Tort simplu fără coacere cu cremă de vanilie și frișcă – Tort Malakoff

20

Tort simplu fără coacere cu cremă de vanilie și frișcă – Tort Malakoff. Cum se face un tort fără coacere cu pișcoturi și cremă tip șarlotă? Tort însiropat cu rom. Tort cu frișcă naturală, vanilie și migdale. Rețete de torturi de casă.

Tort simplu fără coacere cu cremă de vanilie și frișcă - Tort Malakoff reteta savori urbane

Acest Tort Malakoff este un desert vienez tradițional care se găsește în toate cofetăriile din Austria. Se prepară cu pișcoturi însiropate cu rom sau Maraschino și are un strat generos de șarlotă de vanilie. Tortul este apoi îmbrăcat într-un strat de frișcă naturală, marginile lui sunt barotate cu fulgi de migdale iar suprafața este decorată cu rozete de frișcă pe care se așază mici pișcoturi parțial glasate cu ciocolată sau fursecuri „limbi de pisică”.

Este un tort fără coacere ușor de realizat. Crema de vanilie (de patiserie) se face în avans cu o zi și se lasă la frigider iar a doua zi se poate monta cu frișcă bătută. Apoi se montează tortul direct pe platou (nu necesită răsturnare), se dă la rece câtva ore și, la final, se ornează. Cred că deja vi s-a făcut poftă doar citind descrierea de mai sus sau privind pozele 🙂 Vă arăt și o secțiune prin acest tort rusesc tip șarlotă care face parte din grupa „Charlottes Russes” sau a torturilor Diplomat (cum sunt numite la noi).

felie de tort malakoff fara coacere savori urbane

Despre Tortul Malakoff sau Malakofftorte

Istoria acestui tort Malakoff începe din anul 1855, de pe vremea asediului cetății Malakow din sudul Sevastopolului din cadrul Razboiului din Crimeea. Mareșalul francez Aimable Jean Jacques Pélissier a fost cel care a condus acest asediu iar, ulterior, a primit titlul de Duce de Malakoff. (sursa imaginii)

Numele „Malakoff” este întâlnit des în gastronomie deoarece desemnează diferite preparate: brânză, prăjitură, tort, lichior sau chiar un cârnaț. În 1860 s-ar fi preparat în San Francisco o Malakoff Tea Cake (o prăjitură) la recepția dată în onoarea ofițerilor care au participat la asediul Crimeei. În 1882 apare Gâteau Malakoff în cartea de bucate a lui Urbain Dubois, patisier parizian. Acesta folosește un blat tip dacquoise de alune, gem de caise și o umplutură de cremă de unt cu vanilie. Alte versiuni ale deserturilor numite „Malakoff” sunt cu aluat opărit (pate a choux) sau fraged, cu creme de cafea, vanilie, înghețată sau frișcă și umpluturi de fructe confiate. (sursa)

tort vienez malakoff cu frisca piscoturi rom si crema de vanilie

Versiunea austriacă – tort simplu fără coacere

Varianta austriacă a acestui desert este cea mai simplă. Ea a apărut la începutul secolului 20 și se prepară în mai multe moduri: doar cu pișcoturi sau și cu foi de pandișpan + pișcoturi la mijloc, cu cremă Princesse (cremă de vanilie cu frișcă) sau cu cremă Mousseline (cremă de vanilie cu unt). Alcoolul este prezent atât în siropul pentru blaturi (pișcoturi) cât și în cremă și poate fi reprezentat de rom (natural, veritabil – nu esență) sau Maraschino (distilat din cireșe Marasca).

În pozele de mai jos vedeți 2 felii de tort pe care le-am mâncat în vacanța aceasta: cea din stânga este cu cremă Mousseline cu unt (la Schärding) iar cea din dreapta cu cremă Princesse cu frișcă (la Salzburg). A doua versiune este mai lejeră și mi-a plăcut mult mai mult. Unul avea un blat de pandișpan și 2 rânduri de pișcoturi, celălalt avea 2 straturi pandișpan și 2 rânduri de pișcoturi. Ambele musteau de rom 🙂 Chestia e că, în ambele cazuri, nu mai putem vorbi despre un tort fără coacere.

