Coji de tartă sărate, albe sau colorate natural cu spanac și sfeclă – coșulețe fragede pentru mini tarte aperitiv

0

Coji de tartă sărate, colorate natural cu spanac și sfeclă - coșulețe fragede pentru mini tarte aperitiv reteta savori urbane

Coji de tartă sărate, albe sau colorate natural cu spanac și sfeclă – coșulețe fragede pentru mini tarte aperitiv. Rețeta de aluat fraged sărat pentru tarte sau quiche. Aluat fraged roz cu sfeclă roșie, aluat fraged verde cu spanac și aluat fraged cu parmezan. Rețete de aperitive festive pentru Crăciun, Revelion (Anul Nou) sau alte ocazii.

Sunt sigură că v-am surprins plăcut cu aceste mici coji de tartă sărată! Mai ales că au culori adorabile: roz (cu sfeclă roșie), verde (cu spanac) și albe-aurii (cu parmezan). Da, aceste coșulețe pentru aperitive sunt din aluat fraged cu unt și sunt colorate natural! Ele pot fi umplute cu zeci de creme, salate sau brânzeturi, legume, fructe de mare etc.

reteta aluat de tarta sarat copt in forme mici pentru tarte aperitiv amuse bouche cosulete

Aici vedeți aceste mini tarte festive umplute cu 10 creme, legume, pește, brânzeturi, fructe, fripturi reci etc. Rețetele umpluturilor vi le las la final.

Din aluatul fraged verde (cu spanac) am făcut o minunăție de coroniță aperitiv cu somon afumat și cremă de brânză – rețeta aici.

Coroniță aperitiv cu somon afumat, cremă de brânză, icre negre și roșii reteta savori urbane

Din cantitățile de mai jos ies cca. 4-5 tăvi mari de coji de tartă sărate. Numărul lor depinde de dimensiunile la care sunt porționate. Puteți înjumătăți ingredientele dacă vi se par prea mari cantitățile din rețetă.

Coji de tartă sărate, albe sau colorate natural cu spanac și sfeclă - coșulețe fragede pentru mini tarte aperitiv
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 4-5 tăvi de coji de tartă sărate
Ingrediente - savoriurbane.com
Aluat fraged alb (cca. 400 g)
 • 200 g făină
 • 100 g unt rece (cu 82% grăsime)
 • ⅓ linguriță de sare
 • 1 gălbenuș
 • 50 g parmezan ras
 • 1-2 linguri de apă rece
 • opțional: puțin turmeric (curcuma) dacă doriți o culoarea galbenă
Aluat fraged verde colorat cu spanac (cca. 400 g)
 • 200 g făină
 • 100 g unt rece (cu 82% grăsime)
 • ⅓ linguriță de sare
 • 1 gălbenuș
 • 100 g spanac congelat (din care rămân 50 g după scurgere și stoarcere)
 • opțional: un pic de usturoi granulat
Aluat fraged roz colorat cu sfeclă roșie (cca. 400 g)
 • 200 g făină
 • 100 g unt rece (cu 82% grăsime)
 • ⅓ linguriță de sare
 • 1 gălbenuș
 • 50 g sfeclă roșie coaptă sau fiartă
 • opțional: puțin chimen măcinat (pudră)

 

Cum se fac aceste coji de tartă sărate, albe sau colorate natural cu spanac și sfeclă – coșulețe fragede pentru mini tarte aperitiv?

Ingrediente pentru aluat fraged sărat – alb (cu parmezan), verde  (cu spanac) sau roz (cu sfeclă roșie)

Am pregătit câte 200 g de făină (pusă în 3 boluri), câte 100 g de unt rece, câte 1 ou (de la care am folosit doar gălbenușul), sarea și cele 3 elemente distinctive: spanacul, sfecla roșie și parmezanul. Spanacul a fost congelat și l-am stors bine de tot ca să scap de cât mai multă zeamă din el.

