Pancove sau gogoși ardelenești pufoase și aromate – rețeta tradițională

19

Pancove sau gogoși ardelenești pufoase și aromate – rețeta tradițională. Cum se fac pancovele? Ce sunt pancovele ardelenești și cum se prepară? Rețeta de gogoși pufoase ca-n Ardeal.

Pancove sau gogoși ardelenești pufoase și aromate reteta traditionala savori urbane

Străbunica mea Buia din Sibiu făcea niște pancove grozave! Mari, pufoase și aromate, bine pudrate cu zahăr vanilat. Se topeau în gură! Pancovele sunt niște gogoși tradiționale ardelenești care se prepară foarte ușor și sunt extrem de gustoase.

Multe rețete ardelenești sunt venite pe filiera austro-ungară din fostul imperiu. Numele de „pancove” își are originea în Pfannkuchen (lb. germană) care a fost preluat de maghiari (fánk sau pánk). Chestia e că tot Pfannkuchen sunt și clătitele… așa că acest termen denumește mai multe feluri preparate la tigaie.

PÁNCOVĂ, pancove, s. f. (Reg.) Gogoașă sau minciunea (de mâncat). – Din magh. pánk, pol. ceh. pampuch, d. germ. pfann-kuchen, d. pfanne, tigaĭe, și kuchen, prăjitură). Trans. Uscățea.

În Ardeal se mai numesc pancove și minciunelele (uscățele, cirighele) – rețeta aici.

Aceste pancove pufoase (gogoși) se prepară în Transilvania în special de Crăciun și Anul Nou. Se fac coveți sau ligheane întregi de gogoși care se oferă, alături de mere și nuci, colindătorilor.

Și în luna februarie, înainte de Lăsata Secului (inceperea Postului Paștelui), se mănâncă multe „prăjeli”: minciunele, gogoși, langoși, cirighele, reteșe. Este exact tradiția culinară a celebrelor carnavaluri din țările catolice (Italia, Germania, Brazilia, Franța etc).

cele mai pufoase pancove ardelenesti sau gogosi

Aluatul pentru pancove este unul dospit, ușor de preparat și de manevrat. Pe lângă făină, drojdie, ouă și lapte acesta conține și un pic de unt și nelipsitele arome: vanilie și coajă rasă de lămâie. Zahăr nu se pune prea mult în aluat deoarece gogoșile vor fi tăvălite la final prin zahăr pudră. Da, era și pe vremuri coajă rasă de lămâie pentru că buncii noștri o păstrau la borcan în cămară sau la frigider – vezi aici cum se face răzătura de lămâie sau portocală.

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 20 de pancove sau gogoși ardelenești mărișoare (decupate la 8-9 cm diametru).

4.9 from 15 reviews
Pancove sau gogoși ardelenești pufoase și aromate - rețeta tradițională
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 20 de pancove
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 600 g făină albă tip 000
  • 2 gălbenușuri + 1 ou întreg
  • 250 ml lapte călduț
  • 25 g drojdie proaspătă sau 7 g uscată
  • 65 g unt topit (călduț)
  • 35 g zahăr
  • 8 g sare
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • coaja rasă de la o lămâie
În plus:
  • ulei pentru prăjit
  • zahăr pudră vanilat pentru decor

 

Cum se fac pancove sau gogoși ardelenești pufoase și aromate – rețeta tradițională?

Aluat pentru pancove

Aluatul dospit pentru pancove sau gogoși ardelenești este unul ușor de preparat. Am pus toate ingredientele în bolul robotului și le-am mixat timp de 5 minute (cu cârligul pentru frământat). Aluatul este unul moale și vă rog să rezistați tentației de a mai pune făină în el! Aici e greșeala fundamentală pe care o fac multe gospodine: adăugarea de făină cu nemiluita duce la un aluat tare din care numai gogoși pufoase nu vor mai ieși!

Am acoperit bolul cu folie de plastic și am lăsat aluatul de pancove la dospit pentru 40-45 de minute sau până și-a dublat volumul. Timpul de dospire depinde de temperatura ambientală așa că, dacă aveți o bucătărie mai răcoroasă, el se poate prelungi (ajunge și la peste 60-75 de minute).

