Găluște slovăcești ca la Nădlac – rețeta de găluște tăuțești (haluske)

13

Găluște slovăcești ca la Nădlac – rețeta de găluște tăuțești (haluske). Ce sunt găluștele tăuțești și cum se prepară? Găluște aburite – coapte în aburi, în oală, sub capac. Knedle fierte și coapte pe aragaz sau haluske slovăcești. Rețete de găluște. Rețete de garnituri. Rețete de dulciuri de casă.

cele mai bune galuste tautesti sau slovacesti reteta pas cu pas

Aceste găluște slovăcești sunt o specialitate locală din județul Arad, mai exact de la Nădlac. În acest oraș este o comunitate foarte mare de slovaci. Și la confluența județelor Cluj cu Bihor și Sălaj trăiesc tăuți (slovaci) iar la Vinga (tot lângă Arad) sunt mulți bulgari. Așa s-au mutat popoarele în Imperiul Austro-Ungar și pe lângă șvabi și maghiari am crescut și alături de slovaci și bulgari.

Slovacii din Nădlac (tăuții) sunt mari gospodari! Cultivă pământul, au grădini, livezi și cresc multe animale. Bărbații sunt mari meșteri măcelari iar femeile sunt cofetărese celebre.

Arădenii sunt fascinați și acum de Ișlere de Nădlac sau de figurinele din zahăr ars cu nucă (griliaș) preparate de maghiarii și slovacii de acolo. Nu există masă de Anul Nou pe care să nu ai un porcușor de griliaș menit să-ți aducă noroc 🙂 Noi am primit acest purceluș în 2015 de la Mircea, unul dintre fanii noștri din Arad. Pe verso scria ANF 2016 (An Nou Fericit!).

purcelus din zahar ars cu nuca grilias de anul nou ca la nadlac si arad

Tot acolo se prepară și vestitul Salam de Nădlac – roșu și aromat – vezi aici cum îl facem noi  sau cum facem Ișlerele cu nucă și ciocolată – rețeta aici.

Ei bine, tot la Nădlac se fac aceste găluște slovăcești mari și pufoase care se coc-fierb sub capac, pe aragaz. Sunt niște chifle moi cu lapte și unt care se gătesc în abur și se rumenesc la fund. Sunt mari cât pumnul și extraordinar de gustoase. La finalul rețetei găsiți un video cu două doamne din Nădlac care prepară aceste găluște la un târg din Arad.

galuste slovacesti tautesti reteta ca la nadlac

Așa arată în secțiune.

sectiune galuste slovacesti pufoase

În mod tradițional aceste găluște tăuțești se servesc ca desert, tăvălite prin mac sau nucă măcinată și zahăr pudră. Seamănă bine de tot cu Germknödel austriece sau Damfnudeln nemțești – vezi aici rețeta găluștelor umplute cu mac și servite cu sos de vanilie.

sectiune germknodel galuste pufoase dulci cu mac gem si sos de vanilie (1)

Unii însă le mănâncă cu brânză sărată sau chiar pe post de garnitură lângă fripturi, tocănițe sau mâncăruri cu sos. Eu le-am făcut lângă un papricaș de căprior și au fost demențiale! Sosul este absorbit de aceste knedle (de la Knödel din lb. germană) iar gustul este grozav! Rețeta papricașului de căprior sau cerb o găsiți aici.

papricas de caprior sos ragu cu galuste slovacesti

Rețeta acestor haluske (halușche) este una simplă: se face un aluat dospit din făină, lapte, ouă, drojdie și unt moale. Se lasă la dospit, se portionează, se modelează bilele și se coc-fierb într-o cratiță cu capac – veți vede mai jos cum se procedează.

Din cantitățile de mai jos rezultă 10 găluște slovăcești mari și rotunde – adică vreo 4-5 porții.