Ingrediente pentru aluat fraged sărat - alb (cu parmezan), verde  (cu spanac) sau roz (cu sfeclă roșie)

Vă las detalii despre cum se coace sau fierbe sfecla roșie – rețeta aici. Găsiți în comerț (la Lidl) sfeclă roșie gata coaptă, ambalată în pungi vidate, la raionul legume.

Cum se fierbe sau coace sfecla roșie pentru salate sau murat savori urbane

Am procesat sfecla roșie și spanacul cu blenderul de mână. Am ras fin parmezanul.

cum se paseaza sfecla rosie si spanacul pentru cojile de tarta fragede cosulete aperitiv

Cum se face aluatul fraged cu parmezan pentru tarte aperitiv sau quiche?

Inițial am vrut să fac cu mâna cele 3 aluaturi fragede dar, pe parcurs, m-am sucit și am apelat la robotul de bucătărie cu cu cuțite (procesor). Am pus făina, o treime de linguriță de sare, untul rece (cubulețe) și parmezanul ras în cuva robotului și am procesat totul câteva secunde. Puteți pune și o linguriță de pudră de curcuma (turmeric) dacă doriți să colorați aluatul în galben. Am obținut o masă nisipoasă îeste care am picurat apa rece (eu am avut nevoie de 2 linguri de apă dar e indicat să o puneți treptat).

Am procesat iar câteva secunde și gata! Am obținut un aluat fraged alb cu parmezan care este nelipicios și bine legat. L-am pus într-o pungă de plastic și l-am dat la frigider. Nici măcar nu trebuie spălată cuva robotului deoarece nu rămâne aluat lipit de ea!

Cum se face aluatul fraged cu parmezan pentru tarte aperitiv sau quiche 2

Sfat: nu frământați mult aluatul fraged pentru că devine elastic, cauciucat!

Cum se face aluatul fraged verde colorat cu spanac?

Am trecut la aluatul fraged verde. Am început tot cu făină, unt rece, sare și gălbenuș pe care le-am procesat obținând acea masă nisipoasă. Am adăugat spanacul (opțional și usturoi granulat) și am procesat din nou câteva secunde. Umiditatea spanacului este suficientă pentru a lega aluatul, deci nu mai este nevoie de lichide suplimentare.

Am obținut un aluat fraged verde perfect! Și el este bine legat și nelipicios. L-am învelit și pe el în plastic și l-am dat la rece.

Cum se face aluatul fraged verde colorat cu spanac 2

Cum se face aluatul fraged roz colorat cu sfeclă roșie?

Pentru aluatul roz am procedat similar: unt, făină, sare și gălbenuș, procesate câteva secunde. Am adăugat sfecla roșie (opțional și pudră de chimen) și am procesat aluatul alte câteva secunde.

Iată ce culoare faină are aluatul roz! Parcă e fondant! L-am învelit și pe el în plastic și l-am dat la frigider.

Cum se face aluatul fraged roz colorat cu sfeclă roșie 2

Odihna și răcirea aluaturilor fragede colorate – la frigider

Toate aluaturile fragede pentru tartă, mini tarte sau quiche au nevoie de repaos, de relaxare și de răcire. De aceea ele se învelesc în plastic și se dau la frigider pentru măcar 1 oră dar, cel mai bine, peste noapte. Ele se pot păstra la rece (crude) și 3-4 zile, fără probleme! Nu uitați să le scoateți de la frigider cu măcar o oră înainte de a le prelucra mai departe deoarece untul din ele este tare și are nevoie de un răgaz pentru a se înmuia!

aluat sarat fraged in 3 culori verde roz alb pentru tarte quiche cosulete fragede

Cum întindem aluatul fraged și cum decupăm rondelele pentru cojile de tartă sărată (albe, verzi sau roz)?

