Chec pufos cu visine sau cirese – o reteta de chec simplu, vanilat si plin de visine acrisoare. Un chec FARA PRAF DE COPT dar care poate sustine o cantitate mare de visine. Cum facem ca visinele sa nu se duca la fundul checului? Explicatia o gasiti mai jos.
Asa trebuie sa arate un chec pufos cu visine sau cirese! Fiecare felie contine visine din abundenta – pe toata suprafata ei, nu doar cateva visine amarate scufundate la fundul ei. Desigur, trebuie sa respectam cativa pasi pentru ca visinele sa nu se alinieze intr-un singur strat trist la fundul formei. Va explic in cele ce urmeaza toti pasii pentru a obtine o distributie egala a visinelor sau cireselor.
Bineinteles ca puteti face acest chec si cu cirese sau cu un amestec de visine si cirese. Iarna puteti folosi visine congelate sau din compot – bine scurse! Sau visine cirese pentru placinta, puse crude la borcan – vezi aici reteta.
Stiti deja ca nu folosim praf de copt si ca aerul acumulat in albusurile batute spuma tare (bezea) este cel mai bun agent natural de crestere.
La fel am procedat si la prajitura simpla cu visine – reteta aici.
Pentru acest chec pufos cu visine sau cirese am folosit o forma de chec cu baza de 28 x 8 x 12.
- 5 oua
- 200 g zahar
- 250 g faina
- 100 g unt 82% topit
- un praf de sare
- coaja de lamaie
- vanilie ( ½ lingurita extract sau 1 plic zahar vanilat)
- 700 g visine sau cirese
Mod de preparare chec pufos cu visine sau cirese
Pentru acest Chec pufos cu visine, intre doua rafale de ploaie, am iesit in gradina sa culeg niste fructe din micutul nostru visin. Era atat de incarcat de visine incat crengile se lasau la pamant. E primul an in care rodeste si vad ca se pricepe 😉
Mod de preparare Chec pufos cu visine
Visinele se spala, se curata de codite si li se scot samburii. Se lasa la scurs intr-o strecuratoare. Este foarte important sa scapam de zeama in exces. Se pune cuptorul la incins la 170 C (treapta medie spre inalta la cele cu gaz).
Se separa ouale si se bat albusurile cu un praf de sare. Cand spuma e tare se adauga zaharul si vanilia si se bate pana obtinem o spuma tare, lucioasa – ca la bezea. Daca ridicam castronul spuma trebuie sa ramana teapana in el.
Se adauga apoi galbenusurile, batand tot cu mixerul si untul topit si racit. Cu ajutorul unei palete se incorporeaza manual apoi treptat si faina cernuta si coaja de lamaie.
Cum distribuim visinele sau ciresele in chec?
Daca dorim sa avem visine pe toata suprafata feliilor si sa nu se alinieze toate ca soldateii la fundul aluatului, nu trebuie decat un albus bine batut. Daca se face un aluat fleasca, plin de praf de copt, in care se adauga visinele si se toarna asa in forma nu are ce sa tina visinele la suprafata. Visinile nu trebuie date nici prin faina pentru a nu se duce la fund.
Praful de copt nu va avea putere sa ridice fiecare bob de visina la suprafata si duce si la cresterea exagerata a aluatului, fructele ramanand pe loc.
Jumatate din visine se adauga direct in aluat pentru a fi siguri ca vom avea visine peste tot.
Respectand aceasta reguli simple (albus batut bine, lipsa prafului de copt) vom obtine un chec cu visine pufos si perfect.
Coacere chec pufos cu visine
Intr-un vas tapetat cu hartie de copt sau uns cu unt si faina se aseaza compozitia amestecata cu jumatate din cantitatea de visine. Restul de visine ramase se impart in 2. O parte se presara deasupra si se imping in jos cu degetul iar ultimele se lasa la suprafata checului.
Acest chec pufos cu visine se coace 35-40 de minute la 170° C – cuptor preincins (treapta medie spre inalta la cele cu gaz).
Dupa 35 de minute se face proba cu scobitoarea. Daca iese umeda se mai lasa checul 5 minute la copt. Iata ce fain a iesit al meu!
Dupa coacere se scoate checul din forma si i se indeparteaza hartia de copt. Se lasa la racorit pe un grilaj de bucatarie – are nevoie de ventilatie ca sa nu faca condens.
Servire chec pufos cu visine
Acest chec pufos cu visine poate fi feliat doar dupa racirea completa – ca orice alt chec. Cel mai bine se taie cu un cutit zimtat (pentru paine).
