Batoane cu mac

37

Batoane cu mac

Batoane cu mac – acele cornuri lungi de circa 40 cm, presarate cu mac, insiropate si avand un usor gust dulceag? Va mai amintiti de acel baton cu mac din copilarie? Venind de la scoala aveam un chiosc al unei brutarii in apropiere si tin minte ca era 1 leu pe atunci. Pofteam tot timpul la cornul cu mac si imi si cumparam cand aveam bani la mine.

Batonul cu mac este cu siguranta una dintre amintirile din copilarie. Acesta a fost motivul pentru care am vrut neaparat sa-l fac acasa. Efectiv am compus aceasta reteta, jucandu-ma cu ingredientele si incercand (din amintiri) sa recompun acele batoane cu mac din copilarie. Nu este o reteta intalnita altundeva – este dezvoltata de mine, pe gustul meu, asa cum o vedeti.

5.0 from 19 reviews
Batoane cu mac
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 8
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru aluat:
  • 500 g faina
  • 2 linguri zahar
  • ½ lingurita sare
  • 100 g unt
  • 300 ml lapte
  • 25 g drojdie proaspata sau 7 g uscata
Pentru decor:
  • seminte de mac
  • ulei pentru uns
Pentru sirop:
  • 50 g zahar tos
  • ½ plic zahar vanilat
  • 50 ml apa

Mod de preparare Batoane cu mac

Pentru aluat se amesteca drojdia, zaharul si laptele caldut si se lasa aproximativ 10 minute.

Baton-cu-mac (1)

Se adauga apoi treptat untul topit, laptele, sarea si faina. Se framanta un aluat care se lasa la dospit circa 30 de minute.

Dupa ce a dospit, aluatul se intinde pe o suprafata unsa cu ulei.

Baton-cu-mac (5)

Modelare Batoane cu mac

Aluatul astfel intins, se impatura in 3 si inca o data in 3, asa cum este ilustrat mai jos.

Aluatul se intinde inca o data.

Baton-cu-mac (10)

Se taie aluatul in 8 parti egale. Fiecare dreptunghi se ruleaza individual, otinandu-se 8 bastonase.

Aceste batoane se aseaza in tava se ung cu ulei si se presara cu mac.

Coacere si insiropare Batoane cu mac

Aceste batoane cu mac se coc 15 minute la 180° si 10 minute la 170°. Inainte de a fi gata cu 2 minute, batoanele cu mac se scot din cuptor si se pensuleaza cu siropul fiert din 50 g zahar, zaharul vanilat si 50 ml apa.

Se da tava inapoi la cuptor pentru ultimele 2 minute de coacere.

Servire Batoane cu mac

Batoanele sunt gata si sunt delicioase, usor vanilate. Batoane cu mac insiropate, ca pe vremuri!

Batoane cu mac (20)

Batoane cu mac in sectiune: coaja rumena si miez elastic, aerat. Grozave!

Batoane cu mac (21)

Cititorii nostri au incercat reteta!

 Aici gasiti mai multe retete de patiserie dulce:

Cornuri-cu-nutella (20)

37 COMENTARII

  1. Multumesc Oana. Vrei sa spui ca framant aluatul si apoi il pun la rece in frigider? Il las acolo sa creasca? Am intrebat pt ca am un bebe mic care nu ma lasa sa fac altceva decat sa stau cu el 🙂 si ma gandeam cand prind un pic de timp sa pregatesc aluatul si mai tarziu, cand pot, sa pregatesc batoanele. Deci aluatul creste la rece?? Multumesc frumos!

  2. La ingredientele pt decor sunt mentionate: zahar, vanilie, ulei, mac, dar in descrierea retetei la decor mentionati doar mac si ulei. Se m pune zahar ca decor sau nu, trebuie folosit zaharul doar in sirop?

  3. Oana, sa nu râzi, dar
    Cum întind aluatul? Cu vergeaua?
    Întreb pentru ca in poze pare un aluat molicel, elastic, uleios….merge întins si cu mâinile?
    Pot folosi drojdie uscată?
    Felicitări! Aveți un blog extraordinar! Intru zilnic, chiar daca nu copiez vreo rețetă! Macar sa va citesc…

    Salutari de la mare ?

  4. Mie nu îmi plăceau dulciurile (afară de înghețata lui nenea Hassan, de rahat lokum făcut la Ada Kaleh în casa lui nenea Mahmud, șerbet tot de acolo, dulceața de smochine și de trandafiri tot de acolo, dulciurile de casă făcute de mama mea, magiunul de prune, dulceața de scoabe (măceșe), dulceața de coarne, etc. ). Era 25 bani o scoică cu înghețată la nenea Hassan… Batoanele erau super bune, neândulcite și costau 1 leu. Cornurile erau preferate în pauza mare, de 1 leu căpătam 2 cornuri și jumătate. Și mai erau peretzii, covrigii de azi, doar că erau unși cu o pastă sărată, aproape gumată… Nu aveau sare grunjoasă, mac sau susan ca acum. S-au dus toate! Aveți niște rețete super, cu iz de la mama acasă… Am făcut zushpeiss de dovlecei, de gulii, de fasole (din grădină) după rețeta voastră și m-am simțit copil, la mama acasă… Faceți un lucru bun, Jamie sau orice alt bucătar ar avea ce invăța.

  5. Va multumesc pentru ce faceti. De vreo 20 de ani sant departe de casa. Ci retetele voastre se intorc toate amintirile copilariei. Am 52 de ani si am prins toate bunatatile pe care le propuneti. Cand fac cate o reteta parca nu a trecut timpul. Cu drag Emilia.

  6. Buna dragi Savori Urbane
    Sint nascuta, crescuta in Kolozsvar dar traiesc in California de 40 de ani. Vreau sa va multumesc pentru toate retetele extraordinare care mau facut foarte populara in familie si in rindul prietenilor. Cum se zice, jos palaria!
    In legatura cu batoanele cu mac pe care mama mi le cumpara la 5 dimineata in fata la fabrica Somesul cind ma ducea la gradinita…………..
    Am facur reteta pas cu pas dar la temperatura de coacere din reteta mie nu mi se rosesc,cresc dar nu se rosesc. Care ar putea sa fie problema? Va rog sa ma scuzati pentru greselile de caligrafie, am uitat mult. Va multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.