Am pregătit mai multe tăvi pentru coacerea acestor mini coji de tartă sărată: tăvi de mini brioșe, forme de silicon pentru tarte, tăvi pentru brioșe normale etc. De asemenea, am pregătit și mai multe forme circulare de decupat, cu diametre diferite. Eu am setul LÄTTBAKAD de la IKEA (vezi aici), dar găsiți în supermarketuri inele pentru decupat gogoși. Ca idee, dacă forma de copt are diametrul de 5 cm, atunci discul de aluat trebuie să aibă măcar 8 cm diametru, pentru a îmbrăca parțial pereții formei.

forme mini briose pentru coacerea cojilor de tarta inele de decupat aluatul fraged

Pe de altă parte nu facem coji de tartă foarte adânci pentru că vor necesita multă umplutură și nu mai există echilibru între crusta crocantă și aceasta. Ele ar trebui să fie cât de o îmbucătură, maximum de 2.

Preparare coșulețe roz pentru aperitive – din aluat fraged sărat

Am scos din bună vreme aluatul fraged roz de la frigider, l-am întins cu sucitorul pe masa înfăinată. Foaia obținută trebuie să aibă grosime de max. 3 mm. Am decupat discuri de 5 cm diametru cu care am umplut formele din tava de mini brioșe.

Am lucrat rapid ca să nu se încălzească aluatul și am apăsat cu grijă, cu degetele, aluatul în forme. Am dat tava la frigider pentru o oră. Resturile de aluat se compactează, nu se frământă! Eu le pun din nou în pungă, la frigider, și le întind din nou după 30 de minute.

Preparare coșulețe roz pentru aperitive - din aluat fraged sărat (2)

Preparare coji de tartă sărată albe (cu parmezan)

La fel am făcut și cu aluatul alb, cu parmezan. Am întins foaie de 2-3 mm grosime, am decupat discuri corespunzătoare formelor (de data aceasta au fost mai mari pentru că formele erau mai adânci). Metoda empirică este cea mai bună: facem probe, încercăm și aflăm care e dimensiunea corectă pentru formele noastre.

Am umplut cu aluatul alb niște forme de mini tarte. Am tăoat excesul de aluat de la suprafață.

Preparare coji de tartă sărată albe (cu parmezan) (2)

Am mai umplut și niște forme de mini muffins (mini brioșe) cu aluat cu parmezan și le-am dat la frigider.

Preparare coji de tartă verzi – coșulețe fragede pentru aperitive

Iată și aluatul verde, cu spanac. L-am întins în foaie cu grosime de 2-3 mm și l-am decupat cu diferite dimensiuni de forme.

Am făcut și câteva coji mai mari de tartă, puse în forme mari de brioșe (adică normale). Evident că nu facem tarte adânci cât formele de brioșe ci cu peretele lateral de 1-2 cm, maximum! Mai mult, am umplut și o formă mică de tartă (din tablă ondulată) ca să vedeți că și în așa ceva puteți coace aceste coșulețe pentru aperitive. Pe acestea le-am și înțepat cu furculița ca să nu se umfle execesiv la copt.

Preparare coji de tartă verzi - coșulețe fragede pentru aperitive (2)

Am mai umplut și niște forme mici de tartă cu aluat verde și le-am dat pe toate la frigider.

Coacere coșulețe fragede sau coji de tartă sărate pentru aperitive festive

Am preîncins cuptorul la 170 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta medie la cele pe gaz. Nu ne trebuie temperatură prea mare ca să nu ni se coloreze (rumenească) aceste coji de tartă sărată: vrem să păstrăm culorile vii (la cele roz și verzi)! Când cuptorul a fost bine încins am început să coc tăvile cu coșulețe fragede, scoase direct de la frigider.

reteta cosulete aluat fraged verde mini coji de tarte aperitiv

Eu am lucrat pe 2 niveluri și am copt fiecare tură (de 2 tăvi) câte 12 minute la 170 C (cu schimbarea poziție tăvilor după 8 minute). Dacă coaceți o singură tavă atunci cam 10 minute ar fi timpul OK.

coji de tarta mini aperitiv coacere cosulete colorate

Am lăsat cojile de tartă la răcorit în tăvile lor și am continuat coacerea celorlalte coșulețe. Miroase a unt și a parmezan gratinat în bucătăria mea! Yummy!