Iata si o felie de chec cu visine! Ori e chec cu visine… ori la loc comanda 🙂
Aluatul este pufos, cu gaurele mici, vanilat si parfumat iar visinele sunt acrisoare si abundente. Sa incercati neaparat acest chec pufos cu visine!
Puteti alege si reteta de chec cu visine si cacao – vezi aici.
Va las si reteta unei prajituri pufoase cu visine si nuca – vezi aici.
Aici gasiti si o reteta de chec pufos cu nuca – tot fara praf de copt.
Puteti incerca si un delicios chec cu mere rase și scorțișoară – pufos și aromat (reteta aici).
Daaaaaaa in sfarsit am visini peste tot in cheg, Nici nu mia venit sa cred cat de bine sa primit chegul.
Se pronunță și se scrie ”CHEC”
Buna ziua! Arata minunat acest chec! Oare se poate face si cu afine? Vreau sa fac maine o prajitura (cu visine) si acest chec, dar cu afine. Multumesc!
Sigur ca da!
Imi plac visinele sub orice forma posibila…nu trebuia sa ratez aceasta reteta, gustul dulce-acrisoar e nebunieeee….
Excelent! Perfect! Nu e scump, nu e nici prafos, îndesat. Cantitatea de zahăr poate fi ajustata. Am încercat cu mure ai zmeura! Extraordinar. Voi încerca foarte curând și varianta cu cacao.
Multumesc!
Acum e la cuptor :* sper sa iasa bun pt ca am pus cirese si nu visine ca nu aveam prin casa
Acum e la cuptor :* sper sa iasa bun pt ca am pus cirese si nu visine ca nu aveam prin casa
Stai linistita ca iese bine si cu cirese 🙂
[…] La fel si checul cu visine – reteta aici. […]
A iesit exceptionala.
Si da, visinile nu s-au lasat deloc.
Va multumesc pentru reteta si keep the good working!
Cu mare drag!! Ne bucuram cand primim vesti de la voi 🙂
Excelent a ieșit cu vișine congelate. Rețetă de chec din caietul cu rețete al mamei conținea mult praf de copt. Așa însă a ieșit cel mai bun chec
Nu ştiu ce am gresit dar nu a iesit deloc pufos. A crescut foarte mult, la gust e foarte bun dar a iesit foarte consistent şi l am taiat Duos doua ore şi în mijloc era ca si cand l-as fi taiat cald. Reteta e foarte buna. O sa o Mai incerc .sper sa iasa data viitoare.
Se coace cu ventilatie? Am observat ca daca folosesc ventilatie, nu iese cam nicio prajitura. Dvs cum procedati?
Daca bat albusurile la cea mai mare viteza este correct?
Multumesc!
Dranga Ioana 11 ianuarie 2018 at 19:27
Se coace cu ventilatie? Am observat ca daca folosesc ventilatie, nu iese cam nicio prajitura. Dvs cum procedati?
Daca bat albusurile la cea mai mare viteza este correct?
Noi folosim ventilatia la aproape toate retetele (in afara de paine sau eclere – unde specificam ca aceasta este oprita). deci si la chec se porneste ventilatia. Da, albusurile se bat spuma la viteza maxima.
Are vreo importanta daca ouale sunt aduse la temperatura camerei intai sau sunt de la frigider?
Nu. Eu le scot direct din frigider si ma apuc de treaba – la chec sau pandispan. La cozonac trebuie ca ouale sa fie la temperatura camerei.
Tocmai l-am feliat si testat! A iesit exceptional, primul meu chec cu visine! Felicitari pt site!
Ne bucuram ca ti-a reusit si ca e pe gustul tau 🙂
MINUNAT DIANA!E RARITATE RETETA TA!VISAM LA ASA CHEC SUPER INCARCAT,AVEAM NEMULTUMIRILE DESCRISE DE TINE CU FRUCTELE CARE SE DUC IN JOS SI PUTINE,FOLOSEAM TRUCURI DAR DEGEABA…DADUSEM PESTE O RETETA ASEM.DAR NU MA CONVINSESE AUTOAREA…CAND AM VAZUT CA E SI SANATOASA ADIK FARA PRAF DE COPT ETC.AM ZIS GATA!MULTUMESC DIN SUFLET!AM FOL.FAINA INTEGRALA SI VISINELE LE AM PUDRAT CU ZAH.VAN.SI LE AM LASAT UN PIC(SA SI TRAGA DULCELE)SI LEAM PRESAT UN PIC CU MANA SA IASA SURPLUSUL DE ZEAMA).TE SI VA PUP!
Nu stiu ce fel sunt cuptoarele voastre dar al meu coace in 50 de minute la 170 grade!
