă rasă de lămâie sau cu mentă (nu exagerați cu ele!). După gust! Eventual scoateți un pic de cuscus într-un castron și experimentați cu o porție mai mică. La fel și cu adaosurile de usturoi sau cepșoară verde (chives). Sfat: dacă doriți să faceți o salată de cuscus ar fi bine să-l lăsați la răcit înainte de a adăuga legumele proaspete.
Servire cuscus rețeta cea mai simplă
Nouă ne place acest cuscus simplu cât este cald dar e la fel de gustos și rece.
Adesea îl garnisesc cu felii de roșii, ardei sau castraveți care dau o notă de prospețime preparatului. Ne place și ca fel de sine stătător, simplu sau cu topping de iaurt de grecesc, dar și ca garnitură pe lângă cărnuri, pește prăjit sau legume coapte sau fripte.
Aș recomanda acest cuscus simplu lângă niște pulpe de pui sau piept la cuptor (rețeta aici sau aici), lângă un pește la grătar (aici sau aici) sau lângă niște vinete scăzute sau dovlecei pane (aici și aici).
Cuscusul merge bine și cu tocanițe, papricașuri sau alte mâncăruri cu sos – vezi aici. Practic puteți înlocui eternii cartofi, mămăliga sau orezul cu acest cuscus simplu.
Am mai făcut cuscus și lângă o friptură faină de iepure la tajine – vezi aici.
Nu pot să nu pomenesc despre cușcușul ardelenesc care este reprezentat de niște bobițe mărunte din aluat de tăiței – le mai zice și tărhane. Aceste se prăjesc mai întâi în ulei și apoi se sting cu apă și se lasă la fiert. Cred că v-am băgat în ceață 🙂 Găsiți aici detalii despre acest cușcuș – tărhană.
Cred că v-am convins să testați rețeta simplă de cuscus. Este foarte gustos și sănătos!
[…] Garnitura a fost un cuscus simplu cu ulei de masline, patrunjel verde si lamaie – vezi aici. […]
[…] Nu vorbim despre couscous marocan care este preparat din gris (semolina) si se poate gati prin oparire. Fac des si cuscus simplu cu ulei de masline, patrunjel verde si lamaie – vezi aici. […]
[…] Fac des si cuscus simplu cu ulei de masline, patrunjel verde si lamaie – vezi aici. […]
[…] vițel se potrivește perfect și cu cartofi natur (vezi aici), orez simplu, paste simple, cuscus (vezi aici) sau cu mămăligă (rețeta aici – mai rar la […]
[…] Poate fi servit cu orez simplu, cu un piure de cartofi, cu cuscus, paste sau chiar cu pâine. Eu am făcut un couscous – rețeta aici. […]
Nu s-a specificat cantitatea de cușcuș la 650 ml de apă, cel mai important detaliu. Deci este inutilă rețeta.
Eu zic sa-ti pui ochelari si sa recitesti! Scrie clar in 2 locuri ca sunt 250 g de cuscus!
Daca va uitati atent primul ingredient este Cuscus-250gr
[…] de post sau vegan. Le puteți servi și împreună cu un orez simplu fiert în apă cu sare, cu un cuscus sau chiar cu paste simple sau cu un piure de cartofi (ca a doua […]
[…] salată simplă de roșii cu ceapă verde și usturoi. Yummy! Merge bine și cu orez simplu, paste, cuscus, Spätzle sau cartofi natur. Unora le place cu mămăligă dar la noi în casă nu se face […]
Mariane, te-ai facut de ciocolata
[…] Cel din urma este sub forma de granule marunte si nu necesita fierbere (doar oparire) – vezi aici. Daca nu gasiti acest cuscus atunci puteti folosi orice tip de paste marunte: melcisori, risoni […]
Valentin
De ce are culoarea galbena culcușul din Tunisia sau din Maroc? Fiindca grisul e alb .
[…] preparat simplu (ca aici), la care puteti adauga o garnitura de legume sau cartofi copti la […]
[…] grâu. Acesta se găsește în supermarketuri și se poate găti și separat foarte ușor – vezi aici rețeta garniturii din couscous. A nu se confunda cu cușcușul ardelenesc (tărhană, răzălăi sau […]