Prăjitura Medovik cu foi cu miere și cremă de smântână

5

Prăjitura Medovik cu foi cu miere și cremă de smântână. Rețeta de prăjitură rusească cu miere. Care e diferența între Medovik și Smetannik (Smântânel)? Cum se fac foile fragede cu miere? Cum se face crema de smântână? Rețete de prăjituri cu foi. Rețete de prăjituri cu miere de albine.

Prăjitura Medovik sau Smântânel cu foi cu miere și cremă de smântână reteta savori urbane

Prăjitura Medovik este una clasică rusească iar rețeta ei a ajuns la noi în perioada comunistă. Vorbim despre foi fragede cu miere umplute cu o cremă foarte simplă de smântână acrișoară amestecată cu frișcă naturală sau, în cazul de față, cu mascarpone.

Nu există o rețetă originală de Medovik deoarece fiecare gospodină o prepară după cum a învățat în familie sau de la cunoștințe. Unele fac Tort Medovik rotund sau pătrat și înalt (cu 10-12 foi), altele fac prăjitura Medovik plată (cu 4 foi), așa cum am făcut și eu.

reteta medovik savori urbane

Despre Medovik și Smetannik (Smântânel)

Cred că știți că există și o prăjitură Smetannik (Smântânel) care seamănă foarte mult cu prăjitura Medovik. Este o bulibășeală generală când cauți aceste rețete pe internet deoarece de multe ori ele sunt identice! Adică și Smetannik are foi cu miere și cremă de smântână acrișoară, la fel ca Medovik. În alte rețete Smetannik este cu foi albe (vezi aici), fără miere. Nimic nu e clar… Eu însămi am mâncat la Moscova (în 2017) Prăjitură Smetannik cu foi cu miere într-o cofetărie din centru. Am fost câteva zile acolo la Taste of Moscow (festival gastronomic) și am întrebat mai mulți specialiști locali despre această dilemă. Au râs și au spus că și la ei lumea are dispute pe marginea acestor două denumiri: că Medovik vine de la med (miere în lb. rusă) care este conținută în foi iar Smetannik vine de la smântâna din umplutură. Și cu siguranță că și foile de Smântânel s-au preparat în trecut cu miere deoarece lumea nu avea acces la zahăr.

prajitura smetannik sau medovik cu miere si smantana reteta savori urbane

Istoria prăjiturii Medovik începe în secolul 19, în vremea domniei țarului Alexandru I. Se spune că țarina Elisabeta Alexeievna nu agrea deserturile cu miere și că a fost oarecum păcălită să mănânce prăjitura Medovik neștiind că aceasta are foi cu miere. Culmea este că i-a plăcut foarte mult și a cerut cofetarului să repete experiența – vezi aici povestea. Umpluturile acestei prăjituri pot fi smântâna dar și crema de vanilie sau cea din lapte condensat. Deja intrăm în ceață pentru că foile cu miere și cremă de lapte condensat caramelizat compun o altă prăjitură: Marlenka! Chiar ieri am publicat rețeta ei – vezi aici.

Prăjitura Marlenka cu cremă caramel, lapte condensat, nucă și foi cu miere reteta savori urbane

Eu am ales să fac foile mele cu miere pe care le folosesc de ani de zile și la Albinița (altă prăjitură cu origine rusească) și să le coc normal, în tavă mare, la cuptor. Adică cum „normal”? Păi sunt rețete unde foile se coc ba pe dosul tăvii, ba în tigaie, pe aragaz. Fiecare face cum a învățat și nu ne certăm acum pe marginea unei rețete nestandardizate. Am să vă ofer mai jos și rețeta foilor albe pentru Prăjitura Smetannik (Smântânel) și alegeți voi varianta care vă place.

Crema de smântână este una foarte ușor de preparat prin simpla amestecare a smântânii grase (cu min. 20%) și acrișoare cu zahăr pudră și vanilie. Vorbim despre smântâna fermentată pe care o folosim la papanași sau sarmale. În unele rețete aceasta se amestecă cu o parte de frișcă naturală bătută din smântână dulce iar eu am decis să folosesc un mascarpone cremos care să confere și ținută acestei creme pentru Prăjitura Medovik (sau Smetannik).

cum se fac foi cu miere si crema de smantana acrisoara prajitura ruseasca medovik

Din cantitățile de mai jos rezultă o tavă de 20×30 cm cu Prăjitura Medovik cu foi cu miere și cremă de smântână (cca. 1,7 kg). Țineți cont de faptul că această prăjitură are nevoie de 2 zile de frăgezire (după umplere) și că trebuie păstrată la frigider!