Din multitudinea de rețete am ales-o pe cea din Cartea de bucate a Casei Sacher din Viena (ediția 1975) unde Tortul Malakoff este preparat doar cu pișcoturi, nefiind nevoie să mai coacem blaturi suplimentare. Bine, nu ne oprește nimeni să facem pișcoturi de casă dacă nu ne plac cele din comerț. Vă las aici rețeta clasică a lui Alain Ducasse. Eu am pus doar 2 rânduri de pișcoturi dar puteți pune și 3 sau 4.

Vă las cantitățile pentru un tort simplu fără coacere (tort Malakoff) de cca 2 – 2,2 kg având diametrul de 22 cm și înălțime de vreo 6-7 cm.  Din el ies 12 felii.

 

4.9 from 10 reviews
Tort simplu fără coacere cu cremă de vanilie și frișcă - Tort Malakoff
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 tort simplu fără coacere sau Tort Malakoff de 22
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 24-36 pișcoturi
Crema (1,1 kg)
  • 4 gălbenușuri
  • 170 g zahăr
  • 50 g amidon sau 80 g făină
  • un vârf de cuțit de sare
  • 1 păstaie de vanilie sau 2 linguri extract sau 3 plicuri zahăr vanilat
  • 400 ml lapte
  • 400 ml smântână pentru frișcă (naturală, cu min. 30% grăsime)
  • 15 g gelatină granule sau foi
  • 50 ml rom veritabil (Stroh de 40% sau Jamaica sau lichior Maraschino)
Sirop
  • 300 ml apă
  • 25 g zahăr
  • coaja de la o lămâie
  • ½ păstaie vanilie sau 1 lingură extract sau 1 plic zahăr vanilat
  • 100 ml rom veritabil (Stroh de 40% sau Jamaica sau lichior Maraschino)
Decor:
  • 500 ml smântână pentru frișcă (naturală, cu min. 30% grăsime) îndulcită cu 30 g zahăr pudră + 1 plic zahăr vanilat
  • 75 g fulgi de migdale ușor prăjiți în tigaie
  • 12 limbi de pisică (fursecuri sau din ciocolată) sau jumătăți de pișcoturi semiglazurate cu 50 g ciocolată amăruie topită

 

Cum se face un tort simplu fără coacere cu cremă de vanilie și frișcă – Tort Malakoff?

Crema de vanilie (de patiserie) – baza cremei Princesse

Am făcut crema de vanilie cu o zi înainte pentru a avea răgazul necesar răcirii la frigider. Tehnica este descrisă în amănunt aici însă acum am folosit mai mult amidon deoarece am dorit o bază de cremă mai groasă care să susțină și frișca.

Pe scurt: am pus la fiert laptele împreună cu păstaia de vanilie. Am separat gălbenușurile și le-am așezat într-un castron împreună cu zahărul, un praf bun de sare și amidonul. Le-am frecat energic cu telul sau cu mixerul de mână. Am turnat treptat peste ele laptele clocotit, în șuviță subțire, amestecând continuu. Apoi am răsturnat compoziția înapoi în oală și am adus crema de vanilie la fierbere amestecând-o continuu cu o lingură de lemn curată ca să nu se prindă. Din momentul în care a început să clocotească am cronometrat 2 minute (amidonul fierbe instant dar dacă folosiți făină va trebui să fierbeți crema mai mult).

Am gustat să văd dacă se mai simte amidonu. Am stins focul, am tras oala deoparte și am răsturnat imediat crema într-o tavă tapetată cu folie alimentară de plastic. Am nivelat-o și am acoperit-o cu folie de plastic ca să nu facă crustă. Rezultă cca. 600 g de cremă de patiserie.

Am lăsat-o la răcorit 2 ore pe masa de bucătărie după care am dat-o la frigider pentru măcar 4-6 ore (cel mai bine peste noapte). Am pus și smântâna pentru frișcă la frigider deoarece ea trebuie să fie foarte rece înainte de a o bate.

Cum se face siropul cu rom, vanilie și lămâie pentru pișcoturi?

