Bucte cu gem si nuca – Buchteln, buhte sau gogosi la cuptor. Buhtele sunt niste chifle pufoase si dulci facute din aluat dospit (de cozonac). Ele pot fi simple sau umplute cu gem si/sau nuca. Buctele sunt vanilate si aromate, pufoase, se desfac in caiere (pale) si au un gust intens de unt.
Zilele trecute, pe Grupul Savori Urbane, doua prietene ale noastre (Monica Gmoser si Dana Jurisic) au postat niste poze de la un bistro din Viena unde au mancat niste bucte (Buchteln) imense si extrem de apetisante.
Ce sunt buctele (buhtele)?
Buctele sunt niste gogosi la cuptor, un fel de galuste-chifle din aluat dospit, foarte populare in spatiul fostului Imperiu Austro-Ungar, avand originea in Boemia. La noi sunt populare in Ardeal si Banat, facand parte din seria de deserturi ale copilariei noastre. In limba ceha se numesc buchty, in slovaca buchty, in maghiara bukta, in germana Buchteln, in croata buhtle in bosniaca buhtle sau napuhanci. (sursa). La noi in casa li se zice bucte iar la Oana buhte.
Desi isi au originea in Bohemia, aceste bucte sunt prezente si in bucataria saseasca, svabeasca sau bavareza si sunt nelipsite din bucataria austriaca. Ca umplutura traditionala se foloseste magiun de prune (Powidl) – rețeta aici, mac, nuca, branza sau marmelada de caise, dar se pot umple si doar cu stafide sau cu prune proaspete intregi. Se pudreaza cu zahar vanilat si se servesc cu sos de vanilie, mai ales buctele neumplute.
Seamana ca si concept cu „Galustele de aur” (Aranygaluska) – reteta aici.
Mi-am amintit ca si eu am mancat in Austria aceste Buchteln cu gem de caise, dar si simple cu sos de vanilie. Chiar anul trecut am fost pe Schneeberg cu Salamanderzug (un munte din apropierea Vienei pe care urca un trenulet vopsit ca o salamandra ). La jumatatea traseului trenuletul se opreste la Baumgartner Haltestelle (in trecut acolo se facea alimentarea cu carbuni a locomotivei) si esti imbiat, direct pe peron, cu bucte caldute, bine pudrate cu zahar vanilat. Aroma buctelor se simte de cum incepe trenuletul sa incetineasca pentru a intra in statie. Iata cat de faine si pufoase sunt buctele! (vedeti video la finalul articolului).
Va recomand sa vizitati acest loc de vis daca ajungeti prin zona. Sunt circa 80 de km de la Viena pana la Puchberg am Schneeberg, iar drumul este ca in povesti. Nu ratati ocazia de a vizita acest colt de rai! Si la statia Baumgarten, la 1397 m puteti si voi sa degustati minunatele si renumitele Buchteln.
Norocul meu a fost ca am cunoscut aceste bucte din familie si stiam cat sunt de bune. Strabunica mea (bunica tatalui meu), cu care se spune ca seaman si pe care am apucat si eu sa o cunosc (aveam 12 ani cand a murit), era mare maestra a dospiturilor. Am apucat sa facem odata impreuna „bukta”, cum le spuneam noi in maghiara. Ea povestea cu mine dar mainile ii lucrau intruna si, aproape pe neobservate, era gata aluatul. Apoi pregateam umplutura, portionam buctele si le asezam in tavi care isi asteptau randul pentru a fi coapte in „spohert” (Sparherd) cum se spunea pe atunci la aragazul cu cuptor. In final, imediat ce le scotea din cuptor, le pudra cu zahar pudra vanilat si umplea toata casa cu miros de sarbatoare.
In familia noastra nu doar strabunica paterna a fost renumita cu buctele ei pufoase ci si strabunica materna. Mama bunicului (pe care eu din pacate nu am apucat sa o cunosc) facea niste bucte atat de pufoase si de bune ca toate neamurile stiau de buctele lui „Maria néni” (tanti Maria). Mama i-a fost tare draga si mereu erau rasfatata de bunica cu bucte, papusi si alte jucarii facute in casa (papusi din panusi de porumb sau textile cusute de ea).
Cu atata traditie in familia mea, m-am gandit sa va impartasesc reteta ramasa de la strabunica Maria, scrisa de bunica mea pe o hartie galbena si invechita si avand din vedere ca strabunica a murit in 1968, hartia sigur are peste 50 de ani. Din cantitatile de mai jos ies 12 Bucte cu gem si nuca – Buchteln, buhte sau gogosi la cuptor.
- 700 g faina 000
- 50 g drojdie proaspata sau 14 g uscata (2 pliculete a 7 g)
- 400 ml lapte
- 2 galbenusuri
- 150 g zahar
- 100 g unt topit min 80%
- vanilie
- coaja de lamaie
- un praf de sare
- 100 g gem de caise
- 200 g nuca
- 50 g unt topit min 80%
- 1 galbenus
- zahar pudra vanilat
Cum se fac aceste Bucte cu gem si nuca – Buchteln, buhte sau gogosi la cuptor?
Laptele caldut se amesteca cu drojdia si cu zaharul, se adauga untul topit si galbenusurile, coaja de lamaie si vanilia, impreuna cu jumatate de faina. Se bate bine cu un tel pana se omogenizeaza, apoi se adauga si restul de faina cu sarea si se framanta pana se incorporeaza toata faina. Eu am folosit robotul de bucatarie si am framantat aluatul 3-4 minute. Se lasa la dospit circa 40-50 de minute.
Umplutura de gem cu nuca pentru buhte
Ca si umplutura puteti folosi gem de caise, de prune, mac (umplutura se prepara exact ca si cea de baigli), branza (exact ca si pentru melcisori). Eu am combinat preferatele noastre: gemul de caise si nuca. Nuca am tocat-o mai mare, ca sa ramana si bucatele crocante.
Umplutura de imparte in 12 portii. Daca nu va descurcati, intindeti umplutura in strat uniform pe o farfurie si, cu ajutorul unei raclete, o impartiti in fix 12 bucati: intai in jumatate, apoi fiecare jumatate se imparte in 3 si fiecare treime inca in 2.
Cum se modeleaza si umplu buctele cu gem si nuca sau gogosile la cuptor?
Dupa ce aluatul a dospit, acesta se intinde pe masa de lucru usor infainata. Foaia trebuie sa aiba cca. 30 x 40 cm astfel incat sa putem decupa 12 cercuri (4×3). Eu am decupat cu o forma avand diametrul de 10 cm. Pe fiecare cerc se pune o gramajoare de umplutura.
Buctele se inchid cu grija, pentru ca umplutura sa ramana in interior, astfel: prima data se impatura in doua, se lipesc marginile, se aduna si marginile ramase si se formeaza sfere. Lipitura trebuie sa fie la fund.
Bilele astfel obtinute se pun cu grija intr-o tava incapatoare (35 x 25 cm si inalta de vreo 6) tapetata cu hartie de copt, astfel incat sa incapa toate 12 si intre ele sa avem circa 1 cm distanta. Ele cresc vazand cu ochii.
Dospire bucte cu nuca si gem
Tava cu bucte se pune intr-o punga si se lasa la dospit 15 minute. Se pensuleaza cu unt topit, avand grija ca untul sa ajunga si intre bucte si apoi se mai lasa la dospit in punga alte 15 minute. Se mai dau odata cu tot restul untului topit si se lasa pe masa pana se incinge cuptorul la 170° C (circa 10-15 minute). Se da apoi daca doriti cu galbenus batut cu un pic de albus, dar nu este obligatoriu. Oricum se prinde greu din cauza untului si oricum se vor pudra cu zahar.
Priviti cum s-au umplut spatiile dintre bucte, de parca nici nu am lasat.
Coacere bucte cu gem si nuca
Aceste bucte cu gem si nuca se coc la 170° C (cuptor preincalzit, treapta medie la cele cu gaz) circa 40 de minute. Daca vi se pare ca se rumenesc prea tare, puteti sa le acoperiti in ultimele 10 minute cu o hartie de copt. Eu nu le-am acoperit.
Buctele mele cu gem si nuca miros imbietor, abia astept sa le desfac una cate una. Inainte de toate pudram cu zahar pudra vanilat. Este important ca ele sa fie pudrate cat sunt fierbinti pentru ca altfel zaharul pudra nu va adera la suprafata lor.
Servire bucte cu gem si nuca – Buchteln sau gogosi la cuptor
Sa vedeti ce frumos se desfac! Iata prima bucta desprinsa din „pluton” – aluatul este moale si foios, se desface in caiere (pale).
