Prăjitură cu gem de prune și nucă – rețeta de tartă cu magiun, cremă frangipane și prune uscate – la air fryer sau la cuptor

4

tarta cu crema frangipane de nuca si gem sau magiun de prune savori

Prăjitură cu gem de prune și nucă – rețeta de tartă cu magiun, cremă frangipane și prune uscate – la air fryer sau la cuptor. Cum se face prăjitura fragedă cu gem și nucă? Rețeta de aluat fraged cu unt pentru prăjituri, tartă sau fursecuri. Rețete de prăjituri pentru Crăciun. 

Sunt sigură că v-a incitat imaginea acestei tarte cu prune și că v-ați întrebat ce se află sub crusta aurie 🙂 Ei bine, este vorba despre o prăjitură cu gem de prune (sau magiun) și nucă. Dar nu oricum! Are aluat fraged cu unt și umplutură fină de cremă frangipane cu unt, nucă și rom.

Prăjitură cu gem de prune și nucă - rețeta de tartă cu magiun, cremă frangipane și prune uscate savori urbane

Prunele de la suprafața tartei sunt deshidratate, umplute cu fâșii de coajă de portocală confiată și apoi sunt bine îmbibate cu rom veritabil. O combinație de vis! Puteți folosi magiun clasic (fără zahăr adăugat) sau gem de prune. În ultimul caz mai tăiați din zahărul cremei frangipane.

felie de tarta cu aluat fraged crema de nuca si magiun de prune uscate

Aluatul fraged este cel de la clasicele Fursecuri 3 2 1 (rețeta aici) doar că am făcut o cantitate mai mică. Din ingredientele de mai jos rezultă o prăjitură cu gem de prune și nucă de 22 cm diametru din care se pot tăia 10-12 felii. Puteți face tarta și în forme rectangulare (de aprox. 20×20 cm sau de 25×15 cm).

5.0 from 1 reviews
Prăjitură cu gem de prune și nucă - rețeta de tartă cu magiun, cremă frangipane și prune uscate
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 prăjitură cu gem de prune și nucă de 22 cm diametru
Ingrediente - savoriurbane.com
Aluat fraged
 • 200 g făină
 • 130 g unt gras 82% (moale)
 • 65 g zahăr pudră
 • 1 ou
 • 1 praf de sare
 • 1 plic zahăr vanilat Bourbon sau ½ linguriță pastă sau extract de vanilie
 • coaja rasă de la ½ de lămâie și ½ de portocală
Crema frangipane cu nucă
 • 100 g unt moale cu 82%
 • 100 g zahăr brun sau 75 g zahăr alb
 • 100 g nucă măcinată
 • 1 praf de sare
 • 1 plic de zahăr vanilat Bourbon sau ½ linguriță pastă sau extract de vanilie
 • 1 ou
 • 30 ml rom brun de calitate (STROH 40%, Jamaica, Havana etc)
În plus
 • 120 g magiun de prune (fără zahăr) sau 80 g gem de prune
 • 120 g prune uscate fără sâmburi sau 160 g prune uscate cu sâmburi (cca. 10-12 bucăți)
 • 30 g coajă confiată de portocale
 • 50 ml rom pentru înmuiat prunele
 • 12 jumătăți de miez de nucă
 • un pic de zahăr pudră pentru decor

 

Cum se face această prăjitură cu gem de prune și nucă – rețeta de tartă cu magiun, cremă frangipane și prune uscate?

Preparare aluat fraged 3 2 1 pentru tartă cu magiun

Într-un castron am pus untul (la temperatura camerei), zahărul pudră, sarea, vanilia și coaja rasă de citrice. Am mixat totul până ce am obținut un amestec cremos. Am folosit mixerul de mână echipat cu paletele pentru spumă (tip tel).

mixer fram preparare aluat de tarta

Apoi am pus oul și am continuat mixarea cca. 2-3 minute.

Am adăugat făina cernută și am schimbat paletele tip tel ale mixerului Fram cu cârligele pentru frământat aluat.

Am frământat aluatul de tartă preț de max. 1 minut! El trebuie doar să se lege. Nu insistăm cu frământarea deoarece aluaturile fragede devin tari și cauciucate. Nu dorim dezvoltarea rețelei de gluten din făină!

