Chec marmorat la tavă – rețeta de chec cu cacao, nucă și vișine. Cum se face chec fără praf de copt? Chec pufos cu cacao copt în tavă mare. Chec marmorat cu cacao. Prăjitură simplă de casă coaptă la tavă. Rețete de chec simplu.
Acest chec marmorat la tavă este una dintre cele mai simple, mai rapide și mai banale deserturi. Denumirea vine din limba engleză de la cake – care înseamnă chiar prăjitură. Checul este adesea scris și pronunțat incorect „cheg”. Da am văzut scris „cheg marmorat”, „cheg cu cacao” sau „cheg la tavă”. Mai este o întreagă poveste cu dovleceii care adesea sunt numiți „dovlegei” 🙂
Oricât de banală ar fi această prăjitură, un chec nu are niciun gust fără sare și vanilie. Aș putea chiar adăuga aici și coaja rasă de lămâie. Pentru un plus de savoare am pus și câteva vișine congelate și niște nuci și stafide. Evident că nu folosesc praf de copt pentru că nu doresc să stric gustul checului. Nu suport gustul leșios dat de praful de copt. Dacă aplicați metoda noastră de preparare atunci nici voi nu veți mai avea nevoie de el. Și vă asigur că veți obține și voi niște checuri delicioase și foarte pufoase fără praf de copt.
În mod normal checul se coace în forme speciale (lunguiețe și mai adânci) mai înguste decât cele pentru cozonac. Aici avem aceeași compoziție, aceeași savoare dar într-o formă diferită.
De data aceasta nu am pus multe vișine sau nucă în chec pentru că nu am vrut să-l încarc. Avem și rețeta de chec doldora de vișine pe care-l facem vara – vezi aici.
Din aceste cantități dezultă o tavă medie (de 22×25) cm de chec marmorat cu cacao, nuci și vișine.
- 5 ouă
- 150 g zahăr
- 100 g ulei
- 180 g făină
- 20 g cacao
- 20 g lapte
- un praf bun de sare
- extract de vanilie sau zahăr vanilat
- coaja de la ½ lămâie
- 10-15 buc. vișine
- 50 g nuci
- 30 g stafide, merișoare
Cum se face chec marmorat la tavă – rețeta de chec cu cacao, nucă și vișine?
Aluat de chec fără praf de copt
În momentul în care mă apuc să fac un chec sau un pandișpan primul lucru este să pornesc cuptorul. L-am pus la preîncins la 180° C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta medie spre înaltă la cele cu gaz.
Am separat ouăle și am pus albușurile într-un castron. De gălbenușuri avem nevoie mai încolo.
Am bătut albușurile cu un praf de sare. Când spuma este suficient de fermă am adăugat și zahărul (pe tot deodată) și am continuat să bat albușurile până ce spuma a devenit densă și lucioasă. Aerul acumulat în ea este agentul natural de creștere și va face checul nostru foarte pufos (fără a fi nevoie de praf de copt).
Am adăugat treptat gălbenușurile și apoi uleiul, mixând continuu. În final am pus vanilia și coaja rasă de lămâie. Gata cu mixerul!
Am adăugat făina cernută (*pe toată deodată, nu treptat). Am folosit o spatulă și, cu mișcări delicate de sus în jos, am încorporat făina în aluat. Uitați cât de pufoasă și de aerată a rămas compoziția! Nu curge, nu e „băltoacă”.
Cum se face modelul marmorat la un chec cu cacao, nuci și vișine?
Am turnat jumătate din compoziție în tava tapetată cu hârtie de copt și am nivelat-o ușor cu spatula.
Deasupra am presărat vișinele, nucile și stafidele. Pentru extra savoare nucile se prăjesc un pic într-o tigaie (fără ulei) și se lasă la răcorit. Am folosit vișine congelate care se găsesc mereu în supermarket. Nu trebuie dezghețate ci se pun direct din congelator.
În compoziția rămasă am adăugat laptele și cacaoa cernută și am amestecat delicat. Dacă nu punem lapte atunci partea de aluat cu cacao va fi mult mai densă decât cea de vanilie deoarece pudra de cacao funcționează ca o făină și îngroașă aluatul.
Am turnat compoziția cu cacao peste cea de vanilie din tavă și am am făcut valuri cu spatula pentru a obține efectul de marmorare. Nu e greu să fac un chec marmorat la tavă!
Coacere și servire chec marmorat la tavă – rețeta de chec cu cacao, nucă și vișine (fără praf de copt)
În acest moment, având deja cuptorul încins, am introdus tava în cuptor la 180°C la funcția sus+jos+ventilație (treapta medie spre mare la cuproarele pe gaz). Am copt acest chec marmorat la tavă pentru 30 de minute.
După coacere am scos checul din tavă, i-am îndepărtat hârtia de copt și l-am pus pe un grilaj de bucătărie. Checul marmorat are nevoie de ventilație pentru a nu deveni cleios. Așa că nu-l lăsăm în tavă și nici nu-l răsturnăm pe platou sau pe fund de lemn pentru că face condens de la aburi.
L-am lăsat acolo până s-a răcit complet. De-abia după acest răgaz am trecut la felierea și degustarea checului.
Checul marmorat a ieșit extrem de pufos și este foarte aromat. Nu face firmituri când îl tai iar când îl mănânci „alunecă pe gât” – cum spune tata 🙂 Adică nu e sec și înecăcios.
Checul la tavă se păstrează 2-3 zile (dacă apucă!) învelit în hârtie de copt și ștergar de in sau bumbac. Este grozav de gustos și de aromat! Micile surprize (nuci, vișine, stafide) fac deliciul acestei prăjituri simple!
Sunt sigură că veți încerca acest chec marmorat la tavă și că veți fi încântați de această rețetă de chec fără praf de copt!
Multumim pentru reteta! Eu am adaptat-o pentru tava mea, cu regula de trei simpla pentru 6 oua. Checul a iesit super bun! Am facut reteta de doua ori pana acum si de fiecare data am primit laude pentru el.
Ce mixer folosiți?
Mulțumesc!
Acesta este un Bosch MUM4405 de vreo 10 ani dar foarte bun și acum.
Buna seara, am facut toate retetele de chec iar cel marmorat la tava mi-a iesti cel mai bine. Va rog mult sa-mi spuneti daca pot pune unt in loc de ulei. Daca da, ce cantitate?
You are the best!!!
Va multumesc pentru tot ce faceti!
Foarte bun checul. Am facut si eu, dar intr-o forma de cozobac.
Cozonac, de fapt.
Buna, sa stii ca am folosit reteta sa fac unul cu piersici su a iesit wow! Multumesc!