Tort Diplomat – cele mai bune rețete de șarlotă și idei de ornare (decorare)

0

Tort Diplomat - cele mai bune rețete de șarlotă și idei de ornare (decorare) savori urbane

Tort Diplomat – cele mai bune rețete de șarlotă și idei de ornare (decorare). Cum se face crema diplomat cu frișcă? Cum se încorporează gelatina în cremă? Ce fructe se pun în Diplomat și cum se montează corect acest tort? Rețete de șarlotă Diplomat clasică sau cu fructe.

Rețeta clasică de Tort Diplomat este una veche, de origine franțuzească, preluată de cofetăriile de la noi și adaptată vremurilor. Multe dintre versiunile de Tort Diplomat care circulă pe internet nu au nimic în comun cu originalul ci doar poartă (pe nedrept) acest nume. Ne-am obișnuit deja cu falsurile cu denumiri pompoase care au doar menirea de a induce în eroare cititorii. Spune-le „tort cu frișcă și fructe” dar nu Diplomat! Sunt cofetar-patiser și vă împărtășesc mai multe secrete ale unui Diplomat reușit precum și mai multe rețete testate de mine în decursul timpului.

În partea a 2-a a articolului găsiți 8 rețete de Tort Diplomat sau șarlotă cu sau fără fructe.

Tortul Diplomat poartă acest nume doar la noi, în România. El face parte din grupul de deserturi „Charlotte russe” – șarlotă rusească. Aceasta se prezintă răsturnată dintr-o formă tapetată cu pișcoturi (felii de brioșă – brioche sau de ruladă) și având o umplutură de cremă de vanilie și frișcă naturală (nimeni nu folosește frișca artificială zisă vegetală).

În Larousse Gastronomique apare doar „pouding diplomate” care este, de fapt, o cremă de vanilie tip bavareză (fără făină!) amestecată cu frișcă bătută și fructe confiate (coajă de portocală, cireșe, stafide etc) montată tot in formă cu pereți înalți, tapetați cu pișcoturi.

Deci făina sau amidonul nu au ce căuta în fina cremă Diplomat! În schimb nu ar trebui să lipsească cojile confiate de portocală și stafidele înmuiate în rom sau lichior fin de portocale (Cointreau, Grand Marnier, Triple Sec etc). Așa arată o felie de Tort Diplomat clasic, în stil franțuzesc. Dacă nu doriți alcool atunci înmuiați stafidele în suc de portocale proaspăt stors.

felie de tort diplomat reteta originala savori urbane (1)

La noi se pun și multe fructe proaspete, congelate sau din compot așa că o felie de Diplomat poate arăta și așa. În continuare, eu nu renunț la coaja confiată de portocale și la stafidele bine „îmbătate” care fac deliciul acestui tort.

Aici vedeți cum se confiază cojile de portocală și lămâie.

Coji de portocala si lamaie confiate - reteta de dulceata de coji de citrice savori urbane

Sfaturi și ponturi pentru un Tort Diplomat reușit

Despre crema Diplomat cu frișcă naturală

În niciun caz nu folosesc imitație de frișcă (zisă vegetală) deoarece este dezgustătoare atât la textură cât și la gust/aromă. Parcă e spumă de ras. Nu vă lăsați prostiți de persoanele care recomandă această chestie din comoditate pentru că „nu se taie”. Nu vă fie frică să bateți frișcă din smântână dulce naturală! Este incomparabil mai gustoasă și mai sănătoasă decât chestia aia de plastic. Vă las aici tutorialul despre cum se bate frișca și ce facem dacă aceasta se taie.

Cum se bate frisca naturala din smantana reteta pas cu pas

Baza cremei Diplomat – cum se încorporează corect gelatina în cremă și cum se adaugă frișca bătută?