5.0 from 2 reviews
Prăjitura Medovik cu foi cu miere și cremă de smântână
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 tavă de 20x30 cu Prăjitura Medovik sau Smântânel
Ingrediente - savoriurbane.com
Foi fragede cu miere
 • 450 g făină
 • 125 g zahăr
 • 100 g miere
 • 1 plic zahăr vanilat
 • 1 linguriță rasă bicarbonat de sodiu
 • 60 g unt gras cu min. 80%
 • 1 ou
 • 30-40 ml lapte (se pune treptat, la nevoie)
Crema de smântână
 • 500 g smântână groasă acrișoară cu min. 20% grăsime (ca pentru papanași sau sarmale)
 • 250 g mascarpone
 • 200 g zahăr pudră
 • un praf de sare
 • 1 lingură extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat sau miezul de la o păstaie de vanilie
Decor:
 • resturi de blat sfărâmate sau biscuiți digestivi mărunțiți amestecați cu nucă sau fulgi de migdale (opțional)

 

Cum se face Prăjitura Medovik cu foi cu miere și cremă de smântână?

V-am spus că am ales să fac foile mele clasice cu miere dar doar jumătate de porție. Nu am pus coaja rasă de lămâie/portocală și nici condimentele de turtă dulce. Întreaga rețetă a foilor cu miere este detaliată pas cu pas aici. Practic am întins 2 foi de 30 x 40 cm pe care le-am tăiat crude în două și le-am copt așa (câte două deodată puse în tavă mare). Am obținut 4 foi mai mici (de 20 x 30 cm). Nu încercați să faceți foi mari pe care să le tăiați după coacere deoarece sunt casante și vi se sparg în bucăți! Cel mai bine este să așezați foaia crudă în tavă și să o tăiați chiar atunci cu cuțitul – cele 2 foi mai mici se vor despărți singure la copt deoarece se contractă.

Foile sunt tari la început însă se vor frăgezi după umplerea cu crema de smântână. Ele pot fi coapte și cu 2-3 săptămâni în avans și stau bine la cămară (învelite cu hârtie de copt).

Dacă doriți să faceți foi albe pentru Smetannik (fără miere) atunci preparați 1/2 de porție din această rețetă (doar 2 foi de 30×40 cm tăiate în 2). Sunt foile albe pentru Prăjitura Albă ca Zăpada (vezi aici).

reteta foi pentru prajituri savori urbane (2)

Cum se face crema de smântână pentru Medovik?

Iată ingredientele folosite de mine la cremă: smântână acrișoară grasă (eu am folosit cu 24% grăsime de la Muller sar există și cu 25% de la Albalact sau alte mărci), mascarpone, zahăr pudră și vanilie. Aveți grijă să cumpărați mascarpone natural deoarece există și ceva mizerie artificială (vegetală – exact ca porcăria de frișcă „de plastic”) care se comercializează sub numele „cremă care se folosește ca mascarpone” (Creme – use like mascarpone). Nu o dorim pe aceea.

Am ales să folosesc păstaie de vanilie de Madagascar pe care am despicat-o pe lung și i-am răzuit semințele cu lama unui cuțit. Păstaia rămasă am pus-o la păstrare în cutia mea cu zahăr pudră (închisă ermetic). În timp ea va parfuma zahărul și-l va transforma în zahăr vanilat. O voi putea folosi când voi face o cremă de vanilie de patiserie deoarece fierbând-o în lapte ea își va elibera aromele grozave (vezi aici).

În castronul robotului de bucătărie am pus toate ingredientele de la cremă: smântâna (scursă de zer), mascarpone (scurs și el), zahărul, vanilia și un praf de sare. Am mixat totul timp de câteva secunde.

Crema pentru Prăjitura Medovik este gata! Este moale și foarte parfumată cu vanilie Gustul ei este unul potrivit de acrișor. Are cam 950 g.

Cum se montează prăjitura rusească cu foi cu miere și cremă de smântână?