5.0 from 3 reviews
Găluște slovăcești ca la Nădlac - rețeta de găluște tăuțești (haluske)
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 10 găluște slovăcești sau tăuțești
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 500 g făină tip 000
  • 20 g drojdie proaspătă sau 7 g uscată
  • 300 ml lapte călduț
  • 1 ou întreg
  • 2 prize bune de sare
  • 1 linguriță rasă de zahăr
  • 25 g unt moale
  • pentru găluște dulci: coajă rasă de lămâie sau portocală, vanilie
În plus:
  • 30 g unt
  • apă pentru fiert-copt
  • un pic de sare
Pentru servire - la alegere:
  • mac măcinat amestecat cu zahăr pudră vanilat
  • nucă măcinată amestecată cu zahăr pudră vanilat
  • brânză sărată rasp sau fărâmițată
  • pătrunjel verde tocat

 

Cum se fac Găluște slovăcești ca la Nădlac – rețeta de găluște tăuțești (haluske)?

Ingrediente pentru găluște slovăcești sau tăuțești

Într-un bol am pus făina cernută, zahărul, sarea și drojdia uscată. Am măsurat laptele și l-am încălzit ușor. Mi-am pregătit oul și untul moale.

ingrediente pentru galuste slovacesti sau tautesti

Am turnat laptele peste făină și am spart și oul întreg. Am frămânântat cu mâna un aluat moale (cca. 2-3 minute).

Apoi am pus și bucățica moale de unt (25 g) și am continuat frământarea pe masa de bucătărie unsă cu puțin ulei. Am obținut un aluat moale, neted.

ingrediente pentru galuste slovacesti sau tautesti

L-am pus la dospit în castronul uns cu ulei și acoperit cu folie de plastic. După 35-45 de minute a crescut frumos.

Cum se porționează și modelează găluștele tăuțești ca la Nădlac?

Am cântărit aluatul: 900 g. Am împărțit aluatul în 10 bucăți a câte 90 g fiecare (cu cântarul). Cu palmele unse le-am dat formă de bilă. Unii le fac mai plate: întind aluatul cu sucitorul la 3 cm și le decupează cu paharul – ca la gogoși.

cum se modeleaza galustele dospite slovacesti

Cum se fierb și coc în abur găluștele slovăcești?

Am ales o cratiță largă (de 30-35 cm diametru) și teflonată care are un capac pe măsură, boltit (preferabil din sticlă ca să vedem ce se întâmplă sub el). Am turnat cca. 250 ml de apă caldă, un praf de sare și am pus bucățica de unt (30 g). Am așezat cratița la foc mic ca să se topească untul și apă să înceapă să fiarbă.

Am așezat cu grijă găluștele în cratiță (le-am cam îngrămădit). Trebuia să pun 7 dar rămâneam cu 3 pe-afară așa că le-am pus pe toate 10. Nivelul apei trebuie să fie cam de 1 deget (max. până la jumătatea înălțimii găluștelor).

cum se fierb la abur sub capac gaslustele slovacesti tautesti (2)

Imediat am pus capacul de sticlă peste tigaie și am redus focul la minim.

cum se fierb la abur sub capac gaslustele slovacesti tautesti (4)

Foarte important! NU ridicați capacul sub nicio formă! Dacă faceți asta se va pierde aburul iar găluștele se vor dezumfla! După vreo 25 de minute cam așa ceva se vedea prin capacul aburit. M-am speriat de cât au crescut! Minunat arată! Dar încă nu au trecut 30 de minute așa că m-am abținut. Este indicat să mai clătinăm tigaia ca să se scurgă apa condensată pe capac și să ajungă din nou în cratiță.

galuste aburite slovacesti

De unde știm când sunt gata? Păi auzim un sfărăit – semnul că apa s-a evaporat și că untul începe să se prăjească. Da, aceste găluște aburite trebuie ascultate. De când încep să sfârâie se mai lasă 2-3 minute pe foc mic de tot și acoperite. Apoi am stins focul, am tras cratița deoparte și le-am lăsat alte 5 minute să-ți tragă sufletul.