Tot cu o zi înainte am făcut și siropul deoarece și el are nevoie de timp de răcire la frigider. Am pus la fiert apa cu zahărul, vanilia și coaja de lămâie tăiată în fâșii subțiri cu peelerul (decojitorul de legume). Le-am lăsat să fiarbă vreo 5 minute. Am așteptat ca siropul să se răcească înainte de a-l da la frigider. Romul se pune doar a doua zi, înainte de montarea tortului. Vă dați seama că este greșit să pui rom sau alt lichior într-un sirop fierbinte deoarece i se va evapora toată aroma. Eu am ales un rom extra aromat marca STROH pe care-l recomand din tot sufletul.

sirop pentru torturi cu rom vanilie lamaie

Cum se pregătește forma cu pișcoturile însiropate pentru tort fără coacere?

Deoarece vom lucra cu o cremă cu gelatină (care poate oricând să se închege) este bine să ne pregătim forma de tort cu câteva minute în avans. Am ales un platou de servire pe care am pus un cerc metalic de 22-24 cm (puteți folosi rama unei forme detașabile). Am scos siropul de la frigider, am turnat în el 100 ml de rom și l-am amestecat bine. Ce arome faine! Mi-am pregătit și pișcoturile la îndemână (eu am avut 2 pachete a câte 12 bucăți).

cum se monteaza piscoturile insiropate in forma de tort

Am trecut fiecare pișcot prin siropul aromat și am creat primul strat (baza tortului Malakoff). Vedeți în imagine că am croit pișcoturile astfel încât să ocupe întreg cercul.

Am dat platoul la frigider și m-am ocupat de cremă.

Cum se montează crema de vanilie cu gelatină și frișcă naturală?

Am bătut smântâna rece pentru frișcă (400 ml) fără să o îndulcesc (crema de vanilie este destul de dulce). Vedeți aici pe larg cum se bate frișca.

cum se bate frisca naturala pentru creme de tort

Am pus gelatina la hidratat în apă foarte rece. Eu am folosit foi dar dacă folosiți granule va trebui să le înmuiați în 50 ml de apă rece (direct în crăticioara în care le veți încălzi ulterior). După 10 minute am stors foile de gelatină și le-am încălzit într-o crăticioară la foc mic până au ajuns la 60 C. La fel se procedează și cu granulele hidratate. Gelatina NU trebuie să fiarbă deoarece își pierde proprietățile de gelificare! Gata! Am tras crăticioara deoparte și am lăsat gelatina câteva minute la răcorit.

Crema de vanilie de bază s-a întărit la frigider. Este ca o piftie bine închegată. Am mixat-o puțin cu robotul de bucătărie ca să redevină cremoasă apoi am pus 1/3 din frișcă și am omogenizat-o cu mixerul la viteză mică.

Apoi am pus restul de 2/3 de frișcă și am trecut la omogenizarea manuală cu spatula.

cum se face crema de vanilie cu frisca si rom princesse (3)

Între timp s-a răcorit și gelatina. Niciodată NU se toarnă gelatina simplă peste cremă deoarece se va închega instant și va forma cocoloașe! Metoda corectă este cea de temperare: am scos 2 linguri bune din cremă și le-am amestecat în crăticioară cu gelatina călduța. Am ai pus 2 linguri din cremă și am amestecat iar. Tot acum am pus și 50 ml de rom.

Apoi am răsturnat totul peste crema din castronul mare și am omogenizat-o bine cu telul și apoi cu spatula, cu mișcări largi de sus în jos. Rezultă cca. 1,100 kg de cremă de vanilie cu frișcă.

Crema poate sta pe masa de bucătărie vreo 10 minute dar ar fi bine să o urmărim ca să nu facă priză înainte de a apuca să o turnăm în formă.

Cum se montează un Tort Malakoff?

Am scos forma cu primul strat de pișcoturi din frigider și am împărțit-o în 800 g și 300 g.  Dacă intenționați să puneți încă un strat de pișcoturi însiropate la mijloc atunci împărțiți crema în 400, 400 și 300 g. Eu am turnat 800 g de cremă peste primul strat de pișcoturi, am nivelat-o și am așezat deasupra ei al doilea strat (și ultimul, în cazul meu) de pișcoturi însiropate.

Am încheiat cu restul de cca. 300 g de cremă pe care am nivelat-o cu spatula. Am tras o folie de plastic peste formă și am dat tortul la frigider pentru 6 ore.