Mai întâi am aranjat cele 4 foi în sensul că le-am îndreptat cu grijă marginile deformate. Am lucrat cu un cuțit cu lamă lungă și foarte ascuțită – aveți grijă să nu se spargă foile! Dacă vă temeți de acest pas lăsați foile cum sunt și ajustați marginile prăjiturii după umplere și după ce stă 2 zile la frăgezit.

Apoi am ales un cadru metalic reglabil pe care l-am pus pe un tocător curat așternut cu o coală de hârtie de copt curată. Dacă nu aveți cadru metalic atunci tăiați hârtia de copt mai mare, o puneți în strat dublu și vă ajutați de marginile ei pentru a crea lateralele de susținere ale prăjiturii. Hârtia de copt va sta lipită de crema de pe marginea prăjiturii.

Am așezat prima foaie în el și am pus peste ea 1/4 din cremă (cca. 237 g pe strat). Am pus castronul cu cremă pe cântar, am făcut tara (adus la zero) și am scos prima tranșă de cremă (cântarul afișează -237 g). Am netezit-o pe foaie, am adus cântarul iar la zero (tara) și iar am scos 237 g.

cum se umple prajitura medovik cu crema de smantana si mascarpone

Am continuat similar cu toate cele 4 foi. Am întins și ultimul strat de cremă de smântână și am acoperit prăjitura Medovik cu folie alimentară lipită direct de cremă (ca să nu se usuce).

Am dat prăjitura la frigider pentru măcar 2 zile. În acest răstimp foile de miere se frăgezesc de la umiditatea din crema de smântână.

Decorare și servire Prăjitura Medovik sau Smetannik

După 2 zile am scos prăjitura de la frigider și i-am îndepărtat folia de plastic. Am desprins ușor și cadrul metalic și am putut să-i ajustez marginile cu cuțitul. Acestea au fost imediat degustate de familie 🙂 Ce bunătate! Deoarece nu am avut resturi de foi cu miere am decis să procesez cu robotul câțiva biscuiți digestivi. Apoi i-am presărat în strat uniform peste prăjitură. Am pus și câțiva fulgi de migdale pe care puteți să-i înlocuiți cu miez de nucă tocat mai mare.

Prăjitura Medovik se porționează ușor cu un cuțit cu lama lungă și ascuțită. Ce frumos se văd straturile!

reteta prajitura cu miere si smantana medovik sau smetannik

Eu am tăiat-o în fâșii late de vreo 3 cm pe care le-am împărțit în 4 (deci bucățile au avut cam 3×5 cm).

cea mai buna reteta de medovik cu miere si smantana

Prăjitura Medovik este foarte gustoasă și fină! Foile cu miere s-au înmuiat de la crema de smântână și totul se topește în gură. Se simte bine vanilia 🙂

bucati de prajitura medovik cu smantana si foi fargede cu miere

Este recomandat să tăiați din prăjitură exact cât se consumă imediat și să păstrați restul la frigider (înfoliată sau în cutie de plastic închisă). Prăjitura se poate păstra 5-6 zile la frigider.

prajitura de craciun cu miere si crema de smantana medovik

O altă variantă a acesti prăjituri este cea cu foi cu miere și nucă umplute cu cremă de smântână fiartă cu nucă măcinată – Prăjitura Reka se numește iar rețeta ei este aici.

Tot cu foi fragede cu miere fac Doboș Englezesc care este umplut cu cremă caramel cu unt – vezi aici rețeta.

reteta dobos englezesc cu caramel si miere

Cred că v-am făcut poftă cu Prăjitura Medovik și că vă apucați imediat de lucru 🙂 Va fi și pe gustul copiilor!

Aici găsiți mai multe rețete de prăjituri cu foi.

Prajitura Dobos reteta veche pas cu pas savori urbane

5 COMENTARII

 1. Buna! Te rog, ajuta-ma cu o idee. Ce crema as putea sa fac pentru acest tort astfel încât sa evit laptele/smantana? E o perioada la noi acasa fara lactoza si incerc sa gasesc variante. Iti mulțumesc mult!

 2. Buna, urmaresc cu aviditate retetele voastre. Desi am 67 ani si o viata de gospodina in spate, am aflat o multime de lucruri pe care nu le stiam. Am facut acum cateva zile Medovik si Zaza. Au iesit nemaipomenit, dar va rog sa faceti un tutorial cu intinderea foilor, ale mele ies de forme nastrusnice. Cele bune!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: