Cartofi rumeniți cu salvie și portocale – rețeta la tigaie sau la cuptor, după Jamie Oliver. Cartofi aurii cu margini caramelizate și interior cremos. Cartofi foarte gustoși și aromați cu salvie, suc și coajă de portocale. Rețete de garnituri. Rețete de post. Rețete cu cartofi.
Printre alte ierburi aromatice am și un ghiveci cu salvie. Salvia nu este foarte populară la noi și multă lume nu prea știe cum să o folosească. Salvia are frunze cărnoase, acoperite cu un puf albicios. Nu se folosește crudă deoarece are o aromă foarte puternică. În general ea se prăjește sau coace împreună cu cărnuri de porc, pui, miel sau vită.
Cautând rețete cu salvie am dat de această rețetă a lui Jamie Oliver. Mi-a plăcut atât de mult ideea de cartofi rumeniți cu salvie și portocale încât nu am avut rabdare să mi se elibereze cuptorul și am gătit totul în tigaie. Am refăcut apoi rețeta și la cuptor și a ieșit la fel de bună.
Au ieșit niște cartofi minunați cu o crustă atât de faină de nici nu se poate descrie în cuvinte. Nu puteam până acum să-mi imaginez cât de minunată este combinația de portocale – salvie – cartofi.
Am mâncat cartofii așa, ca mâncare de sine stătătoare. Au fost senzaționali! Până una alta este și un fel vegetarian sau de post delicios. Nu este greșit dacă-i faceți pe post de garnitură lângă cărnuri fripte.
Nici rozmarinul nu a fost foarte folosit pe la noi dar uite că acum lumea a început să-l îndrăgească iar cartofii cu rozmarin (la cuptor) sunt foarte populari. Rețeta lor o găsiți aici.
Vă dau cantitățile pentru 2 porții și le puteți multiplica în funcție de numărul de persoane.
- 400 g cartofi
- câteva frunze de salvie (4-5)
- 1 portocală mare sau 2 mai mici
- sare
- 2-3 linguri ulei de măsline
Cum se face rețeta de cartofi rumeniți cu salvie și portocale – la tigaie sau la cuptor, după Jamie Oliver?
Cum se pregătesc cartofii?
Cartofii se curăță, se spală și se taie în cuburi mari. Se fierb circa 20 de minute în apă cu sare după care se scurg bine într-o strecuratoare.
Cartofi cu portocale și salvie – rumeniți la tigaie
Cum se pregateste uleiul aromat cu salvie și portocale?
Într-o tigaie am pus la încins 2-3 linguri ulei de măsline, câteva frunze de salvie, 2-3 fâșii de coajă de portocală (fără partea albă). Am sotat totul 1-2 minute apoi am adăugat cartofii fierți și scurși. Gustăm cartofii de sare și, dacă e nevoie, mai adăugăm niște sare. Am lucrat la foc mare și am amestecat constant.
După ce s-au rumenit un pic cartofii am adăugat și zeama de la o jumatate de portocală și am lăsat cartofii în tigaie până a scăzut zeama de tot. Zahărul din sucul de portocale contribuie din plin la caramelizarea cartofilor.
Ce arome grozave! Era momentul în care îmi părea deja rău că nu am făcut mai mult. Și încă nici nu gustasem. La final am pus câteva felii de portocale (cu coajă cu tot) și am mai prăjit totul vreo 2 minute.
Cartofi cu portocala și salvie – la cuptor
După cum spuneam la început, am încercat și varianta la cuptor. Am pus cartofii, salvia, uleiul, sucul și coaja de portocale precum și feliile de portocală într-o formă termorezistentă. Am presărat cu sare și am amestecat cu mâinile. Am dat tava 20 de minute la cuptorul preîncins la 180 C funcția sus+jos+ventilație (treapta medie la cuptoarele pe gaz). Au ieșit senzaționali!
Notă: frunza de salvie proaspătă este doar de decor! Cum ziceam mai sus… ea nu se poate consuma ca atare. În schimb salvia prăjită sau coaptă este grozavă! Frunzele devin crocante și au o cu totul altă aromă, mult atenuată.
Servire cartofi cu salvie și portocale
Dacă nu încercați nu vă dați seama ce pierdeți! Acești cartofi rumeniți cu salvie și portocale sunt fabuloși! Au crustă crocantă și miez moale, cremos.
Cartofii au absorbit aromele din jur și sunt pur și simplu grozavi.
Dacă sunteți amatori de cartofi rumeniți la tigaie atunci vă recomand și rețeta clasică germană de Bratkartoffeln (cu ceapă și Speck) – vezi aici.
Sau o rețetă faină de cartofi noi cu unt și mărar la tigaie – vezi aici.
Cred că v-am făcut poftă cu acești cartofi rumeniți cu salvie și portocale și că veți încerca atât rețeta la tigaie cât și pe cea la cuptor!