Rulada aperitiv cu sunca si cascaval reteta veche. O rulada cu sunca si branza ce poate fi servita calda sau rece. Cum se face rulada pufoasa umpluta cu sunca, smantana si gratinata cu cascaval? Cum se face umplutura de sunca cu smantana si cascaval?
V-am povestit ca rulada aperitiv cu sunca si cascaval face parte din colectia noastra de retete festive de familie, mostenite de la strabunica Buia din Sibiu. Tot de la ea a ramas si reteta ruladei cu ciuperci – o gasiti aici. O gustare calda sau rece pentru mese festive.
Foaia rulada sarata se face pe baza unui sos Bechamel si seamana cu un sufleu (fara praf de copt, evident). Umpluturile pot fi atat tocanita de ciuperci cat si cea de ficatei de pui sau creier, piureul de spanac sau aceasta compozitie delicioasa de sunca cu smantana.
Sunca folosita este una tip Praga (sunca presata, Parma cotta). Sunca afumata si fiarta este potrivita pentru asa ceva (jambon de exemplu sau ciolan fiert). Kaiserul, baconul sau costita afumate au arome prea puternice pentru acest aperitiv fin.
Branza pe care am folosit-o a fost “tip cascaval” : Gouda, Emmentaler, Edam, Tilsit sau Trapist. Ar merge mici cantitati de branza cu mucegai nobil albastru: Roquefort, Stilton Gorgonzola, Danish Blue, Bavaria Blue. Exclus telemea, branza de burduf sau similare.
Din mancare de spanac se poate face si o delicioasa rulada aperitiv umpluta cu crema de branza – vezi aici.
Rulada aperitiv cu sunca si cascaval se serveste in general fierbinte, gratinata, imediat ce este scoasa din cuptor. Ea poate fi preparata insa in avans (cu cateva ore inainte de servire), urmand a fi umpluta si gratinata doar in momentul in care musafirii se aseaza la masa.
Din cantitatile de mai jos obtinem o rulada aperitiv cu sunca si cascaval lunga d e40 cm si groasa cam de 7-8 cm. suficienta pentru 20 de felii. Veti vedea ca eu am combinat doua umpluturi, umpland 1/2 din rulada cu ciuperci si 1/2 cu sunca. In reteta aveti cantitatile de umplutura pentru o portie intreaga. Tava mea are 30 x 40 cm
- 130 g faina
- 100 g unt gras cu min. 80% grasime
- 500 ml lapte
- sare, piper macinat
- 4 oua mari (de peste 70 g) sau 5 mai mici (de 55-60 g) separate albusurile de galbenusuri
- 300 g sunca presata
- 200 g smantana groasa acrisoara (min. 20% grasime)
- sare, piper,
- 150 g cascaval ras
- 50 g cascaval ras fin pentru gratinat
- putina parmezan ras fin pentru decor
Cum se face Rulada aperitiv cu sunca si cascaval reteta veche?
Cum se face blatul pufos pentru rulada cu sunca?
Va invit sa cititi aici intregul procedeu de preparare al acestui blat. Pe scurt: am facut un sos alb (tip Bechamel, insa mai gros) din faina, unt, sare si lapte.
Dupa 15 minute de racorire am incorporat in el galbenusurile si am amestecat bine.
Am batut albusurile spuma tare cu un strop de sare si le-am incorporat si pe ele cu grija.
Am preincins cuptorul la 200 C cu ventilatie (treapta inalta la cele cu gaz). Am turnat compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (tava mea e de 30 x 40 cm) si am copt foaia 20 de minute. In primele 15 minute nu se deschide cuptorul! Daca ese cazul puteti intoarce tava dupa 15 minute, pentru o coacere uniforma.
Am rulat foaia calda (cu tot cu hartia de copt) si am lasat-o la racorit pe un gratar.
Umplutura de sunca cu smantana si cascaval pentru rulada aperitiv
Am ales o sunca faina, afumata si fiarta.