În sfârșit am ridicat capacul tigăii – cred că și voi ați aștăptat acest moment cu sufletul la gură 🙂 Pfoaaa… cât sunt de faine!! Mari, umflate, bombate și extra aromate de la unt. Le-am uns cu un pic de unt moale – am plimbat o bucățică de unt pe suprafața fierbinte a găluștelor. Apoi le-am presărat cu pătrunjel verde tocat pentru că urma să le mâncam cu papricașul de căprior.

reteta galuste slovacesti aburite galuste tautesti ca la nadlac (1)

Imediat am întors una ca să-i verific stadiul de rumenire de pe verso – perfect!

reteta galuste slovacesti aburite galuste tautesti ca la nadlac (2)

Următorul pas a fost să o tai ca să ma conving că sunt coapte-fierte. Perfecte! Miezul este pufos și plin de găurele, copt până la mijloc.

reteta galuste slovacesti aburite galuste tautesti ca la nadlac (2)

Vă dați seama că am și mâmcat imediat gălușca sacrificată, așa fierbinte cum era. De vis! Se topește în gură! Este moale, pufoasă și aromată. Am pus din nou capacul pe ele ca să rămână calde până în momentul servirii.

Servire găluște slovăcești ca la Nădlac – rețeta de găluște tăuțești (haluske)

Găluștele aburite tăuțești se servesc calde, imediat după ce-au fost preparate. Priviți cât de faine sunt!

Găluște slovăcești ca la Nădlac - rețeta de găluște tăuțești (haluske) savori urbane

Se feliază ușor cu un cuțiti cu lamă zimțată. Ies felii perfecte!

reteta galuste slovacesti sau tautesti din banat sau de la nadlac

În varianta dulce vedeți aici cum se pot tăvăli prin nucă, mac cau prin zahăr pudră cu scorțișoară – rețeta este a Laurei Laurențiu.

galuste-slovacesti-cu-scortisoara

Seamănă cu niște bucte (Buchteln) pe care ni le făceau bunicile – chifle dulci umplute cu nucă și gem de caise și coapte la cuptor – rețeta aici.

Bucte cu gem si nuca - Buchteln savori urbane

Un alt tip de găluște pentru fripturi, gulașuri cehești sau papricașuri sunt cele fierte în șervet – găluște de Boemia, Semmelknödel sau Serviettenknödel –  rețeta aici. Acestea se fac cu crutoane de pâine și au forma clindrică, apoi se taie în felii. Merg bine cu pulpe de rață fripte și servite cu varză călită.

Amândouă tipurile de găluște sunt foarte gustoase! Eele pot fi păstrate la frigider și 3-4 zile. Partea faină e că pot fi reîncălzite tot în cratița în care au fost gătite. Se toarnă puțină apă, se pune capacul și se așează la foc mic. În câteva minute găluștele se încălzesc și devin iar pufoase. Dacă faceți mai multe nu le puneți pătrunjel verde și așa le veți putea gusta și dulci dar și sărate.

Eu le-am presărat cu pătrunjel verde tocat pentru că urma să le mâncam cu papricașul de căprior. Eu

Cred că v-am făcut poftă cu această rețetă tradițională de găluște slovăcești sau tăuțești ca la Nădlac și că le veți testa în curând 🙂

Aici găsiți mai multe rețete de găluște: de gris, de făină, de pâine, cu cartofi, prune, caise, brânză sau găluște evreiești cu pască  etc.

galuste cu prune fragede nelipicioase reteta veche (2)

13 COMENTARII

  1. Foarte bune găluștele, cel puțin mie imi plac la nebunie. Sunt ardeleancă 😁 Le-am făcut de 6-7 ori, ies si la cuptor si la tigaie. Mulțumesc Savori Urbane!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: