Paste cu roșii și parmezan rețeta simplă de pasta al pomodoro. Paste scurte sau spaghete învăluite de un sos din roșii cherry și passata, bine aromatizată cu usturoi și busuioc proaspăt. Paste simple vegetariene adecvate pentru un prânz lejer de vară.
Mai nou trebuie să fac măcar odata pe saptamană paste cu roșii și parmezan (in italiană pasta al pomodoro). Motivul? Juniorul meu e ahtiat după ele. Pastele sunt oricum în topul preferințelor lui dar aceste paste i-au picat cu tronc din prima și de atunci le tot facem. Este o varianta super rapidă de a avea un prânz bun și de calitate în doar 30 de minute.
Pastele pot fi scurte (penne, fusilli, farfalle etc) sau lungi (spaghetti, linguine etc). Roșiile folosite de mine au fost cherry dar vara puteți alege roșii faine de grădină, coapte și zemoase. În plus e nevoie de passata de roșii (suc gros) pe care noi îl preparăm acasă – rețeta aici. Dacă nu aveți așa ceva atunci apelați la passata din comerț.
Din cantitățile de mai jos rezultă 2 porții de paste cu roșii și parmezan dar puteți multiplica ingredientele în funcție de nevoi.
- 250 g paste
- ca.10-12 bucăți roșii cherry colorate
- 120 ml passata de roșii
- 3-4 linguri ulei de măsline
- 1 cățel de usturoi
- 3-4 frunze de busuioc
- sare
- parmezan ras
Cum se face rețeta de paste cu roșii și parmezan sau pasta al pomodoro?
Cum se fierb pastele?
Pastele se fierb conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Într-o oală suficient de mare se pune cam 1 l de apă și 1/2 linguriță de sare la fiecare 100 g paste. Așteptăm până fierbe. Eu am folosit paste scurte (fusilli), dar puteți folosi și spaghetti sau tagliatelle. Nouă (a se înțelege juniorului) îi plac pastele scurte, în top aflându-se acești fusilli. Dacă sunteți vegani sau țineți post atunci alegeți paste fără oua. Când apa clocotește punem la fiert pastele și le lăsăm cu 1 minut mai puțin decât scrie pe pachet.
Între timp spălăm roșiile cherry. Am avut vreo 4-5 soiuri de roșii: roșii mini Roma, roșii carbon, mini Roma galbene și portocalii…culori minunate.
Cum se prepară sosul din roșii cherry pentru paste?
Lucrăm în paralel. Până fierbe apa și apoi pastele ne ocupăm de sos. Totul va fi gata in acelasi timp. Nu vom avea nici sos reîncalzit și nici paste sleite. Într-o tigaie se încinge uleiul de măsline, se adaugă busuiocul și cățelul de usturoi zdrobit. Se amestecă 1-2 minute în tigaie. Usturoiul nu trebuie să se prăjească sau rumenească!
Tăiem roșiile in 2 sau în 4 (în funcție de dimensiuni).
Aruncăm roșiile tăiate în tigaie și amestecăm delicat.
Dupa 1 minut scoatem usturoiul și adăugăm passata de roșii.
Se mai trage un pic sosul prin tigaie, se sărează ușor și gata. Au trecut 7 din cele 8 minute de fierbere ale pastele așa că le scoatem direct în tigaie.
Lăsăm pastele încă 2 minute în tigaie ca să se împrietenească cu sosul. Gata!
Servire paste cu roșii și parmezan rețeta simplă de pasta al pomodoro
După preferințe se presară cu parmezan ras și se garnisesc cu frunze proaspete de busuioc. Aceste paste cu roșii și parmezan arată grozav și sunt extra gustoase! Aromele de busuioc și usturoi completează acest tablou minunat de vară.
Iată cum se poate prepara rapid un prânz lejer pentru zilele toride de vară.
Dacă sunteți amatori de paste cu roșii atunci vă recomand și rețeta de penne all’arrabbiata (picante) – vezi aici.
Sau rețeta de paste cu ciuperci, roșii și parmezan – vezi aici.
Sau paste cu bacon și sos de roșii – vezi aici.
Aici găsiți mai multe rețete de paste.
Si o melodie de prin tabăra de la Valea Leșului din 1984. Nimic nu intelegeam pe atunci din text dar cântam cu toții voioși. Era pe atunci varianta originală cântată de Schrott nach 8 nu această variantă „explicată”…
Yay! Nu mi s-au copt toate variantele alea de cherry, asa ca am folosit 3/4 dintr-o rosie mare de gradina (sfertul lipsa l-am mancat, sorry!), passata de Cirio dupa ochi… Fitosul de nepot a mancat pana nu a mai putut, eu, mai mult! E drept, am aromatizat cu vreo 5 catei de usturoi si o gramada de frunzulite de busuioc grecesc… Plus pecorino (nu aveam parmezan, dar cred xa italienii au o problema de identitate, e cam la fel) si ceva piper, cu rol de amplificator de senzatii, nu mai mult! Multumiri! Pentru un nebucatar, merit aplauze! 🙂