Am un cuptor obisnuit electric, nimic sofisticat. Evident faci proba cu scobitoarea si apoi daca mai trebuie, mai lasi.
Si eu am lasta cam 40 min.. depinde de cuptoare, am lasat 15min ma 180 grade si 10 min la 170 dupa care inca 15 min pt ca nu era suficient de copt oar la urma a iesit super bun…
Buna ziua! Tavile mele de chec au dimensiunile la baza L=25 cm; l=8; H=8……cum sa adaptez cantitatile sa iasa bine?Mereu ratez checurie ca nu reusesc sa aproximez…..e prea multa compozitie pentru o tava de a mea si in acelasi timp prea putina pentru doua…Chiar vreau sa-mi iasa checul ca in imagine :). Multumesc! Anca
Am calculat volumele si ar trebui sa faci 0,6 x cantitatile din reteta.
Buna ziua!
Din greseala, am pus mai putina faina decat in reteta . Este vreo problema ? 🙁
Buna ziua !
Am incurcat cantitatile de faina, si am pus mai putin cu vreo 200 gr la o compozitie ptr 3 checuri 🙁
E vreo problema ? Vor iesi mai aerate ….sau deloc :))
Multumesc !
Ioi…apoi va iesi un fel de bezea cu visine la fund 😀 Sau? Vad ca ai scris la ora 10 si acum e 15.30.
Buna ziua , Diana !
Din greseala, la compozitia ptr 3 checuri cu visine, am pus mai putina faina cu vreo 200 gr. Oare va iesi ceva ? Sau e compromisa reteta ? Multumesc !
Va iesi un „suf;leu” de visine foarte gustos 🙂 Se va lasa dupa coacere insa va fi gustos!
[…] de chec care poate fi preparat în tot timpul anului. Câteodată fac și chec cu vișine – rețeta aici – (proaspete – vara respectiv congelate sau din borcan – […]
Dupa ce am facut aceasta reteta asa cum e prevazut in retetar (nu ma abat cu nici un gram de la retetele voastre) de data aceasta, din lipsa de unt, am pus ulei de cocos dar nu rece ci putin caldut. A iesit minunat!!!! Toate retetele voastre sunt perfect calibrate si uite ca pentru prima data am avut curaj sa folosesc uleiul de cocos.
Credeti ca iese daca folosesc visine uscate, pe care le rehidratez in prealabil cu apa calduta? Unde locuiesc in America nu se gasesc decat visine uscate (nici compot, nici congelate), dar imi este asa de pofta de un chec cu visine ca acasa… 🙂
Oare merge cu cubulete de caise sau se vor flescai?Am niste caise ff coapte.
[…] Să nu uit de checul cu vișine (cu multe vișine!) pe care tot de la bunica am învățat să-l fac și tot fără praf de copt – vezi aici. […]
Tocmai ce am savurat o bucata 🙂 Este prima oara cand fac chec si sunt foarte suprinsa de cat de frumos a crescut si cat de aerat este. Am urmat intocmai instructiunile voastre, amintindu-mi de la mama ca ouale trebuie sa fie la temperatura camerei pentru ca albusul sa iasa asa cum trebuie.
Cuptorul meu este pe gaz si nu foarte performant, dar si-a facut treaba; am lasat checul cam 40-45 de minute la foc mic.
Multumesc pentru aceasta reteta!
O reteta foarte buna si ușoară!
Felicitări, foarte bună rețetă! A ieșit deosebit de bun checul. Ceea ce am făcut diferit, am scos sâmburii de la cirese/vișine si le-am băgat la cuptor cam 15 min ca să lase zeama apoi le-am lăsat sa se răcească și am urmat întru totul rețetă, pas cu pas.
Nota 10 +
Vanilia este presenta in lista de ingrediente dar nu in reteta.
Am adaugat 1tsp de extract de vanilie cu untul topit si checul are iesit foarte bun. Dumneavoastra cata vanilie adaugati?
Multumim pentru atentionare! De obicei in albusul batut punem vanilia.
As vrea sa reduc cantitatea de zahar in reteta la 150 g. Trebuie sa adaug oare mai multa faina in acest caz? Multumesc!
Nu modifica reteta pentru ca nu-ti mai iese checul! Raportul oua/zahar/faina trebuie respectat.
Gozava reteta! Am facut in chec perfect,pufos si aerat! Data viitoare voi incerca reteta de chef cu cacao si visine!
Recomand cu tot dragul !
[…] De data aceasta nu am pus multe vișine sau nucă în chec pentru că nu am vrut să-l încarc. Avem și rețeta de chec doldora de vișine pe care-l facem vara – vezi aici. […]