Utilizare și păstrare Coji de tartă sărate, albe sau colorate natural cu spanac și sfeclă – coșulețe fragede pentru mini tarte aperitiv

Aceste mini coji de tartă sărată se scot din forme doar după răcirea completă. Sunt foarte drăgălașe, aspectuoase și versatile (adică se pot folosi în multe moduri). Ele pot fi păstrate ca atare și 2 săptămâni, la cămară, în cutie de carton cu capac. Devin tot mai fragede pe zi ce trece!

Utilizare și păstrare Coji de tartă sărate, albe sau colorate natural cu spanac și sfeclă - coșulețe fragede pentru mini tarte aperitiv (2)

Am și gustat câte una din fiecare și vă asigur că sunt delicioase!

Utilizare și păstrare Coji de tartă sărate, albe sau colorate natural cu spanac și sfeclă - coșulețe fragede pentru mini tarte aperitiv (1)

Am să vă arăt zilele acestea și cu ce am umplut eu aceste mici coji de tartă sărată dar, deocamdată, vă ofer mai multe variante. Sfat: cojile albe (cu parmezan) NU le umplem cu icre sau cu preparate din pește pentru că aromele nu se potrivesc!

Update 3 ianuarie 2023 – am publicat cele 10 umpluturi cu care am garnisit aceste mini tarte sau coșulețe – le găsiți aici.

10 idei de amuse bouche aperitive festive mini tarte cu creveti caviar somon afumat legume pate de ficat icre

Alte 5 idei de umpluturi le găsiți aici, în rețeta de vol au vent. Ele sunt umplute cu ciuperci, sos de cașcaval, somon afumat, creme de brânză etc.

Vol au vent umplute cu ciuperci, cu sos de cașcaval, cu somon afumat sau cu cremă de brânză savori urbane

Alte 2 idei de umpluturi (pe bază de brânză) găsiți aici, la alte vol au vent.

Vol au vent cu cremă de brânză - rețeta de aperitiv festiv cu Gorgonzola savori urbane

Crema ungurească de brânză cu chimen și boia (körözött) este și ea perfectă pentru umplerea acestor coșulețe fragede – rețeta aici.

Crema de branza cu paprika si chimen reteta ungureasca de körözött savori urbane

Salata de icre (cremoasă și gustoasă) poate fi și ea servită în aceste mici coji de tartă sărată – rețeta aici.

Salata de icre reteta economica cu paine savori urbane pas cu pas

Pasta de sardine cu fileuri de anșoa și capere este foarte fină și se pretează la a fi servită în coșulețele fragede – rețeta aici.

Pasta de sardine (ansoa) - pasta de peste cu unt si capere reteta savori urbane

La fel și pasta extrafină de pește cu unt și lămâie – rețeta aici.

Pasta de peste extrafina si gustoasa reteta simpla savori urbane

Nu mai spun de crema de somon afumat cu cream cheese! Este fină și poate servită și ea în aceste mini coji de tartă sărată! Rețeta ei este aici.

cea mai buna crema de somon cu branza aperitiv festiv

Nouă ne place foarte mult pasta din ouă fierte cu muștar și obișnuim să o aranjăm cu poșul pe mici biscuiți sărați (crackers) sau în aceste coji fragede de tartă. Rețeta aici.

crema aperitiv din oua fierte cu mustar si unt savori urbane

Lista de umpluturi poate continua cu: salata de vinete, salata de ciuperci cu maioneză, diferite creme de brânză (cu mărar, cu ceapă sau usturoi), cu tocăniță de ciuperci, cu diferite mezeluri și brânzeturi nobile asociate cu fructe proaspete sau uscate, cu fructe de mare (creveți, scoici) și maioneză etc.

Sunt sigură că v-au încântat aceste mici coji de tartă sărate, albe sau colorate natural cu spanac și sfeclă și că veți testa rețeta noastră de coșulețe fragede pentru mini tarte aperitiv!

Aici găsiți mai multe rețete de aperitive festive

6 rețete de aperitive rapide reci pentru platouri festive savori urbane

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.