Gogoși umplute cu gem sau cremă de vanilie, ciocolată – foarte pufoase

5

Gogoși umplute cu gem sau cremă de vanilie, ciocolată – foarte pufoase. Cum se fac gogoșile de casă cu gem de caise, zmeură? Rețeta de gogoși pufoase umplute cu cremă (de vanilie sau ciocolată) sau dulceață, gem, marmeladă.

Gogoși umplute cu gem sau cremă de vanilie ciocolata - foarte pufoase savori urbane

Gogoșile sunt un desert simplu și accesibil, ușor de preparat. Fie că sunt simple, doar pudrate cu zahăr, fie că sunt gogoși umplute cu gem sau diferite creme, ele au la bază un aluat dospit, moale, aromat cu vanilie și coajă rasă de lămâie.

Secretul gogoșilor pufoase

Secretul unor gogoși pufoase este manevrarea cu grijă a acestui aluat. Gogoșile reușite sunt cele care la mijloc dezvoltă o cameră de aer (gaură) și sunt ușoare ca fulgul iar cele ratate sunt cele cu miez dens, pâinos (ca de chiflă). Bineînțeles că acest aspect ține de priceperea gospodinei, de sfaturile primite de la „specialistele” familiei (în general de la mama sau de la bunica) și, nu în ultimul rând, de tehnica de porționare și modelare a aluatului. Gogoșile reușesc perfect dacă aluatul este întins pe blatul de lucru și este porționat cu paharul sau cu cercul metalic (decupator). Dacă din aluatul dospit se rup bucăți cu mâna și se modelează sfere cu palmele atunci ne putem aștepta la un rezultat nemulțumitor: gogoși „pline”, grele, cu miez îndesat și consistență de pâine.

reteta gogosi pufoase umplute cu gem dulceata crema de vanilie ciocolata

În poza de mai jos vedeți despre ce vorbesc: o gogoașă cu adevărat pufoasă și care la mijloc are cameră de aer.  Rețeta este cea a bunicii (din Arad) și poate fi citită aici.

Gogoșile au o tradiție de sute de ani în Ardeal și Banat deoarece au venit pe filiera săsească și apoi șvăbească și austro-ungară. Krapfen se numesc în limba germană iar pe la noi le zice croafne sau crofne. În alte zone le zice pancove (Cluj). Cele mai celebre sunt croafnele bănățene – niște gogoși uriașe și extrem de fragede – rețeta aici.

Croafne pufoase reteta de gogosi banatene (crofne) savori urbane

Revenind la rețeta de gogoși umplute cu gem sau cremă ar mai fi de zis că le fac de dimensiuni medii și că le umplu cu gem de caise sau cu dulceață de zmeură. Bineînțeles că puteți alege și alte gemuri, dulcețuri sau marmelade: de căpșuni, de afine, de vișine, de prune etc. Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 30 de gogoși umplute (decupate la 5-6 cm diametru).

5.0 from 3 reviews
Gogoși umplute cu gem sau cremă de vanilie, ciocolată - foarte pufoase
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: cca. 30 de gogoși umplute
Ingrediente - savoriurbane.com
Aluat dospit pentru gogoși
  • 350 g făină tip 000
  • 1 ou întreg + 1 gălbenuș
  • 150 ml lapte călduț
  • 40 g unt topit cu min 80% grăsime
  • 15 g drojdie proaspată sau 5 g uscată
  • 15 g zahăr
  • un vârf de cuțit sare
  • 1 plic zahăr vanilat
  • coaja rasă de la ½ lămâie
În plus:
  • ulei pentru prăjit
Pentru umplut:
  • gem de caise
  • dulceață de zmeură
În plus:
  • zahăr pudră pentru decor

 

Cum se face rețeta de gogoși umplute cu gem sau cremă de vanilie, ciocolată – foarte pufoase?

Aluat dospit pentru gogoși pufoase

Am pus toate ingredientele (de la aluat) în bolul robotului și le-am mixat timp de 5 minute (cu cârligul pentru frământat). Aluatul este unul moale și vă rog să rezistați tentației de a mai pune făină în el! Aici e greșeala fundamentală pe care o fac multe gospodine: adăugarea de făină cu nemiluita duce la un aluat tare din care numai gogoși pufoase nu vor mai ieși.

Am acoperit bolul cu folie de plastic și am lăsat aluatul la dospit pentru 40-45 de minute sau până și-a dublat volumul. Timpul de dospire depinde de temperatura ambientală așa că dacă aveți o bucătărie mai răcoroasă el se poate prelungi (ajunge și la peste 60-75 de minute).

Cum se decupează gogoșile?

Am înfăinat lejer blatul de lucru și am răsturnat aluatul pe el. Este moale, pufos, plin de bule de gaze (CO2 produs de drojdie). În prima fază l-am aplatizat delicat cu palmele apoi am continuat cu sucitorul înfăinat și el. Foaia de aluat a avut cca. 2,5 cm grosime. Apoi am decupat gogoșile cu un cerc metalic de cca. 5,5 cm.

cum se decupeaza gogosile

Ideea este să le decupăm cât mai aproape unele de altele ca să avem pierderi cât mai mici de aluat. Marginile rămase se refrământă, se lasă la odihnă 15 minute (sub folie de plastic) și se întind și se decupează din nou. Cu cât sunt manevrate mai mult cu atâta le scade gradul de pufoșenie… în niciun caz nu modelăm gogoșile decupate prin rulare în palme – NU facem sfere din ele – ci le mutăm cu grijă pe o tavă lejer înfăinată (sau pe blatul de lucru), cu distanță între ele. Prin rularea în palme le distrugem textura pufoasă, aerată și obținem exact ce nu ne dorim: gogoși îndesate cu textură pâinoasă! Obligatoriu acoperim gogoșile cu folie de plastic ca să nu facă crustă!

decupare si dospire croafne reteta de gogosi banatene (1)

Le-am lăsat să mai dospească vreo 15-20 de minute sub folia de plastic.