Cum se decupează pancovele?

Am înfăinat lejer blatul de lucru și am răsturnat aluatul pe el. Este moale, pufos, plin de bule de gaze (CO2 produs de drojdie). Am avut cca. 1 kg de aluat.

În prima fază l-am aplatizat delicat cu palmele apoi am continuat cu sucitorul înfăinat și el. Foaia de aluat a avut cca. 2,5 cm grosime. Apoi am decupat pancovele cu un cerc metalic de cca. 8 cm (acestea vor avea cca. 50 g/buc).

Ideea este să le decupăm cât mai aproape unele de altele ca să avem pierderi cât mai mici de aluat. Marginile rămase se refrământă, se lasă la odihnă 15-20 de minute (sub folie de plastic), se întind și se decupează din nou. Cu cât sunt manevrate mai mult cu atâta le scade gradul de pufoșenie… în niciun caz nu modelăm gogoșile decupate prin rulare în palme – NU facem sfere din ele – ci le mutăm cu grijă pe o tavă lejer înfăinată, cu distanță între ele. Prin rularea în palme le distrugem textura pufoasă, aerată și obținem exact ce nu ne dorim: gogoși îndesate cu textură pâinoasă! Obligatoriu acoperim pancovele cu folie de plastic ca să nu facă crustă!

decupare si dospire croafne reteta de gogosi banatene (2)

Le-am lăsat să mai dospească vreo 20-30 de minute sub folia de plastic.

Cum se prăjesc corect gogoșile?

Gogoașa este un produs prăjit în ulei, nu copt la cuptor! Nu există gogoși la cuptor ci doar buhte (sau bucte) pe care le umplem cu gem și nucă – vezi aici despre ce este vorba.

Bucte cu gem si nuca - Buchteln savori urbane

Pancovele se prăjesc în baie de ulei: adică stratul de ulei din cratiță trebuie să fie de măcar 2-3 degete înălțime astfel încât acestea să plutească în el fără să atingă fundul cratiței! Temperatura optimă de prăjire este de cca. 175 C. Eu am folosit ulei de floarea soarelui și o friteuză. Dacă uleiul nu este bine încins atunci gogoșile se vor îmbiba cu acesta iar dacă este prea încins ele se vor arde la suprafață și vor rămâne crude la mijloc.

Am pus rând pe rând gogoșile la prăjit în uleiul încins. Pont: întotdeauna gogoșile se pun în ulei cu fața mai uscată în jos, respectiv cu partea care a stat pe tavă în sus! De ce? Pentru că aluatul de la bază este mai umed și va crește mai mult în volum decât fața! Veți vedea cum gogoșile se umflă ca niște baloane! Priviți ce frumosau crescut pancovele mele la prăjit!

Nu se aglomerează cratița sau friteuza deoarece gogoșile cresc mult la coacere și au nevoie de spațiu. Aceste pancove pufoase se întorc singure în ulei, fără să le atingem dar le putem ajuta și cu o spatulă. În niciun caz nu lucrăm cu furculițe și NU înțepăm gogoșile deoarece prin acele orificii intră uleiul în ele!

Prăjirea gogoșilor ardelenești durează cca. 2-3 minute (cam 1 minut și jumătate pe fiecare parte). Când au fost rumene pe ambele părți le-am scurs de grăsime cu coșulețul friteuzei. Dacă lucrați cu cratiță cu ulei atunci folosiți o spumieră (paletă perforată).

Apoi le-am răsturnat pe o tavă tapetată cu hârtie absorbantă, le-am aranjat ca să stea în picioare (nu se pun claie grămadă ca să nu se turtească) și am continuat prăjirea celorlalte pancove.

Cum se pudrează pancovele cu zahăr pudră vanilat?

Imediat după prăjire și scurgerea de ulei am trecut fiecare pancovă printr-un castron cu zahăr pudră vanilat. Acesta va adera mai bine la suprafețele calde, fierbinți. Deci nu așteptăm răcirea gogoșilor ci le tăvălim fierbinți prin zahărul pudră!