Am explicat în fiecare rețetă cum se lucrează cu gelatina granule sau foi. De la înmuierea ei în apă RECE până la topirea controlată cu termometrul și înglobarea ei în crema Diplomat. Pe scurt: baza cremei conține ouă, zahăr, vanilie, sare și, câteodată, lapte (tip bavareză) – niciodată făină sau amidon! Gelatina hidratată și topită se amestecă mai întâi cu această bază galbenă iar apoi se pun în ea, treptat, porții din frișca bătută. Niciodată nu turnăm gelatina peste crema rece sau direct în frișcă deoarece se va coagula imediat, va forma firișoare și cocoloașe! Crema Diplomat trebuie să fie netedă și omogenă, nu brânzită, plină de cocoloașe!

cum se incorporeaza gelatina si frisca in crema diplomat

Ce fructe putem pune la Tortul Diplomat?

După cum am spus mai sus, cojile confiate de portocală și stafidele nu ar trebui să lipsească. Pe lângă ele se mai pot pune fructe din compot, congelate sau proaspete: căpșuni, cireșe, vișine, mandarine, piersici, portocale, zmeură, afine etc. Acestea se taie în bucățele potrivite iar citricele se filetează (nu se pun cu membranele albe).

Aveți grijă cu bananele deoarece se oxidează în 24 de ore și arată urât! De asemenea, anumite fructe exotice proaspete (kiwi, ananas, papaya, mango) conțin enzime care digeră gelatina iar crema va ieși moale, curgătoare! Aceste enzime sunt anihilate prin fierbere așa că un compot de ananas nu vă va mai crea probleme.

Dacă doriți să decorați acest Tort Diplomat cu felii de portocală atunci este recomandat să le prezentați într-o manieră elegantă: adică filetate (fără coajă și membrana exterioară). Este dizgrațios să pui pe tort felii de portocală cu coajă… nici nu ai cum să le mănânci! Se pot pune felii de portocale cu coajă dacă acestea sunt caramelizate/confiate. Atunci se pot mânca cu totul.

În ce formă se poate monta un Diplomat care se răstoarnă?

Aceasta este forma franțuzească de șarlotă: un trunchi de con. În ea se poate monta Diplomatul ce urmează a fi răsturnat pe platou. Aveți grijă când montați straturile de cremă, fructe și blaturi pentru că ele trebuie puse în ordine inversă astfel încât să începem cu decorul, apoi crema cu sau fără fructe, blat, iar cremă cu fructe și la final încheiem cu blat. Nu de alta dar am văzut și torturi Diplomat bulibășite care nu aveau blat la fund dar îl aveau pus direct sub stratul de fructe de decor 🙂

forma de charlotte sarlota

Aici vedeți o altă formă (din silicon) care poate fi folosită la Diplomat.

piscoturi si forma pentru tort diplomat (2)

Montarea tortului Diplomat direct pe platou (cu cerc metalic)

Această versiune este cea mai simplă deoarece straturile se montează în ordinea firească: blat, cremă cu fructe, blat, cremă și decor. Veți vedea mai jos în rețeta de Tort Diplomat cu fructe. Nu ne mai batem capul cu răsturnatul, nu mai avem emoții. Desfacem inelul lateral și ornăm tortul (dacă nu are pișcoturi pe margine).

Diplomat cu pișcoturi din comerț, de casă sau cu blaturi pandișpan

Cel mai adesea se folosesc pișcoturile din comerț (savoiardi). Cine dorește poate prepara pișcoturi de casă – rețeta aici.

Piscoturi de casa

Special pentru Tortul Diplomat sau alte șarlote se pot face benzi din pișcoturi (cu aluatul de mai sus). Acestea vor îmbrăca pereții formei.

banda de piscoturi pentru tort diplomat

Nu este greșit dacă facem Diplomat cu blaturi pandișpan vanilate – rețeta aici.

cel mai pufos blat de tort pandispan cu vanilie reteta pas cu pas

Sau cu felii de ruladă pufoasă umplută cu gem – rețeta aici. Așa arată o Charlotte Royale (găsiți rețeta ei mai jos).

tort bomba sau cupola cu felii de rulada si crema diplomat cu zmeura si portocale

Cum se umple un Tort Diplomat cu pișcoturi?