Cum se decorează un tort cu frișcă și fulgi de migdale?

Am prăjit ușor fulgii de migdale într-o tigaie antiaderentă având grijă să nu-i ard. I-am scos pe o farfurie și i-am lăsat la răcit. Sfat: puneți la prăjit 100 g de fulgi deoarece tortul de decorează mai ușor cu o cantitatea mai mare de migdale. Fulgii rămași pot fi folosiți ulterior la alte deserturi.

Am scos tortul din frigider, i-am îndepărat folia și inelul metalic (se plimbă un cuțit cu lamă flexibilă pe marginea tortului). Nu-i bai dacă nu iese perfect deoarece va fi îmbrăcat în frișcă. Am bătut 500 ml de smântână rece pentru frișcă pe care am îndulcit-o cu puțin zahăr pudra (pus la final) și am aromatizat-o cu vanilie (vezi mai sus cum se bate frișca). Am pus toată frișca bătută într-un poș mare prevăzut cu dui stelat (pungă cu șpriț).

Am așezat tortul pe un platou rotativ și l-am îmbrăcat cu frișcă. I-am netezit lateralele cu o spatulă iar suprafața i-am decorat-o cu un piaptăn special de cofetărie – am creat niște valuri cu el. Am avut grijă să păstrez frișcă și pentru rozetele de decor (aveline).

cum se decoreaza un tort cu frisca si fulgi de migdale

Am barotat laterala tortului cu fulgi de migdale. Aceștia se pun cu palma, din aproape în aproape. Excesul se periază cu o pensulă moale iar fulgii căzuți se refolosesc până ce toată laterala tortului este bine îmbrăcată cu ei.

Cu un cuțit lung am marcat feliile ușor, doar la suprafața stratului de frișcă. Am împărțit tortul în 2, apoi în 4 și fiecare sfert încă în 3 – deci în 12 felii. Pe fiecare felie am modelat cu sprițul câte o rozetă mare de frișcă.

ornare tort cu frisca

Ultimele elemente sunt jumătățile de pișcoturi înmuiate parțial în ciocolată sau limbile de pisică. În mijloc am mai făcut o rozetă de frișcă decorată cu fulgi de migdale.

tort malacof cu frisca crema de vanilie si piscoturi fara coacere

Eu am folosit „limbi” de ciocolată (din comerț) dar puteți prepara acasă fursecuri „Limbi de pisică” pe care să le decorați cu puțină ciocolată (rețeta aici).

Servire tort simplu fără coacere cu cremă de vanilie și frișcă – Tort Malakoff

Acest tort fără coacere poate fi servit imediat după ce a fost decorat. Dar haideți să-l mai admirăm un pic 🙂 Un tort vienez elegant, aromat și extrem de gustos.

cel mai bun tort cu frisca si crema de vanilie

Tortul Malakoff se feliază cu ușurință folosind un cuțit cu lama lată. Crema de vanilie cu frișcă și rom este delicioasă! Nu am exagerat cu gelatina așa că nu este o umplutură „cauciucată” ci una fină și cremoasă. Pișcoturile se topesc în gură și au aromă pregnantă de rom STROH. Fulgii de migdale au efect crocant (crunchy) care întregește acest desert.

Tortul poate fi păstrat la frigider 2-3 zile (acoperit cu o cupolă).

reteta tort malakoff (2)

Lângă o felie de Malakofftorte merge bine un șvarț (adică o cafea neagră). Exact așa se servește și în celebrele cafenele vieneze (Wiener Kaffeehäuser).

servire tort fara coacere malakoff

Ați văzut că acest tort simplu fără coacere nu se prepară greu deloc și dacă ne planificăm un pic elementele care-l compun totul este o joacă de copil.

cel mai simplu tort fara coacere cu frisca crema de vanilie si piscoturi

Dacă sunteți amatori de deserturi cu cremă de vanilie atunci vă recomand și clasicul Cremșnit (Kremeschnitten sau Cremeș) preparat de la zero cu foietaj de casă cu unt – vezi aici.

Cremsnit cremes reteta clasica Savori Urbane (3)
Cremes sau cremsnit

Sau clasicele cornete sau rulouri de foietaj umplute cu cremă de vanilie și fructe – vezi aici.

