Pasta de ardei iute si dulce pentru iarna reteta de Erős Pista sau Édes Anna de casa

32

Pasta de ardei iute si dulce pentru iarna reteta de Erős Pista sau Édes Anna de casa

Pasta de ardei iute si dulce pentru iarna reteta de Erős Pista sau Édes Anna de casa. O pasta fina de ardei cruzi care se poate face cat de iute doriti. Reteta traditionala ungureasca de Erős Pista sau Édes Anna. Ardeii pusi astfel la borcan se pot folosi pentru tocanite, papricas, gulasuri, ciorbe. Sunt preparati fara conservanti artificiali si nu necesita fierbere. 

Noi, in Arad, suntem familiarizati cu aceste produse traditionale maghiare, fie din familie, fie de pe vremurile contrabandei de la granita. In anii ’70-’80 mancam alimente aduse din Ungaria vecina. De la unt si branza topita (Camping, in tub), pana la salamuri, cafea, cascaval Trapista, ciocolata si guma de mestecat. Tot aradeanul are si acum in frigider un tub de pasta „gulyas”, Piros Arany dulce sau picanta sau un borcanel de Erős Pista (Pista cel puternic sau iute) sau Édes Anna (Anna cea dulce). Pasta asta se face din ardei macinati si sarati bine de tot. Sarea este conservantul natural care-i pastreaza.

Aici va las si reteta de pasta gulyas („guiaș”) preparata acasa.

Pastă gulaș concentrată rețeta ungurească de gulyáskrém la borcan savori urbane

Pasta de ardei iute si dulce se foloseste ca si condiment, nu e o zacusca pe care sa o mananci cu lingura din borcan. Pui cate o lingurita, doua la o tocana sau iti picuri 2-3 stropi pe o pita cu untura.

Pasta de ardei iute si dulce pentru iarna Savori Urbane

Practic reteta este una singura, diferind proportia de ardei iute din ea. In Erős Pista se pune mai mult, in Édes Anna mai deloc (sau foarte putin).

Eu fac de obicei o varianta doar usor picanta, nu foarte iute, dar desigur puteti sa o adaptati dupa gust. Noi mancam in general destul de condimentat, dar nu foarte iute. Folosim o multitudine de condimente naturale, de ierburi aromatice in functie de mancare. Nu orice condiment se potriveste la orice fel de mancare. De exemplu nu trebuie pus dafin peste tot. Este extrem de plictisitor sa folosesti la toate mancarurile acelasi condimente cum ar fi de exemplu cimbru, usturoi si ardei iute. Toata mancarea are acelasi gust.

Incercati sa variati condimentele folosite sa deschidetii ochii in stanga, in dreapta pentru ca lumea condimentelor este una extrem de vasta. Puteti sa va pastrati acasa in ghivece ierburi aromatice proaspete cu care sa va jucati.

Fiind vorba despre o pasta de ardei cruzi preparată la rece (fara fierbere), veti vedea ca are multa sare in compozitie. Sarea este agentul natural de conservare din aceasta reteta. Daca sunteti in cautarea unei retete de pasta de ardei kapia sau gogosari cu sare mai putina atunci puteti consulta aceasta reteta (cu fierbere).

Pastă de gogoșari sau ardei kapia pentru iarnă - cu sau fără fierbere reteta simpla savori urbane

Aceasta pasta de ardei se potriveste, dupa cum spuneam mai sus, in general la mancaruri cu sos, dar va spun ca sotul meu il adora si pe pita de casa unsa cu untura de casa.

paine de casa moale

Eu am facut 2 borcanele de cate 200 g cu pasta de ardei iute si dulce. Daca doriti mai mult puteti multiplica reteta. Sa nu va sperie cantitatea de sare! La 1 kg de ardei curatati se pun 200 g de sare (adica 20%).

4.7 from 13 reviews
Pasta de ardei iute si dulce pentru iarna reteta de Erős Pista sau Édes Anna de casa
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 2 borcane mici
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 400 g ardei rosii (capia) fara cotor
  • ardei iute dupa gust
  • 80 g sare pentru muraturi (neiodata)

 

Cum se face pasta de ardei iute si dulce pentru iarna?

Ce ardei folosim pentru reteta de Eros Pista sau Edes Anna de casa?