Cum se prăjesc aceste gogoși umplute?

Gogoașa este un produs prăjit în ulei, nu copt la cuptor! Nu există gogoși la cuptor ci doar buhte (sau bucte) pe care le umplem cu gem și nucă – vezi aici despre ce este vorba.

Bucte cu gem si nuca - Buchteln savori urbane

Gogoșile se prăjesc în baie de ulei, adică stratul de ulei din cratiță trebuie să fie de măcar 2-3 degete înălțime astfel încât acestea să plutească în el fără să atingă fundul cratiței! Temperatura optimă de prăjire este de cca. 175 C. Eu am folosit ulei de floarea soarelui și o friteuză. Dacă uleiul nu este bine încins atunci gogoșile se vor îmbiba cu acesta iar dacă este prea încins ele se vor arde la suprafață și vor rămâne crude la mijloc.

Am pus rând pe rând gogoșile la prăjit în uleiul încins. Pont: întotdeauna gogoșile se pun în ulei cu fața mai uscată în jos, respectiv cu partea care a stat pe tavă în sus! De ce? Pentru că aluatul de la bază este mai umed și va crește mai mult în volum decât fața! Veți vedea cum gogoșile se umflă ca niște baloane! Nu se aglomerează cratița sau friteuza deoarece gogoșile cresc mult la coacere și au nevoie de spațiu. Gogoșile pufoase se întorc singure în ulei, fără să le atingem dar le putem ajuta și cu o spatulă. În niciun caz nu lucrăm cu furculițe și NU înțepăm gogoșile deoarece prin acele orificii intră uleiul în ele!

Prăjirea gogoșilor durează între 2-4 minute, în funcție de dimensiuni. Când au fost rumene pe ambele părți le-am scurs de grăsime cu coșulețul friteuzei. Dacă lucrați cu cratiță cu ulei atunci folosiți o spumieră (paletă perforată).

Cum se umplu gogoșile cu gem sau cremă de vanilie, ciocolată?

Mi-am pregătit un castron cu zahăr pudră vanilat prin care am trecut toate gogoșile calde, imediat după ce le-am prăjit și scurs de ulei. Zahărul pudră aderă mai bine la suprafața lor dacă acestea sunt calde.

Mi-am pregătit gemurile punându-le în 2 poșuri de plastic (pungi) prevăzute cu dui metalic îngust (șpriț). În patiserii se folosesc seringi speciale cu care se injectează umplutura în gogoși.

Rând pe rând am umplut gogoșile cu gemurile pregătite. Se înțeapă pe lateral (nu perforăm gogoșile în „frunte” pentru că arată urât) și se umplu cu gem. Iată-le pe cele cu gem de caise.

Și pe cele cu gem de zmeură.

Puteți umple gogoșile și cu cremă de vanilie (de patiserie) – rețeta aici.

Crema de vanilie creme patissiere
Crema de vanilie creme patissiere

Cu budincă de ciocolată (de casă) – rețeta aici.

Sau cu cremă de alune cu cacao (Nutella de casă) – rețeta aici.

cum se face nutella de casa reteta pas cu pas

Mie îmi plac cel mai mult aceste gogoși umplute cu gem sau cu cremă de vanilie.

Servire gogoși umplute cu gem sau cremă

Am terminat cu umplerea gogoșilor așa că le-am așezat pe un platou. Sunt faine și aromate!

cum se fac gogosile umplute cu dulceata gem marmelada sau crema

Le-am umplut până la refuz cu gem tocmai ca să se vadă și la exterior care sunt cu caise și care sunt cu zmeură. De vis! Aceste gogoși umplute se servesc călduțe dar sunt gustoase și a doua zi, reci. Gemul din ele le păstrează moi și fragede (nu se usucă la fel de repede ca cele simple).

cele mai pufoase gogosi umplute cu gem savori urbane

Muști dintr-o gogoșă pufoasă și vanilată și dai de umplutura faină de caise sau de zmeură 🙂

O altă variantă a acestor gogoși este decuparea lor la 2,5-3 cm diametru (gogoșele) și tăvălirea lor prin zahăr cristal amestecat cu scorțișoară – rețeta aici.

Gogoși tăvălite prin zahăr cu scorțișoară - rețeta de gogoșele sau donut holes savori urbane

Din același aluat se pot face și donuts (doughnuts) sau gogoși americane glazurate – rețeta aici.

cele mai frumoase donuts decorate si glazurate

Cred că v-am făcut poftă cu aceste gogoși umplute cu gem sau cremă și că le veți prepara în curând 🙂

Aici găsiți mai multe rețete de gogoși: berlineze, răsucite, de post, cu brânză de vaci, turnate cu lingura etc.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.