Apoi am aranjate pancovele pe un platou și le-am pus pe masă… de unde au dispărut în câteva minute 🙂 Sunt grozave aceste pancove ardelenești! Moi, pufoase și extrem de aromate. Nouă ne plac simple dar nu e greșit dacă le puneți câte-o linguriță de gem în timp ce le mâncați.

reteta pancove pufoase ardelenesti

Am pomenit mai sus de cirighele așa că vă las rețeta noastră de familie aici.

La fel și pe cea de reteșe – un fel de plăcinte prăjite pe care le mâncăm cu smântână și brânză sărată – vezi aici.

Cred că v-am deschis apetitul cu aceste pancove sau gogoși ardelenești și că le veți prepara în curând!

Aici găsiți mai multe rețete de gogoși pufoase: simple, cu scorțișoară, umplute cu gem sau cremă de vanilie, donuts glazurate, croafne bănățene, gogoși împletite sau rupte cu lingura.

Gogosi pufoase reteta de la bunica Savori Urbane (3)

19 COMENTARII

  1. Doar voiam sa spun ca le-am incercat azi si pot spune ca sunt cele mai bune gogosi pe care le-am mancat vreodata. Familia a fost incantata. Multumesc pentru reteta!

  2. Am facut aceasta reteta si am fost surprinsa sa redescopar gustul gogosilor din copilarie, pe care bunica mea le facea. Ani de zile am crezut ca o asemenea reteta este foarte greu de gasit si de reusit. Asa ca va imaginati incantarea de a vedea ca pot si eu sa fac gogosi ca bunica, la 15 ani de cand ea nu mai este…
    Multumesc mult, Oana! Excelenta reteta, precisa si usor de realizat … another dream came true 🙂

  3. Pentru prima oară când fac gogoși…au iesit suuuper! Nu am cuvinte! De câțiva ani fac retete de la Savori Urbane si imi ies de fiecare dată! Va multumesc mult pt toate rețetele minunate si bine explicate!🤗

  4. Doamna Draga ! Sunteți o minune ! Gătesc după Rețete de 10 ani dar niciodată nu am găsit o rețeta mai detaliata și explicita ca a dumneavoastră ! Aștept cu nerăbdare postările de pe Facebook , tocmai ce v-am dat fallow.. Va mulțumesc din suflet ! 🤗😊

  5. Sunt o tanara incepatoare in cele ale aluatului dospit; locuiesc in America si nu prea am cui sa ii pun intrebari legate de bucatarie, insa gatesc cu mare mare placere si succes dupa Savori Urbane, deoarece in aceste retete regasesc mereu gustul preparatelor bunicii mele din Ardeal 🙂 Am facut aceste gogosi ieri, respectand reteta cu sfintenie, si au iesit fenomenale la gust, insa din pacate cred ca am gresit pe undeva, pentru ca in loc sa se umfle, s-au cam aplatizat in momentul prajirii. Gogosile facute din marginile reframantate au iesit insa mai pufoase si s-au bombat ceva mai frumos in momentul prajirii. Am urmatoarele intrebari, pentru a invata un pic mai bine fundamentele aluaturilor dospite si pentru a intelege ce am gresit: cum imi dau seama ca aluatul a fost framantat suficient, si cum pot sa imi dau seama dupa textura/comportamentul aluatului daca l-am framantat prea tare? Cum imi pot da seama dupa textura/calitatile aluatului daca a dospit cumva prea mult? Cand scrie in reteta ca aluatul trebuie framantat ~5 minute la robot, asta inseamna la viteza medie (4-5/10)? Cand terminasem de framantat aluatul (5 min la robot), era cam tare, ce indica aceasta textura? Prea putin lapte, sau prea putina grasime cumva? Va multumesc anticipat!

  6. Oare cu ce am greșit ? Am făcut de 2 ori aluatul și nu a crescut deloc .. prima data cu faina 550 și a doua oară cu 000. Le-am frământat cu mâna.

  7. Bună . Am respectat rețeta cu sfințenie , aluatul a crescut ff frumos . La prăjire nu s au umflat gogoșile . Gustul bun dar nu mi au ieșit pufoase🤨.Oare unde am gresit?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.