Este musai ca ardeii sa fie rosii: kapia, normali si iuti. In total au cantarit 400 g (fara cotor si fara seminte). Vedeti voi cati ardei iuti puneti…. sa nu faceti ca trenul dupa aceea 🙂

Eu am pus o jumatate de ardei iute la 400 g de ardei normali si pasta a fost potrivit de iute. Depinde si de ca de iuti sunt ardeii si de cat de picant va place voua sa mancati.

Ardeii se curata de cotor si de seminte si se taie bucati mari. Purtati manusi de cauciuc cand manipulati ardeii iuti!

In trecut faceam pasta de ardei prin aparatul de tocat carne dar era greoi pentru ca avem o cantitate destul de mica si se pierdea mult. Acum folosesc cu mare succes blenderul (sau procesorul de bucatarie). Se monteaza in 10 secunde, se toaca ardeii repede si apoi se spala la fel de repede fara sa avem pierderi.

Astfel dau de cateva ori pe functia impuls si pasta de ardei este gata.

Adaugam si sarea si mai dam un impuls sa se amestece bine. Gata!

Cum se pastreaza pasta de ardei iuti si dulci pentru iarna?

Nu ne mai ramane decat sa introducem aceasta pasta de ardei in stil unguresc in borcanele. Borcanele se sterilizeaza astfel cum am descris amanuntit aici.

Punem capacul si il strangem bine de tot. Putem aseza pasta de ardei direct in camara. Nu necesita sterizilare la bain marie (dunst) deoarece sarea o conserva perfect. Trebuie lasata la macerat macar 2 saptamani inainte de a deschide borcanul.

Priviti ce culoare faina are pasta de ardei la borcan! Vie, rosie, frumoasa. Sa nu va mai spun de gust si aroma… de vis!

Cred ca nu va sta mult pe raftul din camara pentru ca ai mei abia asteapta sa fac o paine de casa sa incerce pasta delicioasa cu ardei. Dupa deschidere, borcanul se pune in frigider si poate sta acolo si 1 an.

Am folosit aceasta pasta picanta de ardei și la ciorba de fasole boabe de post – rețeta aici.

reteta gulas de fasole boabe fara carne de post

Sau la gulasul ardelenesc de vită la ceaun – vezi aici.

Gulaș de vită cu cartofi la ceaun - rețeta ardelenească savori urbane

Adjika georgiana este o pasta asemanatoare din ardei cruzi insa are si usturoi – reteta aici.

Adjika georgiană fără fierbere rețeta de pastă de ardei iuți cu usturoi (adjica, ajika) savori urbane

Mai avem o reteta faina de pasta de ardei copt cu usturoi (lutenita) – o gasiti aici.

Pasta de ardei copti cu usturoi la borcan reteta de lutenita zacusca savori urbane

Merita sa incerci si tu aceasta reteta de pasta de ardei iute si dulce pentru iarna.

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de conserve pentru iarna

Ceapa murata in otet perle de ceapa Savori Urbane

 

32 COMENTARII

  1. Bună! Dacă las și semințele de ardei iute, afectează cumva conservarea? Eu fac iute și dulce separat, apoi le potrivesc în amestec, după cum îmi place. Mulțam fain!

  2. Buna Oana!

    Am facut si eu pasta (cu suficienta sare) fara ardei iute. Am pus-o intr-un borcan cheap de plastic. Dupa 3-4 zile a inceput sa fermenteze si a sarit capacul borcanului. A trebui sa o deschid…. Nu stiu daca am compromis-o sau nu (poate asta afecteaza procesul de macerare). Oare ce sa fac? Cred ca mai bine pun alta (in borcane de sticle… Poate sa pun si putin conservant). Also… Am observat ca s-a separat putin solidele de lichid, ma gandesc ca nu e big deal (odata ce o sa se macereze si devine fina). Mersi! Site-ul e grozav!

    • Hmm… ar trebui pus in borcan de sticla inchis ermetic cu capac cu filet (ambele sterilizate) ca sa nu intre bacterii din exterior. Ungurii, desi sunt mari amatori de salicil, la Eros Pista nu pun deloc.