Am desprins cu o racletă toate fragmentele din interiorul castronului, am compactat ușor aluatul și l-am învelit în folie alimentară de plastic. L-am dat la frigider pentru măcar 30 de minute (cel mai bine 1 oră). Aluaturilor fragede le place frigul așa că îl puteți ține la frigider și 6-7 zile, fără probleme! NU uitați să-l scoateți de la frigider cu măcar 30 de minute înainte de a încerca să-l intindeți pentru a acorda timp untului să se înmoaie un pic!

aluat fraged prajitura tarte pus la frigider

Prune uscate umplute cu coji de portocală confiate – înmuiate în rom

Am decis să fac o tartă de 22 cm diametru așa că am făcut o probă ca să văd cum încap prunele de decor. Am zis că 10 prune pun margine și una în mijloc. Dacă aveți prune mai mici atunci puneți mai multe.

preparare tarta cu prune uscate magiun crema de nuca frangipane

Am cântărit cele 11 prune (cu sâmburi cu tot) și aveau cca. 160 g. Le-am despicat cu grijă pe o laterală (pe lung) și le-am scos sâmburii. În locul lor am pus mici fâșii de coaja confiată de portocale (rețeta aici).

Am închis prunele și le-am pus într-un mic bol. Le-am stropit cu vreo 50 ml de rom bun, de calitate (eu folosesc STROH 40). Am acoperit bolul și am lăsat prunele la „îmbătat” vreo 40-50 de minute.

Cum se face crema frangipane cu nucă măcinată și unt?

Pentru crema frangipane am mixat untul moale cu zahărul brun, sarea și vanilia (cca. 2 min). Am folosit paletele tip tel ale mixerului Fram. Apoi am adăugat oul și am continuat baterea alte 2 minute. La fina al pus nuca măcinată și vreo 30 ml de rom. Ce arome faine! Am mixt totul 1 minute și gata! Crema frangipane de nucă cu rom poate fi lăsată deoparte, pe masa de bucătărie.

preparare crema frangipane cu nuca unt zahar brun

Mod de preparare tartă sau prăjitură cu gem de prune sau magiun și nucă

Dragilor, am făcut o rețetă-test care a reușit admirabil! Adică am decis să coc această prăjitură cu gem de prune și nucă într-o friteuză cu aer cald (air fryer) cu volum de 5 L.

air fryer fram FAF-MD2000BK friteuza cu aer cald

Friteuza funcționează fără ulei (pe baza curenților de aer fierbinte) și are un coș cilindric foarte mare: diametru de cca. 24,5 cm și adâncime de 11 cm! În puteți face o friptură dintr-un pui întreg și mai încap și cartofii pentru garnitură! Ies 6-8 porții zdravene de mâncare! Am făcut proba cu cercul meu de 22 cm (înalt de 3 cm) și se vede că hârtia de copt ondulată de pe margini stă lejer în coșul friteuzei cu aer cald Fram! Puteți folosi direct o formă circulară de tort (cu pereți detașabili) de 22 cm diametru (sau doar inelul ei). Nu-i bai dacă e mai înalt decât al meu!

Am scos aluatul fraged de la frigider și l-am lăsat să se înmoaie un pic. Pe un disc de hârtei de copt (diam. de cca. 30 cm) am pus bucata de aluat și am acoperit-o cu o folie de plastic. Așa se întinde cel mai simplu genul acesta de aluat fraged. Cu sucitorul am întins o foaie rotundă de cca. 28 cm diametru deoarece ea trebuie să îmbrace și pereții cercului. Am tot comparat așezând provizoriu cercul metalic peste foaia de aluat. E ok! Nu facem foaie mare și subțire ca să avem margini care trebuie tăiate! Așa întindem aluatul încât se ne încadrăm în 28 cm diametru! Am dat foaia de aluat la frigider pentru 30 de minute (acoperită cu folia de plastic).

Am scos foaia de aluat de la rece, i-am îndepărtat folia și am înțepat-o în mai multe locuri (eu folosesc o rolă pentru frăgezit carnea dar e bună și o furculiță).

Am desprins ușor aluatul de pe hârtie și l-am rulat pe sucitor. Am pus inelul metalic pe discul de hârtie și l-am umplut cu foaia de aluat desfășurată de pe sucitor. Am presat ușor aluatul pe laterale ca să stea bine lipit de inel. Am aranjat buza tartei cu un cuțit (30 g de aluat am avut în exces) și am dat-o iar la rece (pe o tavă sau pe un tocător).

cum se coace aluatul de tarta gol la friteuza cu aer cald (1)

Coacere aluat de tartă la friteuza cu aer cald sau air fryer

Între timp am pus la preîncins friteuza cu aer cald: 10 min la 200 C. Urmează prima etapă de coacere: coaja goală de tartă. Am scos coșul din friteuza fierbinte și am așezat în el blatul de tartă, ajutându-mă de marginile hârtiei de copt.