Iara si umplutura generoasa. Noua ne plac buctele cu multa umplutura de nuca si gem.
Merg bine si cu un sos de vanilie, sodou sau creme anglaise – reteta aici.
Ce amintiri din copilarie imi trezesc aceste bucte cu gem si nuca…. 🙂 Parca o vad pe strabunica, incinsa cu un sort alb imaculat, apretat, cum scoate tava cu bucte fierbinti din cuptor.
Incercati si voi aceste bucte cu gem si nuca sau gogosi la cuptor! Care dintre umpluturi va face cu ochiul? 🙂
Cititorii nostri au incercat reteta!
Ce mult m-am bucurat cand am auzit de reteta asta azi, pe Romania Cultural!
Bunica mea o facea si ea, cu umplutura de nuca si in final cu nuca si pe exterior. Era un desert foarte apreciat de noi, copiii, si, in familia noastra, astea se numeau „Oua de cal” :))
(Sunt sigura ca ti-a scapat: „Ca si umplutura puteti folosi…” de aceea sper sa savurezi cantecul celor de la Taxi si, daca vrei, sa iti corectezi putin textul – https://www.youtube.com/watch?v=fY_U79EwVXk&app=desktop)
Avezi un site „fain”! Ca sa va citez din nou…
Azi cum le-am văzut ,le-am și executat ???
Minunate! ? Am mâncat cinci bucati ??
5 bucati, Cris ? Oare te-ai gandit si la mine ? 😛
Sunt extraordinar de pufoase. M-am îndrăgostit de ele
Buna,
Aceste bucte sunt foarte pufoase si aromate.Le-am incercat si mi-au iesit perfect!
Buna,
Le-am facut si au iesit minunat!Sunt foarte pufoase si aromate!
Ne bucuram sa auzim asta 🙂
le pot face fara sa pun nuca in conpozitie?
Da, daca gemul este unul gros. Nuca ajuta si la asta… sa nu-ti curga gemul cand le coci. Eventual pune 2 lingurite de pesmet.
Ce retete minunate,ce aduceri aminte,nu stii pe care sa o incerci deoarece tot ce am facut a fost BUN.
Felicitari si ,va rog ,nu ne ocoliti,sa fiti sanatoase,sa va mearga totul in plin.
Multumesc!
Si noi iti multumim pentru cuvintele frumoase 🙂
[…] branzoaice fenomenale (noi le spuneam túróstáska, adica „gentute cu branza”). Si buctele erau specialitatea ei. Facea si langosi simpli sau umpluti dar si gogosi cu sau fara cartofi, […]
Tocmai ce am facut aluatul…asteptam mai departe multumim🌹🌹🌹🌹🌹💋
Super! Sa ne tii la curent 🙂
[…] acest aluat la cuptor obtinem niste buhte (bucte) – foarte gustoase si ele, insa NU gogosi. Va las si reteta buhtelor cu gem si […]
[…] Austriecii umplu cu magiun niște buhte pufoase – Powidlbuchtlen – rețeta aici. […]
Bună ziua! De când am văzut reteta mi-am propus sa o fac și eu neapărat, amintindu-mi de buhtelele pe care le făcea bunica mea, dar pentru care nu am reteta. Puteți sa îmi spuneți, va rog, dacă aluatului poate face și la mașinina de pâine sau e tot un aluat care nu trebuie sa crească mult, ca la cel de gogoși?
Da, se poate framanta orice dospitura la masina de paine .
Ah, și mai am o întrebare 😊. Ce dimersiune are tava pe care ați folosit-o? Mulțumesc mult pentru reteta. Și pentru aceasta și pentru toate celelalte!
Tava are 35 x25 cm si inaltime de vreo 6. Am completata acum.
Toate retetele dvs sunt minunate! Ca sa nu mai zic de povestioare! Le citesc cu mare placere! Va iubesc! Multa stimă!