Un ultim aspect pe care doresc să-l discut aici este unul care ține de estetică dar și de textură. Sunt foarte urâte torturile disproporționate la care pișcoturile din exterior sunt mult mai înalte decât stratul de umplutură. Le numesc „gard cu groapă”. Capetele lor (rămase în aer) se usucă. Dacă ne punem un pic mintea la contribuție putem ști exact ce înălțime va avea crema pentru a putea ajusta lungimea pișcoturilor de pe lateral.

montare tort diplomat in forma cu piscoturi

Am arătat în fiecare rețetă cum se calculează acest lucru. La torturile răsturnate ajustez pișcoturile cu o foarfecă.

La cele montate direct pe platou (cu cerc metalic) trebuie estimată de la început înălțimea cremei pentru că nu mai poți tăia vârfurile pișcoturilor care depășesc forma. Nu e chiar așa de ușor să faci un Tort Diplomat perfect!

reteta tort diplomat cu piscoturi frisca fructe savori urbane (1)

Tort Diplomat - cele mai bune rețete de șarlotă și idei de ornare (decorare)
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: depinde de rețetă
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1. Șarlota Diplomat clasică
  • 2. Tort Diplomat cu fructe și frișcă
  • 3. Ruladă Diplomat clasică
  • 4. Tort Diplomat cu căpșuni sau zmeură, fructe de pădure
  • 5. Tort Diplomat cu iaurt și fructe (dietetic)
  • 6. Șarlotă de portocale cu frișcă
  • 7. Tort Malakoff - șarlotă simplă de vanilie
  • 8. Tort cupolă Victoria (charlotte royale)

 

Cele mai bune rețete de Tort Diplomat cu frișcă naturală – apăsați pe titluri sau pe poze pentru a ajunge direct la rețeta dorită

1. Șarlota Diplomat clasică cu pișcoturi și cremă diplomat

Acesta este clasicul Tort diplomat cu pișcoturi, cremă diplomat cu stafide și coji de portocală confiate și decor de frișcă naturală. Rețeta aici.

Tort Diplomat cu piscoturi si frisca reteta clasica savori urbane

Așa arată o felie din acest delicat tort!

tort diplomat reteta originala savori urbane

2. Tort Diplomat cu fructe și frișcă – model cilindric cu sau fără pișcoturi

Acesta este Tortul Diplomat cu fructe tip „tobă” cu pișcoturi pe lateral, montat direct pe platou. Rețeta aici.

reteta tort diplomat cu piscoturi frisca fructe savori urbane (2)

Așa arată de sus.

reteta tort diplomat cu piscoturi frisca fructe savori urbane (3)

Aici vedeți un Tort Diplomat cu bandă de pișcoturi de casă.

Tort Diplomat cu fructe

Și o felie din tortul de mai sus: abundență de fructe!

Varianta de Tort Diplomat fără pișcoturi, cu blaturi pandișpan. În acest caz tortul se îmbracă cu frișcă bătută și se decorează cu fructe la alegere. Rețeta e a celui de mai sus.

Alte idei de ornare a unui tort Diplomat de casă: cu cireșe glasate, feliuțe de kumquat, boabe de rodie și fructe physalis.

Tort Diplomat rotund Savori Urbane

Aici e un Diplomat ornat cu physalis, kumquat, afine și zmeură.

tort diplomat cu frisca si fructe reteta savori urbane

O altă de idee de decorare: cu kumquat, decoruri de ciocolată, cireșe glasate, afine și steluțe – adică felii de carambola.

tort diplomat savori urbane cu karambole si cirese glasate (2)

3. Rulada Diplomat clasică cu coji confiate de portocală și stafide ținute în lichior sau rom

Rulada Diplomat era varianta întâlnită în cofetăriile de pe vremuri (înainte de anii ’90). Era delicioasă deoarece pe vremea aceea nu exista frișca sintetică. Rețeta ei este aici.