Cred că v-ar pica bine și un Lapte de pasăre vanilat cu norișori pufoși de spumă – rețeta aici.

Lapte de pasare reteta autentica a copilariei noastre savori urbane

Aici găsiți mai multe rețete de Tort Diplomat sau șarlotă: cu sau fără fructe, cu iaurt, cu blaturi pandișpan etc.

Tort Diplomat - cele mai bune rețete de șarlotă și idei de ornare (decorare) savori urbane

Aici găsiți mai multe rețete de torturi de casă preparate cu ingrediente naturale.

tort dobos savori urbane reteta originala de la 1885

20 COMENTARII

  1. Buna ziua,
    Am făcut acest tort pentru vecina mea, cu ocazia venirii pe lume a fiicei sale. A fost gustat de întreaga familie. A fost un succes, tuturor le-a plăcut. Am fost numită „vecina, cofetăreasa” cu ajutorul vostru.
    Mulțumesc mult de tot pentru toate rețetele! Am făcut multe dintre rețetele voastre și toate mi-au ieșit foarte bine. Multă sănătate vă doresc!

  2. Savori urbane e pagina mea favorita ca sa fac torturi. Am facut tortul Malakof si mi-a iesit bine. Mi-ar place sa pun o poza dar nu vad cum. Oricum multumesc pentru retetele dumneavoastra. Va scriu din Spania.

  3. Buna! As putea inlocui cu ceva romul din reteta, fie integral fie partial, astfel incat sa fie potrivit tortul si pentru copii? Fiicele mele (3 si 6 ani) sunt mari amatoare atat de piscoturi, cat si de creme de vanilie si sunt convinsa ca Tortul Malakoff ar fi pe placul lor, dar mi se pare totusi mare cantitatea de alcool din reteta originala.
    Multumesc!

  4. Mulțumesc mult pentru rețeta minunată de tort Malakoff sau uneori numit Tort de pișcoturi. Acum 30 de ani l-am mâncat pentru prima oară în Viena și de atunci a rămas tortul meu preferat. Singura excepție este că în cel mâncat de mine și rețeta pe care o am eu este o altă cremă. O cremă de cafea cu frișcă. Se prepară exact ca cea de diplomat dar în plus cu un mic espresso. Și într-adevăr eu îl cunosc cu foi de pandișpan și pișcoturi. Rețeta dumneavoastră este mai simplă dar cu siguranță la fel de bună! Multe salutări din Viena!

  5. Buna ziua. Foarte apetisant tortul din poza de profil. A incercat si eu reteta prezentata, dar din pacate a fost un esec total. Dupa ce am incercat sa amesctec 2 linguri de crema cu gelatina usor racorita s-au format instant cocoloase, iar dupa ce am turnat si romul, s-a taiat. Toata compozitia a iesit extrem de moale si din pacate nu am mai putut sa o folosesc. As dori sa repet reteta, dar nu stiu ce as putea face diferit. Daca as turna in fir subtire gelatina in crema si sa o amestec prin mixare ar fi o solutie oare? Va multumesc. Andra

    • Inseamna ca gelatina ta a fost prea rece. Dupa ce-ai pus primele 2 linguri de crema in gelatina si ai vazut ca se coaguleaza trebuia sa pui totul la topit pe baie de abur. Nu modifica tehnica si nu turna gelatina in fir subtire in crema pentru ca se va coagula instantaneu!

  6. Buna! Am o întrebare legată de crema de vanilie. Cu 400 ml lapte se pot obține 700 g crema de vanilie? (In etapa inițială când se lasă la răcit) eu tocmai am cântărit -o pe a mea și am fix 400 g. Nu e prima dată când fac cremă de vanilie după rețeta savori urbane, de fiecare data iese foarte buna, dar acum sunt puțin derutată și îngrijorată că nu voi avea cremă suficientă la 🍰. Va mulțumesc pentru răspuns!😊

    • aproape 600 g de crema ies din 4 galbenusuri (80 g) + 170 g zahar + 50 g amidon + 400 ml lapte. 700 g de ar fi ingredientele crude iar crema scade cam cu 100 g la fiert (se evapora o parte din apa din lapte).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.