Am taiat-o in bucatale mici, inguste, tip chibrit. Mi-am pregatit si cascavalul pe care l-am ras ulterior.
Intr-o cratita mica am pus smantana la incalzit impreuna cu sunca. Am sarat si piperat bine. Smantana este una acrisoara, groasa – ca pentru papanasi sau sarmale.
Am lasat totul sa dea 2-3 clocote, apoi am stins focul.
Am tras catita deoparte si am adaugat in ea si 150 g de cascaval ras pe razatoarea mare. Tot acum puteti pune si 50 g de branza cu mucegai albastru.
Am amestecat pana s-a topit cascavalul si a legat frumos compozitia de sunca cu smantana. Am lasat craticioara la temperatura camerei pana ii vine randul (nu mai mult de 2-3 ore).
Cum se umple rulada aperitiv cu sunca si cascaval?
Rulada se umple si se gratineaza cu cateva momente inainte de servire. Umplerea dureaza max. 5 minute iar gratinarea vreo 8-10 minute. Am pornit cuptorul la 200 C cu ventilatie.
Am desfasurat foaia de rulada bine racorita, lasand-o pe aceeasi hartie de copt. Am distribuit umplutura de sunca cu smantana si cascaval in strat egal, pe toata suprafata foii.
Puteti face o rulada 50/50 adica in dreapta puneti sunca si smantana si in stanga ciuperci. Astfel obtineti 2 in 1: atat o rulada cu sunca cat si una cu ciuperci!
Am rulat pe latura lunga, dinspre mine spre spate.
Am obtinut o rulada frumoasa, pufoasa, cu exterior neted, fara crapaturi.
Cum se gratineaza rulada aperitiv cu sunca si cascaval?
Am mutat rulada (cu tot cu hartia de copt) in tava si am ajustat marginile hartiei ca sa nu fluture in cuptor. Am presarat rulada cu cascaval ras fin.
Am gratinat rulada aperitiv cu sunca timp de 8-10 minute in cuptorul preincins la 200 C. Cascavalul de deasupra trebuie sa se topeasca frumos. Vai, cat de bine miroase in bucatarie!!
Se poate taia in doua pentru a desparti cele doua rulade: cea de ciuperci de cea cu sunca. Daca folositi o singura umplutura sariti peste pasul acesta.
Servire rulada aperitiv cu sunca si cascaval reteta veche
Rulada se serveste fierbinte, prezentata pe un platou incalzit in cuptor. Deasupra am presarat-o cu putina verdeata tocata (patrunjel verde, cepsoara).
Rulada aceasta este de o finete rara! Foaia pufoasa, umplutura cremoasa si crusta de cascaval gratinat vor incanta mesenii 🙂
Rulada aperitiv cu sunca si cascaval poate fi servita si rece, la temperatura camerei. Ea se pastreaza 1-2 zile in camara, invelita in folie de aluminiu (ca sa nu se usuce).
Cu ce mai puteti umple aceasta rulada aperitiv
- cu crema de spanac – reteta aici
- cu tocanita de ficatei de pui cu ceapa – reteta aici
- cu ciuperci si cascaval – reteta aici
- cu tocanita de creier cu ceapa (se face ca cea de ficatei)
Sper ca v-a placut aceasta reteta veche de rulada aperitiv cu sunca si cascaval si ca o veti pune in aplicare cat mai curand 🙂
Aici gasiti mai multe retete de aperitive festive
[…] cu sunca, smantana si cascaval – reteta aici […]
[…] Vă ofer aici cele două rețete de rulade aperitiv care stau la baza acestui preparat: cea cu ciuperci (vezi aici) și cea cu șuncă, smântână și cașcaval (vezi aici.) […]
Buna ! Am incredere in retele prezentate si va multumesc de ajutor. Variantei “de tiparit” simt ca ii lipseste temperatura de lucru. Multumesc si succes !