[…] Seamănă cu niște bucte (Buchteln) pe care ni le făceau bunicile – chifle dulci umplute cu nucă și gem de caise și coapte la cuptor – rețeta aici. […]
[…] Nu mai intrebati de „gogosi la cuptor” pentru ca nu exista asa ceva! Gogosile sunt produse de patiserie prajite in baie de ulei. Punct. Daca vreti ceva copt la cuptor si care sa fie preparat dintr-un aluat similar atunci incercati reteta de bucte cu gem (buhte) – vezi aici. […]
[…] Ca variațiune pe aceeași temă ar fi și buhtele (buctele) umplute cu gem și nucă – rețeta aici. […]
Au iesit 20 de bucati. Nu am avut forma de 10. Am folosit o halba de bere. Nu stiu cum au iesit dar miroase de-mi ploua in gura.
Dacă miros bine atunci vor avea și gust bun 🙂
Multumesc mult pentru reteta! Puteti sa imi spuneti, va rog, ce program trebuie folosit la coacere? Cu ventilatie sau fara?
Noi folosim mereu ventilatie in afara de cateva retete unde specificam clar ca nu se foloseste.
[…] Buctele sau buhtele pufoase umplute cu gem și nucă merg foarte bine cu această crème anglaise – rețeta aici. […]
Dacă la umplutură folosesc nutella are ceva?
Nu are nimic dar mi-e sa nu curga… eventual amestec-o cu alune de padure macinate.
[…] mai zic de deserturile clasice ca ștrudelul cu mere, cremșnitul, Kaiserschmarrn, buctele cu gem și nucă, guglhupf, prăjiturile și fursecurile fine cu creme cu unt și ciocolată, nucă […]
[…] Gogoașa este un produs de patiserie prăjit în baie de ulei. Nu există „gogoși la cuptor”. Această găselniță recentă este un „fake news” culinar menit să deruteze publicul și să ofere impresia că acele copturi sunt de fapt tot niște gogoși. Nu sunt! Un aluat dospit dulce care se coace la cuptor se transformă în cozonac, chifle dulci sau bucte sau buhte – nicidecum în gogoși. Rețeta buctelor tradiționale umplute cu gem de caise și nucă o găsiți aici. […]
[…] Gogoașa este un produs prăjit în ulei, nu copt la cuptor! Nu există gogoși la cuptor ci doar buhte (sau bucte) pe care le umplem cu gem și nucă – vezi aici despre ce este vorba. […]
Extraordinare! Atat sotul, cat si baietii au fost incantati.Multumesc mult. Va apreciez enorm! Sunteti , pentru mine, fetele de la „savori”.
🤗
Mi sau lăsat la final când sau rumenit oare unde am gresit? Am respectat toți pașii , și eu tot la robot am frământat aluatul
Aluatul a fost supra dospit inainte de coacere si nu a mai avut structura buna.
Cei drept e ca am lăsat la dospit mai mult dacă scrie in rețeta oare sa fie asta cauza?
Da, exact aceasta este cauza.
[…] Gogoașa este un produs prăjit în ulei, nu copt la cuptor! Nu există gogoși la cuptor ci doar buhte (sau bucte) pe care le umplem cu gem și nucă – vezi aici despre ce este vorba. […]
[…] Gogoașa este un produs prăjit în ulei, nu copt la cuptor! Nu există gogoși la cuptor ci doar buhte (sau bucte) – vezi aici despre ce este vorba. […]
Buna ziua! Am făcut de 2 ori aceasta rețetă, au ieșit foarte bune, doar că am o intrebare: la 700 de grame de făină, nu trebuia doar 25 grame de drojdie proaspătă? Mi-au crescut imense. La melcisiori de exemplu la 800 grame de făină se pun 25 grame de drojdie proaspătă. Mulțumesc frumos!
Aici e un aluat greu cu oua, unt, lapte etc. Poti controla dospirea prin reglarea temperaturii ambientale. Daca e foarte cald in casa atunci aluatul va dospi mult mai repede.
Am inteles, mulțumesc frumos! Sunteți minunate!
Minunate! Poate ma ajutati sa ma lamuresc… patesc acelasi lucru ca la cozonac.. ramane o camera de aer semnificativa intre umplutura si coaja. Clar e ceva ce-mi scapa, dar n-am reusit sa-mi dau seama ce, in ciuda diverselor variatii probate. A ajuns atat de frustrant sa mi se tot intample, incat am si renuntat sa mai incerc cozonacul. Multumesc!
Azi le-am făcut pentru prima dată și mi-au ieșit minutate, pufoase și aromate. Vă mulțumesc pentru rețetele care niciodată nu dau greș!! Vă îmbrățișez cu drag!