  3. Buna ziua! Ar mai trebui adaugat,pentru nestiutori:curatarea ardeilor iuti sa se faca exclusiv cu manusi.dupa 200 de grame,am suferit 10 ore de chin.cu toate leacurile incercate impotriva arsurilor.in rest au iesit bine lucrurile.multutumim!

    • Reteta de mai sus este una celebra ungureasca si se prepara exact asa cum este descris. Daca ardeii Dvs. au fost fazi atunci si pasta rezultata va fi la fel. Poate nu sunteti familiarizata cu bucataria ardeleneasca si de aceea nu apreciati acest preparat. Cautati in supermarket borcanelele rosii cu Eros Pista sau Edes Anna (se gasesc in Selgros) si vedeti cam ce gust ar trebui sa aiba daca sunt facute din ardei kapia gustosi. Aveti mai sus si o alternativa mai „aromata” – reteta de lutenita (cu usturoi, patrunjel verde etc).

    • Buna ziua! Primim zilnic sute de comentarii pe blog iar unele sunt sortate automat drept „spam”. V-am si raspuns mai sus la comentariul anterior. Oricum, „critica” Dvs. este deplasata pentru ca tine strict de gusturile Dvs, nu de corectitudinea retetei prezentate. Reteta nu e proasta. Sunt milioane de oameni care apreciaza aceasta pasta de ardei.

      • Rețeta nu este nicidecum „proastă”, este chiar MINUNATĂ! Nu cere nici cea mai mică experiență din partea gospodinei. Cu minim de efort se poate pune pentru iarnă o conservă deosebit de bună, gustoasă și sănătoasă (ține și 2-3 ani!).
        Prepar această rețetă de peste 40 de ani! O apreciază atât familia mea, cât și prietenii și colegii, care mi-au cerut rețeta și o prepară și ei de ani de zile! Este foarte gustoasă și plină de vitamine! Se folosește la ciorbe, tocănițe, cartofi țărănești, chiar friptură.
        Eu pun chiar mai puțină sare (la 1 kg de ardei cântăriți cu tot cu cotoare – 100 g de sare), dar pun deasupra fiecărui borcan ~3 mm de ulei. Condiția este ca ardeii, preferabil capia, să fie roșii, copți. Am încercat și cu ardei verzi, care au fermentat însă.

  4. Buna,
    Am facut reteta conform instructiunilor dvs, ardeii au fost foarte proaspeti si gustosi, insa cantitatea de sare imi pare exagerata; la prima degustare, este incredibil de sarata…probabil ar trebui pusa pasta si apoi potrivita mancarea de sare. Sigur se folosesc 80g de sare la 400g ardei?!

    • Este corecta reteta. Aceasta pasta de ardei este un condiment care se foloseste in cantitati mici. Poti incerca si cu mai putina sare insa nu garantez ca nu va mucegai.

  5. Buna ziua ,
    Pot sa folosesc gogosari in loc de kapia ? Vreau sa incerc reteta maine si am gogosari . Am facut multe din retetele dvs si sunt f bune , multumesc

  6. Am reteta de la mama… Sunt dependenta de acest ingredient. O practic de multi ani, cu deosebirea ca fololsesc gogosari piscati de frig (sunt mai dulci) in loc de capia. Am pus si in galatuse de plastic si nu au fermentat. Portia mea este de 3-4 kg de gogosari necuratati/ an. Imi ajunge pana la anul urmator in octombrie, cand urmeaza sa refac stocul. Imi place multpagina Dvs. Felicitari!

  7. […] 1. Dacă alegeți versiunea crudă (cea mai sănătoasă) trebuie să înțelegeți că se pune o cantitate mare de sare deoarece aceasta are rol de conservare. La 1 kg de gogoșari (doar pulpa, fără cotoare) se pun cca. 200 g de sare. Enorm! – veți zice. Fără ea vă vor fermenta gogoșarii în borcane. Menirea acestei paste de gogoșari este de condimenta oale întregi de ciorbă sau cratițe pline cu mâncare, nu de a fi consumată cu lingura din borcan! Practic o dozați cu lingurița și nu mai trebuie să sărați suplimentar mâncarea sau ciorba respectivă. Exact ca la Erős Pista (Pista cel puternic sau iute) sau Édes Anna (Anna cea dulce) – pasta ungurească de ardei iuți cu kapia – rețeta aici. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.