Am introdus coșul înapoi și am setat 10 min de coacere la 190 C. Merge friteuza aceasta ca racheta! În 8 minute blatul era super fain rumenit! Noroc că am verificat! Am nevoie de un blat pre-copt deoarece urmează a fi umplut și ideea e ca el să rămână crocant, nu umed (soggy).

Umplere tartă cu magiun, cremă frangipane și prune uscate înmuiate în rom

Am trecut la umplerea tartei. Primul strat este magiunul (tradițional, fără zahăr adăugat) apoi crema frangipane. Stratul de cremă a fost foarte gros dar nu vă temeți, nu va curge din tartă! De aceea am pus hârtia de copt în jurul ei dar măsura a fost doar de siguranță deoarece nu a curs niciun strop de cremă peste bordura inelului! Umplutura frangipane poate deborda un pic peste aluat dar nu și dincolo de cercul metalic. Asta pentru că, în timpul coacerii, aluatul de tartă se strânge un pic și rămâne un spațiu între el și formă sau inel.

Peste cremă am aranjat prunele umplute cu coji de portocală (bine îmbătate cu rom) și câteva jumătăți de miez de nucă (vreo 12).

A doua coacere a prăjiturii la air fryer

Am reintrodus coșul în friteuza cu aer cald și am setat al doilea timp de coacere: 25 de minute la 170 C. Gata! Totul a mers atât de repede încât nu mi-a venit să cred! Mult mai repede decât la cuptorul clasic! Cât de bine arată prăjitura! Dar ce arome am în bucătărie! Miroase a vanilie, nucă și rom 🙂

Am scosul coșul perforat din baza (sertarul) friteuzei și am lăsat prăjitura la răcorit vreo 3 ore.

Servire prăjitură cu gem de prune și nucă – rețeta de tartă cu magiun, cremă frangipane și prune uscate

De-abia după răcirea completă am ridicat cu ușurință această minunată prăjitură cu gem de prune și nucă din coșul air fryer-ului, am scos-o cu grijă din cercul metalic, i-am îndepărtat hârtia de copt și am transferat-o pe un platou. Arată senzațional și poate sta la loc de cinste pe masa de Crăciun sau la alte ocazii festive!

servire prajitura cu prune magiun crema de nuca si prune uscate deshidratate

Înainte de servire am pudrat tarta cu un pic de zahăr pudră și apoi am trecut la felierea ei. Se taie perfect iar secțiunea este de vis!

cea mai buna prajitura cu gem nuca si prune cu aluat fraged de tarta

Blat fraged de aluat cu unt, strat de magiun, cremă generoasă frangipane cu nucă și rom plus decorul din prune deshidratate îmbătate cu rom și umplute cu coji de portocală! Jumătățile de nucă aduc efectul „crunchy” (crocant) și o textură deosebită.

felie de prajitura sau tarta cu nuca gem de prune magiun rom prune uscate umplute cu coji de portocala confiate

Această prăjitură cu gem de prune și nucă este fragedă și extraordinar de gustoasă! Se păstrează și 2 săptămâni la cămară, învelită în hârtie de copt.

prajitura frageda cu gem de prune magiun si crema frangipane de nuca

E genul de prăjitură care poate fi trimisă copiilor sau prietenilor chiar și îm străinătate deoarece rezistă bine la transport. Astfel ei se vor bucura de un preparat de casă, de un dulce gustos și aromat care să le amintească de familie 🙂

preparare reteta tarta cu gemn de prune si nuca rom prune uscate si aluat fraged coapta la airfryer

Tot la air fryer am preparat niște cartofi prăjiți grozavi (cu usturoi și parmezan)! Rețeta aici.

Cartofi la airfryer - rețeta de cartofi aurii prăjiți cu usturoi și parmezan savori urbane

Sau niște chiftele de ciuperci cu cartofi (de post) extra pufoase și fragede! Rețeta aici.

cele mai bune chiftelute de post cu ciuperci la cuptor sau la friteuza fara ulei cu aer cald

Dragilor, sunt sigură că v-am făcut poftă cu această prăjitură cu gem de prune și nucă și că veți testa rețeta noastră de tartă cu magiun, cremă frangipane și prune uscate!

Aici găsiți mai multe rețete de prăjituri cu gem.

cel mai bun linzer torte de casa

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.