Rulada Diplomat clasica cu frisca

Are aceeași cremă Diplomat cu vanilie, frișcă, stafide ținute în lichior de portocale (Grand Marnier sau Cointreau) plus bucățele de coajă confiată de portocală. Rulada Diplomat este ușor de porționat și nu ocupă loc mult în frigider.

4. Tort Diplomat cu căpșuni sau zmeură sau alte fructe de pădure

O variantă de Tort Diplomat este cea cu căpșuni sau zmeură. De fapt este o clasică șarlotă răsturnată din formă. Este garnisită cu frișcă și felii de căpșuni proaspete iar rețeta o găsiți aici.

Șarlotă de căpșuni sau tort Diplomat cu căpșune - fără coacere reteta savori urbane

După cum vedeți, crema este roz de la piureul de fructe înglobat în ea. Iarna putem folosi căpșuni, zmeură sau mix de fructe de pădure congelate. Este un tort lejer cu arome revigorante.

felie de sarlota cu capsuni sau tort diplomat cu capsune

5. Tort Diplomat cu iaurt și fructe (dietetic)

Acum câțiva ani am făcut acest Tort Diplomat cu iaurt, frișcă și multe fructe de pădure. Este o versiune dietetică, preparată la rece, cu blat din pișcoturi. Rețeta aici.

Iată și o felie din acest delicat tort!

6. Șarlotă de portocale cu frișcă și pișcoturi – Tort Diplomat cu portocale

Anul trecut i-am făcut fiicei mele (de ziua ei) o șarlotă de portocale cu frișcă și pișcoturi. Aici este un mic tort montat din restul de cremă. La cel mare am tapetat forma cu felii de portocale (filetate, evident). Rețeta aici.

reteta sarlotei cu portocale felii si frisca

Aici vedeți o felie din tortul cel mare. Un deliciu acrișor, cremos și aromat!

Șarlotă de portocale cu frișcă și pișcoturi rețeta de tort fără coacere savori urbane

7. Tort Malakoff – șarlotă simplă de vanilie și pișcoturi însiropate cu rom veritabil

Tortul Malakoff este de fapt o șarlotă rusească clasică: pișcoturi, cremă de vanilie și frișcă. Pișcoturile sunt bine însiropate cu rom veritabil (STROH, Jamaica). Rețeta aici.

Tort simplu fără coacere cu cremă de vanilie și frișcă - Tort Malakoff reteta savori urbane

Acest tort este foarte popular în Austria iar o felie din el arată așa.

felie de tort malakoff fara coacere savori urbane

8. Tort cupolă Victoria von Eberbach sau charlotte royale (cu felii de ruladă)

Ultima șarlotă pe care v-o prezint este Charlotte Royale sau Tort cupolă Victoria von Eberbach. Rețeta aici. În locul pișcoturilor sau a blaturilor clasice am folosit felii de ruladă pufoasă cu gem.

Tort cupola cu felii de rulada si sarlota cu zmeura - Victoria von Eberbach Torte savori urbane

Umplutura este de o finețe rară și are portocale și zmeură. Neapărat să încercați și această variantă!

sarlota cu frisca zmeura si blat din rulade swiss roll

Dacă sunteți amatori de șarlote sau bavareze înseamnă că veți fi încântați și de Tortul Trio de Ciocolatareteta aici.

Tort trio de ciocolata reteta autentica pas cu pas savori urbane

Sau de Tortul Aniversar cu mousse de ciocolată și jeleu de portocale (entremet) – rețeta aici.

Tort aniversar cu mousse de ciocolata si jeleu de portocale (entremet) reteta savori urbane

Cred că v-am făcut poftă cu aceste rețete de Tort Diplomat și că v-am dat idei de ornare (decorare) ale acestora! Spor la treabă!

Aici gasiti mai multe retete de torturi preparate din ingrediente naturale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.